• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 22 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Midijos – ne tik restorane: garsus šefas atskleidė, kaip išsirinkti ir namuose pagaminti klasikinį moliuskų patiekalą

2022-12-28
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Midijos

Midijos @ istock nuotrauka

Jūros gėrybių asortimentu norisi mėgautis ne tik per atostogas šiltuose kraštuose ar viešint ištaiginguose restoranuose, bet ir namuose. Pasak garsaus šefo Egidijaus Lapinsko, būtent midijos yra ta moliuskų rūšis, kurią nesunkiai galima perkelti į namų virtuvę ir per gana trumpą gaminimo laiką paruošti aukštos klasės patiekalą. Restoranus valdantis ir puikiai marinistinę virtuvę išmanantis E. Lapinskas dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybiškas midijas, bei receptu, pagal kurį gardų patiekalą pagamins kiekvienas, turintis vos kelis papildomus ingredientus.

 

E. Lapinskas, Vilniuje valdantis restoranus „Somm“ ir „Dine“, yra išbandęs daugybę midijų ruošimo variacijų. Jis pasakoja, kad šias jūros gėrybes, dažnai su šypsena vadinamas varguolių austrėmis, galima virti, troškinti, kepti ar net marinuoti. Kiekvienas maisto gamybos entuziastas atranda ne tik priimtiniausią paruošimo būdą, bet ir skaniausią pagardą.

 

„Pats receptas ir papildomi ingredientai tėra skonio reikalas, tačiau svarbiausia midijų ruošimo taisyklė – jų nepervirti. Troškinant su daržovėmis midijų geldelės atsiveria maždaug per 3-5 minutes. Tuomet pakanka dar kelias minutes leisti joms pavirti – ir viskas. Taip gaminant šios jūrų gėrybės atskleis tikrą savo skonį, bus neištižusios, tvirtos, skleis puikų aromatą“, – teigia E. Lapinskas.

 

Pasak jo, nepervirti midijų reiktų dar ir dėl to, kad šios išlaikytų savo maistinę vertę. Pasirodo, šie delikatesiniai moliuskai pasižymi visa palete naudingųjų medžiagų: midijose gausu baltymų, geležies, jodo, mineralų, taip pat vitaminų A, B, C ir D.

 

Tiek išskirtinis midijų skonis, tiek jose slypinti vitaminų gausa žmones vilioja šias jūros gėrybes vis dažniau įtraukti į savo mitybos racioną. Tai pastebi ir prekybos tinklo „Maxima“ atstovas Marius Tilmantas, analizuodamas pirkėjų įpročius.

 

„Šviežių midijų paklausa kasmet auga. Jų asortimente turime visus metus. Tačiau būna periodų, kai gauname gausesnį kiekį šviežių, itin kokybiškų midijų ir pirkėjai iškart į tai sureaguoja iš mūsų parduotuvių išsinešdami tonas šių paprastai paruošiamų moliuskų – pavyzdžiui, šiemet spalį nupirkta beveik 10 tonų midijų. Šaldytų produktų asortimente pirkėjai gali rinktis tiek virtas, tiek termiškai neapdorotas midijas. Beje, susidomėjimas pastarosiomis šiemet reikšmingai ūgtelėjo – matyt, žmonės jau drąsiau ryžtasi patys išmėginti midijų gaminimo procesą“, –  pasakoja M. Tilmantas.

 

Netinkamas naudojimui midijas išduoda vienas pagrindinis bruožas

 

Ne vieną tūkstantį kilogramų midijų įvairiais būdais per savo kulinarinę karjerą pagaminęs E. Lapinskas pasakoja, jog renkantis šiuos moliuskus prekybos vietoje būtina atkreipti dėmesį į keletą esminių momentų:

 

„Jei ketinate įsigyti vakuumuotas midijas, pakuotė jokiu būdu neturėtų būti išsipūtusi. Taip pat atidžiai patikrinkite galiojimą datą. Kuo ji arčiau pabaigos, tuo didesnė tikimybė, kad dalis midijų bus jau sugedusios. Toliau, tiek vakuumuotoms, tiek šviežioms midijoms galioja ta pati taisyklė – geldelės turi būti užsivėrusios“, – primena šefas.

 

Garsus virtuvės profesionalas taip pat pabrėžia, kad šias jūros gėrybes prieš gaminant reikia bent trumpam pamerkti į vandenį. Praėjus maždaug 10 min., net ir praviros geldelės turi užsiverti. Jei taip nenutinka, nedvejodami meskite tokias midijas lauk, mat midijos prasiverti turi tik po terminio apdorojimo.

 

Vieniems midijos neįsivaizduojamos be bulvyčių, kitiems – be duonos ar batono

 

Tai, su kuo ir kaip bus patiekiamos midijos, pasak kulinaro, dažnai priklauso ir nuo regiono. Pavyzdžiui, italai šiuos moliuskus dažnai maišo su kitomis jūros gėrybėmis, patiekia su šviežiomis žolelėmis ir citrinos sultimis. Belgai midijų neįsivaizduoja be grietinėlės ar sūrio padažo, taip pat skrudintų bulvyčių, o prancūzai, nors ir atiduos pagarbą klasikiniam jūriniam receptui, visuomet šalia pasiūlys česnakinės duonos.

 

„Šiais laikais restoranų meniu galima sutikti itin plačią midijų įvairovę: nuo sotesnių, ruošiamų su mėsos, dešros pagardais, iki egzotiškesnių, virtų kario ar kokosų padažuose. Vis tik, pradedantiems pažintį su midijomis arba norintiems iš tiesų pasimėgauti kokybišku jūros gėrybių patiekalu, aš rekomenduoju neužgožti midijų papildomais skoniais. Pasirinktos daržovės ir prieskoniai turi būti naudojami kukliai, neužmirštant, kad jūrinį skonį tikrai gardžioms midijoms padės atskleisti ir taurė į puodą šliūkštelėto baltojo vyno“, – rekomenduoja E. Lapinskas ir dalijasi labiausiai savo pamėgtu, klasikiniu midijų receptu.

 

Reikės: 1 kg midijų, 2 vnt. šalotinių svogūnų, 100 g saliero kotų, 50 g saliero šaknies, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 30-50 g sviesto, 150 ml. baltojo (sauso) vyno, druskos, pipirų pagal skonį, saujos kapotų petražolių.

 

Gaminame: Pirmiausiai, supilkite midijas į puodą su vėsiu vandeniu, palikite keletui minučių ir išrinkite tas, kurios prasivėrusios. Visas daržoves susmulkinkite. Į puodą storesniu dugnu pilkite alyvuogių aliejų, dalį sviesto ir suberkite daržoves. Leiskite joms pasitroškinti, tačiau neperkepkite – pakanka 5-7 min. Tuomet pilkite vyną, viską gerai pamaišykite, leiskite vynui šiek tiek nugaruoti. Dabar į puodą dėkite midijas, gardinkite druska, pipirais, sudėkite likusį sviestą, petražoles ir viską gerai išmaišykite. Geldelėms prasivėrus, pakanka pavirti dar 1-3 min. Taip ruoštas midijas patiekti galima su česnakine prancūziška bagete arba su keptomis bulvytėmis. Skanaus!

Žymos: Midijos
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Tarpukario marijampolietės – advokatės, juristės, mokslininkės, rašytojos
Prasidėjo naujo pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimo darbai kairiajame Šešupės krante
Už atsidavimą siekiant visų vaikų gerovės įteikti šių metų „Geriausio vaiko draugo“ apdovanojimai – tarp apdovanotojų ir kalvarijietė
Pasveikintos Kazlų Rūdos savivaldybės ilgaamžės

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Pajevonyje atidengtas suolelis poetui Justinui Naujokaičiui atminti
„Gedimino pasaže“ – Linos Bakaitienės karpinių paroda
LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms

Sportas

NKL: „Perlas“ pripažino marijampoliečių pranašumą, „Vytis-VDU“ išvykoje palaužė „Olimpą“
Karate kiokušin mokykla „Shodan“ – stipriausia moksleivių komanda 17-us metus iš eilės
Lietuvos vaikų olimpinių vilčių festivalyje – puikūs Šakių JKSC lengvaatlečių pasiekimai
Naujasis „Sūduvos“ prezidentas – Mantas Agentas

Politika

Marijampolės regiono forume 2025 – dėmesys regiono pažangai ir ateities kryptims
Moksleiviai šešėliavo Šakių rajono savivaldybėje ir iš arti susipažino su savivaldybės darbu
Mažieji miesto gyventojai svečiavosi savivaldybėje
Rasa Juknevičienė Stambule susitiks su J. E. Konstantinopolio Ekumeniniu patriarchu Bartholomėjumi I

Įdomu

Trumpalaikiai darbai šventiniu laikotarpiu: ką svarbu žinoti apie terminuotas darbo sutartis?
Kaip žmonės sveikinasi pasaulyje: netikėčiausi papročiai nuo nosių prisilietimų iki šypsenos kalbos
Už atsidavimą siekiant visų vaikų gerovės įteikti šių metų „Geriausio vaiko draugo“ apdovanojimai – tarp apdovanotojų ir kalvarijietė
Dirbate lauke? Primena, kaip atšalus orams jumis turi pasirūpinti darbdavys

Verslas

Marijampolės regiono forume 2025 – dėmesys regiono pažangai ir ateities kryptims
Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
Kas yra „Meta Business Partner“?
10-asis konkursas „Sukurta Šakių krašte“ įsibėgėja

Mokslas ir studijos

Pristatytas naujas VDU Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorius
Mažieji miesto gyventojai svečiavosi savivaldybėje
Penki dešimtmečiai: Sūduvos gimnazijos jubiliejus įprasmino praeitį ir dabartį
Į pamokas – dar patogiau: Igliauką pasiekė naujas mokyklinis autobusas

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus