Sausio 30-ąją visame pasaulyje švenčiama tarptautinė kruasanų diena, todėl pirmadienis – puiki proga jų paskanauti. Kruasanas yra vienas universaliausių kepinių, lengvai pasiduodantis įvairioms kulinarinėms interpretacijoms.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad per daugelį metų kruasanai yra tapę prekybos tinklo vizitine kortele, o jų šviežumą, kokybę ir asortimentą neabejotinai vertina pirkėjai.
„Lietuvoje kruasanus kepti pradėjome vieni pirmųjų, o šiandien pirkėjams siūlome įvairiausių jų rūšių: nuo tradicinių, kuriuos paprasta derinti mėgstamais priedais, iki kruasanų su įvairiausiais įdarais: karamelės, šokolado, migdolų, obuolių. Vertiname šviežumą, todėl kruasanus kepame mažiausiai kelis kartus per dieną, o tam tikromis valandomis jiems taikome ir specialias nuolaidas“, – teigia V. Budrienė.
Prekybos tinklo „Iki“ konditeris, prancūzas Thierry Lauvray, sako, kad sausio 30-ąją neparagauti traškiųjų kruasanų – būtų tikra nuodėmė. Prancūzijoje kruasanų diena, vėliau išpopuliarėjusi visame pasaulyje, švenčiama jau 17 metų.
Kruasanas tinka tiek prie saldžių, tiek pikantiškų priedų, o juos rinktis drąsiai galima ir pusryčiams, ir pietums ar vakarienei.
„Kruasanai valgomi ir pikantiški, ir saldūs, juos paskaninti galima įvairiausiais priedais, užtepėlėmis, uogienėmis ar džemais. Jeigu tradicinis kruasanas su kumpiu, sūriu ir daržovėmis pabodo – jį įdaryti galite ir tuno ar vištienos salotomis. Jeigu mėgstate saldžiai – kruasanai puikiai dera ir su riešutų sviestu ar medumi. O pats paprasčiausias ir vienas skaniausių derinių – švieži kruasanai paprasčiausiai aptepti sviestu“, – sako T. Lauvray ir dalijasi keliais pasiūlymais, kaip įmantriau, tačiau greitai ir pigiai pasiruošti šį visiems puikiai pažįstamą kepinį.
Pusryčių kruasanai su plaktu kiaušiniu. Jeigu šeimą norite nustebinti gardžiais pusryčiais – kruasanus įdarykite plaktu kiaušiniu. O šalia – patiekite mėgstamų daržovių salotų. Tai ne tik greitas, bet ir maistingas patiekalas, kurį įvertins ir patys mažiausieji.
Kiaušiniais įdarytiems kruasanams reikės: kelių kruasanų, kelių kiaušinių (vienam žmogui skaičiuokite apie du kiaušinius), sviesto, mėgstamų prieskoninių žolelių, čia ypatingai tinka svogūnų laiškai ar krapai, saujos tarkuoto sūrio, kelių gabalėlių šoninės, druskos, pipirų.
Gaminimas: Pirmiausia keptuvėje išsikepkite šoninę. Tuomet ją atidėkite į šoną ir paruoškite plaktus kiaušinius. Kiaušinius įmuškite į dubenį ir išplakite. Keptuvėje ant nedidelės ugnies pradėkite tirpinti sviestą. Kol sviesto gabalėlis iki galo neištirpo – supilkite kiaušinių plakinį ir mentele atsargiai maišydami iškepkite. Plaktus kiaušinius pagardinkite druska ir pipirais, apibarstykite smulkintais žalumynais ir sūriu. Galiausiai kruasanus išilgai įpjaukite, dėkite į juos kiaušinius ir šoninės gabalėlį. Patiekakite su mėgstamų daržovių salotomis.
Norite įmantriau – užkepkite orkaitėje. Namuose lengvai pasigaminsite ir užkeptų kruasanų. T. Lauvray sako, kad toks patiekalas puikiai tinka ir norint sunaudoti kiek pastovėjusius kruasanus. Užkepti kruasanus galite ir sūriu bei kumpiu, tačiau „Iki“ konditeris rekomenduoja pasigaminti saldų užkeptų kruasanų variantą ir paruošti juodojo šokolado ir kruasanų pudingą.
Kruasanų pudingui reikės: 8 suplėšytų kruasanų, puodelio smulkintų šokolado gabalėlių, 8 kiaušinių, puodelio cukraus, valgomojo šaukšto tarkuotos apelsino žievelės, arbatinio šaukštelio cinamono, arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto, žiupsnelio druskos, 3 stiklinių pieno, puodelio apelsinų sulčių, 2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto, gabalėlio sviesto.
Gaminimas: įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Sudėkite kruasanų gabalėlius į sviestu išteptą kepimo indą. Pabarstykite šokolado gabalėliais. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, cukrų, apelsino žievelę, cinamoną, muskato riešutą ir druską. Įmaišykite pieną, apelsinų sultis ir vanilę. Gautą mišinį užpilkite ant kruasanų. Leiskite pastovėti apie 15 minučių, kol mišinys susigers į kruasanus. Kepkite 40–45 minutes.