• Artimiausi renginiai
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
21 °c
Marijampolė
21 ° Sk
22 ° Pr
23 ° An
Sekmadienis, 14 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Žinios
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
  • Verslas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
  • Verslas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gaivūs žėlė tortai, vaisių desertai ir putėsiai

2022-05-30
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Desertai

Desertai / asociatyvi nuotr.

Prieš ateinantį braškių sezoną verta pasitikrinti, ar namuose turime želatinos – spalvingi braškių tortai, gaivūs šaldyti desertai, šalti varškės pyragai, putėsiai ar populiarioji panakota su vienomis mėgstamiausių uogų papuoš vasaros vaišių stalą ir bus palankesni sveikatai už riebius saldumynus. Želatina naudojama ir įvarioms užpiltinėms su mėsa, žuvimi ar daržovėmis, todėl verta žinoti, kaip ir kokiomis proporcijomis ją naudoti, kad patiekalai pavyktų. Želatina yra gyvūninės kilmės produktas, gaunamas iš jungiamojo audinio baltymo – kolageno, bet „Rimi“ parduotuvėse galima rasti ir įprastos želatinos pakaitalo – agaro, naudojamo vegetariškiems patiekalams. Prekybininkai pastebi, kad nuperkama vis daugiau augalinės kilmės standiklio, kuris išgaunamas iš jūros dumblių, yra bekvapis ir beskonis.

Želatinos kiekis priklauso nuo ingredientų ir šaldymo indų 

Pasitaiko, kad patiekalas, nors ir ilgai jį laikome šaldytuve, ne visiškai sustingsta. Tokiu atveju galvojame, kad ir vėl nepataikėme su želatinos kiekiu. O jį nutaikyti gali būti sudėtinga net ir tiksliai vadovaujantis instrukcijomis. Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, yra ir daugiau kiekio nustatymo subtilybių: „Jei masėje, kurią stingdome, yra rūgščių vaisių, želatinos reikia dėti trečdaliu daugiau, o jei recepte bus maskarponė, rikota ar kitas minkštasis sūris, jos reikės mažiau. Be to, jei drebučius ar želė tieksite nedideliuose indeliuose, želatinos galite naudoti mažiau, nes svarbiausia, kad gaminys sustingtų. O jei  kremas ar želė šals didelėje formoje ir paskui norėsite juos išversti į lėkšę, želatinos reikėtų naudoti daugiau“, – pataria L. Barčaitė.

Jei nusipirkome želatinos grūdeliais, Lina Barčaitė primena, kad juos reikia ištirpinti tik šaltame vandenyje ir palikti išbrinkti. Vandens turėtų būti 3 kartus daugiau nei želatinos. Prieš naudojimą reikia ištirpinti brinkintą želatiną karšto vandens vonelėje, kol ji visiškai ištirps. Prieš dedant į kremą, reikėtų želatiną sumaišyti su nedidele dalimi kremo, kad abiejų temperatūra būtų vienoda ir želatina nesutrauktų kremo. Jei supilsite labai karštą želatiną, ji sušoks į gumuliukus, o jei jeigu želatina bus per šalta, jau gerokai apstingusi, ji tolygiai nepasiskirstys nepavyks išlaikyti vienalytės konsistencijos. Be to, želatiną visuomet pilkite po truputį ir rūpestingai išmaišykite“, – patirtimi dalijasi kulinarijos technologė.

Įvairios želatinos formos

Prekybos centruose galima nusipirkti želatinos  ne tik grūdeliais, bet ir lapeliais. Tokia želatina nėra labai populiari, bet ją verta išbandyti: lapeliai yra skaidrūs, be to, neturi želatinai būdingo poskonio. Jei, pavyzdžiui, gaminate kremą tortui arba putėsius ir nenorite į masę pilti papildomo skysčio (tai neišvengiama, kai ruošiame želatiną grūdeliais), naudokite lapelius.

„Rimi“ technologė prieš naudojimą lapelius rekomenduoja išbrinkinti šaltame vandenyje (1 lapeliui reikės stiklinės, t.y. apie 250 ml šalto vandens). „Reikiamą lapelių kiekį tiesiog užpilkite šaltu vandeniu ir palaukite 10 min. Suminkštėjusius lapelius ištraukite ir nuspauskite skysčio perteklių. Išbrinkusius lapelius įdėkite į indelį ir šildykite jį karšto vandens vonelėje, pamaišydami, kol jie pavirs vienalyte mase, kurią paskui įmaišysite į ruošiamą gaminį“, – rekomenduoja Lina Barčaitė.

Agaro reikia naudoti mažiau  

Augalinės kilmės želatinos pakaitalo – agaro – paruošimo būdas skiriasi. Agaras savo savybėmis yra „stipresnis“ už želatiną, todėl jo naudoti reikėtų mažiau. Be to, agaras tirpsta aukštesnėje temperatūroje, todėl jį svarbu sumaišyti su vandeniu (ar kitu skysčiu) ir užvirinti, o tuomet atvėsinti ir naudoti desertų bei kitų patiekalų stingdymui. Apie 1 litrui vandens reikės 5 g agaro miltelių, tačiau visuomet patartina vadovautis konkretaus gamintojo rekomendacijomis. Tiesa, jeigu naudojate rūgščius vaisius, agaro, kaip ir želatinos, reikės maždaug ketvirtadaliu daugiau.

 

Kokosinė panakota su mangais

RECEPTAS

Mangų sluoksniui reikės: 

1 mango;

0,5 žaliosios citrinos;

250 ml apelsinų sulčių;

2 šaukštelių želatinos;

Panakotai reikės: 

4 šaukštų vandens;

2,5 šaukštelių želatinos;

800 ml kokosų gėrimo;

4 šaukštų agavų sirupo (medaus arba klevų sirupo);

1 vanilės ekstrakto;

1 žiupsnelio druskos;

Aviečių ir riešutų – papuošimui.

Kaip gaminti:

  1. Mango odelę nulupkite, išimkite kauliuką ir sutrinkite iki vientisos masės su žaliosios citrinos sultimis.
  2. Į nedidelį puodą supilkite sultis, suberkite želatinos grūdelius. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 10 minučių, kol želatina išbrinks.
  3. Želatinai išbrinkus, kaitinkite virš lėtos ugnies vis maišydami, kol ji ištirps. Neleiskite užvirti!
  4. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite mangų tyrę. Paskirstykite į stiklines. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros, tuomet palaikykite šaldytuve apie 2 valandas, kol sustings.
  5. Paruoškite panakotos sluoksnį. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite vandeniu. Atidėkite į šalį dešimčiai minučių, kol išbrinks.
  6. Į puodą supilkite kokosų pieną, agavų sirupą, vanilės ekstraktą ir žiupsnį druskos. Kaitinkite virš mažos ugnies, kol mišinys taps karštas, bet neužvirs. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite išbrinkusią želatiną, kol ji ištirps.
  7. Paruoštą kremą supilstykite į stiklines ant sustingusio mangų sluoksnio. Atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2 valandas, kol sustings.
  8. Papuoškite avietėmis, smulkintais pistacijų riešutais ir patiekite.

Skanaus!

Žymos: Tortai
DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Zrazai
Receptai

Ilgajam savaitgaliui − ypatingas virtuvės šefo receptas

Takas palei Šešupę
Laisvalaikis

Takas palei Šešupę bus dar ilgesnis

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Vakar Kalvarijos ir Šakių sav. rasti žmonių kūnai
Kalvarijos savivaldybės viešojoje bibliotekoje veikia kūrybinių dirbtuvių darbų paroda
Marijampolėje pasodintas Stelmužės ąžuolas
Kalvarijoje – neblaivaus vairuotojo pasivažinėjimas

Kultūra

Kalvarijos savivaldybės viešojoje bibliotekoje veikia kūrybinių dirbtuvių darbų paroda
Įpusėjo antrasis teatrų festivalis „Perženk slenkstį“ – dar laukia verti dėmesio spektakliai
TAU akcija – Sūduvos juosta iš gėlių
Savaitgalio renginiai Sūduvoje – nemokamas Free Finga koncertas, Jazzu ir Kastyčio Kerbedžio šou bei Žolinės

Sportas

Turo anonsas: „Sūduva“ vyksta į Gargždus
Turo rinktinėje – M.Beneta ir G.Matulevičius
Š. Beniušis pasirašė sutartį su „Gargždais“
G. Matulevičius interviu po rungtynių: „Mūsų pergalė – pelnyta“

Politika

Ar mums naudinga branduolinį ginklą turinti kaimyninė Lenkija?
Kaliningrado tranzito pokeris
Suvalkų koridorius – pavojingiausia vieta žemėje. Jūs turbūt juokaujat!?
Šakiuose viešėjo aplinkos ministras Simonas Gentvilas

Įdomu

Šiemet mažiausias gaisruose žuvusiųjų skaičius per devyniolika metų
Gyventojų apklausa dėl viešojo saugumo būklės Kazlų Rūdos savivaldybėje
Neregių patirtys keliaujant: svarbu planavimas, technologijos ir žmonės
Miego svarba mūsų sveikatai?

Verslas

Vaistininkai primena: vairuotojams liko vos keli mėnesiai apsirūpinti pirmosios pagalbos vaistinėlėmis
Ūkininkų sėja prie melioracijos griovių kitąmet dar nebus ribojama
Kodėl paprasta rozetė elektromobilių savininkams namuose – ne geriausias sprendimas
Ar aplinkosaugos klausimai įmonėje – buhalterio atsakomybė?

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio lopšelis – darželis ,,Eglutė” tarp nugalėtojų
Nemokama vasaros buriavimo stovykla
Konkursas Marijampolės „Šaltinio“ progimnazijos direktoriaus pareigoms eiti
Konkursas Marijampolės sav. Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos direktoriaus pareigoms eiti

Turizmas

Maudytis Yglos ežere – saugu!
Ekspertų patarimai, padėsiantys saugoti nervus ir gelbstintys perkant skrydžio bilietus, kai aviacioje siaučia chaosas
Visuomenei pristatytas atnaujintas Kylininkų kraštovaizdžio kompleksas
Kokie Sūduvos gyventojų atostogų keliai šią vasarą?

Renginių anonsai

Įpusėjo antrasis teatrų festivalis „Perženk slenkstį“ – dar laukia verti dėmesio spektakliai
Savaitgalio renginiai Sūduvoje – nemokamas Free Finga koncertas, Jazzu ir Kastyčio Kerbedžio šou bei Žolinės
Spalio pradžioje įvyks tradicinė mugė „Sūduvos kraitė 2022“
Klimato muziejaus kelionė rugpjūčio 9 – 14 d. tęsiasi Marijampolėje

Kur atostogauti smagiausia?

Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2022

Naršyti

  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Kriminalai
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Laiko dulkes nubraukus
  • Politika
  • Apžvalgos
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus