• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 17 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gaminame grenadierius: 3 paprasti triukai, kad bet kurią žuvį pamėgtų net vaikai

2023-05-04
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Grenadieriai

Grenadieriai / autorių nuotr.

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į racioną, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli paprasti patarimai padės pasirūpinti, kad žuvies tekstūra, skonis ir kvapas būtų kuo malonesni net ir išrankiems valgytojams.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako pastebinti, kad žuvį pirkėjai mėgsta vis labiau – o ieškodami naujų skonių mielai bando rečiau pažįstamus produktus ir jų gaminimo būdus.

Grenadieriai – sultinga ir skani žuvis

„Pirkėjai apskritai yra linkę domėtis naujovėmis ar įmantresniais skoniais, tad ne išimtis yra ir žuvies skyrius. Matome pirkėjų norą praturtinti savo racioną leidžiantis į naujas kulinarines keliones, todėl kiekvieną mėnesį pristatome vis naują mėnesio žuvį, kuri jau pirmosiomis pardavimų dienomis sulaukia dėmesio“, – teigia V. Budrienė.

Gegužės mėnesio laimikis – grenadieriai, kurie yra nesunkiai paruošiamos ir organizmui naudingos žuvys, sako prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė:

„Šioje žuvyje – daug baltymų, vitamino D3, nepakeičiamųjų omega-3 riebalų rūgščių, o balta mėsa sultinga. Didelis pliusas yra ir tai, kad grenadierių skonis yra malonus ir pats savaime pakankamai išraiškingas – tad nebūtina naudoti daug ir įvairių prieskonių. Be to, ši žuvis pasižymi ne tokiu stipriu „žuvišku“ kvapu, tad sulaukia nemažai gerbėjų“, – pasakoja maisto žinovė.

Grenadierių mėsoje yra mažai riebalų, todėl ji labiausiai tinka kepti arba skrudinti, tačiau taip pat puikiai tiks kepti ant grotelių arba grilyje.

V. Juodkazienė dalijasi 3 patarimais, kurie padės paruošti tiek grenadierius, tiek kitas žuvis taip, kad patiktų visai šeimai.

Nepasūdykite per anksti

Žuvies mėsa – švelni ir minkšta, todėl ją nesunku perkepti. Jei taip nutiks, filė suirs, žuvis bus sausa ir mažiau patraukli valgyti, o kartu su skoniu ji praras ir dalį maistinių savybių.

„Svarbu ne tik kepimo laikas, bet ir kaip ją kepate. Stenkitės gabalėlių keptuvėje per dažnai nejudinti – pasirinkite tinkamą temperatūrą ir apsiribokite vienu žuvies apvertimu“, – pataria V. Juodkazienė.

Dažna klaida, kuri gali lemti žuvies subyrėjimą, – ir netinkamas sūdymas. Pasak maisto žinovės, kad ir kokį gaminimo būdą pasirinksite, žuvį pagardinkite druska tik prieš pat dėdami ją į keptuvę, orkaitę ar ant grotelių. Druska turi savybę iš žuvies ištraukti vandenį, todėl laiku sūdydami pasirūpinsite mėsos sultingumu.

Šiai taisyklei galioja išimtis: sūdyti galite anksčiau, jeigu tai darote vandenyje. Žuvies gaminimo profesionalams gerai žinomas triukas apsaugoti žuvį nuo subyrėjimo – pusvalandį pamirkyti ją druskos ir vandens mišinyje. Rekomenduojama tą daryti ir su grenadierių filė, mat joje mažai riebalų ir daug vandens, tad mirkymas mėsai suteiks tvirtumo.

Išmėginkite 1 produkto marinatus

Norint, kad žuvis būtų malonesnio skonio ir kvapo, tereikės paprasčiausių ingredientų ir vos keliolikos minučių. Marinatas gali praturtinti žuvį naujais poskoniais, suteikti drėgmės ir sumažinti „žuvišką“ kvapą.

„Jeigu norite pašalinti nepageidaujamus skonius ir kvapus bei suminkštinti žuvies mėsą – pamirkykite ją bent 10–15 minučių piene. Jeigu ruošiatės kepti storą filė ar žuvies kepsnius, galite be baimės padvigubinti mirkymo laiką“, – sako V. Juodkazienė.

Išbandyti galima ir mirkymą pasukose, kurios dar geriau slopina mažiau malonius žuvies skonius ir kvapus. Tuo tarpu jeigu norite suteikti papildomų poskonių – pamirkykite ją juodos arbatos nuovire.

Svarbu atminti, kad ir kurį ingredientą mirkymui pasirinksite, iš jo ištrauktą žuvį reikia gerai nusausinti prieš kepimą.

Kad namuose nebeliktų keptos žuvies kvapo

Paprasčiausias būdas tuo pasirūpinti – įjungti gartraukį ir padaryti nedidelį skersvėjį namuose praveriant langus. Jeigu to padaryti nėra galimybės arba nepakanka, yra kelios išeitys.

„Į puodą įpilkite vandens ir kelis šaukštus acto. Pridėkite kvapnių prieskonių, pavyzdžiui, žvaigždinio anyžiaus, cinamono lazdelę, gvazdikėlių, kardamonų, ir virkite 15 minučių. Kad poveikis būtų dar geresnis, galite įdėti kelias apelsino ar citrinos skilteles. Actas sugers nemalonius kvapus, o prieskoniai ir citrusiniai vaisiai pripildys virtuvę maloniu aromatu“, – patarimu dalijasi „Iki“ atstovė.

Tuo tarpu jeigu žuvį ruošėte be pirštinių, ir paprastas muilas nepadeda pašalinti jos kvapo, rankas galite patrinti kavos tirščiais arba jas plaunant panaudoti šiek tiek dantų pastos.

Grenadieriai su garstyčių marinatu

Reikės: Grenadierių filė, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto Dižono garstyčių, 1 šaukšto acto, druskos, pipirų, paprikos miltelių

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Dubenyje sumaišykite marinato ingredientus ir mišiniu gausiai aptepkite filė. Palikite 20 min. pastovėti šaldytuve. Kepkite orkaitėje 12–18 min., kol žuvis paruduos ir lengvai irs patikrinus šakute. Patiekite su mėgstamomis salotomis.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kariuomenė ramina marijampoliečius: vyksta karinės pratybos
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje
Du dešimtmečius dirbęs Vilkaviškio medikas atleistas: darbe įkliuvo sunkiai apgirtęs
Gyva kultūra kaimuose: vasara, kuri pulsavo šventėmis

Kultūra

Gyva kultūra kaimuose: vasara, kuri pulsavo šventėmis
Kudirkos Naumiestyje šurmuliavo Bulvės festivalis
Gavaltuvoje nuaidėjo spalvinga šventė „Lik sveika, vasarėle!“
Kai laisvė buvo svarbesnė už gyvenimą: Tauro partizanų apygardos atminčiai – 80 metų

Sportas

Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje
Marijampolės atstovai – Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finale!
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos penktajame etape triumfavo Jonas Gruzdys ir Martynas Klimavičius
„Sūduva B“ sužaidė lygiosiomis Alytuje

Politika

Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Šakių rajono savivaldybėje vyko rajono socialinių įstaigų vadovų pasitarimas

Įdomu

Tyrimai rodo: nugaros skausmus jaučia ir vaikai, ir studentai – padėti gali teisinga miego padėtis
Sugrįžimas į sportą po pertraukos: kodėl skauda raumenis?
Netikėti iššūkiai: 3 iš 4 vairuotojai kelyje sutinka paspirtukus – kaip išvengti nelaimių?
Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla
MO ir „TMV Foundation“ pristatė edukacinių užsiėmimų projektą Marijampolės mokiniams
Kazlų Rūdoje nuosekliai didėja mokinių ir darželinukų skaičius
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus