• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 5 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

„Kviečių mėsa“ – seitanas: kaip pasigaminti ir su kuo valgyti?

2021-07-18
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A
mėsainis

„Kviečių mėsa“ – skamba neįprastai? Vegetariškos mitybos atstovai būtent taip įvardija miltų ir vandens gaminį, patiekaluose pakeičiantį mėsą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad seitanas – skanus, nesunkiai pasigaminamas bei sveikatai naudingas ingredientas, kuriuo lengvai galėsite pakeisti kai kuriuos mėsos patiekalus.

Mėgstamas ir visavalgių

„Žmonių valgymo įpročiai nuolat kinta: įtaką jiems daro daugybė veiksnių: nuo dėmesio tvarumui iki sveikesnio gyvenimo būdo tendencijų, todėl nenuostabu, kad susidomėjimas sveikesniais pasirinkimais: maisto produktais be glitimo, laktozės, su mažiau druskos ar cukraus, taip pat ir mėsos alternatyvomis galinčiai vadintis gaminiais tarp vartotojų jau kurį laiką vis auga“, – teigia V. Juodkazienė.

Vegetariški produktai populiarėja ne tik tarp mėsos atsisakiusių prekybos tinklo lankytojų, bet ir visavalgių pirkėjų. Žmonės ieško naujų skonių, atidžiai stebi, kaip maitinasi patys ir ką valgo jų šeimos nariai, todėl dažnai ieško ir gyvulinės kilmės produktams sveikesnių alternatyvų. Viena tokių – „kviečių mėsa“ seitanas. Kaip sako V. Juodkazienė, nors seitanas dažnai painiojamas su dar vienu veganišku Azijoje labai mėgstamu produktu –  tofu, jis yra visai kitoks. Skirtingai nei tofu, kuris gaminamas iš sojų, seitanas yra iš Japonijos kilęs produktas, gaminamas iš glitimo.

Ne tik skanus, bet ir sveikas

Kaip teigia maisto ekspertė, tradiciniu būdu gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu, kol iš jos yra pašalinamos krakmolo granulės. Išoriškai jis labai primena vištienos ar sojos mėsą, truputį panašus ir skonis, bet daugeliu atvejų seitanas bus toks, kokius prieskonius panaudosite  gamindami.

Seitanas yra itin populiarus Azijos ir budistų virtuvėse. Vakarų kultūroje seitanas dažnai pateikiamas kaip veganiškos kilmės mėsos pakaitalas, todėl jis tinka visur, kur yra naudojama mėsa. Seitanu skaninami ir įvairūs sumuštiniai, tortilijos ar kebabai, ryžių dubenėliai, salotos, mėsainiai.

Pasak V. Juodkazienės, seitanas, ne tik skanus, bet ir sveikatai naudingas produktas. Jame yra daug baltymų ir mažai kalorijų. Vis dėlto, norint gauti reikiamą baltymų dienos normą – vien šio produkto valgyti neužteks. Mat jame randama itin mažai aminorūgščių, kurių galima gauti kituose augalinės kilmės produktuose, tokiuose kaip grūdai, pupelės ar riešutai arba mėsoje. Seitanas taip pat garsėja geležies gausa. Viename seitano paplotėlyje yra net 20 procentų rekomenduojamos geležies dienos normos. Be to, jame randama ir šiek tiek kalcio.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis paprastus receptus, kuriuose išradingai panaudosite šią „kviečių mėsą“.

Keptas seitanas

Jums reikės:

1 kg kvietinių miltų

600 ml šilto vandens

1 a. š. druskos

1 v. š. sezamų aliejaus

2 v. š. sojų padažo

2–4 v. š. augalinio aliejaus

1 v. š. juodųjų sezamų sėklų

100 g svogūnų

200 g raudonųjų paprikų

200 g geltonųjų paprikų

2 skiltelių česnako

1 svogūno laiško

Pagaminimas:

Pirmiausia paruoškite seitaną: šiltą vandenį supilkite į miltus ir išminkykite tešlą. Suformuokite ją į rutulį ir palikite uždengtą 10 minučių. Įdėkite tešlą į tankų tinklinį kiaurasamtį ir nuplaukite ją po tekančio vandens srove – tai daryti reikia net 20 minučių. Perdėkite tešlą į gilų indą ir palikite pastovėti apie 30 minučių. Tuomet paimkite tešlos rutuliuką į rankas, apvyniokite jį švaria marle ar medvilniniu plonu rankšluostėliu, atsargiai įdėkite į puodą su sūriu vandeniu ir virkite maždaug valandą. Paruoštą seitaną supjaustykite lazdelėmis, jas apšlakstykite sojų padažu, sezamų aliejumi ir leiskite šiek tiek pasimarinuoti. Paprikas supjaustykite juostelėmis, o svogūnus – kubeliais.

Į įkaitintą kinišką WOK keptuvę, įpilkite aliejaus, suberkite smulkintą svogūną bei paprikas ir maišydami kepkite aukštoje temperatūroje. Suberkite smulkintą česnaką, marinuotą seitaną ir viską trumpai pakepinkite. Nukelkite keptuvę nuo kaitros, patiekalą pagardinkite druska, apibarstykite susmulkintu svogūno laišku ir juodųjų sezamo sėklomis.

Tortilijos su seitanu ir chimichurri padažu

Jums reikės:

8 mažų tortilijų

400 g seitano

įdarui:

100 g svogūnų

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1⁄2 a. š. maltų rūkytų raudonųjų paprikų

150 g raudonųjų paprikų

150 g geltonųjų paprikų

1 saujos rūgštynių lapų

100 g raudonųjų svogūnų

 „Chimichurri“ padažui:

100 g raudonųjų svogūnų

3 skiltelių česnako

3 v. š. smulkintų šviežių petražolių

1⁄2 aitriosios paprikos

1 a. š. džiovintų raudonėlių

1 v. š. citrinų sulčių

2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

100 ml alyvuogių aliejaus

1⁄4 a. š. druskos žiupsnelio pipirų

Pagaminimas:

Apkepkite tortilijas po 15 sekundžių iš kiekvienos pusės sausoje keptuvėje ir atidėkite į šalį. Supjaustykite įdarui skirtus svogūnus kubeliais, pakepinkite juos aliejuje, tuomet į keptuvę sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą seitaną, įberkite maltų rūkytų paprikų ir kepkite apie 5 minutes.

Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Paprikas supjaustykite kubeliais. Vieną tortilijų pusę padenkite padažu ir seitano įdaru, ant viršaus užberkite paprikų, rūgštynių lapų, smulkintų raudonųjų svogūnų ir viską dar kartą apliekite padažu. Perlenkite tortilijas pusiau ir mėgaukitės puikaus skonio ir sveiku patiekalu. Skanaus!

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Visiškai atnaujintas vaikų lopšelio-darželio skyrius „Šaltinėlis“
Ansamblis „Likimas“ paminėjo 20 metų kūrybinės veiklos sukaktį
Jaunimo reikalų tarybos susitikimas MTEC: apie galimybes, įvertinimą ir motyvaciją
Puiki proga susitvarkyti aplinką su savivaldybės pagalba: kviečiama teikti prašymus

Kultūra

Ansamblis „Likimas“ paminėjo 20 metų kūrybinės veiklos sukaktį
Įvyko Danutės Saukaitienės parodos „Žolynų virsmas ir ne tik…“ atidarymas
„Medynės’2025“ uždarymo koncertas – muzikinis vakaras, sujungęs kiną, garsus ir kūrybą
Kalvarijoje atgimė kultūros centras: atidarymo vakarą lydėjo meno ir bendrystės dvasia

Sportas

Siautėjusi „Sūduva-Mantinga“ nepasigailėjo strigusių plungiškių
Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ futbolininkams lygos nugalėtojo titului užsitikrinti rungtynėse prieš Kėdainių „Nevėžio“ dublerius pritrūko dviejų minučių
Po lygiųjų „Sūduva“ A lygos čempionatą baigs ketvirta
Viena iš trijų: ketvirtadienį NKL kovose iš Suvalkijos atstovų pergale džiaugėsi tik Šakių ekipa

Politika

Penktadienį posėdžiavo Vilkaviškio rajono savivaldybės taryba
Šakiuose surengtas tarpinstitucinis susitikimas
Savivaldybių atstovai diskutavo apie melioracijos valstybinės priežiūros tobulinimą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Igliaukos seniūnija

Įdomu

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą
Ruduo – kepurių sezonas: ką daryti, kai galvos oda ima pleiskanoti?
Kūrenimo sezonas. Gaisrinės saugos specialistų patarimai
Įrodymai mobingo atveju: garso įrašas taip pat gali būti panaudotas

Verslas

Nors euro zonoje – atsigavimo ženklai, Lietuvos pramonės lūkesčiai toliau smunka
Paskelbtas „Laikinojo nesudėtingojo statinio – prekybos (paslaugų) paskirties statinio įrengimo ir eksploatavimo greta Vytauto g. 56A, Marijampolėje nugalėtojas
40 m² komercinės patalpos Vilniuje: ar tai gali būti pelningas verslo startas?
Biometrinis parašas – pasirašymas planšetėje su ZebraSign

Mokslas ir studijos

Visiškai atnaujintas vaikų lopšelio-darželio skyrius „Šaltinėlis“
Jaunimo reikalų tarybos susitikimas MTEC: apie galimybes, įvertinimą ir motyvaciją
Sūduvos jaunimo ateitis: ką atskleidė tyrimas ir kokių pamokų verta pasimokyti iš Gran Kanarijos
Dideli klausimai iš mažų žmonių: trečiokų viešnagė pas merą

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus