• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 28 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Lietuviško šiltnamio klasika: šie patarimai leis susidoroti su vienos daržovės pertekliumi

2024-08-08
Aktualijos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Pupelių ir pomidorų troškinys su špinatais

Pupelių ir pomidorų troškinys su špinatais

Ar žinote, kad XVI a. į Europą iš Pietų Amerikos atkeliavę pomidorai iš pradžių laikyti nuodingais ir naudoti tik kaip stalo puošmena? Lietuvoje pomidorai pradėti auginti XIX a. kaip dekoratyvinis augalas, o maistui plačiau pradėti vartoti jau po Pirmojo pasaulinio karo. Dabar be pomidorų sunkiai įsivaizduojamas bet kuris lietuviškas šiltnamis, o derliui pasiekus piką sukame galvą, kur sunaudoti šios daržovės perteklių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja šią mažai kalorijų ir daug vertingų medžiagų turinčią daržovę valgyti kasdien.

Vienas pomidoras – trečdalis vitamino C dozės

Pastebima, kad pomidoruose nėra daug makronutrientų, t. y. baltymų, riebalų ir angliavandenių, tačiau gausu sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų.

Dr. E. Gavelienė pažymi, kad pomidoruose yra įvairių B grupės vitaminų, įskaitant folatus, kurie labai svarbūs ląstelių atsinaujinimui.

„Be to, vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės. Šiose daržovėse taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui ir kaulų sveikatai. Pomidorų sezono metu šias daržovės išties verta įtraukti į savo racioną“, – sako dr. E. Gavelienė.

Pomidorai taip pat yra vienas svarbiausių likopeno, karotinoido, turinčio antioksidacinių savybių, šaltinis. Ši medžiaga svarbi lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai. Dar pomidoruose pakankamai daug skaidulų, ypač, jei jie valgomi su visa odele.

Ir žali, ir konservuoti

Pasak gydytojos dietologės, paprasčiausia pomidorus vartoti žalius: tereikia nuplauti, supjaustyti, pagardinti prieskoniais ir jie jau paruošti valgyti.

Tačiau pomidorai taip pat gali būti ir įvairiausių karštųjų patiekalų dalis, o jų perteklių galima konservuoti įvairiausiais būdais.

Iš šviežių pomidorų galima gaminti sultis ir padažus. Kitas populiarus pomidorų vartojimo būdas – džiovinimas.

„Šis Italijoje atsiradęs receptas naudojamas daugelyje pasaulio šalių ir taip paruošti pomidorai gali būti puikus priedas tiek prie karštų, tiek prie šaltų patiekalų, arba valgomas su duona kaip užkandis. Kiekvienas žmogus tikrai ras jam tinkamą vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdienį valgiaraštį“, – sako dr. E. Gavelienė.

Pomidorų rūšių – gausu

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, pomidorų rūšių yra gausybė ir jas galime rinktis tiek pagal skonį, tiek pagal išvaizdą, tiek pagal ruošiamą patiekalą.

Priklausomai nuo veislės pomidorų yra saldesnių, rūgštesnių, saldžiarūgščių, su daugiau sėklų arba „mėsingesnių“.

„Jeigu pomidorus dedate į salotas, patariu rinktis minkštesnius ir „mėsingesnius“ – tas veisles, kurios turi mažiau sėklyčių. Salotoms, patiekalų gamybai bei padažams tinka minkšti ir kuo labiau prinokę pomidorai. Tuomet iškart pajusite jų skonines savybes bei kvapą“, – sako ekspertė.

Norint nusipirkti pomidorus ilgesniam laikymui, reikėtų rinktis šviesesnius ir kietesnius – tuomet pomidorai baigs sunokti namuose.

Patariama laikyti atskirai

Specialistė rekomenduoja pomidorus laikyti kambario temperatūroje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių – vaiskočiais į viršų. Be to, verta žinoti, jog laikomi šalia kitų produktų pomidorai genda kur kas greičiau nei laikomi atskirai.

Sunokusius pomidorus patariama suvartoti per savaitę, o jei nuspręsite pomidorus laikyti šaldytuve, jie gali pasidaryti vandeningi.

„Jei turite daug pomidorų – džiovinkite juos. Tokiais pomidorais galėsite pakeisti saulėje džiovintus pomidorus, kurie tinka daugybei patiekalų“, – pataria E. Krasauskienė.

Jei sukate galvą, kaip sunaudoti gausiai užderėjusių pomidorų perteklių, ekspertė pataria pasigaminti pigų ir sveikatai palankų troškinį su pupelėmis ir špinatais.

Šis pigus troškinys taps jūsų mėgstamiausiu greitai pagaminamų vakarienių sąraše!

RECEPTAS

Pupelių ir pomidorų troškinys su špinatais

Troškiniui reikės:

  • 3 v. š. aliejaus;
  • 2 v. š. pomidorų pastos arba kečupo;
  • 230 g raudonųjų pupelių;
  • 230 g baltųjų pupelių;
  • 230 g pjaustytų pomidorų;
  • 1 a. š. čiobrelių;
  • 1 a. š. rozmarinų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 3 vnt. džiovintų abrikosų;
  • 60 g špinatų;
  • 30 g tarkuoto sūrio;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
  2. Įdėkite pomidorų pastą arba kečupą ir minutę maišydami pakepinkite.
  3. Suberkite nusausintas pupeles, pomidorus, pjaustytas žoleles, džiovintus abrikosus (smulkiai pjaustytus), česnaką (išspaustą per česnakų spaustuvę), druską ir pipirus.
  4. Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 15 min.
  5. Įmaišykite špinatus ir patroškinkite dar 5 min.
  6. Patiekite dubenėliuose, pabarstę tarkuotu sūriu ir pipirais.

Skanaus!

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

LNM Jono Basanavičiaus gimtinėje – Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“
Atnaujinta automobilių stovėjimo aikštelė Kokolos gatvėje
Kalvarijos savivaldybė skelbia informaciją apie keleivių vežimo vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo maršrutus, reisų tvarkaraščius
Marijampolėje prasidėjo Laikinosios nakvynės namų modernizacija

Kultūra

LNM Jono Basanavičiaus gimtinėje – Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“
Šimtmetį švenčia pati gražiausia geležinkelio stotis Lietuvoje – Marijampolė kviečia į „Kitokią stotį“
Kapelos subūrė Baraginę: dainos, šokiai ir kaimyniška šiluma
Jautriai paminėta Europos dienos stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti bei Baltijos kelio diena

Sportas

„Sporto naktis“ sugrįžta: jau šeštąjį kartą kviečia sporto entuziastus priimti iššūkį
„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Šiauliuose
Dar vienas Utenoje žaidęs krepšininkas papildė „Perlas Go“
Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ KAFF-MAFF III lygos futbolo pirmenybėse susigrąžino lyderio pozicijas

Politika

Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Marijampolės meras P. Isoda visiškai išteisintas „čekiukų“ byloje
Kviečiama deleguoti atstovus į Vilkaviškio rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybą
Suvalkų miesto šventėje – ir delegacija iš Marijampolės

Įdomu

Kaip pranešti policijai apie neteisėtai laikomus ginklus, ginklų priedėlius, šaudmenis, jų dalis ar sprogmenis?
Visuomenės tyrimas: beveik pusė gyventojų atpažintų kartelinius susitarimus, trečdalis – praneštų
Išsausėjusi veido oda: kaip ja pasirūpinti?
Kuo skiriasi šilumos siurbliai oras–oras ir kondicionieriai?

Verslas

Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams
Lietuvis apie 8 mėnesių stažuotę Ispanijoje: gamybos simuliacija, „Google translate“, šaltis ir lietuviški saldainiai parduotuvėse
UAB „Gulbelė“ pradėjo naujos krautuvės statybas Kazlų Rūdoje

Mokslas ir studijos

Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Bado akcija Kalvarijos gimnazijoje – jungiasi kolegos iš visos šalies
Bado akcija Kalvarijos gimnazijoje – kova už pagarbą mokytojui
Pirmoko rinkiniai – Kazlų Rūdos savivaldybės pirmokams

Turizmas

Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus