• Artimiausi renginiai
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Karas
  • Pranešk
6 °c
Marijampolė
11 ° Kt
9 ° Pn
9 ° Št
Trečiadienis, 22 kovo
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Užgavėnes gali švęsti visi: nuo tradicinių blynų variacijų iki veganiškų ar be glitimo

2023-02-21
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Blynai

Blynai / asociatyvi nuotr.

Šiandien, vasario 21-ąją, visa Lietuva švenčia Užgavėnes. Nuo seno šią dieną buvo įprasta ruošti blynus, kuriais vaišindavosi ne tik namiškiai, bet ir kiekvienas į namus užėjęs žmogus.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai Užgavėnes aktyviai švenčia ir dabar – šiuo laikotarpiu išauga jau paruoštų blynų ir blynams ruošti skirtos produkcijos pardavimai, o pastaruosius keletą metų ypač populiarėja alternatyvūs produktai, skirti gaminti veganiškus ar be glitimo blynus.

„Mūsų tinklo pirkėjams, net ir labiausiai skubantiems, esame paruošę jau pagamintų lietinių blynų produkcijos su įvairiai įdarais. Tarp jų ypač populiarūs – su mėsa, varške, kumpiu ir sūriu, obuoliais. Populiarūs ir žemaičių arba tarkuotų bulvių blynai. Tačiau jau kurį laiką stebime, kad pirkėjai ieško alternatyvų įprastiems produktams iš kurių taip pat galima pasigaminti blynų. Pavyzdžiui, kvietinius miltus keičia į be glitimo, karvės pieną keičia migdolų, avižų ar kokosų gėrimais. Užgavėnių proga pirkėjams turime specialių pasiūlymų ne tik mūsų gamybos blynams, bet ir produkcijai, kuri palengvina jų kepimo procesą namuose ir atitinka kiekvieno poreikius“, – teigia V. Budrienė.

Būtina valgyti sočiai

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad istoriškai Užgavėnių pagrindiniu patiekalu iš tikrųjų buvo laikomi ne blynai, o valgiai iš mėsos.

„Pats senoviškiausias Užgavėnių maistas nėra mieliniai blynai. Lietuviai dažniau rinkdavosi ruošti šiupinį, pagaminta iš žirnių, virtų su kiaulės galva ir kojomis. Dar kartais vietoje jo, kaip patiekalą, ruošdavo mėsos ir bulvių troškinį kiunkę. Populiaru buvo ruošti ir spurgas, virtas taukuose. Na, o tradiciniu Užgavėnių valgiu buvo laikoma šaltiena, kuri būdavo verdama iš kiaulės ausų, kojų ir galvos“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Tikima, kad jei per Užgavėnės pavalgysi sočiai – būsi stiprus ir sotus visais metais. Pagal tradicijas per Užgavėnes turi būti valgoma 7–12 kartų.

Blynai be kiaušinių – įmanoma

Pasak V. Juodkazienės, šiais laikais per Užgavėnes kepami mieliniai arba bulviniai blynai. Taip pat ir įvairūs lietiniai blynai, kuriuos galima įdaryti smulkinta mėsa, kumpiu ir sūriu, lašiša, varške ar bananais. Tačiau jau kuris laikas populiarėja blynų ruošimas iš veganams ar netoleruojantiems glitimo skirtų produktų.

„Žmonės, kurie domisi sveika gyvensena, dažnai ieško alternatyvų tam tikroms maisto grupėms. Pavyzdžiui, tie, kurie netoleruoja glitimo, renkasi ne kvietinius ar ruginius, o migdolų, kukurūzų, avinžirnių ar grikių miltus. Veganinę mitybą besirenkantys žmonės gyvūninės kilmės produktus keičia kitomis alternatyvomis, todėl vietoje įprasto pieno renkasi augalinės kilmės gėrimus ir nenaudoja kiaušinių. Maišant blynų tešlą, kiaušinius galima pakeisti trimis šaukštais riešutų sviesto, 3 šaukštais avinžirnių skysčio arba vienu šaukštu sodos, sumaišytos su šaukštu obuolių actu“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi trimis blynų receptais, kurie tiks skirtingų skonių mėgėjams ir Užgavėnių stalui.

Japoniški blyneliai su uogomis

Jums reikės:

2 kiaušinių
½ a. š vanilės ekstrakto
¼ puodelio universalių miltų
3 v. š pieno
¼ a. š kepimo miltelių
½ a. š baltojo acto (arba citrinos sulčių)
2 v. š cukraus
Alyvuogių aliejaus
½ puodelio plaktos grietinėlės
Saujos šviežių arba šaldytų uogų
Klevų sirupo

Gaminimas:

Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite į skirtingus dubenius. Į kiaušinių trynius supilkite pieną, vanilės ekstraktą ir elektriniu maišytuvu gerai išmaišykite. Persijokite miltus ir kepimo miltelius. Atidėkite į šalį. Į kiaušinių baltymus supilkite actą arba citrinos sultis. Masę išplakite, kol ji pradės putoti. Tada po mažu berkite cukrų, miltus, kepimo miltelius ir maišykite, kol masė susijungs. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus ir dėkite blynų tešlą. Kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes, kol blynai įgaus auksinę spalvą. Patiekite su plakta grietinėle, uogomis ir klevų sirupu. Skanaus!

Purūs veganiški blyneliai

Jums reikės:

1 puodelio universalių miltų
1 v. š kepimo miltelių
¼ a. š druskos
1 puodelio avižų augalinio gėrimo
2 v. š ištirpinto veganiško sviesto
½ a. š vanilės ekstrakto

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Likusius ingredientus (augalinį avižų gėrimą ir vanilės ekstraktą) įmaišykite į miltus. Į įkaitintą keptuvę įpilkite ištirpinto veganiško sviesto ir blynų tešlos. Kepkite, kol blynų tešlos viršus ims burbuliuoti, o apačia taps auksinės spalvos (apie 3-4 minutes) iš abiejų pusių. Patiekite su veganišku jogurtu arba su klevų sirupu. Mėgaukitės!

Blynai be glitimo su bananais

Jums reikės:

¾ puodelio migdolų gėrimo
1 v. š acto (arba citrinos sulčių)
1 puodelio miltų be glitimo
¾ v. š kepimo sodos
½ a. š druskos
2 v. š ištirpinto kokosų aliejaus
2 v. š klevų sirupo
½ a. š vanilės
Alyvuogių aliejaus
1 prinokusio banano

Gaminimas:

Nedideliame dubenyje sumaišykite migdolų gėrimą ir actą. Atidėkite į šalį bent 15 minučių. Kol laukiate, atskirame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus (miltus be glitimo, kepimo sodą ir druską). Kitame dubenyje sumaišykite ištirpintą kokosų aliejų, klevų sirupą, vanilę ir trintą bananą. Viską sudėkite į sausus ingredientus ir supilkite migdolų gėrimą. Jei tešla gaunasi per tiršta, įpilkite dar šiek tiek migdolų gėrimo. Keptuvę įkaitinkite iki vidutinės ugnies ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pilkite tešlą. Kepkite kelias minutes iš vienos ir kitos pusės arba kol blynų apačia taps auksinės spalvos. Bananus supjaustykite plonai griežinėliais ir patiekite šalia blynu. Apšlakstykite klevų sirupu. Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Užgavėnės
DalintisSiųsti

Kitos naujienos

„Frittata“
Receptai

Itališka „frittata“ su pomidorais – lengvas būdas sunaudoti maisto likučius ir sutaupyti: vakarienė asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Paukštiena
Receptai

Paukštiena ant Velykų stalo: patarimai, kaip išsirinkti kokybišką bei paruošti sveikatai palankiausiu būdu

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Vokiečių karių karo belaisvių stovykla Kalvarijoje
Viešoje vietoje – smurto protrūkis
Marijampolėje – nauja ikimokyklinio ugdymo grupė 1 metų vaikams!
Marijampolėje vyko apskritojo stalo diskusija apie migrantus iš trečiųjų šalių

Kultūra

„Pavasario lygiadienis – Šviesos upė“ reginys Poezijos parke!
Kviečiame Marijampolėje balsuoti ir išrinkti nusipelniusius nominacijų „Kultūros katės“
Skelbiama mugės „Cukrinis festivalis 2023“ organizatoriaus atranka
Poezijos popietė Gudeliuose

Sportas

Sekmadienį Kazlų Rūdoje praūžė diskgolfo turnyras „STIHL DISKGOLFO TAURĖ‘ 2023“
Lietuvos jaunučių plaukimo čempionate marijampoliečiai liko netoli apdovanojimų pakylos
Paskutiniosiose reguliariojo sezono rungtynėse – Marijampolės SC triumfas
Kazlų Rūdos 4×4 atvirose tinklinio pirmenybėse pirmieji susitikimai sėkmingiausiai klostėsi vilkaviškiečiams

Politika

Marijampolėje vyko apskritojo stalo diskusija apie migrantus iš trečiųjų šalių
Didžiausi rinkimų laimėtojai ir pralaimėtojai Sūduvoje
Šakiuose lankėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė
Babeckas prieš Šidlauską – kas valdys Kalvariją?

Įdomu

Generalinio namų tvarkymosi sezonas prasideda: kaip išsikuopti, neištuštinant piniginės?
Bakterijos augintinių daiktuose – ką šeimininkai pamiršta pavasarinio tvarkymosi metu?
Laimės dienos proga psichologas pataria, kaip išlikti laimingam technologijų pasaulyje
Senoji išvyka į vokiečių kaimynystėje buvusį miestelį

Verslas

Marijampolėje vyko apskritojo stalo diskusija apie migrantus iš trečiųjų šalių
Poezijos parke – patraukli prekybos vieta
Sūduvos krašto verslininkai susipažino su ES ir valstybės teikiamomis finansinėmis priemonėmis
Vyriausybė teikia Seimui išvadą dėl kailinių žvėrelių verslo uždraudimo

Mokslas ir studijos

Marijampolėje – nauja ikimokyklinio ugdymo grupė 1 metų vaikams!
Vyko 7–12 kl. mokinių technologijų olimpiada „Kūrybos virusas 2023“
Vaikų taryba: ugdymo įstaigos ir tėvai turėtų skirti daugiau dėmesio vaikų finansinio raštingumo ugdymui
Vilkaviškio pradinėje mokykloje vyko konkursas „Tėvynei iš vaiko širdelės“

Turizmas

Šalies apgyvendinimo įstaigos sulaukė 3,4 mln. turistų, arba 1,6 karto daugiau nei pernai
Atostogos su šeima: kokia trukmė optimali, kad pailsėtų ir vaikai, ir tėvai
Valentino dienos kelionės: kaip išpildyti visus romantiškus poros lūkesčius?
Keliautojas R. Šukauskas atskleidė, koks maistas ir gėrimai tinka žiemos žygių metu
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2023

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Rinkimai 2023
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Apžvalgos
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus