• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 29 spalio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Akių sveikatai bei vėžio prevencijai: dietologė per dieną rekomenduoja suvalgyti puodelį šių uogų (receptas)

2023-08-24
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Avietės

Avietės / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Sultingos, aksominio švelnumo ir kvapnios avietės yra vienos mėgstamiausių lietuvių uogų, kurios pradeda nokti nuo liepos vidurio, tad dabar pats tinkamiausias metas jas skanauti. 

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė dėl naudingųjų aviečių savybių rekomenduoja įtraukti šias uogas į mitybos racioną. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip laikyti avietes namuose, kad galėtume jomis pasimėgauti kuo ilgiau.

Pasižymi priešvėžinėmis savybėmis

Avietės – savo savybėmis ir skoniu ypatingos uogos, išsiskiriančios sodria spalva. Jas galima valgyti natūralias, džiovintas arba šaldytas. Be to, iš šių uogų lapų galima pasigaminti įvairių gydomųjų savybių turinčios arbatos. Šimtmečius laukinės avietės buvo renkamos ne maistui, o medicininiais tikslais, o nuo XV a. pradėtos sistemingai auginti, kad išaugtų didesnės bei sultingesnės.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, avietėse gausu naudingųjų medžiagų, kurios gali praturtinti žmogaus organizmą. Todėl jas sveika valgyti tiek vaikams, tiek suaugusiems. Rekomenduojama natūralių aviečių porcija per dieną yra 1 puodelis, kurį galima valgyti kaip užkandį arba desertą pietums ar vakarienei. Tuo tarpu džiovintų uogų atveju, maistingosios medžiagos yra daug labiau koncentruotos, todėl jų porcija turėtų būti mažesnė, dienos norma – vienas ketvirtadalis puodelio.

„Avietėse yra daug skaidulų, taip pat gausu organizmui naudingų mineralų: geležies, kalio, vario, vitamino C, B grupės vitaminų ir liuteino, tad labai svarbu vasarą jas įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Be to, šios uogos itin naudingos akių sveikatai bei rekomenduojamos vėžio prevencijai“, – sako gydytoja dietologė.

Itin lepios uogos

Nors avietes atpažįstame pagal sodriai rausvą ir geltoną spalvas, galima rasti net oranžinių ir baltų aviečių. Vasarą jos auga daržuose bei laukiniuose miškuose, o visus metus jų galima nusipirkti prekybos centruose. Tačiau, kad ir kokios gardžios būtų avietės, tai lepios ir greitai gendančios uogos, todėl „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja jas laikyti šaldytuve: „Šaltas oras padės uogas ilgiau išlaikyti šviežias.“

Avietes galima skanauti natūralias, šaldytas, džiovintas arba arbatos pavidalu. Kadangi šių uogų galiojimo laikas yra labai trumpas, geras būdas jas užsišaldyti arba pirkti jau užšaldytas prekybos centruose. „Tiesiog atskirkite avietes vieną nuo kitos ir įdėkite į šaldiklį. Atsitirpinę galėsite naudoti įvairiems patiekalams ar desertams gardinti“, – pataria specialistė.

Tinka tiek sūriems, tiek saldiems patiekalams 

Pasak O. Suchočevos, avietės yra labai universalios uogos, kuriomis galima gardinti tiek sūresnius, tiek saldesnius patiekalus. Pavyzdžiui, jos itin  skanios tartaletėse su grietinėle, taip pat puikiai dera su šokoladu ar gaminant naminius ledus, tačiau dažnai naudojamos ir prie mėsos patiekalų, pavyzdžiui, žvėrienos arba antienos.

„Jei avietės nėra purvinos, patariama jų neplauti, nes šios uogos linkusios sugerti daug vandens, greitai suminkštėja ir lengvai praranda skonį. Tačiau jei ant uogų yra nešvarumų, jas reikėtų plauti nedideliu kiekiu vandens, labai švelniai, prieš pat vartojimą ir nepanardinant po tiesiogine vandens srove“, – pataria specialistė.

Komercijos operacijų vadovė siūlo dažniau skanauti avietes, o šiltomis dienomis atsigaivinti galima iš jų pasigamintu naminiu šerbetu. O. Suchočeva primena, jog sutaupyti perkant šias uogas ir kitus produktus naminių ledų gamybai padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Kviečiame atsigaivinti ir namuose pasigaminti gardų aviečių šerbetą, kuris nepaliks abejingų.

RECEPTAS 

Aviečių šerbetas 

Šerbetui reikės:

500 g  šaldytų aviečių;

100 ml medaus;

150 ml vandens;

100 g cukraus;

50 ml citrinų sulčių

1 vnt. kiaušinio baltymo

Papuošimui reikės:

Šviežių aviečių.

Gaminimo eiga:

Užvirinkite avietes, medų (arba klevų sirupą, jei gaminate veganišką variantą), vandenį ir cukrų. Išmaišykite iki lygios masės (nukoškite, jei norite vientiso šerbeto). Palikite atvėsti.
Aviečių tyrę sumaišykite su išspaustomis citrinos sultimis.
Kiaušinio baltymą išplakite iki baltų putų ir įmaišykite į aviečių masę. Jei gaminate veganišką variantą, naudokite avinžirnių skystį iš vienos pakuotės virtų, konservuotų avinžirnių (380 g).
Sumaišykite ledų gaminimo aparate ir padėkite į šaldiklį.
Papuošimui: patiekite šerbetą su šviežiomis avietėmis.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Vėlinių metu kapinės „skęsta“ atliekose: ką paliekame ir kaip tinkamai rūšiuoti atliekas?
MRU Sūduvos akademijoje vyksta ekstremalių situacijų pratybos: pateikiama informacija aplinkiniams gyventojams
Vėlinių laikotarpiu Marijampolėje – specialus viešojo transporto maršrutas
Renginyje „Back to Lithuania“ pristatyta Kazlų Rūda

Kultūra

Vaikų ir jaunimo grupė „Šmiki šmaki“ paminėjo savo veiklos 30-metį
Baraginės jaunimo kapela „Svaja“ atstovavo Suvalkijai respublikinėje šventėje „Grok, Jurgeli“
Atidaryta paroda „Į veseliją! Dvi kultūros – vienos jungtuvės“
„Jievaro tiltu“ sujungė jaunas širdis

Sportas

Kazlų Rūdos sporto centro dziudo imtynininkai – Lietuvos vaikų, jaunučių ir jaunių čempionato prizininkai
„Sūduva“ palaužė mažumoje likusį „Kauno Žalgirį“
Dvigubo „atakiečių“ savaitgalio vaisiai – nusileista Gargždams, įveikta Vilniaus „Rytas-MRU“ ekipa
NKL: „Vytis-VDU“ ir „Mantinga-Sūduva“ iškovojo svarbias pergales

Politika

Bendrystės galia: nuo Pasaulio iki Šakių – lietuvių susitikimai, įkvepiantys bendradarbiavimą ir kviečiantys namo
Marijampolėje lankėsi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Jūratė Zailskienė
Šakiuose aptartos sumanių kaimų strategijos gairės
Posėdžiavo Vilkaviškio rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras

Įdomu

Vėlinių savaitgalio iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji
Vaistininkė apie plaukų priežiūrą: dažnai pamirštama viena svarbiausia sąlyga
Arabiški kvepalai: kaip išsirinkti tinkamą aromatą?
Imuniteto stiprinimas suaugusiems: efektyvūs patarimai ir strategijos

Verslas

Biometrinis parašas – pasirašymas planšetėje su ZebraSign
Kalvarijoje surengtos tinklaveikos dirbtuvės
Su verslo bendruomene – apie tarptautinį finansavimą ir inovacijas
Kviečiama siūlyti kandidatus „Gintarinė Bitė 2025“ apdovanojimams

Mokslas ir studijos

Marijampolės mokiniai išbandė savo žinias pilietiškumo konkurse „Ir kas gi mus nugalės…“
Ateitis prasideda čia: Marijampolė pulsuoja technologijomis
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazija pakeitė pavadinimą – nuo šiol Prezidento Kazio Griniaus gimnazija
Smalsūs Marijonų gimnazijos šeštokai svečiavosi pas merą

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus