• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 12 gegužės
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Patiks norintiems sutaupyti: prancūziškas bulvių apkepas šeimos pietums nekainuos nė 4 eurų

2023-03-15
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Bulvių apkepas

Bulvių apkepas / iliustracinė autorių nuotr.

Šviežios lietuviškos bulvės pasirodo tik prieš Jonines, bet atėjus pavasariui norisi pajusti įvairesnį jų skonį – juk rudens derliaus bulvių patiekalais mėgaujamės visą šaltąjį sezoną.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dažnai demonizuojamos bulvės saikingai valgomos teikia nemažai naudos mūsų organizmui, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, jog gamindami bulvių patiekalus galime nemažai sutaupyti. Štai bulvių gratinas visai šeimai nekainuos nė 4 eurų.

Bulvėse yra net vitamino C 

Nors tradiciškai bulvės Lietuvoje visais laikais buvo itin mėgstamos, o jų patiekalai suburdavo šeimas prie stalo tiek kasdienybėje, tiek per šventes, paskutiniu metu jų dažnai atsisakoma. Pagrindinė priežastis, kodėl bulvės laikomos sveikatai nepalankiu produktu, yra išpopuliarėjusi angliavandenių baimė. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nors bulves sudaro apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai, o bulvėse esantis krakmolas – gerai virškinamas ir suteikia energijos.

„Bulvės turi daug naudingų savybių. Pavyzdžiui, jose nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų,  skaidulų. Įdomu tai, kad vitamino C 100 g bulvių yra net 15 mg. Geriausia bulves valgyti virtas arba keptas orkaitėje be papildomų riebalų. Taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti apie 100–200 gramų“, – sako ekspertė.

Tiesa, reikėtų vengti bulvių patiekalų, skaninamų riebiais padažais, turinčiais sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, spirgučiais, sviestu, grietine. Taip pat nereikėtų dažnai valgyti gruzdintų bulvių – jose gali būti transriebalų rūgščių, akrilamidų. „Taigi, neatsisakykite bulvių ir nesibaiminkite. Net lietuvių mėgstamas plokštainis gali būti sveikesnis už mums įprastą, jei pakeisime dalį tarkių daržovėmis, o cepelinų gausiai neapliesime spirgučių padažu: geriau rinkimės graikišką jogurtą ar liesą grietinę“, – pataria gydytoja dietologė.

Pažinkime bulvių įvairovę 

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, prekybos centruose gausu skirtingų veislių bulvių, o gaminant jų patiekalus galima nemažai sutaupyti. Net turint itin ribotas finansines galimybes, galima iš bulvių bei kitų daržovių pasigaminti įvairių patiekalų: „Pačios pigiausios yra sveriamos lietuviškos rudens derliaus bulvės – jų kilogramas tekainuoja 0,59 euro centus. Turime ir krakmolingų veislių bulvių, kurios itin tinkamos lietuviškiems patiekalams, bei mažai krakmolingų, skirtų salotoms.“

Lentynose jau atsirado ir šviežio derliaus fasuotų bulvių iš Egipto, o nuo balandžio pradžios bus galima įsigyti sveriamų bulvių iš Graikijos ir Italijos. „Pasiilgę jaunų bulvių pirkėjai jas valgo su šaltibarščiais. Nors manoma, kad šviežio derliaus bulvės netinkamos lietuviškiems cepelinams, nes jos mažai krakmolingos, sumaišius su rudens derliaus krakmolingomis bulvėmis patiekalas bus kur kas įdomesnio skonio. Ieškantiems naujų skonių patiks sviestinės švediškos bulvės „Amandine Rimi“ – jos puikiai tinka virimui, kepimui keptuvėje ar orkaitėje, jas galima valgyti ir neluptas. O švediškos gurmanų bulvės „Delikatess Rimi“ taps ne tik gardžiu, bet ir puošniu garnyru šventiniams mėsos ar žuvies patiekalams, be to, išvirs vos per 15 minučių. Taip pat galima nusipirkti ir apvirtų bulvių su žolelėmis ir prieskoniais, skirtų kepti orkaitėje ar grilyje“, – rekomenduoja komercijos operacijų vadovė.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsikepti burnoje tirpstantį prancūzišką bulvių apkepą – bus skanus ir su salotomis, ir su mėsos patiekalais.

Klasikinis prancūziškas bulvių apkepas „Gratin Dauphinois“

RECEPTAS

Apkepui* reikės:

1 kg krakmolingų bulvių – lietuviškos bulvės 45+mm 0,59 eur/1kg;

200 ml grietinėlės – grietinėlė „Rimi Basic“ ,10 proc., 0.95 eur/ 200 ml.;

250 ml pieno – pienas „Rimi Basic“ 2,5 % rieb; 0,77 eur/0,9 l;

80 g tarkuoto fermentinio sūrio – kietasis tarkuotas sūris „Rimi“ 1,35 eur/80g;

2  česnako skiltelių;

1 šaukštelio rupios druskos;

1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;

žiupsnelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto.

Kaip gaminti: 

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių C. Kepimo indo dugną ir šonus ištepkite sviestu.
Nuluptas bulves supjaustykite labai plonais griežinėliais. Suberkite juos į didelį dubenį su šaltu vandeniu, kiek palaukę išgriebkite ir gerai nusausinkite.
Plačiame puode užvirinkite grietinėlę, pieną ir česnaką. Sudėkite bulves, druską ir pipirus ir, retkarčiais pamaišydami, virkite, kol bulvės truputį suminkštės.
Perkelkite pusę bulvių į paruoštą kepimo indą ir apibarstykite puse sūrio. Į kepimo indą sudėkite likusias bulves ir užpilkite tiek grietinėlės mišinio, kad tik apsemtų bulves. Pabarstykite likusiu sūriu, kepkite orkaitėje, kol viršus taps auksinės spalvos, apie 40-45 minutes.
Prieš pat patiekdami išimkite iš orkaitės ir ant viršaus užberkite muskato riešuto.
Skanaus! 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Šeimų šventė 2025 – džiaugsmo ir bendrystės diena Marijampolėje!
Mišrus choras „Šešupė“ paminėjo savo veiklos 55-ąją sukaktį
Sveikatos apsaugos ministrė Marijampolės ligoninėje: dėmesys regionų iššūkiams ir sprendimų paieškai
Paskutinį kartą scenoje suskambo tautinės dainos ansamblio „Lietuvninkas“ balsai

Kultūra

Šeimų šventė 2025 – džiaugsmo ir bendrystės diena Marijampolėje!
Mišrus choras „Šešupė“ paminėjo savo veiklos 55-ąją sukaktį
Paskutinį kartą scenoje suskambo tautinės dainos ansamblio „Lietuvninkas“ balsai
Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį

Sportas

„Sūduva“ nugalėjo Gargžduose
„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – kviečiame dalyvauti sportinėse varžybose
Pasveikinti Kazlų Rūdą garsinantys sportininkai

Politika

Sveikatos apsaugos ministrė Marijampolės ligoninėje: dėmesys regionų iššūkiams ir sprendimų paieškai
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius
Plokščiuose vyko seniūnų susirinkimas

Įdomu

Senoji Palanga: ant tilto – tramplynas į jūrą
Iššūkių Lietuvos keliuose nemažėja: vairuotojai sėda prie vairo išgėrę, važiuoja per greitai, ignoruoja saugų atstumą
Kodėl lietuviai nusivilia darbo paieška? Atsakymų nesulaukia daugiau nei pusė ieškančiųjų, atskleidžia apklausa
Prostatos sveikata po 40-ies

Verslas

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje
V. Janulevičius. Solidarumas pagal adresą: kaip mokesčių reformos skaldo Lietuvą

Mokslas ir studijos

Mokytojų apklausa: ruošiantis brandos egzaminams gelbsti skaitmeninės mokymosi priemonės
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje lankėsi Marijampolės „Šaltinio“ progimnazijos šeštokai
Spaudos atgavimo diena paminėta kūrybiškai ir prasmingai

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Top 5 slidinėjimo kurortai
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus