Marijampolės profesinio rengimo centras balandžio 24-25 d. ūžė nuo mokinių gausos bei jų patiriamų emocijų – centre vyko Lietuvos Respublikos profesinio mokymo įstaigų mokinių svetingumo sektoriaus profesinio meistriškumo „AEHT- LT 2024″ konkursas.
Konkurse šiais metais dalyvavo net 88 būsimi kulinarijos, konditerijos, baro, restoranų paslaugų profesionalai iš 22-jų Lietuvos profesinio mokymo įstaigų: Alytaus profesinio rengimo centro, Alytaus profesinio rengimo centro Varėnos skyriaus, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro, Jonavos politechnikos mokyklos, Joniškio žemės ūkio mokyklos, Kauno technologijų mokymo centro, Aukštaitijos profesinio rengimo centro, Kėdainių profesinio rengimo centro, Klaipėdos turizmo mokyklos, Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro Kretingos filialo, Panevėžio mokymo centro, Švenčionių profesinio rengimo centro, Šilutės profesinio rengimo centro, Telšių regioninio profesinio mokymo centro, Trakų r. Aukštadvario gimnazijos, Vilniaus komunalinių paslaugų mokyklos Kaišiadorių skyriaus, Elektrėnų profesinio mokymo centro bei renginio šeimininkų – Marijampolės profesinio rengimo centro.
Pirmą kartą Marijampolėje vykusiu nacionaliniu svetingumo sektoriaus profesinio meistriškumo konkursu siekta ugdyti mokinių profesinį pasirengimą ir jų motyvaciją, kūrybingumą, iniciatyvumą ir bendradarbiavimą, kelti svetingumo profesijų prestižą.
Konkurse Marijampolėje – rekordinis dalyvių skaičius
„Sūduvos gido” redakcijai Marijampolės PRC paslaugų skyriaus vedėjas Ričardas Bagdanavičius teigė, kad nors konkurso kriteriai buvo aukšti, tačiau trečius metus vykęs konkursas buvo atviras visiems norintiems jame dalyvauti ir sulaukė rekordinio susidomėjimo – palyginimui, praėjusiais metais Alytuje dalyvavo kiek daugiau nei 50 dalyvių.
Tiesa, nacionalinio svetingumo sektoriaus profesinio meistriškumo „AEHT- LT 2024″ konkurso sąlygos nustatė, kad dalyviai konkurso metu turėjo būti besimokantys virėjo, konditerio, padavėjo-barmeno specialybių ir būti ne vyresni nei 26 amžiaus moksleiviai.
Pirmą kartą Marijampolės profesinio rengimo centre organizuotas konkursas truko net dvi dienas, o tai pirmasis tokio masto renginys centro istorijoje.
Pabrėžiama, kad Marijampolės PRC nėra pirmiausiai į paslaugų sektorių orientuota mokymosi įstaiga, nors ši sritis centre sparčiai auga, todėl anot R. Bagdanavičiaus šiam konkursui sėkmingai įgyvendinti prireikė didelių žmogiškųjų išteklių, kuriuos pasiekti padėjo ir gausus rėmėjų bei partnerių būrys.
Išskirtinė Marijampolės PRC padėka skiriama generaliniam rėmėjui „Horekos servisui“, kuris konditerio, kulinarinio meno bei dekatlono rungtims suteikė reikiamą virtuvės įrangą.
Profesinio mokymo įstaigų mokinių svetingumo sektoriaus profesinio meistriškumo „AEHT- LT 2024″ konkurso metu Marijampolėje, jo dalyviai varžėsi šiose kategorijose: barista, konditeris, kulinarinis menas, kulinarinis dekatlonas, karvingas, restorano aptarnavimas, kokteiliai, o jų darbus įdėmiai vertino teisėjų komisija, kurią iš viso sudarė net 21 narys.
Vertinant konkursantų rezultatus pastarieji atsižvelgė į gaminių skonį, išvaizdą, darbų saugos laikymąsi, tinkamos įrangos naudojimą, paslaugumą, aptarnavimo kokybę bei etiketo išmanymą.
Staigmena konkursantams – burtų traukimas
Papildomos įtampos konkurso dalyviams suteikė ir prieš rungties pradžią traukti burtai, kurių metu skirtingų mokyklų atstovai buvo paskirti į bendras komandas, taip mokinius skatinant tarpusavio bendradarbiavimui, siekiant bendro tikslo. Visa tai retkarčiais lemdavo ir tarpusavio nesutarimus, kai komandinis darbas išnykdavo, atsiradus lyderio vaidmenį prisiimančiam asmeniui, o tai atsispindėdavo ir vertinant gebėjimą dirbti grupėje. Nemažai „galvos skausmo“ sukėlė ir griežtas konkurso užduotims atlikti skirtas laikas, o kai kuriuos dalyvius kaustė ir nauja, nepažįstama aplinka, stresas.
Atsakomybių netrūko ir Marijampolės profesinio rengimo centro kolektyvui – mokytojai rūpinosi užduočių inventoriaus priežiūra, reikiamų žaliavų pristatymu bei kitų techninių darbų atlikimu, kurie „plika akimi“ ne visada buvo pastebimi. Be to, kai kurie mokytojai buvo ne tik atsakingi už konkurso organizavimą, bet ir ruošė Marijampolės PRC konkursantus.
R. Bagdanavičius neabejoja, kad šis sunkus darbas atsipirko su kaupu – apdovanojimus pelnė net septyni Marijampolės PRC atstovai, o tai patvirtina aukštą mokytojų kompetenciją bei ilgametę patirtį, kurią nuolat tobulina nacionaliniu bei tarptautiniu lygiu.
Dvi dienas trukęs Nacionalinis svetingumo sektoriaus konkursas jo dalyviams kainavo ne tik begalę jėgų ir ištvermės, bet ir suteikė pačias įvairiausias emocijas – nuo jaudulio lipant į sceną atsiimti apdovanojimų iki nusivylimo ašarų, likus „per plauką” nuo geriausiųjų.
Visgi, Marijampolės PRC paslaugų skyriaus vedėjas Ričardas Bagdanavičius įsitikinęs, kad ne medaliai, o įgauta neįkainojama patirtis, savęs pažinimas, realizavimas bei galimybė mokytis iš savo klaidų yra didžiausia pergalė.
Nepaisant to, jog pagrindinė mokinių misija buvo dalyvauti, o tik paskui laimėti, tačiau geriausi iš geriausiųjų neliko užmarštyje – nugalėtojai buvo apdovanoti renginio rėmėjų „Horekos serviso“, „Vero Cafe”, UAB „Mantinga” ir kt. dovanomis. Konkursas Marijampolėje išskirtinis ir tuo, kad laimėtojai pirmą kartą buvo apdovanoti specialiai pagamintais, išgraviruotais medaliais. Kaip ir pridera, įteikti ir nugalėtojų diplomai, kurie yra vertinami visoje Lietuvos švietimo bendruomenėje.
Svečių liaupsės – ne tik Marijampolės PRC, bet ir miestui
Kaip ir minėta anksčiau, nacionalinio svetingumo sektoriaus profesinio meistriškumo konkurso organizavimas į Marijampolę pakvietė nemažai svečių iš visos šalies, todėl buvo būtina išspręsti ir apgyvendinimo klausimą. R. Bagdanavičius informavo, kad Marijampolės PRC bendrabučiuose ir miesto viešbučiuose buvo apgyvendinti per 150 žmonių, kuriuos sudarė konkurso dalyviai, lydintieji asmenys, konkurso teisėjai, mokymosi įstaigų vadovai bei kiti garbingi svečiai, tačiau tai didelių problemų nesukėlė.
Nemažai pagyrų Marijampolės PRC sulaukė ir dėl konkurso organizavimo – įstaiga nėra tiesiogiai orientuota į paslaugų sektorių, todėl sklandžiai praėjęs renginys daugeliui svečių tapo malonia staigmena.
Neišdildomą įspūdį atvykėliams paliko ir Suvalkijos sostinės pažinimas – didžioji dauguma svečių Marijampolės iki šiol nebuvo atradę bei pažinę iš arčiau. Bendradarbiaujant su Marijampolės kultūros centru, buvo organizuotas šventinis renginys, kurio metu atvykėliai virtualiai susipažino su miestu, stebėjo šio krašto atlikėjų kultūrinius bei muzikinius pasirodymus, išvydo naktinės Marijampolės grožį, todėl Marijampolės PRC organizuotas konkursas neabejotinai prisidėjo prie Marijampolės vardo skleidimo šalies lygiu.
Artimiausioje ateityje – dar keli konkursai
Prakalbus apie artimiausios ateities planus, Marijampolės PRC paslaugų skyriaus vedėjas Ričardas Bagdanavičius teigė, kad paslaugų sektoriaus konkursų organizuoti šiuo metu neplanuojama, nes tai reikalauja nemažai išteklių bei reikia laiko atsikvėpti po intensyvaus laikotarpio.
Visgi, ilgai ilsėtis Marijampolės PRC kolektyvui neteks, nes jau gegužės 15 d. Marijampolės profesinio rengimo centro Sektorinio praktinio mokymo centre vyks vairuotojų profesinio meistriškumo konkursas, kuris šįmet dalyviams žada ir naujų užduočių, o spalio arba lapkričio mėnesį rungsis Slaugytojo padėjėjo profesinio meistriškumo konkurso dalyviai iš visos Lietuvos.
Nacionalinio svetingumo sektoriaus profesinio meistriškumo konkurso kategorijos ir nugalėtojai:
BARISTA:
I vieta – AURIMAS GELAŽANSKAS – Aukštaitijos profesinio rengimo centras; ARAS DAPKUS – Šiaulių technologijų mokymo centro Prekybos ir Verslo skyrius;
II vieta – MATAS DARGIS – Klaipėdos turizmo mokykla; DARIJA GUDAITĖ – Kupiškio technologijos ir verslo mokykla;
III vieta – GABIJA SUTKUTĖ – Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyrius; ANELIJA POPYKINAITĖ – Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centras.
RESTORANO APTARNAVIMAS:
I vieta – GRETA MARKEVIČIŪTĖ – Alytaus profesinio rengimo centro Varėnos skyrius; MANTAS BALTRIMAS – Klaipėdos turizmo mokykla;
II vieta – VIKTORIJA TAMOŠIŪNAITĖ – Marijampolės profesinio rengimo centras; UGNĖ ZAPASNYKAITĖ – Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centras;
III vieta – AKVILĖ GRABAUSKAITĖ – Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras; MELITA JAROŠEVIČ – Kėdainių profesinio rengimo centras.
KARVINGAS
PRADEDANČIŲJŲ GRUPĖ:
I vieta – RUGILĖ LASKAUSKAITĖ – Kėdainių profesinio rengimo centras;
II vieta – MIGLĖ ZENKEVIČIŪTĖ – Kėdainių profesinio rengimo centras;
III vieta – EMILIJA MACKEVIČIŪTĖ – Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centras.
KARVINGAS
PAŽENGUSIŲJŲ GRUPĖ:
I vieta – LEA MIŠTINAITĖ – Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras;
II vieta – KAMILĖ UZAKOVA – Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras;
III vieta – RASA VALENTAITĖ – Marijampolės profesinio rengimo centras.
KONDITERIJA:
I vieta – DEIMANTĖ LAPAJUTĖ – Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras; GINTARĖ KATINAITĖ – Klaipėdos turizmo mokykla;
II vieta – GRETA ANDRIULYTĖ – Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras; GABRIELĖ NAUMAVIČIŪTĖ – Marijampolės profesinio rengimo centras;
III vieta – EGLĖ MOCKELIŪNAITĖ – Marijampolės profesinio rengimo centras; VITALIJA PRATAPAITĖ – Klaipėdos turizmo mokykla.
KOKTEILIAI:
I vieta – MATAS PETRUŠKEVIČIUS – Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras; GABRIELĖ STANKEVIČ – Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centras;
II vieta – KĘSTUTIS JEŽAUSKAS – Švenčionių profesinio rengimo centras; ERVINAS ARLAUSKAS – Klaipėdos turizmo mokykla;
III vieta – EVELINA KONTRIMAITĖ – Šilutės profesinio mokymo centras; NEDAS GULBINAS – Klaipėdos turizmo mokykla.
KULINARINIS MENAS:
I vieta – VAKARIS KRIVIDA – Alytaus profesinio rengimo centras; SANTINAS BRONISLOVAS POKŠTAS – Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras; VAKARIS VIRŠILAS – Klaipėdos turizmo mokykla;
II vieta – GUSTĖ VAIČIULYTĖ – Klaipėdos turizmo mokykla; KAMILĖ VALUKYNAITĖ – Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centras;
III vieta – EMILIJA VERKSNYTĖ – Alytaus profesinio rengimo centras; AKVILĖ KRAMIČIŪTĖ – Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras; SAULĖ LITVAITYTĖ – Marijampolės profesinio rengimo centras.
KULINARINIS DEKATLONAS:
I vieta – BENEDIKTAS PARAŠČIAKAS – Šiaulių technologijų mokymo centro Prekybos ir Verslo skyrius; ARTEM PLYTA – Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro Kretingos filialas; IGNAS KAMAŠINAS – VšĮ Elektrėnų profesinio mokymo centras;
II vieta – ALINA TRUKŠINAITĖ – VšĮ Elektrėnų profesinio mokymo centras; UGNĖ LINKEVIČIŪTĖ – Vilniaus komunalinių paslaugų mokyklos Kaišiadorių skyrius; EDVINAS PAUKŠTIS – Alytaus profesinio rengimo centras;
III vieta – AIVARAS VOVERIS – Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centras; DOMINYKAS KLAPATAUSKAS – Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro Kretingos filialas; JOKŪBAS SIMONAITIS – Marijampolės profesinio rengimo centras.
Šis konkursas nebūtų įvykęs be organizatorių: Marijampolės profesinio rengimo centro, Alytaus profesinio rengimo centro, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro, Klaipėdos turizmo mokyklos, Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centro.
Marijampolės PRC dėkoja partneriams ir rėmėjams:
Generalinis rėmėjas – „Horekos servisas” (jei norite įsigyti nuostabios technikos virtuvei, barui, gamybos cechams, valgykloms, būtinai kreipkitės arba ieškokite irangarestoranams.lt.
Pagrindiniai renginio rėmėjai: „Vero Cafe“ – globojo renginį ir suteikė visą reikalingą įrangą Baristos rungčiai; UAB Mantinga; Marijampolės kultūros centras – renginio įgarsinimas, apšvietimas ir techninio išpildymo pagalba.
Renginio rėmėjai, partneriai ir draugai: „Žemaitijos pienas”, „Gulbelė“, „Iceco“, „Minordija”, „Mary J. Pub”, Zyplių dvaro virtuvė „Kuchmistrai”, „Liviko”, kavinė-baras „Nica”, „Tortainė”, „Central Grill & Lounge”, „7 miglos”, „Torino Lounge”, „Coffee Cruise”, renginio ledai – „ArtGlacio”, „Provincijos mėsa”, „Žolyno ūkis”, NoriuUogu.lt, „Aukso Versmė”.
Informaciniai rėmėjai: Marijampolės televizija, Marijampolės miesto laikraštis, portalas mmm.lt, laikraštis „Suvalkietis”, interneto portalas „Sūduvos gidas”.