• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
21 °c
Marijampolė
19 ° Št
16 ° Sk
14 ° Pr
Trečiadienis, 4 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Dietologė paneigė mitą apie populiarų maisto produktą: valgyti galima, tačiau saikingai

2023-09-03
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Makaronai

Makaronai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Jau XIII a. makaronai buvo vienas pagrindinių Italijos virtuvės ingredientų. Jie būdavo džiovinami, kad ilgiau išsilaikytų ir pravertė kaip ilgų kelionių maisto produktas. Todėl tokie tyrinėtojai kaip Kristupas Kolumbas prisidėjo prie makaronų plitimo už Italijos ribų. Tačiau per visą šį laiką makaronus spėjo apgaubti mitas, neva jie kenkia sveikatai nepalankūs.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad makaronai gali tapti puikiu subalansuotos mitybos produktu, jei yra tinkamai ruošiami ir vartojami saikingai. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad makaronų populiarumas tarp pirkėjų neslopsta: pastaraisiais metais kai kurių makaronų rūšių pardavimai išaugo nuo 5 iki 40 proc.

Sveikatai palankesni – pilno grūdo makaronai

Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, makaronai – daug angliavandenių turintis maisto produktas, o juos organizmas naudoja, kaip pagrindinį energijos šaltinį.

„Rekomenduotina rinktis viso grūdo makaronus. Jų sudėtyje yra daugiau skaidulų, kurios svarbios virškinimo sistemos veiklai. Nors makaronai nėra gausus vitaminų ir mineralų šaltinis, jie gali suteikti nedidelį kiekį maistinių medžiagų, pavyzdžiui, B grupės vitaminų, geležies ir magnio – jų viso grūdo makaronai turi daugiau. Makaronai turi ir šiek tiek baltymų, o padidinti iš jų pagamintų patiekalų maistinę vertę galima į patiekalus su makaronais pridedant ir įvairių ingredientų: liesos mėsos, paukštienos, jūros gėrybių, pupelių, lęšių ar sūrio, – sako dr. E. Gavelienė.

Svarbi porcijų kontrolė

Gydytoja dietologė pataria atkreipti dėmesį ir į makaronų porcijas dydį, ypač, jei rūpinamasi kūno masės kontrole: „Vienoje makaronų porcijoje yra nemažai kalorijų, jei žiūrėsim į užrašą ant pakuotės. Įprasti kviečių makaronai 100 g turi 350–380 kcal, pilnagrūdžiai – panašiai: apie 300–350 kcal. Tačiau sausų makaronų nevalgome. Porcija išvirtų makaronų be priedų kalorijų turi mažiau: apie 80–200 kcal. O koks bus patiekalo kaloringumas, priklauso nuo kitų priedų: kiek dėsime riebalų, padažų ir t.t.“

Mitybos specialistė primena, kad makaronų nereikėtų gausiai gardinti padažais, sviestu bei aliejumi. „Padažų ir kitų priedų pasirinkimas gali daryti didelę įtaką makaronų patiekalo kaloringumui, palankumui sveikatai . Pavyzdžiui, kreminiuose padažuose paprastai būna daugiau sočiųjų riebalų ir kalorijų nei pomidorų padažuose. Pasirinkę naminius arba mažiau kaloringus padažus ir pridėję daržovių galite pagerinti patiekalo maistinę vertę“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.

Dar svarbu prisiminti, kad kviečių makaronai gali netikti asmenims, sergantiems celiakija arba jautriems glitimui. „Tokiu atveju geriausia rinktis makaronus be glitimo, pagamintus iš alternatyvių miltų, pavyzdžiui, ryžių, kukurūzų, bolovinės balandos ar ankštinių augalų. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į makaronų gaminimo būdą. Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje dar vadinami „al dente“: tokiu būdu pagamintų makaronų glikeminis indeksas mažesnis, todėl cukraus lygio kėlimas kraujyje vyksta lėčiau“, – pastebi E. Gavelienė.

Kaip išsirinkti kokybiškus makaronus?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad pastaraisiais metais kai kurių rūšių makaronų pardavimai išaugo nuo 5 iki 40 proc.: „Žmonės įprato daugiau gaminti namuose, o patiekalai iš makaronų, kaip žinia, yra išties nesunkiai paruošiami. Pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, sraigtelių ir vamzdelių formų kietuosius makaronus, tačiau pastebime, kad auga ir kiaušininių, ryžių bei „wok“ makaronų pardavimai.“

Renkantis makaronus specialistė rekomenduoja atkreipti dėmesį į jų sudėtį bei kokybę: „Aukštos kokybės makaronai virimo metu išlaiko savo formą ir tekstūrą. Išvirę pagal pakuotės instrukcijas, makaronai turi būti standūs, šiek tiek kietoki („al dente“). Taip pat kokybiški makaronai pasižymi ryškiu, švelniu kviečių skoniu, kuris puikiai dera su padažais ir kitais ingredientais. Jų skonis neturėtų būti blankus ar pernelyg stiprus.“

O. Suchočevos teigimu, net ir nusipirkus aukštos kokybės makaronus, svarbu mokėti tinkamai juos paruošti. „Makaronų virimui pasirinkite pakankamai didelį puodą, kad jame jie tilptų ir puodas nebūtų perpildytas. Didesnis kiekis vandens leidžia makaronams išvirti tolygiai ir neleidžia prilipti. Paprastai 100 g makaronų virti naudokite apie 1,5 l vandens. Taip pat vandenį reikėtų užvirti dar prieš įdedant makaronus, į jį dar reikėtų įberti druskos. Geriausia naudoti 1–2 šaukštus druskos 1,5 l vandens. Svarbu vadovautis ir ant makaronų pakuotės nurodytu virimo laiku, tačiau pradėkite tikrinti ar makaronai išvirę, likus minutei ar dviem iki rekomenduojamo laiko“, – patarimais dalijasi specialistė.

Komercijos operacijų vadovė taip pat primena, kad norintys mėgautis makaronų patiekalais bei sutaupyti, gali tą daryti iš anksto planuodami pirkinius ir pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Kviečiame pasigaminti subalansuotą makaronų ir kiaulienos kukulių patiekalą pietų dėžutei.

RECEPTAS 

Pietų dėžutė su makaronais ir smulkintos kiaulienos kukuliais

Makaronams reikės: 

1 riekelės batono;

50 ml pieno;

1 vnt. kiaušinio;

150 g smulkintos atšaldytos kiaulienos;

1 vnt. česnako;

0.5 vnt. svogūno;

0.5 šaukštelio raudonėlio;

90 g makaronų;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Sumuštiniui su riešutų kremu ir bananais reikės: 

2 riekelių batono;

30 g lazdynų riešutų kremo;

0.5 vnt. banano.

Papildomai į dėžutę reikės:

2 vnt. pievagrybių;

50 g brokolių;

Apelsino pagal skonį;

Migdolų pagal skonį;

Džiovintų abrikosų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Smulkintos kiaulienos ir kukulių gaminimas:

Į nedidelį dubenėlį supilkite pieną ir išmirkykite jame batono riekelę.
Į kitą didelį dubenį sudėkite smulkintą kiaulieną, piene išmirkytą batoną, susmulkintą česnaką, įmuškite kiaušinius, suberkite smulkiai tarkuotą svogūną, pabarstykite raudonėliu, druska ir pipirais. Viską kruopščiai išmaišykite rankomis.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C ir išklokite didelę skardą kepimo popieriumi.
Iš smulkintos kiaulienos masės formuokite kukulius. Tuomet dėkite juos ant paruoštos kepimo skardos. Kad masė neliptų prie pirštų, galite rankas šiek tiek sutepti alyvuogių aliejumi.
Šalia smulkintos kiaulienos kukulių ant skardos dėkite perpus perpjautus pievagrybius. Kepkite 10–12 min. Tada išimkite skardą iš orkaitės ir leiskite kukuliams ir grybams šiek tiek atvėsti.
Brokolius išvirkite pasūdytame vandenyje.
Kol kepa kukuliai, makaronus išvirkite pagal gamintojo nurodytą instrukciją.

Sumuštinio gaminimas: 

Batono riekeles paskrudinkite. Ant jų užtepkite lazdynų riešutų kremo.
Bananą supjaustykite griežinėliais. Juos išdėliokite ant lazdynų riešutų kremu apteptų riekelių. Batono riekeles suvožkite.

Ruošiame pietų dėžutę:

Į dėžutę dėkite makaronus, smulkintos kiaulienos kukulius, virtus susmulkintus brokolius, perpus perpjautus keptus pievagrybius.
Desertui įsidėkite suvožtinį su riešutų kremu ir bananais, kelias apelsino skilteles, saujelę migdolų ir saujelę džiovintų abrikosų.
Patarimas. Smulkintos kiaulienos kukulius, makaronus ir brokolius galite pasiruošti iš vakaro, ryte beliks tik susikomplektuoti dėžutę.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Melionas
Receptai

Prinokusį melioną išsirinkti bus vieni niekai – tereikia įvertinti 4 dalykus

Majonezas
Įdomu

Pamirškite visus mitus apie majonezą: dietologė pataria, kaip jį įtraukti į sveikatai palankią mitybą

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Atidarytas Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų naujas Šešupės globos namų padalinys
Giedručių kaime pavogus krautuvą patirta didelė žala
Mokolų kaimo bendruomenė minėjo dvi gražias progas: kaimo 340-ąjį gimtadienį ir bendruomenės veiklos 20-metį
Derliaus šventės metu Marijampolėje – eismo ribojimai

Kultūra

Mokolų kaimo bendruomenė minėjo dvi gražias progas: kaimo 340-ąjį gimtadienį ir bendruomenės veiklos 20-metį
Marijampolėje įvyko trečiasis istorinių šokių festivalis
Želsvos biblioteka paminėjo 70 metų sukaktį
Šakių TAU studentai rinkosi paminėti Mokslo metų pradžią

Sportas

Pavilkijo trasoje vyko Lietuvos automobilių kroso, šeštojo etapo lenktynės
Ventspilio baidarių ir kanojų irklavimo sezono baigimo varžybose – marijampoliečių pergalės
Tarptautinėse vaikų ir jaunučių lengvosios atletikos varžybose – MSC atletų medaliai
Iki galo kovojusi „Sūduva“ nusileido „Žalgiriui“

Politika

„Čekiukų“ skandalas atvilnijo į Marijampolę
Vilkaviškyje vyko susitikimas su Jaunimo reikalų agentūros direktoriumi
Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška nusprendė dalyvauti prezidento rinkimuose
Pradedama partnerystė tarp Vilkaviškio rajono ir Marneulio (Sakartavelas) savivaldybių

Įdomu

Dizainerės patarimai, kaip sukurti gražius ir funkcionalius vidaus apšvietimo sprendimus
Dvarais vadintos prieškario Liubavo ir Kalvarijos ūkininkų sodybos
Kada būtina keisti žiemines padangas?
Dalis „Sodros“ išmokų gavėjų sulauks pokyčių: keisis išmokų ribos

Verslas

Kalvarija dalyvaus projekte „Išmanusis miestas 10“
Artėjant Vėlinėms, prekybininkai raginami pasirūpinti prekybos leidimais iš anksto
Kalvarijoje vyko pirmieji verslo pusryčiai
Marijampolėje pradedama statyti nauja gamykla

Mokslas ir studijos

Šakių TAU studentai rinkosi paminėti Mokslo metų pradžią
Marijampolės PRC: dalyvavimas Vilkaviškio krašto žemdirbių šventėje, gražiausio žodžio rinkimai ir prevencinė pamoka
Marijampolės PRC: dalyvavimas integruotoje pamokoje, išvyka į įmonę, derliaus šventė, konkursas ir Europos sporto savaitės renginys
Marijampolės PRC: mokytojo laimėjimai, kroso varžybos, prisijungimas prie akcijos, stažuotė bei praktika

Turizmas

Marijampolėje atgyja gatvės meno kūriniai
Kelionės po Lietuvą: kur nuvykti? Saugumas kelyje ir patarimai vairuojant naktį
Ką svarbu žinoti kiekvienam, kai oro vežėjas atsisako vežti, atšaukia ar atideda skrydį?
Nepriklausomybės Akto signatarų pėdsakai Sūduvos krašte
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2023

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus