• Artimiausi renginiai
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
24 °c
Marijampolė
21 ° Št
21 ° Sk
21 ° Pr
Penktadienis, 19 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Žinios
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
  • Verslas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Žinios
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Sveikata
  • Politika
  • Verslas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Protėvių primygtinis ir įkyrus svečių raginimas valgyti buvo laikomas vaišingumo ženklu

2020-08-03
Įdomu, Sūduvos istorija
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Sūduvių mityba

Anot šaltinių, mūsų protėvių „Šeimoje pagal tradiciją valgį gamindavo motina. Nepaisant to, kad mama turėjo suaugusias dukras, tačiau jos vasarą eidavo dirbti lauko darbų. Žiemą ausdavo ir verpdavo.

Mūsų senoliai paprastai valgydavo tris kartus per dieną. Pusryčiai buvo valgomi ne prieš einant į darbą, o jau kurį laiką padirbėjus. Todėl visos dienos darbas buvo dalinamas į tris dalis: nuo darbo pradžios iki pusryčių, nuo pusryčių iki pietų ir nuo pietų iki vakarienės.

Užnemunės regione sūduviečiai pusryčiams labiausiai mėgo raugintų burokų ir kopūstų sriubas. Barščiai, kaip vienas pagrindinių protėvių šeimos valgių buvo minimi jau XIX amžiuje. Barščius virdavo su kiauliena, aviena ir veršiena. Tokią sriubos lėkštę pusryčiams duodavo kartu su karštomis šutintomis bulvėmis. Kartais pusryčiams duodavo ir mėsos. Apskritai reikia pabrėžti, kad pusryčiai buvo laikomi sočiausiu dienos valgiu. Pietūs jau mažiaus sotūs, o vakarienė dar silpnesnė.

Sūduvoje pietūs nebuvo atskirai verdami. Buvo duodam tai, kas liko nuo pusryčių. Kad sriuba neatvėstų, ji su visu dideliu puodu buvo laikoma krosnyje. Arba specialiai pašildoma pakartotinai.

Kartais pietums virdavo bulvienę į kurią dėl tirštumo įpildavo miltų arba kruopų. Kartais bulvienę užskanindavo taukine. Taukinė, – tai kartu su prieskoniais išmaišyti nelydyti taukai. Taip pat pietums patiekdavo įvairius virtinius su varške, mėsa, lašiniais, vadinamais lašinuočiais.

Vakarienei valstiečiai dažniausiai virdavo pieniškas sriubas, kurių tarpe pirmą vietą užėmė kukulaičių (Užnemunėje) sriuba, Aukštaitijoje vadinta zacirka. Vakarienei virdavo pieniškas miežines arba kvietinių kruopų sriubas. Prasidėjus bulviakasiui mėgstamas vakarienės patiekalas buvo kleckynė – pieniška tarkuotų bulvinių kukulių sriuba. Kartais vakarui patiekdavo ir išvirtas nuskustas bulves. Jos dažniausiai buvo valgomos su rūgusiu arba saldžiu pienu.

Mūsų protėvių maisto racionui turėjo įtakos metų laikas. Pavasarį maistas ypač pablogėdavo. Todėl sriubas šeimininkės virdavo iš rūgštynių, dilgėlių, balandų, Sunkiausias metų mėnuo buvo liepa. Tuomet praėjusių metų maisto atsargos jau baigdavosi, o šviežių dar nebūdavo.

Vasaros metu tarp pietų ir vakarienės buvo duodami pavakariai. Pagal tradiciją jie prasidėdavo gandrui atskridus ir pasibaigdavo jam išlėkus. Pavakariams duodavo saldaus pieno su duona, sūriu. Kartais tiesiog iškepdavo blynų. Darbininkams pavakarius visada išnešdavo į lauką.

Rugiapjūtės ir mėšlavežio darbų metu darbininkams duodavo užvalgyti priešpusryčių – duonos su sūriu ir blynų. Tokiu būdu vasarą valgyt patiekdavo net penkis kartus per dieną. Tačiau nepamirškime, kad XIX a. ar dar anksčiau lietuvių ūkininkų darbo diena tęsėsi nuo saulėtekio iki sutemų.

Žiemą dažnai buvo verdamos raugintų kopūstų ir burokų (barščių) sriubos. Pavasarį ir vasarą – rūgštynių, burokėlių stiebų sriubos.

Dvidešimtojo amžiaus pradžioje ( nuo 1900 m. ) išnyko kai kurie senoviški valgiai. Sūduvoje pusryčiams vietoje sriubų imta naudoti kavą, arbatą su duona lašiniais. Šeimininkės pradėjo kepti kiaušinienę. Tai įtakojo ir nepriklausomoje Lietuvoje (1918-1940) populiarėjantys šeimininkavimo kursai. Neturtingų ūkininkų moterys buvo mokomos iš tų pačių produktų ruošti kuo įvairesnį maistą.

Darbo dienomis ūkininkų šeima valgė toje pačioje patalpoje, kur maistas buvo gaminamas. Ši patalpa Užnemunėje vadinosi kuknia. Susėdimo už stalo tvarka buvo tradicinė. Kiekvienas šeimos narys turėjo įprastą savo vietą. Šeimininkas sėsdavo stalo gale palei sieną. Šeimininkė arčiausiai prie viryklos buvusioje stalo pusėje.

Protėviai prausdavosi ne tuoj atsikėlę, o tik prieš pusryčius. Prieš kitus valgymo kartus tik nusimazgodavo rankas. Bevalgant atėjęs žmogus buvo kviečiamas prie stalo. Iš toliaus atvykęs svečias buvo sodinamas į šeimininko vietą.

Visoje Lietuvoje, ne tik Sūduvoje, buvo žinomas toks paprotys: prieš valgant kokį naują tais metais pirmą kartą patiektą valgį, vyresnysis šeimos narys rėždavo su šaukštu jaunesniam namiškiui į kaktą. Ir sakydavo – naujiena.

Dar XIX a. pab. mūsų protėviai valgė iš bendrų indų. Vyravo mediniai šaukštai, o šakučių ir peilių nevartojo. Vėliau pradėta valgyti iš atskirų indų. Dažniausiai molinių ar emaliuotų skardinių. Ant stalo mediniai šaukštai buvo padedami vienoje krūvoje ir kiekvienas išsirinkdavo saviškį.

Visuose šaltiniuose minimas lietuvių vaišingumas. Atvykusį svečia ūkininkas priimdavo kuo nuoširdžiausiai. Vesdavosi į geruosius kambarius, sodindavo stalo kertėje, pačioje garbingiausioje vietoje. Pirmąsias greitomis svečiui paruoštas vaišes sudarė nekasdieniški valgiai: kiaušinienė, dešra, skilandis, sūris, medus, degtinė, naminis alus. O primygtinis raginimas valgyti buvo laikomas vaišingumo ženklu. Apie gerai parengtas vaišes, kur šeimininkas svečių pakankamai neragindavo buvo sakoma: „Visko buvo, tik raginimo pritrūko“.

Kitoje dalyje aptarsime senuosius ūkininkų šeimose pasigamintus gėrimus ir medinius namų apyvokos daiktus.

 

Tomas Sušinskas

Print Friendly, PDF & Email
DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Kazlų Rūda iki 1918 metų
Kazlų Rūda

Tarpukario Kazlų Rūdos jaunimas

Gyvsidabrio termometras
Gyvenimas

Ką daryti, jei sudužo gyvsidabrio termometras

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE

Žinios

Iš renginio „Jaunas vakaras“ Marijampolėje
Vyko tradicinis plaukimas baidarėmis
Dėl į aplinką išsiliejusių skystų azoto trąšų Vilkaviškyje skubiai sušaukta ekstremalių situacijų komisija
Su valstybės parama – galimybė gyventojams atnaujinti šildymo sistemas

Kultūra

Iš renginio „Jaunas vakaras“ Marijampolėje
Savaitgalio renginiai Sūduvoje – Galiūnų turnyras, miestelių šventės, varžybos Sūduva vs Riteriai bei galybė kitų renginių
Diana Nausėdienė Marijampolėje susitiko su Malonny savanoriais
Marijampolės kultūros centro nuotraukos iš projekto ,,Žalia šviesa“ renginių!

Sportas

Marijampolės sporto centre lankėsi Lietuvos plaukimo federacijos vadovai
O.Rommensas: „Kai atvykau – nežinojau, ko tikėtis“
Savaitgalį Marijampolės „Drift Arenoje“ – „Formula Drift“ piloto iš JAV Aurimo „Odi“ Bakchio pasirodymas
7×7 futbolo turnyro „Žolinių Taurė‘ 2022“ trofėjus – Marijampolės „Niekur nežaidę“ rankose

Politika

Miestų partnerių – Olecko ir Marlio – delegacijų vizitas
Ar mums naudinga branduolinį ginklą turinti kaimyninė Lenkija?
Kaliningrado tranzito pokeris
Suvalkų koridorius – pavojingiausia vieta žemėje. Jūs turbūt juokaujat!?

Įdomu

Ką daryti, jei sudužo gyvsidabrio termometras
Šiemet mažiausias gaisruose žuvusiųjų skaičius per devyniolika metų
Gyventojų apklausa dėl viešojo saugumo būklės Kazlų Rūdos savivaldybėje
Neregių patirtys keliaujant: svarbu planavimas, technologijos ir žmonės

Verslas

Nacionalinė parama pieno gamintojams – jau rugsėjį
Vaistininkai primena: vairuotojams liko vos keli mėnesiai apsirūpinti pirmosios pagalbos vaistinėlėmis
Ūkininkų sėja prie melioracijos griovių kitąmet dar nebus ribojama
Kodėl paprasta rozetė elektromobilių savininkams namuose – ne geriausias sprendimas

Mokslas ir studijos

Į „Šaltinio“ progimnaziją – saugiai ir patogiai
Darbą pradeda naujasis Marijampolės Meno mokyklos direktorius
Vilkaviškio lopšelis – darželis ,,Eglutė“ tarp nugalėtojų
Nemokama vasaros buriavimo stovykla

Turizmas

Maudytis Yglos ežere – saugu!
Ekspertų patarimai, padėsiantys saugoti nervus ir gelbstintys perkant skrydžio bilietus, kai aviacioje siaučia chaosas
Visuomenei pristatytas atnaujintas Kylininkų kraštovaizdžio kompleksas
Kokie Sūduvos gyventojų atostogų keliai šią vasarą?

Renginių anonsai

Savaitgalio renginiai Sūduvoje – Galiūnų turnyras, miestelių šventės, varžybos Sūduva vs Riteriai bei galybė kitų renginių
Kazlų Rūdos Slow arena atidaryta su gausia publika ir tango muzikos garsais
Įpusėjo antrasis teatrų festivalis „Perženk slenkstį“ – dar laukia verti dėmesio spektakliai
Spalio pradžioje įvyks tradicinė mugė „Sūduvos kraitė 2022“

Kur atostogauti smagiausia?

Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2022

Naršyti

  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Kriminalai
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Laiko dulkes nubraukus
  • Politika
  • Apžvalgos
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus