• Artimiausi renginiai
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Rinkimai 2023
  • Pranešk
1 °c
Marijampolė
-1 ° Pn
-3 ° Št
-4 ° Sk
Ketvirtadienis, 2 vasario
Sūduvos Gidas
Lietuva Gala koncertas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Dietologė pataria: kodėl pavasarį naudinga valgyti žalumynus?

2016-04-23
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
A A

Turguose pasirodė pirmieji Lietuvos ūkininkų užauginti žalumynai – salotos, svogūnų laiškai, ridikėliai. Jau galima rasti ir lietuviškų agurkų bei krapų. Gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė teigia, kad tai puikus vitaminų, mineralų ir biologiškai veiklių medžiagų šaltinis, o tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė dalinasi idėjomis, kaip tinkamai paruošti šias pavasario dovanas.

Ūkininkas Arvydas Rimkus, savo produkciją parduodantis prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje, sako, kad pirmuosius lietuviškus žalumynus turgaus lankytojams pasiūlė balandžio viduryje.

„Pirmiausia sulaukiame salotų, ridikėlių derliaus. Po to ateina ir krapų, agurkų eilė, na o lietuviškų svogūnų laiškų dabar galima įsigyti beveik ištisus metus“, – sakė ūkininkas.

Pasak Dietoterpijos centro vadovės L. Romeraitės–Kuklierienės, svogūnų laiškai pavasarį yra ypač naudingi.

„Juose yra gausu vitamino C, kuris padeda atsigauti po persirgtų infekcinių ligų ir kartu su folio rūgštimi bei geležimi, kuriais taip pat turtingi svogūnų laiškai, padeda įveikti pavasarinį nuovargį. Svogūnų laiškų sudėtyje esantis cinkas labai naudingas ir žiemą nualintų plaukų, nagų ir odos grožiui sugrąžinti. Taip pat juose nemažai kalio bei fosforo, kurie svarbūs dantų sveikatai ir parodontozės profilaktikai bei simptomų slopinimui. Tačiau šviežių svogūnų laiškų turėtų vengti sergantieji virškinimo trakto ligomis“, – pasakojo gydytoja dietologė.

Svogūnų laiškai dera su įvairiomis daržovėmis bei žalumynais, ypač su morkomis, burokėliais, pomidorais, bulvėmis, krapais ir bazilikais. Jais galima skaninti salotas, sriubas, košes, pabarstyti žuvies bei mėsos patiekalus ar sūdytą silkę.

Krapas yra puiki polivitamininė daržovė, ir turi dar daugiau vitamino C nei svogūnų laiškai. Krapų sudėtyje gausu karotino, B grupės vitaminų, vitamino P ir flavonoidų, svarbių širdies–kraujagyslių sistemos sveikatai. Krapai taip pat turi daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies ir kt. Liaudies medicinoje krapų nauda pripažinta seniai – jie švelniai ramina.

salotos„Krapų lapeliuose sukaupiama ir daug eterinių aliejų, kurie yra labai lakūs, todėl juos reikėtų dėti į baigiamą ruošti ar jau paruoštą maistą. Krapus geriausia naudoti šviežius, bet užšaldyti jų lapai gerai išsaugo savo savybes ir skonį keletą mėnesių“, – patarė pašnekovė.

Salotų lapuose taip pat yra daug vitaminų, ypač vitaminų A ir C, chlorofilo, kalio, geležies, silicio ir kitų biologiškai veiklių medžiagų. Salotos gerina virškinimą, kepenų veiklą, medžiagų apykaitą, saugo organizmą nuo aterosklerozės. Jų lapuose daug rutino, stiprinančio kraujagyslių sieneles.

„Ridikėliai visada valgomi žali. Juose gausu vitaminų C, E, mineralų: kalio, kalcio, geležies, jodo, natrio, chloro, todėl ridikėliai netgi gali būti naudojami kaip druskos pakaitalas. Beje, nereikėtų išmesti ir augalo lapų, nes juose vitamino C daug daugiau nei šaknyse. Be to, juose gausu kalcio, geležies, natrio, fosforo, sieros ir kalio. Tačiau ridikėliai nerekomenduojami žmonėms, sergantiems virškinimo trakto ligomis“, – pasakojo L. Romeraitė–Kuklierienė.

Specialistė pabrėžė, kad šviežiose daržovėse ir žalumynuose yra ne tik daug vitaminų, mineralų ir biologiškai veiklių medžiagų, bet ir didelis kiekis skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį organizme, teigiamai veikia virškinimo sistemą, saugo nuo vidurių užkietėjimo.

„Daržovės ir žalumynai – puikus valgis norintiems sulieknėti, nes yra visai nekaloringos, bet suteikia sotumo pojūtį. Tai labai geras pasirinkimas vakarienei“, – pabrėžė pašnekovė..

Maisto tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė atkreipė dėmesį į tai, kad dabar daržovių ir žalumynų galima nusipirkti beveik ištisus metus, tačiau pavasarį jie visiškai kitokio skonio – traškūs, sultingi, pilni skonio ir vitaminų.

„Tradiciškai pavasario lėkštėse pirmieji sugula ridikėliai, svogūnų laiškai, salotos, krapai, pirmieji rugštynių lapai. Tikrieji daržovių skoniai atsiskleidžia kuo paprastesnėse salotose, tiesiog į lėkštę prisidėjus daržovių, pagardinus jas druska, pipirais agurku-lasisos uzkandisir šlakeliu alyvuogių aliejumi, jei yra noro – galima ir grietine, kefyru ar natūraliu jogurtu“, – sakė maisto paruošimo žinovė, pasiūliusi ir puikų užkandžio du šviežiomis pavasario daržovėmis ir žalumynais receptą.

Agurkų užkandžiui su lašiša reikės dviejų agurkų, prinokusio avokado, 10 ridikėlių, 400 gr. natūralaus jogurto, 200 gr. sūdytos lašišos ir 4 arbatinių šaukštelių kapotų krapų.

Agurkus nulupkite ir šaukšteliu išimkite sėklas, susmulkinkite, kaip ir ridikėlius su avokadu. Sumaišytas daržoves apšlakstykite šaukšteliu citrinos sulčių. Jogurtą pagardinkite druska, pipirais ir įmaišykite smulkintus krapus.

Paruoškite keturias stiklines. Į jas dėkite po porą šaukštų pjaustytų daržovių, užpilkite jogurto. Viduryje dėkite lašišos suktinuką ir papuoškite krapo šakele.

DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Kaip išmokti sakyti TAIP be baimės ir NE be kaltės jausmo
Gyvenimas

Vieną akimirką ramūs, o kitą – pratrūkstame pykčiu: psichologė pataria, kaip geriau suprasti ir suvaldyti emocijas

Galvos plovimas
Grožis

Galvos plovimas tik kartą per savaitę: 5 švarių ir žvilgančių plaukų patarimai

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Pokyčiai vandentvarkoje: kokybiškas geriamas vanduo bei vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo tinklų plėtrą
Nepilnametės kelionė su paspirtuku baigėsi Kauno klinikose
Sausio mėnesio MVP – Aurelijus Pukelis
Kviečiama registruotis dėl planuojamo nemokamo asbestinio šiferio atliekų surinkimo

Kultūra

Jaukus padėkos vakaras Sūduvos metų ir Marijampolės gimtadienio renginių organizatoriams
Kalvarijos bibliotekoje rinkosi detektyvų mėgėjai
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Kultūros paveldo objektai tvarkomi ir atveriami visuomenei

Sportas

Sausio mėnesio MVP – Aurelijus Pukelis
„Liudvinavo-Vyčio“ pareiškimas, „Gudelių seniūnijos“ svajonių penketas ir trys dramos B divizione
Kazlų Rūdos 3×3 krepšinio pirmenybių šeštasis turas be didesnių netikėtumų
Kazlų Rūdos sporto centro U-13 futbolininkams iki finalo pritrūko vieno žingsnio

Politika

Patvirtintas Šakių rajono savivaldybės biudžetas
Vilkaviškyje vyko išplėstinis Bendruomeninių organizacijų tarybos posėdis
Patvirtintas rekordinio dydžio Marijampolės savivaldybės biudžetas 2023 metams
Kazlų Rūdos merui – sukčių prašymas atskleisti ukrainiečių duomenis

Įdomu

Vieną akimirką ramūs, o kitą – pratrūkstame pykčiu: psichologė pataria, kaip geriau suprasti ir suvaldyti emocijas
Galvos plovimas tik kartą per savaitę: 5 švarių ir žvilgančių plaukų patarimai
Augintinių specialistė atskleidė, kaip žiemą rūpintis savo keturkojų pėdutėmis ir kailiu?
Naujus metus pradedate remontu? Ekspertai primena, kaip tinkamai pasirūpinti statybinėmis atliekomis ir kokių klaidų šiukštu nedaryti

Verslas

Sūduvos ūkis didina investicijas į lietuviškų kalakutų auginimą
Marijampolėje baigiama tvarkyti dar viena intensyvaus eismo gatvės atkarpa
Elektros rinkos barometras: per savaitę elektros kaina Lietuvoje mažėjo 22 proc.
Ką ir kaip valgysime 2023-aisiais: 5 ryškiausios tendencijos – nuo fleksitarų iki nostalgiško maisto

Mokslas ir studijos

Vaikų domėjimasis technologijomis gali būti naudingas
Marijampolės savivaldybės vadovai susitiko su Trečiojo amžiaus universiteto bendruomene
P𝐫𝐚𝐬𝐢𝐝𝐞𝐝𝐚 𝐩𝐚𝐠𝐫𝐢𝐧𝐝𝐢𝐧𝐢𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐞̇𝐦𝐢𝐦𝐨 𝐢̨ 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐣𝐚𝐦𝐩𝐨𝐥𝐞̇𝐬 𝐬𝐚𝐯𝐢𝐯𝐚𝐥𝐝𝐲𝐛𝐞̇𝐬 𝐛𝐞𝐧𝐝𝐫𝐨𝐣𝐨 𝐮𝐠𝐝𝐲𝐦𝐨 𝐦𝐨𝐤𝐲𝐤𝐥𝐚𝐬 𝐈 𝐞𝐭𝐚𝐩𝐚𝐬
Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre vyko rajono bendrojo ugdymo mokyklų tinklinio varžybos

Turizmas

Kelionių planavimo metas: ekspertai pataria, kaip sutaupyti renkantis atostogas
Prasideda virtuali kelionių mugė, kviečianti įsileisti keliones į savo namus
Turizmas Marijampolėje: jei nežinotum kur esi, pagalvotum, kad tai net ne Lietuva, o prabangus kurortas
Atšalus orams – aktyvios žiemos pramogos Lietuvoje

Renginių anonsai

Kviečiame į parodos „Prisimename: Anzelmui Matučiui – 100“ atidarymą
Kviečiame dalyvauti pilietinėje akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“
Marijampolė Trijų Karalių dieną kviečia pasitikti šventiškai
Sūduvos metų aptarimas, pažintis su baltų piliakalniais
Eureka Eureka Eureka

Apklausa

Kokią duoną labiau mėgstate?

Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2022

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Laiko dulkes nubraukus
  • Politika
  • Apžvalgos
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus