• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 21 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Susirgus geriate sultinį? Dietologė įvardijo, kam jo vartoti nerekomenduojama

2023-01-28
Receptai, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Sultinys

Sultinys / autorių nuotr.

Sultinys įprastai gaminamas vandenyje verdant kaulus, mėsą ar daržoves. Jis gali būti valgomas vienas, tačiau dažnai yra pilamas į troškinius ar padažus.

Sultinys ne tik sušildo ar pamaitina, bet ir suteikia reikalingų maistinių medžiagų, jei jo gamybai naudojami kokybiški, švieži ingredientai, tokie kaip grybai, žolelės ar prieskoniai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė nerekomenduoja sultinio vartoti asmenims, sveikstantiems po ūmių virškinimo sistemos ligų. Tuo tarpu „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kaip pasigaminti skanų bei sveikatai palankų sultinį ir mėgautis juo ilgesnį laiką.

Skatina skrandžio sulčių gamybą

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, sultinys yra žuvies, grybų, daržovių arba tam tikrų mėsos dalių bei kaulų nuoviras. „Sultinys, kaip patiekalas, smarkiai mistifikuojamas sveikatos prasme. Turbūt retas nėra girdėjęs, kad jeigu artimasis susirgo, jam reikia išvirti sultinio ar nešti jo į ligoninę. Deja, nauda, gaunama su sultiniu, dažniausiai yra gaunama labiau iš dėmesio, kurį parodo sultinio gamintojas, tačiau šis patiekalas kartais gali ir pakenkti“, – įspėja gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, sultinyje yra ekstrakcinių medžiagų, mineralų bei baltymų. Kuo sultinys sodresnis, tuo labiau ekstrakcinės medžiagos skatina skrandžio sulčių gamybą ir gerina virškinimą: „Gyvūnų kauluose gausu kalcio, magnio, kalio, fosforo ir kitų mikroelementų. Šios maistingosios medžiagos puikiai padeda formuoti stiprius ir sveikus kaulus. Jos gali padėti stiprinti sąnarių sveikatą bei aprūpinti nepakeičiamomis aminorūgštimis.“

Tačiau būtent dėl ekstrakcinių medžiagų gydytoja nerekomenduoja sultinio vartoti asmenims, sveikstantiems po ūmių virškinimo sistemos ligų: „Jiems papildomo skrandžio sulčių sekrecijos skatinimo visiškai nereikia. Mėsos arba žuvies sultinių dažnai nerekomenduojama skanauti ir podagra sergantiesiems žmonėms. Dažnas yra girdėjęs, kad sveikatai palankiau naudoti antro arba trečio virimo sultinį. Tai reiškia, kad pirmą užvirusį skystį reikia nupilti ir vėl antrą kartą užvirinti. Tokiu būdu lieka mažesnis ekstrakcinių medžiagų kiekis.“

Fasuotos žolelės išsilaiko ilgiau

Gardaus sultinio paslaptis yra ne tik kokybiškos daržovės bei mėsa, bet ir prieskoninės žolelės. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, šiuo metu „Rimi“ parduotuvių lentynose galima rasti krapų, petražolių, mėtų, kalendrų, rozmarinų, citrinžolių  bei bazilikų. Iš jų populiariausios tarp pirkėjų visus metus – petražolės ir krapai.

„Pirkėjai gali rinktis, ar pirkti žoleles vazonėlyje, ar nuskintas kuokšteliais. Nors šviežesnės nuo vazono nukirptos žolelės, svarbu jas reguliariai laistyti bei prižiūrėti. Taigi, pastebėjome, jog vazonus dažniausiai perka tie pirkėjai, kurie daug gamina ir dažnai sukasi virtuvėje“, – sako L. Barčaitė.

Anot kulinarijos technologės, fasuotos žolelės išsilaiko ilgiau, o jeigu nėra kondensato ar drėgmės, nevyksta puvimo procesas: „Krapus galima išlaikyti uždaroje pakuotėje be kondensato ilgą laiką, svarbu, kad temperatūra būtų nuo 6 iki 10 laipsnių šilumos. O prieskoninės žolelės yra labai gležnos, ypač bazilikas, kuris labai jautrus šalčiui. Namuose žoleles reikėtų laikyti tik sausoje ir vėsioje vietoje, geriausia  – šaldytuve, uždarytas į hermetišką indelį.“

Nespėjus suvalgyti žolelių, L. Barčaitė rekomenduoja jas užšaldyti: „Užšaldytos prieskoninės žolelės išlaikys visas naudingas medžiagas bei vitaminus, o vėliau galėsite panaudoti jas sultinių, sriubų bei įvairių kokteilių gamybai. Žinoma, geriausia apsipirkimus planuoti taip, kad maisto likučių namuose neliktų. Be mitybos planavimo, sutaupyti taip pat padeda oranžiniais lipdukais pažymėtų produktų su besibaigiančiu galiojimu  pirkimas. Kokybiškų produktų už prieinamą kainą leis įsigyti ir „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas bei kaupimą nuo išleistos sumos.“

Pervirus sultinį galime sugadinti  

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės, tradicinėje kinų medicinoje karšta sriuba ar sultinys laikomi labai veiksmingu būdu paruošti skrandį likusiam maistui ir sušildyti virškinimo proceso „variklius“.

Gaminant sultinį kulinarijos technologė rekomenduoja naudoti kokybiškus ingredientus, tačiau nebijoti įdėti ir daržovių bei mėsos likučių: „Įprastai sultiniui naudojamos vištos nugarėlės, kakliukai ar sparneliai, bet puikiai tiks ir kitos dalys, kurias rasite šaldytuve. Sultiniui taip pat labai svarbus saikingas virimo laikas. Nors dauguma mano, kad kuo ilgiau virsime, tuo skanesnis bus patiekalas, tai – netiesa, nes pervirus sultinį galima jį sugadinti.“

Norint ilgiau mėgautis gardžiu sultiniu, L. Barčaitė rekomenduoja jį užšaldyti: „Kruopščiai nuplaukite ledukams šaldyti skirtas formeles ir palikite jas išdžiūti. Atsargiai pripildykite jas atvėsusiu sultiniu ir įdėkite į šaldiklį. Šaldymo kameroje sultinys gali būti net 4-6 mėnesius.“

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia namuose pasigaminti šildantį sultinį su žiediniais kopūstais ir imbierais.

Lengva vištienos sriuba su žiediniais kopūstais ir imbierais 

RECEPTAS 

Sultiniui reikės:

550 g viščiukų broilerių filė;

2 šaukštų „Rimi Basic“ aliejaus;

1 vnt. svogūnų;

5 skiltelių česnako;

2 cm imbiero šaknies;

1 vnt. morkos;

1 vnt. žiedinio kopūsto (mažo);

1 vnt. raudonos saldžiosios paprikos;

1 vnt. saliero stiebo;

druskos, pipirų pagal skonį;

laiškinio česnako papuošimui.

Gaminimo eiga:

Pasiruoškite daržoves. Svogūną ir morką nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Česnako skilteles sukapokite. Imbiero šaknį nuskuskite ir sutarkuokite. Žiedinį kopūstą supjaustykite į keturias dalis, sudėkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki ryžio didumo gabalėlių arba sutarkuokite stambia tarka. Saliero stiebą supjaustykite. Papriką perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes ir susmulkinkite.

Dideliame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų. Suberkite susmulkintus svogūną, morką, česnaką ir imbierus. Pakepkite 1 minutę, sudėkite vištienos gabalėlius, pakepkite dar 2 minutes, užpilkite vandeniu (apie 2,5 litro), užvirinkite.

Sriubą virkite apie 20 minučių. Suberkite susmulkintus žiedinius kopūstus, papriką, saliero stiebą. Pavirkite apie 15 minučių, pagardinkite sriubą druska ir pipirais.
Į lėkštę dėkite gabaliuką vištienos, įpilkite sriubos. Sriubą patiekite su sukapotu laiškiniu česnaku.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Pasodintas simbolinis ąžuolas Paprūsės 500-mečiui paminėti
Teismui perduota byla dėl nužudymo Vilkaviškio rajone
Jau šį penktadienį miesto laukia technologijų šventė READY4TECH
Gavaltuvoje nužudytas pusamžis vyras

Kultūra

Pasodintas simbolinis ąžuolas Paprūsės 500-mečiui paminėti
Lenkijos chorų pamokos: trijų Lietuvos vadovių „Erasmus+“ kelionė į chorinės kultūros širdį
Iškilmingai paminėtos knygnešio Petro Kriaučiūno gimimo metinės
Šakiuose paminėta Vyresnio amžiaus žmonių savaitė

Sportas

Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Finalo pakartojime – Žukausko trigubas dublis ir Vilkaviškyje pervažiuoti čempionai
„Vytis-VDU“ išsivežė dramatišką pergalę iš Palangos
Be Pukelio ir Užupio žaidę marijampoliečiai palaužė klydusią Jurbarko ekipą

Politika

Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės
Vilkaviškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė dalyvavo mokomajame vizite „Jaunimo darbas Portugalijoje“
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą
Vicemerei Daivai Riklienei – Mykolo Romerio universiteto padėka už bendradarbiavimą

Įdomu

Pirmoji receptų knyga Lietuvoje išleista dar XX a. pradžioje
Ekspertas paaiškino, kodėl dar mokykloje įgytas įprotis sportuoti yra tiek pat svarbus, kiek kasdienis dantų valymas
Judėjimas be barjerų: kaip mobilios rampos tyliai palaiko pasaulio ritmą
Senųjų Šakių gyventojų susisiekimas su Kaunu ar Vilkaviškiu

Verslas

Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?
Ne tik „ciao“: kaip italų kalba gali atverti duris į verslą su Italija
Suvirinimo aparatai ir energijos sąnaudos

Mokslas ir studijos

Jau šį penktadienį miesto laukia technologijų šventė READY4TECH
Marijampolėje – 7-oji Klimato savaitė
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Ne tik „ciao“: kaip italų kalba gali atverti duris į verslą su Italija

Turizmas

Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Raudondvario grafo Tiškevičiaus šventovė
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus