• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 6 liepos
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Patiks norintiems sutaupyti: prancūziškas bulvių apkepas šeimos pietums nekainuos nė 4 eurų

2023-03-15
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Bulvių apkepas

Bulvių apkepas / iliustracinė autorių nuotr.

Šviežios lietuviškos bulvės pasirodo tik prieš Jonines, bet atėjus pavasariui norisi pajusti įvairesnį jų skonį – juk rudens derliaus bulvių patiekalais mėgaujamės visą šaltąjį sezoną.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dažnai demonizuojamos bulvės saikingai valgomos teikia nemažai naudos mūsų organizmui, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, jog gamindami bulvių patiekalus galime nemažai sutaupyti. Štai bulvių gratinas visai šeimai nekainuos nė 4 eurų.

Bulvėse yra net vitamino C 

Nors tradiciškai bulvės Lietuvoje visais laikais buvo itin mėgstamos, o jų patiekalai suburdavo šeimas prie stalo tiek kasdienybėje, tiek per šventes, paskutiniu metu jų dažnai atsisakoma. Pagrindinė priežastis, kodėl bulvės laikomos sveikatai nepalankiu produktu, yra išpopuliarėjusi angliavandenių baimė. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nors bulves sudaro apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai, o bulvėse esantis krakmolas – gerai virškinamas ir suteikia energijos.

„Bulvės turi daug naudingų savybių. Pavyzdžiui, jose nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų,  skaidulų. Įdomu tai, kad vitamino C 100 g bulvių yra net 15 mg. Geriausia bulves valgyti virtas arba keptas orkaitėje be papildomų riebalų. Taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti apie 100–200 gramų“, – sako ekspertė.

Tiesa, reikėtų vengti bulvių patiekalų, skaninamų riebiais padažais, turinčiais sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, spirgučiais, sviestu, grietine. Taip pat nereikėtų dažnai valgyti gruzdintų bulvių – jose gali būti transriebalų rūgščių, akrilamidų. „Taigi, neatsisakykite bulvių ir nesibaiminkite. Net lietuvių mėgstamas plokštainis gali būti sveikesnis už mums įprastą, jei pakeisime dalį tarkių daržovėmis, o cepelinų gausiai neapliesime spirgučių padažu: geriau rinkimės graikišką jogurtą ar liesą grietinę“, – pataria gydytoja dietologė.

Pažinkime bulvių įvairovę 

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, prekybos centruose gausu skirtingų veislių bulvių, o gaminant jų patiekalus galima nemažai sutaupyti. Net turint itin ribotas finansines galimybes, galima iš bulvių bei kitų daržovių pasigaminti įvairių patiekalų: „Pačios pigiausios yra sveriamos lietuviškos rudens derliaus bulvės – jų kilogramas tekainuoja 0,59 euro centus. Turime ir krakmolingų veislių bulvių, kurios itin tinkamos lietuviškiems patiekalams, bei mažai krakmolingų, skirtų salotoms.“

Lentynose jau atsirado ir šviežio derliaus fasuotų bulvių iš Egipto, o nuo balandžio pradžios bus galima įsigyti sveriamų bulvių iš Graikijos ir Italijos. „Pasiilgę jaunų bulvių pirkėjai jas valgo su šaltibarščiais. Nors manoma, kad šviežio derliaus bulvės netinkamos lietuviškiems cepelinams, nes jos mažai krakmolingos, sumaišius su rudens derliaus krakmolingomis bulvėmis patiekalas bus kur kas įdomesnio skonio. Ieškantiems naujų skonių patiks sviestinės švediškos bulvės „Amandine Rimi“ – jos puikiai tinka virimui, kepimui keptuvėje ar orkaitėje, jas galima valgyti ir neluptas. O švediškos gurmanų bulvės „Delikatess Rimi“ taps ne tik gardžiu, bet ir puošniu garnyru šventiniams mėsos ar žuvies patiekalams, be to, išvirs vos per 15 minučių. Taip pat galima nusipirkti ir apvirtų bulvių su žolelėmis ir prieskoniais, skirtų kepti orkaitėje ar grilyje“, – rekomenduoja komercijos operacijų vadovė.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsikepti burnoje tirpstantį prancūzišką bulvių apkepą – bus skanus ir su salotomis, ir su mėsos patiekalais.

Klasikinis prancūziškas bulvių apkepas „Gratin Dauphinois“

RECEPTAS

Apkepui* reikės:

1 kg krakmolingų bulvių – lietuviškos bulvės 45+mm 0,59 eur/1kg;

200 ml grietinėlės – grietinėlė „Rimi Basic“ ,10 proc., 0.95 eur/ 200 ml.;

250 ml pieno – pienas „Rimi Basic“ 2,5 % rieb; 0,77 eur/0,9 l;

80 g tarkuoto fermentinio sūrio – kietasis tarkuotas sūris „Rimi“ 1,35 eur/80g;

2  česnako skiltelių;

1 šaukštelio rupios druskos;

1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;

žiupsnelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto.

Kaip gaminti: 

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių C. Kepimo indo dugną ir šonus ištepkite sviestu.
Nuluptas bulves supjaustykite labai plonais griežinėliais. Suberkite juos į didelį dubenį su šaltu vandeniu, kiek palaukę išgriebkite ir gerai nusausinkite.
Plačiame puode užvirinkite grietinėlę, pieną ir česnaką. Sudėkite bulves, druską ir pipirus ir, retkarčiais pamaišydami, virkite, kol bulvės truputį suminkštės.
Perkelkite pusę bulvių į paruoštą kepimo indą ir apibarstykite puse sūrio. Į kepimo indą sudėkite likusias bulves ir užpilkite tiek grietinėlės mišinio, kad tik apsemtų bulves. Pabarstykite likusiu sūriu, kepkite orkaitėje, kol viršus taps auksinės spalvos, apie 40-45 minutes.
Prieš pat patiekdami išimkite iš orkaitės ir ant viršaus užberkite muskato riešuto.
Skanaus! 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Karo stovis Marijampolėje ir viešos nusikaltėlių egzekucijos
Už 12 mln. Ukrainos grivinų pagrobimą nuteisti penki vyrai
Mokolų kaime – baigti automobilių stovėjimo aikštelės tvarkymo darbai
Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve

Kultūra

Marijampoliečiai gausiai rinkosi į dokumentinio filmo „Kernagis“ peržiūrą po atviru dangumi
Šakiuose jau vienuoliktą kartą surengta „Kaimynadienio“ šventinė santalka
Poezijos parke vyko šventė vaikystei „Pamatyk mane“
Marijampolę ir vėl užliejo menas – startavo MALONNY’12!

Sportas

„Sūduva“ nugalėjo Raudondvaryje ir sugrįžo į 2 vietą
„Sūduva B“ sezono pusiaukelę pasiekė iškovodama pergalę
Įvyko paskutinės I etapo seniūnijų žaidynių krepšinio varžybos
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

Politika

Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve
Kidulių dvare surengtas kasmėnesinis seniūnų susisirinkimas
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą

Įdomu

Lietuvoje grynieji išlieka populiariausias mokėjimo būdas, tarp jaunimo sparčiai auga skaitmeninių piniginių populiarumas
Atsargiai naudokitės oro kondicionieriais: peršalti yra kur kas paprasčiau nei atrodo
4 patarimai, padėsiantys odai spindėti
Populiarėja kondicionierių teikiamas komfortas, kiek gali kainuoti?

Verslas

Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams
Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją
Populiariausios buhalterinės paslaugos Vilniuje: ką siūlo šiuolaikinės įmonės?

Mokslas ir studijos

Kuo vaiko emocinei būklei gali būti svarbi privati mokykla?
Vilkaviškyje startavo Vaikų globos savaitė
Kaip išrinkti privatų darželį?
Finansiškai paskatinti gabūs Kalvarijos savivaldybės mokiniai ir jų mokytojai

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus