• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 10 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gydytoja dietologė atsakė, kokią daržovę turėtume valgyti kasdien: organizmas jums tikrai padėkos

2024-04-14
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Burokėliai

Burokėliai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Iš kitų šakniavaisių burokėliai išsiskiria ne tik ryškia spalva, bet ir subtiliu, salsvu skoniu. Burokėliai skanūs ir švieži, ir virti, kepti ar marinuoti, jais taip pat galima pigiai pagardinti kepinius, dėti į salotas, spausti sultis bei gaminti įvairius užkandžius.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad burokėliai – sveikatai ypač naudinga daržovė, kurią galima valgyti kasdien. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip burokėlius laikyti namuose ir kviečia pasiruošti paprastą, bet skanų ir pigų užkandį – burokėlių karpačą su ožkos sūriu bei avietėmis.

Valgyti galima ne tik burokėlio šakniavaisį 

Nors orai vis dar nedžiugina šiluma, bet pamažu artėjant pavasariui norisi valgyti daugiau maistingų daržovių ir mažiau riebių produktų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kol pirmųjų pavasarinių gėrybių derliaus dar reikia palaukti, yra kita išeitis – valgyti ne ką mažiau maistingus šakniavaisius, pavyzdžiui, burokėlius. Daugeliui tai atrodo įprasta kasdienė daržovė, tačiau gydytoja dietologė pasakoja, kad burokėliai mūsų mitybai – nepamainomas produktas.

„Burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų, kaip manganas, kalis, magnis, geležis. Manganas svarbus smegenų veiklai, kaulų būklei ir medžiagų apykaitai, kalis padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, yra naudingas raumenų veiklai. O geležis bei magnis svarbūs deguonies pernešimui kraujyje, bendrai energijos gamybai, raumenų bei nervų veiklai ir tolygiam širdies ritmui palaikyti. Juose taip pat gausu vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Dar ši daržovė yra puikus folatų šaltinis. Folatai (augaluose esanti folio rūgšties forma) organizme svarbūs baltymų sintezei, nervų sistemos veiklai. Burokėliai iš tiesų praturtina mūsų racioną ir gerokai jį nuskurdintų, jei šią daržovę tiesiog išbrauktume iš savo maitinimosi plano. Tiek skonių patyrimo, tiek naudos sveikatai atžvilgiu burokėliai yra nepamainomas naudingų medžiagų šaltinis ir turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus mitybos racione“, – pabrėžia dr. E. Gavelienė.

Tačiau valgyti ji rekomenduoja ne tik maistingus burokėlių šakniavaisius, bet ir ne ką mažiau vitaminais ir mineralais prisotintus burokėlių stiebus bei lapus. „Visos tamsiai žalios spalvos daržovės, tame tarpe ir burokėlių lapai, turi žmogaus organizmui būtinų fitochemikalų (dar vadinamų fitonutrientais), kurie ne tik nudažo daržoves vienokia ar kitokia spalva, bet ir veikia mūsų organizmą, kaip antioksidantai: skatina imuninės sistemos veiklą, kovoja su bakterijomis ir virusais bei slopina uždegimus. Iš šviežių burokėlių lapų galima pasigaminti maistingas salotas, o kol burokėliai dar neužmezgę šaknų – virti sriubas iš jų stiebų“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.

Kaip teisingai išvirti? 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad šaltąjį sezoną, pavasarį ir net vasaros pradžioje jie prekiauja dar rudenį Lietuvos ūkininkų užaugintais burokėliais, o vasarai įpusėjus daržovių lentynas įprastai pasiekia ir pirmas šviežių burokėlių derlius. Todėl ši daržovė – viena iš nedaugelio lietuviškų, kurią prekybos centruose galima pigiai įsigyti ištisus metus.

„Yra daugybė skirtingų pigių receptų su burokėliais. Šiltais orais juos norisi naudoti šaltibarščiams, o vėsesniais – šildančiai barščių sriubai. Iš burokėlių galima pasigaminti dešimtis mišrainių bei skirtingų salotų variacijų. Burokėliai taip pat dera su žuvimi, pavyzdžiui, silke, o jais marinuota lašiša ne tik patrauks dėmesį ryškia spalva, bet ir sužavės skoniu. Kai kam tai gali kelti nuostabą, tačiau burokėliai puikiai tinka net kepiniams ir desertams gaminti, o su šokoladu jų skonis atsiskleis dar netikėčiau, tad iš burokėlių išsikepsite be galo gardų šokoladinį pyragą arba keksiukus. Dar burokėliai tinka humusui, tiesiog garnyrui prie mėsos ar kitų patiekalų bei užkandžiams: iš plonai riekelėmis pjaustytų burokėlių išsikepsite sveikatai palankesnius ir vaikams patiksiančius traškučius arba pasiruošite karpačą. Tai – pigi ir kulinarijoje išties universaliai panaudojama daržovė“, – patiekalų idėjomis dalijasi O. Suchočeva.

Gamintiems burokėlius ji turi patarimą: „Galima valgyti ir žalius burokėlius, tačiau daug dažniau juos naudojame išvirtus. Tačiau verdant šią daržovę reikėtų žinoti, kad burokėlius, kaip ir bulves, reikėtų sudėti dar į šaltą vandenį ir tik tuomet pradėti virti. Ant vidutinės kaitros, priklausomai nuo daržovių dydžio, burokėliai išvirs maždaug po valandos. Be to, juos virti geriau nenuluptus ir uždengtame puode, kad išliktų kuo sodresnė spalva.“

Švieži burokėliai labai nemėgsta šilumos, tad O. Suchočeva nepataria jų ilgai laikyti kambario temperatūroje. „Jei įmanoma šviežius burokėlius sandėliuokite rūsyje arba vėsesnėje namų patalpoje. Optimali jų laikymo temperatūra 0–2 laipsniai. Jei bus šilčiau – burokėlių šakniavaisiai pradės vysti arba želdinti lapus, o jei per didelė drėgmė – ims pūti. Burokėlius galima laikyti ir šaldytuve, tik tuomet į daržovių skyrių reikėtų sudėti nuvalytus nuo žemių, bet neplautus burokėlius. Kiekvieną šakniavaisį galite įsukti į foliją ar pergamentinį popierių. Taip laikomų burokėlių skonis ir išvaizda gali išlikti nepakitusi net iki mėnesio. O jei turite išsivirę burokėlių ir matote, kad jų nespėsite suvartoti, susmulkintus sudėkite į šaldymo maišelius ir užšaldykite“, – pataria „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

Ekspertė primena, jog pigiau apsipirkti daržovių ar kitų produktų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Šio recepto tiesiog neatsivalgysite – kviečiame pasigaminti paprastą, bet skanų ir pigų užkandį iš burokėlių.

RECEPTAS

Burokėlių karpačas su ožkos sūriu ir avietėmis

Patiekalui reikės:

4 vnt. burokėlių;

50 g šviežių sultenių;

Saujos smulkintų nesūdytų pistacijų;

50 g aviečių;

150 g ožkos sūrio.

Padažui reikės: 

1 vnt. kiaušinio trynio;

2 v. š. ryžių acto;

1 v. š. Dižono garstyčių;

180 ml saulėgrąžų aliejaus;

1 v. š. vandens;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:  

Puode su pasūdytu verdančiu vandeniu virkite burokėlius ant vidutinės kaitros apie 1 (priklausomai nuo daržovių dydžio), kol suminkštės.
Išvirtus burokėlius dėkite į ledinį vandenį, kol atvės. Nulupkite ir plonais griežinėliais supjaustykite juos tarka.
Pasigaminkite padažą. Nedideliame dubenyje plakite kiaušinio trynį, actą ir garstyčias. Nuolat plakdami po lašą įpilkite maždaug pirmąjį trečdalį aliejaus. Kai majonezas pradės stingti, stipriai plakdami įpilkite likusį aliejų. Įpilkite šiek tiek vandens, padažą pagardinkite druska ir pipirais.
Didelėje lėkštėje išklokite burokėlių griežinėlius. Uždėkite salotas, užberkite smulkintas pistacijas ir avietes. Ant karpačo sutrupinkite ožkos sūrį, galiausiai apšlakstykite pasigamintu padažu.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Gaisras Marijampolės centre sukėlė sujudimą: skubėjo gausios tarnybų pajėgos
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Marijampolėje įrengta dar viena nauja ir atnaujinta esama automobilių stovėjimo aikštelė

Kultūra

Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis

Sportas

„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje
Mažumoje jau antrą minutę likęs „Kauno Žalgiris“ nusileido Bulgarijos ekipai
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje įregistruota 6,5 tūkstančio santuokų
Geriate daug kavos? O kodėl vietoje jos neišbandžius žaliosios arbatos?

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus