• Artimiausi renginiai
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Karas
  • Pranešk
14 °c
Marijampolė
10 ° Pn
8 ° Št
12 ° Sk
Ketvirtadienis, 1 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gaminame grenadierius: 3 paprasti triukai, kad bet kurią žuvį pamėgtų net vaikai

2023-05-04
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Grenadieriai

Grenadieriai / autorių nuotr.

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į racioną, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli paprasti patarimai padės pasirūpinti, kad žuvies tekstūra, skonis ir kvapas būtų kuo malonesni net ir išrankiems valgytojams.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako pastebinti, kad žuvį pirkėjai mėgsta vis labiau – o ieškodami naujų skonių mielai bando rečiau pažįstamus produktus ir jų gaminimo būdus.

Grenadieriai – sultinga ir skani žuvis

„Pirkėjai apskritai yra linkę domėtis naujovėmis ar įmantresniais skoniais, tad ne išimtis yra ir žuvies skyrius. Matome pirkėjų norą praturtinti savo racioną leidžiantis į naujas kulinarines keliones, todėl kiekvieną mėnesį pristatome vis naują mėnesio žuvį, kuri jau pirmosiomis pardavimų dienomis sulaukia dėmesio“, – teigia V. Budrienė.

Gegužės mėnesio laimikis – grenadieriai, kurie yra nesunkiai paruošiamos ir organizmui naudingos žuvys, sako prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė:

„Šioje žuvyje – daug baltymų, vitamino D3, nepakeičiamųjų omega-3 riebalų rūgščių, o balta mėsa sultinga. Didelis pliusas yra ir tai, kad grenadierių skonis yra malonus ir pats savaime pakankamai išraiškingas – tad nebūtina naudoti daug ir įvairių prieskonių. Be to, ši žuvis pasižymi ne tokiu stipriu „žuvišku“ kvapu, tad sulaukia nemažai gerbėjų“, – pasakoja maisto žinovė.

Grenadierių mėsoje yra mažai riebalų, todėl ji labiausiai tinka kepti arba skrudinti, tačiau taip pat puikiai tiks kepti ant grotelių arba grilyje.

V. Juodkazienė dalijasi 3 patarimais, kurie padės paruošti tiek grenadierius, tiek kitas žuvis taip, kad patiktų visai šeimai.

Nepasūdykite per anksti

Žuvies mėsa – švelni ir minkšta, todėl ją nesunku perkepti. Jei taip nutiks, filė suirs, žuvis bus sausa ir mažiau patraukli valgyti, o kartu su skoniu ji praras ir dalį maistinių savybių.

„Svarbu ne tik kepimo laikas, bet ir kaip ją kepate. Stenkitės gabalėlių keptuvėje per dažnai nejudinti – pasirinkite tinkamą temperatūrą ir apsiribokite vienu žuvies apvertimu“, – pataria V. Juodkazienė.

Dažna klaida, kuri gali lemti žuvies subyrėjimą, – ir netinkamas sūdymas. Pasak maisto žinovės, kad ir kokį gaminimo būdą pasirinksite, žuvį pagardinkite druska tik prieš pat dėdami ją į keptuvę, orkaitę ar ant grotelių. Druska turi savybę iš žuvies ištraukti vandenį, todėl laiku sūdydami pasirūpinsite mėsos sultingumu.

Šiai taisyklei galioja išimtis: sūdyti galite anksčiau, jeigu tai darote vandenyje. Žuvies gaminimo profesionalams gerai žinomas triukas apsaugoti žuvį nuo subyrėjimo – pusvalandį pamirkyti ją druskos ir vandens mišinyje. Rekomenduojama tą daryti ir su grenadierių filė, mat joje mažai riebalų ir daug vandens, tad mirkymas mėsai suteiks tvirtumo.

Išmėginkite 1 produkto marinatus

Norint, kad žuvis būtų malonesnio skonio ir kvapo, tereikės paprasčiausių ingredientų ir vos keliolikos minučių. Marinatas gali praturtinti žuvį naujais poskoniais, suteikti drėgmės ir sumažinti „žuvišką“ kvapą.

„Jeigu norite pašalinti nepageidaujamus skonius ir kvapus bei suminkštinti žuvies mėsą – pamirkykite ją bent 10–15 minučių piene. Jeigu ruošiatės kepti storą filė ar žuvies kepsnius, galite be baimės padvigubinti mirkymo laiką“, – sako V. Juodkazienė.

Išbandyti galima ir mirkymą pasukose, kurios dar geriau slopina mažiau malonius žuvies skonius ir kvapus. Tuo tarpu jeigu norite suteikti papildomų poskonių – pamirkykite ją juodos arbatos nuovire.

Svarbu atminti, kad ir kurį ingredientą mirkymui pasirinksite, iš jo ištrauktą žuvį reikia gerai nusausinti prieš kepimą.

Kad namuose nebeliktų keptos žuvies kvapo

Paprasčiausias būdas tuo pasirūpinti – įjungti gartraukį ir padaryti nedidelį skersvėjį namuose praveriant langus. Jeigu to padaryti nėra galimybės arba nepakanka, yra kelios išeitys.

„Į puodą įpilkite vandens ir kelis šaukštus acto. Pridėkite kvapnių prieskonių, pavyzdžiui, žvaigždinio anyžiaus, cinamono lazdelę, gvazdikėlių, kardamonų, ir virkite 15 minučių. Kad poveikis būtų dar geresnis, galite įdėti kelias apelsino ar citrinos skilteles. Actas sugers nemalonius kvapus, o prieskoniai ir citrusiniai vaisiai pripildys virtuvę maloniu aromatu“, – patarimu dalijasi „Iki“ atstovė.

Tuo tarpu jeigu žuvį ruošėte be pirštinių, ir paprastas muilas nepadeda pašalinti jos kvapo, rankas galite patrinti kavos tirščiais arba jas plaunant panaudoti šiek tiek dantų pastos.

Grenadieriai su garstyčių marinatu

Reikės: Grenadierių filė, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto Dižono garstyčių, 1 šaukšto acto, druskos, pipirų, paprikos miltelių

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Dubenyje sumaišykite marinato ingredientus ir mišiniu gausiai aptepkite filė. Palikite 20 min. pastovėti šaldytuve. Kepkite orkaitėje 12–18 min., kol žuvis paruduos ir lengvai irs patikrinus šakute. Patiekite su mėgstamomis salotomis.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Rizotas
Receptai

Vasaros atradimas: gaivus rizotas su cukinijomis pripildys namus citrinų aromato ir nekainuos nė 5 eurų

Pomidorai
Receptai

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį: dietistė V. Kurpienė dalijasi jų savybėmis ir pataria, ką pasigaminti

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolėje dingo jaunas vyras – pradėta paieška
Vytauto Didžiojo parkas pakvips rožėmis
„Cukrinio festivalio“ metu – piktavalių žala miestui
Devintasis Šv. Jurgio meno sezonas vėl kviečia mėgautis muzika

Kultūra

Devintasis Šv. Jurgio meno sezonas vėl kviečia mėgautis muzika
Miesto šventėje skambėjo susigiminiavusio Bergiš Gladbacho miesto simfoninio orkestro solistų koncertas
Priimamos paraiškos skatinimo premijai už pasiektus aukštus rezultatus kultūros ir meno srityje gauti
Sekminės Tautkaičiuose praūžė jau 49-ąjį kartą!

Sportas

„Sūduva“ žengė į LFF taurės turnyro ketvirtfinalį
Kazlų Rūdos sporto centro badmintonininkai iš laikinosios sostinės grįžo su apdovanojimais
Šakių baseine vyko atviros Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro vaikų plaukimo pirmenybės
Pirmieji buriuotojų startai nuteikia optimistiškai

Politika

Kazlų Rūdos savivaldybės Taryboje – pasikeitimai
Tarybos posėdyje prisiekė keturi nauji Savivaldybės tarybos nariai
Sudarytos Vilkaviškio rajono savivaldybės komisijos
Italijos korupcijos aidai Lietuvos čekiukų politiniame skandale

Įdomu

M. Navickienė: prieinamesnės socialinės paslaugos, kurias teiks ne tik įstaigos, bet ir gyventojai
Kelionė su augintiniu – kaip užtikrinti jo saugumą ir komfortą?
4 sveikatos priežastys, kodėl verta darytis reguliarius manikiūrus ir pedikiūrus
Vaikas prašo augintinio? Specialistė pataria, kaip pasiruošti

Verslas

Sūduvos pramonės ir verslo asociacijos susirinkime apžvelgti praėję metai
Marijampolės LEZ įsikūrusi UAB „Dovista“ didina gamybos apimtis
„Mantinga“ plečia gamybinius pajėgumus: pradėjo veikti nauja sluoksniuotų gaminių linija
KPPAR kviečia į nemokamą seminarą „Energijos tausojimas. Finansinė parama ir kompensacijos juridiniams asmenims“

Mokslas ir studijos

Kalvarijoje vyko projekto „Kalvarijos krašto paminklai“ baigiamasis renginys
Vilkaviškyje – Trečiojo amžiaus universiteto mokslo metų baigimo šventė
Marijampolėje svečiavosi Utenos rajono savivaldybės švietimo įstaigų atstovai
Šakių savivaldybėje lankėsi Lietuvos Junior achievement (LJA) direktorė

Turizmas

Keliautojų apklausa: 43 proc. lietuvių tikros atostogos asocijuojasi su kelione į užsienį
Lietuviai plūsta į užsienio kurortus: kokiais vaistais pasirūpinti ir kokių dokumentų jiems gali prireikti?
Kazlų Rūdoje pristatyti pažintiniai, edukaciniai, kultūriniai paketai
Nuo rudens iš Vilniaus oro uosto – dar keturios naujos kryptys, tarp jų – tiesioginiai skrydžiai į Dubajų ir Tenerifę
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2023

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus