• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 9 gegužės
Sūduvos Gidas
Belodenta
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Vasaros daržo gerybes skanaukite visus metus: kaip tinkamai konservuoti daržoves

2023-08-11
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Konservuoti produktai

Konservuoti produktai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Vasara apdovanoja šviežiu ir vitaminais praturtintu derliumi, todėl liepos ir rugpjūčio mėnesiai neišvengiamai tampa tikru daržovių konservavimo maratonu. Kokių taisyklių reikia laikytis norint kaskart sėkmingai paruošti gėrybes žiemai?

Egzistuoja daugybė būdų ir receptų, kaip paruošti daržoves bei jose sukauptomis naudingomis medžiagomis praturtinti organizmą net ir pasibaigus vasarai. Specialiai apdorojant produktus ir taip saugant juos nuo gedimo, „MOKI VEŽI“ ekspertų teigimu, reikia žinoti pagrindines taisykles, kurių laikantis daržovių konservavimas taps lengvu ir niekada nenuvilsiančiu procesu, o išskirtinio skonio gėrybėmis galėsite džiaugtis ištisus metus.

Platus daržovių pasirinkimas

Marinuojant ir rauginant daržoves itin svarbu žinoti, kokios jos konservuotos yra skaniausios bei išlaiko daugiausia maistingų medžiagų. „MOKI VEŽI“ ekspertai konservavimui rekomenduoja rinktis tvirtas, jaunas bei jokiu būdu ne peraugusias daržoves ir vaisius.

„Ypač tinkamos daržovės, kurios į konservavimo indelį telpa nesmulkintos, pavyzdžiui, burokėliai, grybai, agurkai, svogūnai, nedideli pomidorai ar šparaginės pupelės. Nepjaustytos daržovės išlaikys daugiau maistingų medžiagų ir vitaminų“, – pasakoja „MOKI VEŽI“ ekspertai.

Žinoma, verta konservuoti ir didesnes daržoves ir vaisius: cukinijas, kopūstus, paprikas, obuolius ar kriaušes. Tokiu atveju rekomenduojama jas supjaustyti kuo panašesnio dydžio gabalėliais, kad marinatas ar raugas kiekviename kąsnyje pasiskirstytų vienodai.

„MOKI VEŽI“ ekspertai pataria nepamiršti ir sezoninių uogų bei vaisių – uogienėms ir kompotams rinktis mėgstamas vyšnias, braškes, juodus ar raudonus serbentus, agrastus ar kitas mėgstamas uogas. Ruošiant kompotus ir uogienes svarbu, kad cukraus būtų tiek pat, kiek uogų – tuomet uogienė išsilaikys net ir kelerius metus.

Svarbu užtikrinti taros sterilumą

Vienas svarbiausių įrankių konservavimo procese – tinkamas indas, tikina „MOKI VEŽI“ ekspertai, kurio tūrį reikėtų rinktis atsižvelgiant į konservuojamų daržovių dydį.

Pavyzdžiui, agurkams, kopūstams ar cukinijoms puikiai tiks 3 litrų stiklainiai, o mažesnėms daržovėms užteks pusantro litro indelių. Uogienėms ir padažams „MOKI VEŽI“ ekspertai rekomenduoja rinktis pusės litro ar dar mažesniu stiklainius, kuriuos atidarius esančias gėrybes pavyktų sunaudoti per kelias dienas.

Taip pat labai svarbu pasirinkti tinkamus dangtelius – nuo to priklausys, ar stiklainis bus sandarus, o žiemojančios daržovės išliks šviežios. Dėl to rekomenduojama nenaudoti daugkartinių dangtelių bei kaskart konservuojant rinktis naujus.

Pasak „MOKI VEŽI“ ekspertų, anksčiau panaudotus dangtelius saugu darkart naudoti tik tuomet, jeigu jie neturi struktūrinių pažeidimų. Be to, juos reikia kruopščiai sterilizuoti. Tai galima padaryti naudojant spiritą – juo suvilgius vatos gabalėlį, išvalyti vidinę dangtelio dalį. Tai padės užtikrinti, kad dangtelis liks tvirtai uždarytas, o konservai nesuges ir išsilaikys ilgą laiką.

Pasirinkite tinkamus ingredientus marinatui

Ar vasarą užaugintos daržovės bus gardžios ir žiemą, daugeliu atvejų priklauso nuo tinkamo marinato pasirinkimo, pažymi „MOKI VEŽI“ ekspertai.

Norėdami šiek tiek daugiau saldumo, rinkitės marinatus su cukrumi ar medumi, aitrumo – paprikas ar pipirus, o pikantiškiems skonio pojūčiams naudokite pomidorų padažo, garstyčių marinatus ar užpilus su ciberžole.

„Konservuojant daržoves vietos eksperimentams tikrai yra. Nepaisant to, kokius ingredientus maišysite tarpusavyje, ypač svarbu, kad marinate būtų bent 5 proc. acto arba citrinos rūgšties. Actas reikalingas tam, jog konservuojamos gėrybės ilgiau išsilaikytų nesugedę“, – pasakoja „MOKI VEŽI“ ekspertai.

Ruošiant daržoves žiemai, be acto ingredientų sąrašą taip pat turėtų papildyti ir cukrus bei druska. Šie priedai ne tik suteikia išskirtinį skonį derliui, bet ir apsaugo jį nuo bakterijų bei pelėsių atsiradimo rizikos.

Marinuojant agurkus ir siekiant, kad jie būtų itin traškūs, būtini krienai – jų lapai arba šaknys. Krienai ne tik suteiks traškumo, bet ir veiks kaip antiseptikas ir apsaugos nuo rūgimo. Taip pat verta nepamiršti ir juodųjų serbentų, vyšnių lapų bei krapų – jie suteiks ypač intensyvų aromatą bei skonį.

Be šių ilgą išsilaikymą užtikrinančių ingredientų, sąrašą galite papildyti pagal tai, kokio skonio norite. Nebijokite improvizuoti – maišykite mėgstamus prieskonius ar žoleles, išmėginkite įvairių daržovių konservavimą. Dažnai netikėti ir iš pirmo žvilgsnio skirtingo skonio ingredientai gali itin nustebinti ir sukurti intensyvų skonį.

Svarbu nepraleisti nė vieno žingsnio

Kad visas darbas nenueitų veltui, išsirinkus receptą ir paruošus marinatą, labai svarbu tinkamai užsukti ir atvėsinti stiklainius ir jų turinį. Pirmiausia reikia stipriai užsukti dangtelį – patikrinti, ar stiklainis uždarytas sandariai, galite apvertę stiklainį.

Dangteliu žemyn pastatytiems stiklainiams leiskite atvėsti kambario temperatūroje. Tuomet atidžiai patikrinkite, ar marinatas nebėga pro apverstą stiklainį. Visus sandariai uždarytus stiklainius perkelkite į sausą, vėsią ir tamsią patalpą.

„MOKI VEŽI“ ekspertai rekomenduoja konservus suvartoti per metus, o atidarius stiklainį ne ilgiau nei per 2-3 dienas, o laikant šaldytuve atidarytos gėrybės gali būti vartojamos iki savaitės.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Vilkaviškio autobusų stoties projektas pristatomas Venecijos bienalėje
Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį

Kultūra

Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Pagerbtos dvi Sūduvos etninės kultūros puoselėtojos iš Kalvarijos savivaldybės
Marijampolėje paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Sportas

„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – kviečiame dalyvauti sportinėse varžybose
Pasveikinti Kazlų Rūdą garsinantys sportininkai
Kazlų Rūdos atvirose 4×4 tinklinio pirmenybėse paaiškėjo trys iš keturių finalininkų

Politika

Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius
Plokščiuose vyko seniūnų susirinkimas
R. Juknevičienė: „Antrojo pasaulinio karo pabaiga nereiškė laisvės visiems europiečiams“

Įdomu

Kodėl lietuviai nusivilia darbo paieška? Atsakymų nesulaukia daugiau nei pusė ieškančiųjų, atskleidžia apklausa
Prostatos sveikata po 40-ies
Investicija, kuri atsiperka: kokybiškos odos priežiūros nauda po metų
Trapecinė skarda ne tik ūkininkams: miestietiškas stogas, kuris nustebins kaimynus

Verslas

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje
V. Janulevičius. Solidarumas pagal adresą: kaip mokesčių reformos skaldo Lietuvą

Mokslas ir studijos

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje lankėsi Marijampolės „Šaltinio“ progimnazijos šeštokai
Spaudos atgavimo diena paminėta kūrybiškai ir prasmingai
Marijampolė – tarp švietimo lyderių Lietuvoje

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Top 5 slidinėjimo kurortai
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus