Šią savaitę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, drauge su Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) atstovybe Lietuvoje pakvietė atsakingų institucijų atstovus, visuomenės sveikatos specialistus, mokslininkus, maisto pramonės darbuotojus į tarptautinę konferenciją „Riebalų rūgščių transizomerai maiste: vartotojų apsauga ir iššūkiai pramonei“. Renginys skirtas pasidalinti patirtimi ir paskatinti ieškoti atsakymo į visuomenei aktualų klausimą – ar įmanoma šiuolaikinėje maisto pramonėje atsisakyti sveikatai kenksmingų riebalų, ar būtinas šių medžiagų koncentracijų maiste teisinis reguliavimas.
Konferencijos dalyvius sveikinęs Europos Sąjungos (ES) komisaras, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, Vytenis Andriukaitis, pabrėžė, kad idėja kalbėtis šia tema – be galo aktuali ir gera iniciatyva. „Kaip medikas, labai džiaugiuosi, kad Lietuva jau yra paruošusi teisės akto projektą, kuris reguliuotų riebalų rūgščių transizomerų kiekius maisto produktuose. Deja, bet reikia pripažinti, kad jei vienos šalies mastu problematika yra žinoma ir aiški, žiūrint Europos Komisijos (EK) lygiu, viskas kur kas sudėtingiau. Privalu atsižvelgti į visų ES valstybių interesų skalę, įvertinti politines galimybes, taip pat atsižvelgti į galimą poveikį smulkiajam verslui ir visoms socialinėms vartotojų grupėms, ypač labiausiai pažeidžiamoms“, – kalbėjo V. Andriukaitis.
Anot komisaro, privalomas tokių medžiagų ženklinimas – gera idėja, o draudimą apskritai naudoti šiuos riebalus ilgainiui įmanoma įgyvendinti, tačiau negalima užbėgti už akių teisėkūros projektams. Tikėtina, kad jau kitų metų pavasarį EK turės motyvuotą pasiūlymą dėl galimo teisinio reguliavimo ES mastu.
Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pabrėžė, kad kylantys iššūkiai maisto pramonei ir žemdirbiams neišvengiamai auga ir verčia keistis maisto pramonę. „Būtina šviesti vartotojus, nes jie kartais verčia rinką keistis greičiau nei pavyksta priimti teisės aktus. Esame žemės ūkio produkcijos šalis, mokame užauginti, pagaminti ir sėkmingai parduoti savo produkciją. Tai reiškia, kad sugebame ir greitai prisitaikyti prie pokyčių rinkoje“, – konferencijoje sakė ministras.
Rinkos savireguliavimo idėją palaikė ir savo gerąja patirtimi konferencijoje pasidalino verslo atstovai. Tačiau kalbėdami apie iššūkius, kylančius sąmoningam ir atsakingam verslui, jie akcentavo būtinybę sukurti visiems vienodas veiklos sąlygas. Anot UAB „Vilniaus margarino gamykla“ atstovo, Peter B. Olsen, gamyboje visiškai atsisakę iš dalies hidrintų riebalų gamintojai nekantriai laukia bendro ES lygiu taikomo teisės akto, kuris įtvirtintų vienodas verslo sąlygas ir lygiavertę konkurenciją.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija