• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 22 liepos
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip teisingai paruošti žuvį?

2016-05-28
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A

Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą laiko. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies? Koks žuvies apdorojimo būdas yra sveikatai palankus?

Visi žino, kad žuvį valgyti yra sveika, o ypač riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, eršketą, doradą, stambią silkę, skumbrę ir pan., dėl jose esančių omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių ir riebaluose tirpių vitaminų A, D, E. Polinesočiąsias riebalų rūgštis gauname tik su maistu ir nuo jų pakankamo santykio mūsų organizme priklauso, ar uždegiminiai procesai alins mūsų organizmą ir ar imuninė sistema funkcionuos gerai. Tačiau retas žino, kad kalbama tik apie tinkamai paruoštą žuvį.

Pirmiausia, reiktų pamiršti tokius žuvies apdorojimo būdus, kaip kepimą tešloje, gruzdinimą, skrudinimą, nes susidaro ne tik kancerogeninės medžiagos, bet naudojamas papildomas rafinuotas aliejus, kurio tuščios kalorijos nėra naudingos mūsų organizmui.

Tausojantis žuvies apdorojimas, kas tai?

„Rekomenduoju teikti pirmenybę šviežiai žuviai, o ne šaldytai ir iš jos gaminti sveikatai palankius patiekalus ne rečiau kaip kartą per savaitę. Išdorotą žuvį būtina nuplauti po tekančiu vandeniu, nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Marinavimui naudoti džiovintas prieskonines žoleles, šviežius krapus ir petražoles, taip pat tinka pipirai. Būtinai apšlakstyti šviežiomis citrinos sultimis, ypatingai ruošiant riebias žuvis, nes tokiu būdu valgant išvengsite riebumo pojūčio ir nesutrikdysite virškinimo proceso. Druskos rekomenduojama naudoti mažiau nei 1 g 100 gramų žuvies. Rekomenduoju rinktis nerafinuotą jūros druską, kuri ne tik sustiprins žuvies skonį, bet praturtins ją mineralinėmis medžiagomis. Marinuoti patartina valandą laiko prieš apdorojant ar ilgiau”, – teigia sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Pirmenybę teikime tausojantiems patiekalams, tai yra, šiltas maistas, pagamintas maistines savybes tausojančiu gamybos būdu: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, pagamintas konvekcinėje krosnelėje. Tokio terminio apdorojimo metu nesusidaro kancerogeninės medžiagos. Norint atskleisti kuo daugiau natūralaus žuvies skonio, virti ir troškinti ne ilgiau negu būtina.

„Sveikiausias maisto ruošimo būdas – žuvies virimas garuose. Kuo trumpesnis virimas garuose – tuo geriau. Verdant garuose žuvis išlaiko sultingumą, struktūrą, skonį, kvapą ir spalvą, išlieka daugiau vitaminų. Žuvies virimas priklauso nuo žuvies dydžio. Jei verdama žuvis apie 500 g, tai užvirus vandeniui virti apie 25 min., jei sveria apie 800 g virti apie 35 min. Jei verdamas 250 g žuvies gabaliukas, tai virimo laikas apie 10 min. Mes ne tik konsultuojame šeimas, kokius maisto produktus rinktis kasdieninėje mityboje, bet mokome jų tinkamo patiekalų paruošimo ir valgymo kultūros“, – informuoja VšĮ „Sveikatai palankus” įkūrėja Raminta Bogušienė.

„Žuvį siūlyčiau marinuoti ir troškinti su daržovėmis. Taip pat puikus pasirinkimas – troškinti keptuvėje, įpylus šiek tiek vandens ir uždengus dangtį, tačiau kaip bebūtų, labiausiai rekomenduočiau ruošti garuose. Visada patariu naudoti šiek tiek prieskonių, virti vandenyje su žolelėmis arba garuose ant daržovių, kad visos maistinės medžiagos išsiskiriančios iš žuvies nutirptų į jas. Taip pat skanu ir sveikatai palanku, kai žuvis kepama krosnyje ar konvekciniame pečiuje, tokiu atveju ji turėtų būtu folijoje ar pavyzdžiui, uždarama stikliniame inde, paprieskoniuota ir troškinama su daržovėmis”, – sako sveikatai palankaus maisto virtuvės šefė Aida Matulevičiūtė.

Jei vis gi kepate

Jei pasirinkote vis tik žuvį kepti, rekomenduojama sutrumpinti terminio apdorojimo laiką ir, pagal galimybes, sumažinti temperatūrą tam, kad pagamintas produktas būtų kiek įmanoma mažiau apskrudęs. Nepatartina žuvies apvolioti tešloje ir kepti keptuvėje gausioje aliejaus, ne tik dėl to, kad patiekalas bus kaloringesnis, įsigėrus riebalams į maisto produktą, bet apskrudinus susidarys kenksmingos medžiagos mūsų organizmui.

Kepant žuvį orkaitėje rekomenduojama rinktis 165–180 °C temperatūrą. Tuomet žuvis išlieka minkšta ir sultinga. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio ir svyruoja nuo 10 min iki 30 min. Žuvies kepimui orkaitėje puikiai tinka kepimo rankovė, folija ar kepimo popierius, taip pat stikliniai indai. Papildomai riebalų naudoti nereikia, nebent gaminama liesa žuvis, pavyzdžiui menkė ar lydeka, kurias prieš valgant galima apšlakstyti kokybišku nerafinuotu aliejumi (linų sėmenų, kanapių, alyvuogių) su kuriuo gautume polinesočiųjų riebalų rūgščių.

Įstaiga „Sveikatai palankus“ siekia praplėsti visuomenės požiūrį sveikatai palankios mitybos tematika ir suformuoti pagrindus sąmoningiems mitybos pokyčiams šeimose, formuojant augančios jaunosios kartos įpročius. Socialinio tinklo „Facebok“ bendruomenė „Sveikatai palankus“ plečiasi ir jungia žmones, kuriuos domina tikros žinios sveikos mitybos ir gyvensenos aspektais.

Parengė: VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, „Sveikos mitybos standartas“ kūrėja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė

 

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kazlų Rūdoje – paroda, skirta neseniai anapilin iškeliavusios dr. Aldonos Vasiliauskienės jubiliejui paminėti
Kybartuose dingo dviratis, Vilkaviškyje – skalbimo mašina: policija pradėjo tyrimus
Šakių rajone ieškomas padegimu įtariamas vyras
Gižai: legendinė karčiama ir miško brolių kovos su okupantais

Kultūra

Kazlų Rūdoje – paroda, skirta neseniai anapilin iškeliavusios dr. Aldonos Vasiliauskienės jubiliejui paminėti
Ypatingas savaitgalis Želsvoje – skambėjo „VasarOK“ šventė
Vasaros šventės Pajevonyje ir Gražiškiuose subūrė bendruomenes
Geležinkelio stotis – ne tik kelionių pradžia, bet ir kūrybos stotelė

Sportas

Rungtynės su „Riteriais“ baigėsi lygiosiomis
„Perlą Go“ papildė „Omegos-Tauro-LSU“ marškinėlius vilkėjęs jaunuolis
Vilkaviškio buriuotojai dalyvavo buriavimo regatose
Antanavo vasaros sporto šventės 2×2 tinklinio turnyro nugalėtojai – „Daktarai“, 3×3 krepšinio čempionai „Niekam nereikalingi“, 6×6 futbolo turnyre triumfavo „Niekur nežaidę“

Politika

EK siūlo mažinti bendrųjų žemės ūkio ir žuvininkystės politikų finansavimą
Marijampolės regionas imasi aktyvių veiksmų investicijoms pritraukti: kuriamos naujos galimybės verslui
Kauno PPA rūmų atstovai lankėsi Šakių rajono savivaldybėje
Šakių rajone baigėsi rajonų vadovų susitikimų ciklas seniūnijose

Įdomu

Holistinis požiūris į lėtinio skausmo valdymą: nauji metodai ir galimybės
Geriausi 2025 metų kūdikių vežimėliai: ką iš tikrųjų sako tėvai, o ne reklamos?
Naujakurių džiaugsmai ir rūpesčiai: kaip užtikrinti, kad gyvenimas naujuose namuose neapkarstų?
Protėvių buitis: su pirštais valgoma mėsa, jokių šakučių ir peilių

Verslas

Siūloma svarstyti įvesti sankcijas prekybos tinklo „Mere“ savininkams
Lietuva – tarp greičiausiai inovacijose augančių ES šalių
Komandos formavimo renginiai: efektyvių komandų kūrimo strategijos
Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams

Mokslas ir studijos

Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijoje išlydėta 74-oji abiturientų laida
Brandos atestatai įteikti VDU Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientams
Universitetas miesto centre: Marijampolėje kyla nauji MRU Sūduvos akademijos namai
Kazlų Rūdos savivaldybė apdovanojo geriausius abiturientus ir jų mokytojus

Turizmas

Stovyklautojams laikas ugdyti naujus įpročius – vieno dalyko stovyklavietėse gali nelikti
Miškininkai kviečia pažinti miškų paslaptis: daugiau nei 1000 rekreacinių objektų visoje Lietuvoje
Traukiniu – į kačių sostinę: bilietams į Marijampolę – speciali nuolaida
Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus