• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 23 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Štai, ką reikėtų valgyti, jei norite išvengti lėtinių ligų bei palaikyti sveiką virškinimą

2023-09-06
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Pupelės

Pupelės / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Pupelės pradėtos auginti dar prieš tūkstančius metų Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Šios ankštinės daržovės, kuriose gausu baltymų, skaidulų ir gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, greitai tapo svarbiu maisto šaltiniu.

Pupelės sveikatai palankioje mityboje iki šiol nepraranda savo svarbos: anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, būtinų optimaliai sveikatai palaikyti. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad kokybiškas pupeles galima atsirinkti pagal jų išvaizdą: jos turėtų būti birios, sausos ir blizgios. O maisto technologai kviečia atšviežinti receptų bagažą ir išmėginti netradicinius cukinijų suktinukus su pupelių įdaru.

Širdies sveikatos problemų turintiems žmonėms verta vartoti pupeles

„Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad pupelės yra puikus tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis.

„Šis skaidulų kiekis palaiko virškinimo sistemos sveikatą, o ląsteliena taip pat padeda palaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje ir gali padėti reguliuoti svorį, nes skatina sotumo jausmą. Pupelės yra išskirtinis augalinės kilmės baltymų šaltinis, todėl jos yra esminė ne tik įprastos, bet ir vegetariškos, veganiškos mitybos dalis. Baltymai yra labai svarbūs raumenims palaikyti, atkurti ir apskritai augti. Be to, daugumoje pupelių natūraliai yra mažai riebalų, todėl jas drąsiai gali į savo mitybos racioną įtraukti žmonės, kurie turi širdies sveikatos problemų. Daugiausia riebalų sudaro sveikatai naudingi nesotieji riebalai, kurie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką“, – pasakoja E. Gavelienė.

Dar pupelėse gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, būtinų optimaliai sveikatai palaikyti. „Pupelėse gausu folio rūgšties, svarbios ląstelių dalijimuisi ir DNR sintezei bei kalio, naudingo širdies sveikatai ir kraujospūdžio reguliavimui. Taip pat randama ir geležies, būtinos deguonies pernešimui kraujyje ir magnio, palaikančio raumenų ir nervų funkciją.Pupelėse dar yra ir nemažai antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir polifenolius. Šie junginiai padeda kovoti su oksidaciniu stresu, mažina uždegimą ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, galinčių sukelti lėtines ligas“, – išskirtines pupelių savybes vardija gydytoja dietologė.

Kas turėtų atsargiau vartoti pupeles?

Gydytoja taip pat primena, kad pupelėse esančių skaidulų ir sudėtinių angliavandenių gliukozė į kraują išsiskiria palaipsniui ir tolygiai: „Tai gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl pupelės yra vertingas pasirinkimas diabetu sergantiems asmenims arba tiems, kurie nori reguliuoti savo svorį. Pupelės palaiko ir sveiką žarnyno mikrobiomą: joseesančios skaidulos veikia kaip prebiotikai, maitinantys naudingas žarnyno bakterijas, kurios prisideda prie virškinimo sveikatos ir imuninės sistemos veikimo.“

Vis dėlto, reikėtų turėti mintyje, kad kai kuriems žmonės reikėtų pupeles vartoti atsargiau. „Dėl tam tikros baltymų sudėties, kurių virškinimui žmogus neturi fermentų, gali jaustis skrandžio diskomfortas, dėl skaidulų gausos – pilvo pūtimas. Paprastai tai sveikatos sutrikimų nesukelia, tačiau žmonės, kurie serga dirgliosios žarnos sindromu, uždegiminėmis žarnų ligomis, sveiksta po žarnyno operacijų ar bendrai turi jautresnį virškinamąjį traktą, valgydami pupeles gali patirti daugiau simptomų nei jau minėti. Šie asmenys, prieš įtraukdami pupeles į savo racioną, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Kaip išsirinkti kokybiškas pupeles?

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kokybiškos pupelės turi būti birios, sausos ir blizgios.

„Prieš perkant pupeles, apžiūrėkite jų pakuotę: turėtų matytis, kad juose esančios pupos yra vienodo dydžio, formos ir spalvos. Venkite tokių, ant kurių matyti įtrūkimai, skylutės ar kurių spalva pakitusi. Rinkitės gerai supakuotas pupeles, pageidautina sandariuose maišeliuose, kurie apsaugo nuo oro, drėgmės ir kenkėjų poveikio. Jei įmanoma, rinkitės pupeles, kuriose pateikiama informacija apie jų kilmę, pavyzdžiui, regioną ar šalį, kurioje jos buvo užaugintos. Taip pat įsigytas pupeles laikykite vėsioje, sausoje vietoje, sandariai uždarytame inde, kad apsaugotumėte nuo drėgmės ir kenkėjų“, – rekomenduoja ekspertė.

Nusprendę gaminti pupelių patiekalus ir norėdami sutaupyti laiko, jas galite virti greitpuodyje. „Tam užtenka ir 20 minučių, o verdamos paprastame puode pupelės suminkštėja tik po valandos ar pusantros. Tačiau vienu kartu galima jų išsivirti daugiau ir naudoti vis kitiems patiekalams – pupelės dera su dauguma daržovių. Šaldytuve virtas pupeles tikrai išlaikysite savaitę, be to, galite jas ir užšaldyti. O jei norite dar daugiau sutaupyti, įsigydami pupelių, galite tą daryti iš anksto planuodami pirkinius ir pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos“, – primena O. Suchočeva.

Maisto technologai kviečia išmėginti gardų pupelėmis įdarytų cukinijų suktinukų receptą, kuris nustebins ir šeimos narius, ir svečius.

RECEPTAS

Pupelėmis įdarytų cukinijų suktinukai

Pupelių įdarui reikės:

200 g konservuotų juodųjų pupelių, nusausintų ir nuplautų;

1 vnt. nedidelio svogūno, smulkiai supjaustyto;

1 vnt. raudonosios paprikos, supjaustytos kubeliais;

1 vnt. nedidelės morkos, sutarkuotos;

2 vnt. česnako skiltelių, susmulkintų;

1 a. š. malto kumino;

1/2 a. š. rūkytos paprikos;

Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

Cukinijų suktinukams reikės:

2 vnt. vidutinio dydžio cukinijų;

Šiek tiek alyvuogių aliejaus;

Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Patiekimui reikės:

Šiek tiek graikinio jogurto arba grietinės;

Šviežios kalendros lapelių, susmulkintų;

Žaliosios citrinos skiltelių.

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies. Sudėkite smulkintą svogūną, kubeliais pjaustytą raudonąją papriką ir tarkuotą morką. Kepkite 5–6 minutes, kol daržovės suminkštės.
Įmaišykite smulkintą česnaką, maltus kuminus, rūkytą papriką, druską ir juoduosius pipirus. Kepkite dar 1–2 minutes.
Į keptuvę suberkite nusausintas juodąsias pupeles ir gerai išmaišykite. Pakepkite dar kelias minutes ir nuimkite nuo ugnies.
Cukinijas supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis, jas sudėkite vieną šalia kitos. Siekite, kad juostelės būtų maždaug 2–3 mm storio.
Kiekvieną cukinijos juostelę lengvai patepkite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais.
Ant cukinijų juostelių dėkite po šaukštą pupelių įdaro. Tvirtai susukite cukinijas, kad įdaras liktų viduje.
Pupelių įdaru įdarytas cukinijų išdėliokite lėkštėje, jas apšlakstykite graikiniu jogurtu arba grietine, pabarstykite smulkintomis kalendromis ir patiekite su laimo skiltelėmis.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolėje kilus gaisrui išgelbėtas žmogus
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
Kalvarijoje pėsčiųjų perėjoje partrenkta senjorė
Marijampolės savivaldybėje paminėti Rudens lygiadienis ir Baltų vienybės diena

Kultūra

„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
Marijampolės savivaldybėje paminėti Rudens lygiadienis ir Baltų vienybės diena
Sūdava atšventė šimtmetį
Petro Kriaučiūno bibliotekoje lankėsi keliautojas Aurimas Valujavičius

Sportas

Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas
Namų picerija: kaip išsikepti tobulą picą su minkštu padu
Psichologė įspėja, kad vaikai praranda ryšį su gamta: kokią įtaką tai daro jų raidai ir sveikatai?
Jūreivių linksmybės geriausiuose prieškario Klaipėdos restoranuose

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla
MO ir „TMV Foundation“ pristatė edukacinių užsiėmimų projektą Marijampolės mokiniams

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus