• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 14 gegužės
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Šešios klaidos, kurias dažnas daro kepant grilyje: tinklaraštininkės patarimai, kad mėsa būtų skanesnė

2022-05-20
Receptai
Laikas: 6 min skaitymo
A A
Puodas, pilnas gėrio

Puodas, pilnas gėrio

Šylantys orai kviečia vis dažniau įdarbinti grilių, juo labiau, kad ant laužo ar žarijų ruoštas maistas paprastai atrodo gardesnis ir ypatingesnis. Populiarios „Instagram“ paskyros „Running Vita“ kūrėja ir receptų knygos „Kaip per sviestą“ autorė Vita Marija Murėnaitė dalijasi keturiomis nesunkiai pagaminamų ir originalių patiekalų idėjomis, kuriomis šį sezoną galite nustebinti draugus. Visgi vien tik gero recepto ir nuotaikos nepakanka: maisto gamintoja įvardija ir šešias dažniausias klaidas, kurias žmonės daro grilindami.

„Pavasarį tradiciškai „Maximoje“ išauga paklausa grilio sezono prekėms, tad rūpinamės, kad vienoje vietoje pirkėjai rastų viską, ko reikia: pradedant kepsninėmis, žarijomis, specialiais įrankiais grilinimui, ir baigiant jau marinuota mėsa, kurią tereikia suverti ant iešmo ar paguldyti ant grotelių.  Net patys išrankiausi atras produktų jų skoniui, mat šašlykai, iešmeliai, šonkauliukai ar sparneliai ruošiami tiek laiko patikrintuose marinatuose, kurių receptai atkeliavo iš Kaukazo kalnų, tiek naujus gurmaniškus pojūčius suteiksiančiuose originaliuose marinatuose, pavyzdžiui, čimičiurio“, – sako Ernesta Dapkienė, lietuviško prekybos centro „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Ji primena, kad nevalgantiems mėsos ar norintiems lengvesnio maisto „Maxima“ siūlo ir gausų asortimentą vegetarams bei veganams – pavyzdžiui, sojų pjausnius ar puikiai kepti ant grilio tinkančius sūrius.

Kokių klaidų nedaryti grilinant

Meilė maisto gamybai Vitą lydi nuo vaikystės: pradėjusi virtuvėje suktis su mama, ji netrukus jau pati rūpinosi šeimos meniu, o vėliau ir pagrindinę veiklą gyvenime susiejo su maisto gaminimu. Populiarios „Instagram” paskyros „Running Vita“ autorės aistra – nesunkiai paruošiami patiekalai, kuriuos be vargo pagamins net ir pradedantieji virtuvėje.

„Pastebiu, kad patarimų reikia ne tik „žaliems“ maisto gamintojams – kartais tereikia atsikratyti vieno prasto seniai susiformavusio įpročio ir „vilkams“, kad patiekalai iškart taptų gardesni“, – sako Vita ir dalijasi šešiais patarimais ruošiant maistą grilyje:

1. NEgrilinkite šaltos mėsos ar žuvies

Vita įspėja, kad prieš kepant mėsą ar žuvį, ją būtinai ištraukite iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje bent 20 min. Tuomet ji tolygiau iškeps, bus gerokai minkštesnė ir sultingesnė.

2. NEverkite mėsos ant sausų medinių iešmelių

„Prieš verdami mėsą ant iešmelių, būtinai pamerkite juos valandai į šaltą vandenį – tada jie nesudegs“, – pataria tinklaraštininkė.

3. NEužterškite mėsos

Atėjus prie grilio su pilna lėkšte žalios mėsos ar žuvies, jokiais būdais jau iškepusios mėsos nedėkite atgal į tą pačią lėkštę, įspėja maisto gamintoja. Tas pats galioja ir įrankiams – neimkite tais pačiais žalios ir jau iškepusios mėsos.

4. NEpjaustykite mėsos iškart

„Mėsai po kepimo, kaip ir mums po treniruotės, reikia bent 5 minutes pailsėti, – sako Vita. – Nepjaustykite iškeptos mėsos tol, kol ji „nepailsėjusi“, nes taip bus prarastos daug skonio suteikiančios sultys.“

5. NEpasikliaukite tik savo akimis ir šakute

Kepant vis iškyla klausimas – „ar mėsa jau paruošta?“. Vita pataria, kad geriau jos nebadyti su šakute, nepjaustyti (nes išbėgs visos sultys), o tiesiog naudotis termometru. Teisingas temperatūras pagal tai, ką kepi ir kokio rezultato nori, iš anksto galima sužinoti internete arba knygose. Susirašykite jas ir turėkite prie grilio, kad visada būtų po ranka.

6. NEapsunkinkite sau valymo

„Dažnai po maisto gaminimo groteles paliekame visiškai atvėsi, o tik tada nešame plauti. Taip gerokai apsisunkiname darbą, nes daug greičiau būtų jas dar karštas nušveisti su specialiais įrankiais (geležiniais šepečiais)“, – išduoda triuką Vita.

Žinant pagrindines kepimo ant griliaus taisykles, laikas kraustytis gaminti į lauką ir kviesti draugus prie spalvingai nukrauto kvapnaus stalo. Su svogūnu ir citrina dosniai įtrintas ir pamarinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas niekada neatsibos, bet kartais norisi pajusti naujų kvapų ir skonių, tad Vita ragina išbandyti naujų receptų:

Puodas/kazanas, pilnas gėrio

Didesniame puode virš ugnies laisvai pagaminsit puotą net ir didesnei kompanijai. Gardus kvapas pasklis po visą teritoriją, o apetitas kils vien bežiūrint.

Puode įkaitinkit šlakelį aliejaus, paskrudinkit jame svogūnus, česnakus ir jei mėgstat – čili pipirą. Kai apskrus – sumeskit dideliais kubeliais supjaustytą mėsą (avieną/jautieną/vištieną), ir kai ji gražiai parus – suberkit mėgstamų kruopų (perlinių, miežinių, grikių, ryžių ar pan.), užpilkit sultinio arba prieskonių bei vandens ir uždengus leiskit troškintis.

Jeigu norisi spalvų, galima įpilti ir konservuotų pomidorų skardinę, arba įmesti ir šviežių daržovių (paprikos, grybų, cukinijos, baklažano, kalafioro, brokolio ar kopūsto). Būkit drąsūs ir elkitės taip, kaip sako skrandis.

Kai kruopos bus paruoštos – mėsa jau irgi turi būti visiškai išsitroškinusi. Paragaukit, ar nieko netrūksta, ir sėskit su draugais prie stalo.

Azijietiški vištienos iešmeliai su hoisin arba terijakio padažu

Vištienos šlaunelių mėsą porą valandų pamarinuokit su druska, sutrintu česnaku bei pasirinktu padažu. Puikiai tinka tiek hoisin, tiek terijakio, kuriuos rasite „Maximos“ Pasaulio virtuvių skyriuje.

Tuomet sudėkit ją ant grotelių ar iešmelių ir kepkit, kol gražiai parus. Prieš baigiant kepti, su konditeriniu teptuku dar kelis sykius užtepkit – taip ir skonis, ir spalva bus intensyvesni.

Iešmelius patiekit su ryžiais ir šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis.

Takai (tacos) didelei kompanijai

Didelėje keptuvėje virš ugnies įkaitinkit aliejų ir suberkit maltą jautieną. Tuomet pagardinkit ją prieskoniais – aš rinkčiausi druską, pipirus, aitriąją papriką, maltą kuminą, svogūno bei česnako miltelius ir mažą žiupsnelį cinamono. Mėsą visą laiką maišykit ir trupinkit, kad gautumėte birią ir apskrudusią jautieną.

Kol ruošit mėsą – duokit draugams ar šeimai darbo. Lai jie pasirūpina, kad ant stalo atkeliautų šviežių salotų, gvakamolės, jogurto, granatų, kukurūzų, agurkų, marinuotų jelapenų, ridikėlių, laimo vaisiaus, pupelių, žolelių ir pačių takų paplotėlių.

Kai mėsa bus paruošta – sėskite prie stalo ir dalindamiesi gardžiuokitės.

Desertui – ant laužo svieste kepti ryžių popieriaus blyneliai su mango vaisiumi, bananu arba nektarinais

Pamerkit ryžių lakštą į šaltą vandenį maždaug 30 s, tuomet ištraukę ant didelės lėkštės, uždėkite ant jo gana storą mango juostelę, užlenkit abu kraštus ir susukit tartum į storą cigarą. Pasiruoškit taip visus blynelius. Dėkit juos kepti į karštą ketaus (arba kitokią dideliam karščiui ir ugniai pakančią keptuvę) su šaukštu sviesto.

Apskrudinkit abi puses, tik labai svarbu – nesuglauskit jų vieno šalia kito, nes taip jie gali sulipti. Patiekit su kondensuotu pienu, laimo sultimis ir Maldon druskos kristalais.

Azijietiški vištienos iešmeliai su hoisin arba terijakio padažu
Azijietiški vištienos iešmeliai su hoisin arba terijakio padažu
Vita Marija Murėnaitė ir jos receptas grilio sezonui
Vita Marija Murėnaitė ir jos receptas grilio sezonui
Puodas, pilnas gėrio
Puodas, pilnas gėrio

Pranešimas spaudai

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą
Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka – „MIRKT lyderė 2024“
Skaisčiūnuose pradedamas svarbus infrastruktūros projektas – kuriami patogūs pėsčiųjų ir dviračių takai
Marijampolėje – įspūdinga Lietuvos kariuomenės, sąjungininkų ir visuomenės šventė

Kultūra

Šeimų šventė 2025 – džiaugsmo ir bendrystės diena Marijampolėje!
Mišrus choras „Šešupė“ paminėjo savo veiklos 55-ąją sukaktį
Paskutinį kartą scenoje suskambo tautinės dainos ansamblio „Lietuvninkas“ balsai
Lekėčių apylinkėse paminėtos Valkų mūšio 80-osios metinės

Sportas

Kalvarijos MSM komanda – tarptautinio turnyro vicečempionai!
Paplūdimio tinklinis ir uždarų patalpų tinklinis: Kas daro kiekvieną žaidimą unikalų?
„Sūduva“ nugalėjo Gargžduose
„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą

Politika

Sveikatos apsaugos ministrė Marijampolės ligoninėje: dėmesys regionų iššūkiams ir sprendimų paieškai
R. Juknevičienė: „Antrojo Pasaulinio karo pabaiga neatnešė laisvės milijonams Vidurio ir Rytų Europoje“
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius

Įdomu

Skirtingų gyvių įkandimai gamtoje: kaip reaguoti ir greičiau sau padėti?
Efektyvus langų valymas: patarimai akinančiam rezultatui
Senoji Palanga: ant tilto – tramplynas į jūrą
Iššūkių Lietuvos keliuose nemažėja: vairuotojai sėda prie vairo išgėrę, važiuoja per greitai, ignoruoja saugų atstumą

Verslas

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje

Mokslas ir studijos

Kalvarijos gimnazijoje – karjeros diena
Vilkaviškio savivaldybėje lankėsi Erasmus+ projekto dalyviai
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokinė apdovanota kelione į Europos Parlamentą
Mokytojų apklausa: ruošiantis brandos egzaminams gelbsti skaitmeninės mokymosi priemonės

Turizmas

Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus