Šį savaitgalį parodykite mamai, kaip ją vertinate, paruošdami tokius pusryčius, kurių ji nepamirš. Tai nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti: tereikės efektingo recepto ir šiek tiek pasiruošimo.
„Motinos diena kasmet tampa viena saldžiausių ir spalvingiausių švenčių. Pirmąjį gegužės savaitgalį pirkėjai tortų nuperka tiek, kiek pasitikdami Naujuosius metus, o gėlių pardavimai aplenkia net Valentino dieną“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
V. Budrienė pasakoja, kad šventinį savaitgalį tarp pirkėjų populiariausios įvairių rūšių skintos pavasarinės gėlės, o visų pirma – tulpės ir narcizai. Pastarieji gausiai perkami ne tik skinti, bet ir vazonėliuose, kad žiedais ir kvapu džiugintų ilgiau. Pirkėjai noriai renkasi ir jau suruoštas spalvingas puokštes.
„Didesnio dėmesio per šventę sulaukia ir klasika – įvairių dydžių ir rūšių rožės, ryškiaspalvės gerberos, smulkiažiedžiai gvazdikai. Stipriai ūgteli ir kambaryje auginamų gėlių, pavyzdžiui, orchidėjų, pardavimai. Visgi pastebime tendenciją, kad gėlių pardavimai kasmet stabiliai auga ne tik per šventes, bet ir kasdieną – pirkėjams tampa vis labiau įprasta žiedais nudžiuginti save ar artimuosius ir be progos“, – sako V. Budrienė.
Jeigu Motinos dienai pirkėjai linkę rinktis klasikines gėles, tai dairydamiesi saldumynų ieško puošnumo. Pasak pašnekovės, pirmąjį gegužės savaitgalį gerokai išauga uogomis, vaisiais ir gėlėmis puoštų desertų pardavimai. Šiemet ypatingo gardumyno ieškantiems pirkėjams pristatytas ir specialiai Motinos dienai dekoruotas tortas su užrašu, kurį bus galima įsigyti nuo penktadienio iki sekmadienio.
Įsimintini pusryčiai be vargo
Gėlės, gardumynai ar papuošalai yra įprasti Motinos dienos akcentai, tačiau pati reikšmingiausia dovana mamai neabejotinai yra rūpestis ir dėmesys. Vienas iš paprastų būdų tą parodyti – paruošti šventinius pusryčius, kurie iš pat ryto mamos veide įžiebs šypseną. Keli patarimai ir išbandyti receptai leis jiems pasiruošti be vargo.
Suplanuokite ir pasiruoškite. Nesvarbu, ar norite išlaikyti paslaptį, ar mama žino, kam ruošiatės, suplanuokite Motinos dienos pusryčius iš anksto. Susidėliokite meniu, iš anksto įsigykite produktus, o gal kai ką galite ir pasiruošti iš anksto. Pavyzdžiui, dažnam apkepui ingredientus jau galima susimaišyti dar išvakarėse. Jeigu patiekalą ruošite ryte, į vieną vietą vakare susidėkite visus reikalingus produktus, kad ryte jų nereikėtų ilgai ieškoti.
Nepersistenkite su patiekalų gausa. Meniu neturi būti sudėtingas ar iš penkių patiekalų. Puikiai pakaks vieno, tačiau tokio, kuris parodys mamai, kad ją puikiai pažįstate. Pagalvokite, kokie patiekalai yra jos mėgstamiausi, ir priminkite jai tuos skonius šventinę dieną.
Paruoškite stalą ar padėklą. Jeigu rengiatės pusryčiauti prie stalo – užtieskite staltiesę, pamerkite gėlių, suruoškite lėkštes ir įrankius. Nepamirškite ir servetėlių, kurios gali tapti žaismingu dekoro akcentu. Jeigu norite mamai pusryčius atnešti į lovą – pasirūpinkite viskuo, kad jai nereikėtų iš jos keltis (įrankiais, servetėlėmis, prieskoniais ir t.t.). Tegu mamai šis rytas būna išties šventinis, o tai reiškia – pasistenkite, kad jai niekuo nereikėtų rūpintis.
Patiekite šviežių vaisių ar uogų. Net ir nedidelis indelis su ką tik parduotuvių lentynose pasirodžiusiomis lietuviškomis braškėmis, gaiviais ananaso griežinėliais, saldžiomis vynuogėmis ar mango riekelėmis suteiks pusryčiams daugiau spalvų.
Nepamirškite mielų smulkmenų. Ranka rašytas raštelis, suskambusi mamos mėgstama daina, gėlės žiedas ar šeimos nuotrauka ant pusryčių padėklo šventinį rytą pavers dar labiau įsimintinu.
Trys receptai, kurie nustebins mamą tiek skoniu, tiek išvaizda:
Širdies formos kiaušinis
Reikės:
1 šaukšto majonezo
2 riekelių baltos sumuštinių duonos
1 šaukšto sviesto
2 didelių kiaušinių
Druskos ir pipirų
Smulkiai pjaustytų žalumynų: krapų, petražolių, laiškinių česnakų ar bazilikų
Gaminame: Duonos riekes iš abiejų pusių patepkite majonezu. Vidutinio dydžio širdelės formos sausainių formele išpjaukite duonos viduriukus. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies. Sudėkite duoną (ir viduriukus šone). Kepkite 5 minutes arba tol, kol taps auksinės spalvos. Apverskite. Į kiekvieną širdelės formos duobutę įmuškite po 1 didelį kiaušinį; pabarstykite kiaušinius žiupsneliu druskos ir pipirų. Sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Kepkite 5-7 minutes arba kol baltymai apskrus. Pabarstykite smulkiai supjaustytais žolelėmis ir patiekite su daržovėmis arba salotomis.
Obuoliniai rožių pyragėliai
Reikės:
1 pakuotės sluoksniuotos tešlos, atšildytos
2 didelių obuolių
Pusės citrinos sulčių
1 šaukšto miltų, kad pabarstytumėte stalviršį
3 šaukštų abrikosų džemo
Cinamono
Cukraus pudros papuošimui (nebūtina)
Gaminame: Atšildykite sluoksniuotą tešlą pagal instrukcijas. Į dubenį įpilkite vandens ir citrinos sulčių. Perpjaukite obuolius per pusę, išimkite šerdis ir supjaustykite popieriaus plonumo griežinėliais (patogiausia naudoti pjaustyklę). Žievelę palikite, kad ji suteiktų rožėms raudoną spalvą. Iškart dėkite obuolių riekeles į dubenį, kad jos nepakeistų spalvos. Dubenyje esančius obuolius dėkite į mikrobangų krosnelę ir kaitinkite apie 3 minutes, kad jie suminkštėtų. Jeigu neturite krosnelės, riekeles galite pavirti vandenyje puode. Jos turi būti išvirusios tik tiek, kad galėtų lankstytis nesulūžtant. Jei jos lūžta – reikia virti ar kaitinti krosnelėje šiek tiek ilgiau.
Ant lengvai miltais pabarstyto stalo išvyniokite sluoksniuotą tešlą. Naudodami kočėlą ištempkite tešlą į stačiakampio formą ir supjaustykite juostelėmis, kurių kiekviena yra maždaug 5 x 20 cm.
Į dubenį įpilkite tris šaukštus abrikosų džemo ir du šaukštus vandens. Mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės pašildykite apie minutę. Ant kiekvienos tešlos juostelės užtepkite ploną sluoksnį džemo.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros. Nusausinkite obuolius. Išdėliokite obuolių skilteles ant tešlos, uždengiant jomis vienas kitą, žievele į išorę. Įsitikinkite, kad griežinėlių viršus (odelės pusė) šiek tiek kyšo iš juostelės. Pabarstykite cinamonu ir užlenkite apatinę tešlos dalį.
Iš vienos pusės atsargiai vyniokite tešlą taip, kad obuolių skiltelės liktų savo vietoje. Pirštu gerai užspauskite kraštą ir įdėkite į keksiukų formeles. Jei keksiukų forma silikoninė, jos nereikia sutepti riebalais. Priešingu atveju būtinai patepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Kepkite apie 40–45 minutes, kol pyragėliai visiškai iškeps. Iškepusius pabarstykite cukraus pudra. Beje, jie gardūs tiek šilti, tiek atvėsę.
Sviestinė bandelė („brioche“) su ožkos sūriu ir braškėmis
Reikės:
2 sviestinių bandelių
4-6 šviežių lietuviškų braškių
Minkšto ožkos sūrio
Gabalėlio sviesto
Gaminame: Bandeles perpjaukite. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite ant jo perpjautas bandeles pjautine puse į apačią. Uždenkite keptuvę ir kepkite apie 4-5 minutes ant mažos ugnies – kad bandelės paruduotų ir įkaistų, bet nesudegtų. Tuo tarpu nuplaukite braškes ir supjaustykite jas vidutinio storio griežinėliais. Išimkite bandeles iš keptuvės, sudėkite į lėkštes, aptepkite storu ožkos sūrio sluoksniu, ant jo uždėkite braškių griežinėlių, viršutine dalimi uždenkite bandeles. Patiekite iš karto, kol dar šiltos.