Aibėje patiekalų tą puikų aromatą ir skonį suteikia pats paprasčiausias ir pigiausias ingredientas – svogūnas. Be jų neįsivaizduojami nei troškiniai ir sriubos, nei šašlykai ar vasariškos pomidorų salotos.
Jie yra neatsiejama ir pirkinių krepšelio dalis, nuolat besilaikantys populiariausių daržovių topuose, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tačiau ši, regis, kukli daržovė per kitą grilio vakarėlį gali nustelbti net ir įmantriausius patiekalus – išleidę vos keliasdešimt centų paruošite įspūdingai atrodančius ir gėles primenančius „žydinčius svogūnus“.
„Svogūnai plačiai naudojami nuo seno ir pačių įvairiausių tautų virtuvėse, todėl daugelis pirkėjų namuose jų stengiasi turėti visuomet. Kadangi jie ilgai negenda, tai mėgstama gerų akcijų metu ir stipriai pasipildyti jų atsargas namuose. Pastebime, kad pirkėjai domisi įvairesnėmis šios daržovės rūšimis: raudonaisiais, baltaisiais, šalotiniais. Tačiau, žinoma, tradiciniai lietuviški geltonieji svogūnai yra nepralenkiami. Dėl neaprėpiamo universalumo ir mažos kainos jie ištisus metus yra viena perkamiausių daržovių“, – sako G. Kitovė.
Kelios gudrybės, kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys
Svogūnai yra viena seniausių daržovių mūsų virtuvėje. Lietuvoje populiariausia geltonųjų svogūnų rūšis pasižymi salsvu skoniu, yra aromatinga ir kepant įgauna auksinę spalvą. Jie pagerina ne tik skonį, bet ir suteikia malonesnį aromatą patiekalams. Tereikia išsirinkti svogūnus kokybiškus ir prisiminti, kur juos laikyti namuose.
„Parduotuvėje rinkitės tvirtus ir pagal savo dydį sunkius svogūnus. Apžiūrėkite, kad ant jo nebūtų „mėlynių“, taip pat venkite tokių, kurie jau pradėjo dygti. Kokybiško svogūno lukštas turi sausas ir „popierinis“, – pataria „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Nesupjaustytus svogūnus laikykite vėsioje ir sausoje vietoje, svarbu juos saugoti nuo saulės. Taip pat nedėkite jų į plastikinį maišelį – svogūnams reikia oro srauto, kad ilgiau išliktų švieži. Jeigu svogūną prapjovėte, tuomet jo vieta jau turėtų būti šaldytuve. Geriausia – uždaryti į sandarų indą, kad neskleistų kvapo.
Svogūnai nuo kitų daržovių skiriasi ne tik išraiškingu kvapu, bet ir savo sugebėjimais pravirkdyti. Dažnam juos pjaustant ima ašaroti akys, tačiau šio nepatogumo galite ir išvengti.
„Pjaustant svogūnus išsiskiria dujos, kurios dirgina akis ir verčia mus ašaroti. Įdomu tai, kad mokslininkams pavyko užauginti svogūną, dėl kurio neišspausite nė vienos ašaros – „Sunion“. Tačiau yra ir patikimų metodų, kaip neašaroti ir pjaustant įprastą geltonąjį“, – sako J. Sabaitienė.
Atšaldykite. Tiesiog įdėkite nuluptą daržovę į šaldytuvą arba šaldiklį maždaug 30 minučių. Arba galite tokiam laikui ją pamerkti į šaltą vandenį.
Paaštrinkite peilį. Labai svarbu pjaustyti pagaląstu peiliu. Procesas ne tik bus greitesnis, bet ir išsiskirs mažiau ašaras iššaukiančių dujų – nes peilis perpjaus, o ne sutraiškys svogūno pluoštus.
Vėdinkite. Atidarius langą arba įjungus gartraukį, svogūnų skleidžiamos dujos greičiau išsisklaidys.
Sušlapinkite peilį. Prieš kiekvieną pjūvį pakiškite peilį po tekančio vandens srove. Šis metodas taip pat šiek tiek sušvelnina svogūnų išskiriamas dujas.
Svogūnų žiedai kitaip – sveikesni ir gražesni
Svogūnų žiedai – daugelio mėgstamas, tačiau ne pats sveikiausias užkandis. Vietoj to, kad keptumėte juos tešloje ir aliejuje, šią vasarą verčiau išbandykite svogūnus paruošti kitaip ant grotelių iškepti „pražydusių svogūnų“, kurių receptu dalijasi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
„Visa gudrybė – juos tinkamai supjaustyti, kad svogūnas išsiskleistų žiedlapiais. Kepant grilyje atsiskleis malonus jų saldumas, o vien vaizdas kvies juos išbandyti net ir tuos, kurie sako nemėgstantys svogūnų. Rankos pačios tiesis plėšti „žiedlapius“ vieną po kito. Toks patiekalas gali būti ir bene pigiausias ir gražiausias garnyras prie grilio patiekalų, ir tiesiog šventiškas užkandis, kurį valgykite mirkydami žiedlapius į padažą“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.
Žiedlapiais pražydę svogūnai grilyje
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 35 min. (15 min ruošti ir 20 min kepti)
Reikės: 4 didesnių geltonųjų svogūnų (arba 8 mažesnių), 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, rūkytos paprikos miltelių, tarkuoto kietojo sūrio, itališkų žolelių prieskonių, šviežių petražolių. Padažui (nebūtina): 1/4 puodelio majonezo, 1/4 puodelio grietinės, 1 šaukšto BBQ padažo.
Gaminame:
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, grietinę ir BBQ padažą. Atidėkite į šalį.
Nupjaukite smailų svogūno galą (kur buvo laiškai) ir nulupkite. Ant pjaustymo lentos padėkite svogūną nupjauta vieta žemyn. 1-1,5 centimetru žemiau šaknies įkiškite aštrų peilį ir perpjaukite žemyn. Svarbu, kad prie šaknies svogūnas liktų sveikas. Padarykite 4 tokius pjūvius iš visų pusių, tada tarp jų – dar po 2-3 pjūvius. Apverskite svogūną ir rankomis atskirkite „žiedlapių“ sluoksnius.
Pabarstykite svogūnus prieskoniais, sūriu ir apšlakstykite aliejumi. Padėkite ant folijos lakšto arba tiesiai ant grotelių ir kepkite uždengę dangtį 15-25 min., kol svogūnai suminkštės, o jų kraštai lengvai apanglės. Iškepusius apibarstykite šviežiomis petražolėmis ir patiekite su majonezo padažu.