• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 10 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pasaulinė šlovė – namų virtuvėje: antį visai nebrangiai galima paruošti taip, nustebintų visus

2024-12-25
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Kepta antis

Kepta antis

Vos namuose pakvipus šventine antimi, daugeliui ima kauptis seilės. Kepta Pekino antis – viena iš Kalėdų tradicijų, kuri jau tvirtai įsišaknijusi Lietuvoje.

Tai pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Nors antis siejama su prabanga ir gurmaniškais patiekalais, prieš šventes išauganti jų paklausa lemia ir ypač palankias kainas, tad ji ruošiama dažnuose namuose. O šventėms verta ją iškepti ir ypatingai – taip, kaip daro bene didžiausi jos ekspertai kinai. Tačiau baimintis sudėtingo recepto nereikia, nes yra paprastenis būdas, nereikalaujantis daug išlaidų.

„Kepta Pekino antis laikoma delikatesu visame pasaulyje – nuo jos gimtinės Kinijos iki geriausių JAV restoranų. Jos skonį vertina ir lietuviai, kurie Pekino antis perka ne tik prieš Kalėdas, bet ir artėjant Naujiesiems metams. Išleidus vos kelis eurus ir turint patikimą receptą, artimieji liks sužavėti sotaus, bet elegantiško ir išties išskirtinio patiekalo“, – sako G. Kitovė.

Kepta Pekino antis pagal kinišką receptą – ypač šventiška, kuris tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sudėtinga pagaminti. Skoniu tiesiog svaiginančią Pekino antį galima paruošti be jokių sunkumų, sėkmę lemia tik gero marinato paruošimas ir tinkamas orkaitės naudojimas.

Pekino antis: nuo imperatoriškojo dvaro iki gatvės maisto

Kaip pasakoja „Iki“ kulinarai, Pekino antis yra vienas įdomiausių ir išskirtiniausių Kinijos virtuvės patiekalų. Ji žinoma dar nuo XII-XIII a., tačiau jos gaminimas ir valgymas per tiek šimtmečių gerokai pasikeitę.

Kadaise Pekino antis buvo tik imperatorių privilegija. Šiais laikais šie paukščiai gerokai palankesni kišenei, tad Pekino anties patiekalų gausu ne tik restoranuose, bet iš jos gaminamas ir gatvės maistas, ji kepama namuose.

„Pekino antis laikoma delikatesu visame pasaulyje. Prie ypač aukšto šio patiekalo įvertinimo prisideda net kelios priežastys. Visų pirma, Pekino antys turi būti auginamos ir maitinamos pagal tam tikras taisykles, kad būtų užtikrinta jų sveikatą ir tinkama augimo sparta. Tuomet iškepta mėsa minkšta, sultinga ir gero skonio“, – sako „Iki“ ekspertai.

Skirkite laiko tinkamam marinavimui

Antroji Pekino anties sėkmės paslaptis – marinavimas. Skubant ar norint tiesiog paprastos savaitgalio vakarienės, antį galima išsikepti vos su keliais priedais, pakaks tik mėgstamų prieskonių. Visgi, norint pasimėgauti ta skonių simfonija, kuri atnešė Pekino ančiai šlovę pasaulyje, verta pasinaudoti kinų tradicijomis.

„Pati Pekino antis yra labai skani ir ją sėkmingai galima patiekti mums tradiciniu būdu, pavyzdžiui, su bulvėmis ir mėgstamomis salotomis, labai populiaru ją kepti su obuoliais. Tačiau paragavę Pekino anties pagal kinišką receptą, liksite sužavėti jos skoniu ir norėsite ją gaminti dar kartą. Sultinga, prieskoniais pagardinta ir aromatinga mėsa kartu su šviežiomis daržovėmis ir saldžiu padažu yra tikra rytietiškų skonių puokštė“, – pabrėžia „Iki“ kulinarai.

Nustebinkite ir sužavėkite artimuosius – patiekite su netradiciniu ingredientu

Galiausiai, ir pats Pekino anties patiekimas yra ritualas. Išskirtiniuose restoranuose šefas išeina iš virtuvės su specialiu stalu, ant kurio padėta iškepta antis, ir pradeda ją pjaustyti kliento akivaizdoje.

Svarbu ir tai, kaip patiekiama Pekino antis – pirmiausia traški odelė patiekiama šilta (paprastai su saldžiu pupelių padažu), tada mėsos gabaliukai suvyniojami į blynelius, valgomi su šviežiais agurkais ir laiškiniais svogūnais. Mūsų krašte antis ir blynai nėra dažnas derinys namuose, tačiau visai be reikalo – toks patiekalas yra be galo skanus, autentiškas ir nesunkiai pagaminamas.

Originalus kiniškas Pekino anties receptas yra apie 15 000 žodžių ilgio, ir jį sunku pagaminti namuose. Tačiau „Iki“ kulinarai siūlo naudoti supaprastintą receptą, kurį įveiks bet kuris mėgėjas.

Kepta Pekino antis su blyneliais

Reikės: 1 kg šviežios Pekino anties, 3 šaukštų medaus, 3 šaukštų tamsaus sojų padažo, ½ puodelio ryžių acto arba sidro acto, druskos, pipirų, ½ karšto vandens, laiškinių svogūnų, kelių česnako skiltelių, 2 lauro lapai, keli žvaigždiniai anyžiai, cinamono lazdelė. Blynams: miltų, vandens ir druskos. Patiekimui: laiškinių svogūnų, šviežių agurkų, hoisin padažo.

Gaminame:

Kruopščiai nuplaukite antį ir nusausinkite ją popieriniais rankšluosčiais. Aštriu smailiu peiliu arba dantų krapštuku padarykite nedidelius dūrius visoje odoje – taip marinatas geriau susigers, o riebalai ištekės.

Antį nuplikykite karštu vandeniu – oda sutvirtės. Būtinai nuplikykite ją iš visų pusių. Nusausinkite antį iš vidaus ir iš išorės.
Sumaišykite druską, medų, sojų padažą ir actą su ½ puodelio verdančio vandens, kol visiškai ištirps. Konditeriniu teptuku mišiniu aptepkite antį. Luktelkite ir procedūrą pakartokite – galite ir kelis kartus. Palikite antį šaldytuve bent nakčiai, bet galite palikti ir 24-48 valandoms.

Antį įdarykite česnako skiltelėmis ir šiek tiek pasmulkintais laiškiniais svogūnais. Įdėkite pora lauro lapelių, cinamono lazdelę ir kelis žvaigždinius anyžius.

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių (su ventiliatoriumi). Pašaukite antį krūtinine puse į viršų (į skardą įpilkite šiek tiek vandens) ir kepkite 15 min., tada sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite valandą ir 10 minučių.

Per tą laiką išsikepkite plonus blynelius, supjaustykite agurkus šiaudeliais, o iš laiškinių svogūnų įpjaudami padarykite „šluoteles“.

Išimkite antį iš orkaitės, palikite ją bent 10 minučių ir supjaustykite gabalėliais. Gabalėlius vyniokite į blynelį, įdėkite agurko (galite ir kitų daržovių) ir laiškinių česnakų „šluotele“ patepkite hoisin padažu.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Gintarė KitovėJAVKalėdosKinijaLietuvaNaujieji metaiPekinas
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Vilkaviškyje vyks diena be automobilio
Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Šakių savivaldybėje surengtas asmenų su negalia gerovės tarybos posėdis
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurės čempionai krepšinio sektoriuje – „Hikvision“

Kultūra

Daukšiuose atidarytas muziejus: Juozo Šeimio ekspozicija atveria praeities paslaptis
Surengtas plenero „Sūduvių žemė: PA(si)likimai“ darbų parodos atidarymas
Mokolų kaimo rudens šventė „Čia mano namai“ subūrė bendruomenę
Kudirkos Naumiestyje surengta kasmetinė bendrystės tradicija „Artumo šventė”

Sportas

Kazlų Rūdos savivaldybės Taurės čempionai krepšinio sektoriuje – „Hikvision“
Marijampolės savivaldybėje pasveikinta Europos merginų jaunimo vicečempionė Rosita Rusovičiūtė
Valingai kovoję lietuviai nusileido svečiams iš Nyderlandų
Su Malta Kaune išsiskirta lygiosiomis

Politika

Šakių savivaldybėje surengtas asmenų su negalia gerovės tarybos posėdis
R. Juknevičienė: „Reikia europinio plano karui Ukrainoje baigti“
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Finansų ir strateginio planavimo skyrius
Seniūnai aptarė svarbiausias aktualijas ir rudens darbus

Įdomu

Nuo odos priežiūros iki vidinės ramybės: ką turite žinoti apie grožį brandžiame amžiuje?
Žmonių spūstys iškilmių naktį ir dieną Marijampolėje
Psichologė įvardijo, kokią įtaką žmogaus emocinei sveikatai ir produktyvumui daro želdiniai miestuose
Apsipirkimai didelėmis pakuotėmis – ne tik gausioms šeimoms: kaip sutaupyti ir išleisti mažiau

Verslas

Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams

Mokslas ir studijos

Investicijos į ateitį: modernizuojamos Marijampolės švietimo įstaigų erdvės
Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas
Studentams su negalia – finansinė parama
Marijampolės meno mokykla – erdvi, saugi ir įkvepianti kūryba

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus