• Artimiausi renginiai
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Karas
  • Pranešk
9 °c
Marijampolė
8 ° Št
12 ° Sk
12 ° Pr
Penktadienis, 2 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Šviežias smidrų derlius šiemet graibstomas – ekspertė pataria, kaip laikyti ir dalinasi gardžiais receptais

2023-05-13
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Smidrai

Smidrai / autorių nuotr.

Smidrai – viena pirmųjų daržovių, subręstančių mūsų šalies laukuose ir porą mėnesių džiuginančių šviežių daržo gėrybių pasiilgusius gurmanus. Prekybininkai pastebi, kad smidrų populiarumas šiųmečio sezono pradžioje gerokai šoktelėjo palyginti su pora ankstesnių metų.

Šių delikatesinių daržovių sezonas tęsis maždaug iki Joninių, tad ekspertė dalinasi patarimais, ką gardaus ir netikėto pasigaminti iš smidrų bei kaip teisingai laikyti šias daržoves, kad vertingas derlius nepražūtų šaldytuve.

„Smidrų mūsų parduotuvėse turime visus metus, tačiau šviežias vietinių ūkininkų derlius yra ypač laukiamas pirkėjų. Šį pavasarį smidrų jau nuperkama 6 kartus daugiau nei pernai – panašu, kad lietuviai vis labiau juos pamėgsta ir skuba išnaudoti neilgą šių delikatesinių daržovių sezoną“, – kalba Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Smidrų derliaus sezonas trunka vos 6 savaites – nupjauti smidrų ūgliai vis atauga, kol birželio pabaigoje praranda didžiąją dalį vertingųjų maistinių savybių ir tuomet augalas paliekamas bujoti bei ruoštis žiemojimui.

Smidrai dažnai vadinami ir šparagais. Tai daugiametis augalas, kuris anksčiau buvo populiarus kaip dekoratyvinė gėlių darželio puošmena. Maistui yra naudojami pavasarį išdygę ūgliai, pasižymintys su niekuo nesupainiojamu skoniu bei gausūs vitaminų K, A, C, folio rūgšties, kalio, fosforo.

„Pati maistingiausia smidro dalis – gležnos jų viršūnėlės. Renkantis šią daržovę, negalioja įsitikinimas, jog kuo didesni ir stambesni ūgliai, tuo geresnis laimikis. Priešingai – smidrai turi būti neperaugę. Kuo trumpesnė kieta sumedėjusi dalis ūglio apačioje, tuo smidrai šviežesni, maistingesni ir skanesni, todėl renkantis šią daržovę, rekomenduojama kliautis ne tik akimis, bet ir pačiupinėti daržovę. Svarbu atkreipti dėmesį ir ūglio viršūnėlę – pumpuras neturi būti išsiskleidęs“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Jei nevalgote iškart – pamerkite į vandenį ir laikykite šaldytuve

Į parduotuvių lentynas atvykstantys smidrai nuskinami iš vakaro, tad jų galima nusipirkti išties šviežių. Įsigijus šių delikatesinių daržovių, rekomenduojama jas gaminti ir valgyti tą pačią dieną, nes ilgiau stovėdami smidrai apvysta, vis didesnė ūglio dalis sumedėja ir tampa netinkama valgyti. Tačiau, anot B. Baratinskaitės, kelios gudrybės padės smidrus išlaikyti ilgiau ir patiekaluose naudoti keletą dienų.

„Jeigu norite išsaugoti smidrus kitai dienai ar kelioms, juos būtina laikyti šaldytuve, šviežio maisto skyrelyje. Kad ūglių galai nekietėtų, juos geriausia pamerkti stačius į vandenį – daug vandens nepilkite, užteks tiek, kad semtų galus, apie 2-3 cm. Viršūnėles uždenkite maišeliu ar maistine plėvele. Smidrus galima laikyti ir uždarame indelyje – tuomet ūglių galus reikėtų apvynioti drėgnu audėklu ar sudrėkintu popieriniu rankšluosčiu“, – pataria B. Baratinskaitė.

Skanūs savaime, bet tinka ir eksperimentams

Pasak „Maximos“ maisto gamybos ekspertės, gaminti smidrus paprasta, o pagrindinė taisyklė – nepervirti ir neperkepti šios gležnos daržovės. Prieš gaminant smidrus, reikia nupjauti sukietėjusius ūglių galus, daržovę nuplauti ir nusausinti, jeigu smidrai bus kepami keptuvėje.

„Smidrų skonis toks savitas, kad ypač pirmąjį šviežią derlių norisi ruošti kuo paprasčiau, kad šiuo skoniu pasimėgautumėm – pakanka pakepti juos ant sviesto arba geros kokybės alyvuogių aliejaus, pagardinti druska bei pipirais ir valgyti vienus arba kaip gurmanišką garnyrą prie bet kokio mėsos, žuvies patiekalo ar net kiaušinienės. Tačiau smidrai suteiks daug džiaugsmo ir mėgstantiems eksperimentuoti virtuvėje, nes tai labai universali daržovė, deranti prie daugelio skonių“, – sako B. Baratinskaitė ir dalinasi gardžiais, nesudėtingais smidrų receptais.

Kreminė smidrų sriuba su imbieru

Reikės: trečdalio stiklinės aukščiausios kokybės šalto spaudimo alyvuogių aliejaus, poros susmulkintų šalotinių svogūnėlių (arba pusės nedidelio raudonojo svogūno), pusantros stiklinės nuluptų susmulkintų bulvių, apie 600 g (maždaug pusantros stiklinės) susmulkintų smidrų, šaukštas sumalto šviežio imbiero, saujos susmulkintų kalendrų (arba petražolių), poros stiklinių jaunų špinatų lapų, skiltelė citrinos, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame: puode storu dugnu įkaitinkite porą šaukštų aliejaus ir ant vidutinės kaitros pakepinkite svogūną bei imbierą (apie 4-5 min.). Suberkite smulkiai supjaustytas bulves ir truputį jas apkepinę pilkite 4 stiklines vandens, berkite druskos bei pipirų ir virkite apie 5 min., kol bulvės suminkštės. Sudėkite smidrus ir viską pavirkite dar maždaug 6-8 minutes.

Vieną stiklinę skysčio, kuriame virė daržovės, atsidėkite. Likusį skystį su daržovėmis pilkite į elektrinį plaktuvą, dėkite špinatus bei kalendras (arba petražoles) ir gerai viską išplakite iki vientisos masės. Jeigu masė per tiršta, įpilkite atidėto daržovių sultinio. Visą masę vėl perpilkite į puodą, supilkite likusį aliejų ir maišydami pakaitinkite, pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų. Patiekite šią sriubą karštą arba šaltą su šviežia šviesia duona.

Citrininis rizotas su smidrais

Reikės: 6 stiklinių daržovių sultinio, ketvirčio stiklinės alyvuogių aliejaus, smulkiai sukapoto nedidelio svogūno, stiklinės „Arborio“ rūšies ryžių, pusės stiklinės sauso balto vyno (galima rinktis be alkoholio), 400-500 g. smidrų, supjaustytų maždaug 4 cm gabaliukais, puodelio šaldytų žirnelių (atšildytų iki kambario temperatūros), šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių, šaukštelio nutarkuotos citrinos žievelės, stiklinės smulkintų petražolių, pusės stiklinės sutarkuoto parmezano sūrio, druskos, pipirų.

Gaminame: puode ar prikaistuvyje užvirkite sultinį ir palikite kaisti ant vidutinės katros. Kitame prikaistuvyje ar gilioje keptuvėje ant poros šaukštų įkaitinto aliejaus pakepinkite susmulkintą svogūną, kol suminkštės (apie 6 min.), tuomet berkite ryžius (prieš tai jų neplaukite) ir kepinkite, kol jų krašteliai taps skaidrūs (apie 3 min.). Tuomet pilkite vyną ir maišydami troškinkite, kol skystis beveik išgaruos. Tuomet į ryžius pilkite pusę puodelio (arba samtį) sultinio ir maišydami kepkite, kol skystis susigers į ryžius – pilkite dar samtį sultinio ir taip tęskite apie 20 minučių, kol skystis taps kreminis, o ryžiai jau skanūs valgyti, bet nepervirę (al dente). Jums prireiks nebūtinai viso sultinio – orientuokitės pagal laiką ir ragaukite ryžius. Prieš pilant paskutinį samtį sultinio, dėkite į ryžius žirnelius ir smidrus, patroškinkite viską 1-2 minutes ir nukelkite nuo ugnies. Tuoj pat įmaišykite citrinos žievelę, sultis, žalumynus bei parmezaną, taip pat druską ir pipirus. Patiekite iškart su dar apibarstę sūriu bei citrinos žievelėmis.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Rizotas
Receptai

Vasaros atradimas: gaivus rizotas su cukinijomis pripildys namus citrinų aromato ir nekainuos nė 5 eurų

Pomidorai
Receptai

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį: dietistė V. Kurpienė dalijasi jų savybėmis ir pataria, ką pasigaminti

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Nemokamas vasaros užimtumas – daugiau nei 1400 vietų
Marijampolėje dingo jaunas vyras – pradėta paieška
Prasidėjo automobilių stovėjimo aikštelių atnaujinimo darbai
Marijampolės kultūros centre šurmuliavo Šv. Cecilijos gimnazijos gimtadienis

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Marijampolės kultūros centre šurmuliavo Šv. Cecilijos gimnazijos gimtadienis
Jubiliejinis tarptautinis meno ir architektūros simpoziumas MALONNY’10 Marijampolę dar kartą nuspalvins ryškiausiomis spalvomis!
Šiandien vyko konkursas Marijampolės kultūros centro direktoriaus pareigoms užimti

Sportas

Lietuvos vaikų plaukimo čempionate – gausus MSC atstovų skaičius
Vilkaviškio jaunasis stalo teniso žaidėjas puikiai pasirodė Šalčininkuose
„Sūduva“ žengė į LFF taurės turnyro ketvirtfinalį
Kazlų Rūdos sporto centro badmintonininkai iš laikinosios sostinės grįžo su apdovanojimais

Politika

Kazlų Rūdos savivaldybės Taryboje – pasikeitimai
Tarybos posėdyje prisiekė keturi nauji Savivaldybės tarybos nariai
Sudarytos Vilkaviškio rajono savivaldybės komisijos
Italijos korupcijos aidai Lietuvos čekiukų politiniame skandale

Įdomu

M. Navickienė: prieinamesnės socialinės paslaugos, kurias teiks ne tik įstaigos, bet ir gyventojai
Kelionė su augintiniu – kaip užtikrinti jo saugumą ir komfortą?
4 sveikatos priežastys, kodėl verta darytis reguliarius manikiūrus ir pedikiūrus
Vaikas prašo augintinio? Specialistė pataria, kaip pasiruošti

Verslas

Sūduvos pramonės ir verslo asociacijos susirinkime apžvelgti praėję metai
Marijampolės LEZ įsikūrusi UAB „Dovista“ didina gamybos apimtis
„Mantinga“ plečia gamybinius pajėgumus: pradėjo veikti nauja sluoksniuotų gaminių linija
KPPAR kviečia į nemokamą seminarą „Energijos tausojimas. Finansinė parama ir kompensacijos juridiniams asmenims“

Mokslas ir studijos

Marijampolės kultūros centre šurmuliavo Šv. Cecilijos gimnazijos gimtadienis
Lopšelio-darželio „Buratinas“ ugdytinė – konkurso „Tramtatulis 2023“ laureatė
Kalvarijoje vyko projekto „Kalvarijos krašto paminklai“ baigiamasis renginys
Vilkaviškyje – Trečiojo amžiaus universiteto mokslo metų baigimo šventė

Turizmas

Keliautojų apklausa: 43 proc. lietuvių tikros atostogos asocijuojasi su kelione į užsienį
Lietuviai plūsta į užsienio kurortus: kokiais vaistais pasirūpinti ir kokių dokumentų jiems gali prireikti?
Kazlų Rūdoje pristatyti pažintiniai, edukaciniai, kultūriniai paketai
Nuo rudens iš Vilniaus oro uosto – dar keturios naujos kryptys, tarp jų – tiesioginiai skrydžiai į Dubajų ir Tenerifę
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2023

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus