• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 10 gegužės
Sūduvos Gidas
Belodenta
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį: dietistė V. Kurpienė dalijasi jų savybėmis ir pataria, ką pasigaminti

2023-05-24
Receptai, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Pomidorai

Pomidorai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Viena populiariausių daržovių – pomidorai – prielankumą užsitarnavo ne tik dėl puikaus skonio, bet ir daugybės naudingų savybių sveikatai. Tačiau ne visi žino, jog įvairių spalvų pomidorai, kuriuos artėjant vasarai ypač atrandame, turi sveikatai skirtingą naudą, kurią lemia ir daržovės dydis ar spalva.

Dietistė, prekybos tinklo „Maxima“ sveikos mitybos partnerė Vaida Kurpienė dalijasi patarimais, kokius pomidorus rinktis, norint gauti daugiausiai naudos, ir ką skanaus pasigaminti, užderėjus šviežiam jų derliui.

Kuo margiau lėkštėje – tuo didesnė nauda

Pasak V. Kurpienės, pomidorai superdaržovės titulą užsitarnavo ne veltui – juose esančios medžiagos gali padėti sumažinti daugelio ligų riziką ir sustiprinti imunitetą.

„Pomidorai yra antioksidantų šaltinis. Pastarieji mūsų organizmui itin svarbūs, nes padeda stiprinti imunitetą, apsaugo nuo kraujagyslių ir širdies ligų, palankiai veikia akių, burnos, odos būklę. Tad įsitraukti šių daržovių į savo kasdienį mitybos racioną ne tik galima, bet ir rekomenduojama. Tiesa, į tam tikrus aspektus visgi reikėtų atkreipti dėmesį“, – sako V. Kurpienė, pridurdama, jog saikas būtinas tiems, kas turi jautresnį skrandį ir padidėjusį rūgštingumą.

Renkantis šias daržoves, svarbu žinoti, kokių savybių turi skirtingų spalvų pomidorai. Pavyzdžiui, geltonuose pomidoruose yra gana daug karotinoidų – tai medžiaga, kuri aptinkama morkose ir geltonose daržovėse. Karotinoidai gerina atmintį, taip pat dalyvauja organizmui gaminant vitaminą A. Siekiant, kad šias medžiagas organizmas geriau įsisavintų, geltonus pomidorus V. Kurpienė pataria vartoti su riebalais: grietine, natūraliu jogurtu ar kokybišku aliejumi.

Žalieji pomidorai naudingi dėl juose esančio chlorofilo – pastarasis gali didinti energiją ir darbingumą, stiprinti imunitetą, gerinti žarnyno mikroflorą bei skatinti ląstelių atsinaujinimą. Tuo tarpu tamsiuose pomidoruose – juoduose ar violetiniuose – yra daug likopeno ir antocianino, kurie veikia kaip antioksidantai. Na, o bene patys populiariausi – raudonieji pomidorai pasižymi didele likopeno koncentracija, vitaminais C ir K, kurie gali padėti stiprinti organizmą ir kovoti su virusais.

„Į maisto racioną rekomenduojama įtraukti visų spalvų pomidorus – kuo margiau lėkštėje, tuo didesnė nauda organizmui. Tuomet gauname didesnę vitaminų ir naudingųjų medžiagų koncentraciją bei mėgaujamės įvairesniais skoniais“, – pataria ekspertė.

Žalieji pomidorai naudingi dėl juose esančio chlorofilo – pastarasis gali didinti energiją ir darbingumą, stiprinti imunitetą, gerinti žarnyno mikroflorą bei skatinti ląstelių atsinaujinimą. Tuo tarpu, tamsiuose pomidoruose – juoduose ar violetiniuose – yra daug likopeno ir antocianino, kurie veikia kaip antioksidantai. Na, o bene patys populiariausi – raudonieji pomidorai pasižymi didele likopeno koncentracija, vitaminais C ir K, kurie gali padėti stiprinti organizmą ir kovoti su virusais.

Naudingi tiek švieži, tiek termiškai apdoroti

Pasak V. Kurpienės, daržovės dydis taip pat gali lemti jose esančių maistinių savybių kiekį: „Vertingiausi yra ne patys didžiausi, o vidutinio dydžio ar net maži pomidorai. Didžiuosiuose pomidoruose naudingų medžiagų koncentracija yra mažesnė“.

Ji taip pat primena, kad vitaminai slypi ir pomidorų žievelėse, tad neturint skrandžio jautrumo ar rūgštingumo problemų šią daržovę naudingiau valgyti su žievele. Dietistė pažymi, kad ši daržovė naudinga tiek šviežia, tiek termiškai apdorota bei rekomenduoja pasigaminti naminę pastą arba tyrę. Jos tinka įvairių patiekalų gamybai, o maistine verte nenusileidžia šviežiems pomidorams.

V. Kurpienė taip pat pataria šaldyti ir džiovinti pomidorus – abu būdai išlaiko gana nemažą naudingųjų savybių koncentraciją. Šiltuoju metų laiku, ypač užderėjus šviežiam pomidorų derliui, rekomenduojama valgyti kuo daugiau šviežių daržovių ir taip kaupti naudingųjų medžiagų rezervą ateičiai.

Viena perkamiausių ir laukiamiausių daržovių

Tai, kad šalies gyventojai pomidorams yra neabejinga tauta, patvirtinti gali ir didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Ši daržovė neabejotinai patenka į populiariausiųjų penketuką. Ją pirkėjai mėgsta ir perka ištisus metus, o į prekybos tinklą atkeliavus vietos augintojų derliui, pardavimai dar labiau šokteli į viršų. Šiemet prekybos tinklo daržovių skyriuose Lietuvoje užaugintų smulkiavaisių pomidorų buvo galima rasti jau kovą. Tačiau labiausiai laukiami yra jų didesni giminaičiai, kurių prekyba paprastai prasideda kiek vėliau – šiemet parduotuvių lentynose jie pasirodė balandžio pirmąją“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Pomidorų asortimentą parduotuvėse sudaro keliolika skirtingų rūšių, tarp kurių rikiuojasi vyšniniai, slyviniai, uoginiai, kokteiliniai skirtingų spalvų ir dydžių pomidorai. Fiksuojama, jog praėjusiais metais šiltuoju sezonu daugiausiai nupirkta importuotų pomidorų su šakelėmis – iš viso 1500 tonų. Tarp lietuviškų, vietos augintojų užaugintų pomidorų, paklausiausi buvo dideli apvalieji pomidorai.

Norintiems pasimėgauti šviežių pomidorų derliumi, dietistė V. Kurpienė rekomenduoja išbandyti kelis receptus, kurie puikiai pasitarnaus šiltą vasaros dieną ar tuomet, kai šaldytuve ieškosite vertingų „paruoštukų“.

Pomidorų ir Chalapos paprikų pagardas

Reikės: 2-3 didesnių apvalių raudonųjų pomidorų, 2 geltonųjų paprikų, 1 Chalapos paprikos, 6-8 skiltelių česnako.

Gaminame: pomidorus, geltonas paprikas supjaustykite stambiais gabalais, o Chalapos papriką žiedeliais. Daržoves sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių. Į smulkintuvą sudėkite iškepusias daržoves, česnaką ir sutrinkite iki vientisos masės. Gautą masę išpilstykite į nedidelius stiklainius ir laikykite šaldytuve. Tokį keptų daržovių pagardą galite patiekti kaip priedą prie mėsos, žuvies, keptų ar troškintų daržovių.

Šalta pomidorų sriuba

Reikės: 800 g raudonųjų pomidorų, 1 stiklinės pomidorų sulčių, 1 mėlynojo svogūno, 2 saldžiųjų paprikų, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, 1 šaukštelio cukraus, šlakelio „Tabasco“ padažo , druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame: į keletą dalių perpjautus pomidorus (be odelių), nuvalytas, kubeliais pasmulkintas paprikas, susmulkintą svogūną bei česnako skilteles dėkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite stiklinę pomidorų sulčių, alyvuogių aliejų, šaukštelį cukraus, šliūkštelėkite „Tabasco“ padažo, druskos ir pipirų bei dar kartą sutrinkite. Sriubą patiekite šaltą, pagardinę mėgstamomis šviežiomis žolelėmis, prie sriubos tiks paskrudintas ir aliejumi apšlakstytas skrebutis.

Rauginti pomidorai su česnaku ir krapais

Reikės: 2 kg pomidorų, 60 g krapų, 4 skiltelių česnako, 0,5 v. š. druskos.

Gaminame: subadykite pomidorus dantų krapštuku. Juos nepjaustytus drauge su česnakais ir krapais sudėkite į dėžutę ar stiklainį bei pabarstykite druska. Viską papurtykite ir dėkite į šaldytuvą maždaug parai laiko. Taip raugintus pomidorus galima valgyti su žuvies ir mėsos patiekalais. Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Vilkaviškio autobusų stoties projektas pristatomas Venecijos bienalėje
Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį

Kultūra

Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Pagerbtos dvi Sūduvos etninės kultūros puoselėtojos iš Kalvarijos savivaldybės
Marijampolėje paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Sportas

„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – kviečiame dalyvauti sportinėse varžybose
Pasveikinti Kazlų Rūdą garsinantys sportininkai
Kazlų Rūdos atvirose 4×4 tinklinio pirmenybėse paaiškėjo trys iš keturių finalininkų

Politika

Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius
Plokščiuose vyko seniūnų susirinkimas
R. Juknevičienė: „Antrojo pasaulinio karo pabaiga nereiškė laisvės visiems europiečiams“

Įdomu

Kodėl lietuviai nusivilia darbo paieška? Atsakymų nesulaukia daugiau nei pusė ieškančiųjų, atskleidžia apklausa
Prostatos sveikata po 40-ies
Investicija, kuri atsiperka: kokybiškos odos priežiūros nauda po metų
Trapecinė skarda ne tik ūkininkams: miestietiškas stogas, kuris nustebins kaimynus

Verslas

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje
V. Janulevičius. Solidarumas pagal adresą: kaip mokesčių reformos skaldo Lietuvą

Mokslas ir studijos

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje lankėsi Marijampolės „Šaltinio“ progimnazijos šeštokai
Spaudos atgavimo diena paminėta kūrybiškai ir prasmingai
Marijampolė – tarp švietimo lyderių Lietuvoje

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Top 5 slidinėjimo kurortai
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus