Marijampolės profesinio rengimo centras dalinasi įkvepiančiomis savo absolventų istorijomis. Šį kartą kviečia mus susipažinti su virėjo specialybę įgijusia Sigute, kuri atrado savo konditerijos srityje ir ypač džiaugiasi Marijampolės PRC suteiktomis galimybėmis stažuotis ir išbandyti savo jėgas užsienyje.
Sigute, Marijampolės PRC įgijote virėjo specialybę. Papasakokite, kas lėmė tokį apsisprendimą.
Mano pasirinkimą mokytis virėjos specialybės lėmė noras ir smalsumas išmokti maisto gaminimo įvairių subtilybių ir taip pat noras eksperimentuoti su įvairiais maisto produktais.
Kalbant apie mokymosi MPRC procesą, įdomu sužinoti, kokią didžiausią naudą Jums davė virėjo profesijos įgūdžių ugdymas? Papasakokite plačiau, kokie mokomieji dalykai, technikos ar įgūdžiai Jums įsimintiniausi ir kas labiausiai pravertė dirbant, kai baigėte mokslus?
Kalbant apie naudą, tai, manyčiau, labai gerai asmeniniame gyvenime mokėti tinkamai naudoti produktus ir mokėti iš jų gaminti.
Iš tiesų man labiausiai patiko konditerijos pamokos. O dėl darbo, tai aš pradėjau dirbti pagal specialybę baigusi antrą kursą. Mokiausi ir kartu dirbau praktiškai panaudodama įgytas žinias.
Žinome, jog šiuo metu esate konditerė. Galima įžvelgti, jog gauti virėjo profesijos pagrindai Jus nuvedė į specifinę konditerijos sritį. Kaip galvojate, ar galimybę dirbti labai skirtingose maisto pramonės sferose galima laikyti dideliu virėjo profesijos privalumu?
Taip, dirbu, iš pat pradžių galvojau mokytis konditerijos specialybės, bet sutrukdė tam tikros aplinkybės, todėl pasirinkau virėjos specialybę, kurioje taip pat buvo ir konditerijos pagrindai, tada supratau, kad būtent tai aš ir noriu daryti, kad tai man be galo patinka. Aš visiškai sutinku, kad tai yra privalumas.
Esate pasinaudojusi galimybe praktinius įgūdžius patobulinti kitose ES šalyse. Trumpai papasakokite, kokiose šalyse teko stažuotis, kokie įspūdžiai buvo nukeliavus į kitos šalies virtuvę, kas patiko ir įsiminė labiausiai.
Taip, teko stažuotis 6 savaites Turkijoje, „Belcekiz Beach Club“ viešbutyje, pirmą įspūdį man paliko labai didelės gaminimo normos, patiekalai ir jų įvairovė, ir, svarbiausia, galimybė išbandyti įvairią virtuvę. Aš stažuotės metu išbandžiau karštą virtuvę, šiek tiek pusryčių omletų kepimo, greito maisto ruošimo bei, žinoma, konditeriją. Man asmeniškai ši stažuotė labai patiko. Taip pat teko dalyvauti konkurse Italijoje, kuriame išbandžiau savo jėgas komandiniame darbe gaminant patiekalus, tai labai man patiko.
Kaip vertinate profesinį mokymą Marijampolės PRC? Ką galėtumėte patarti jaunuoliui, kuris dar neatrado savęs ir dvejoja dėl savo pasirinkimų?
Vertinu labai gerai, nes Centras suteikia galimybę įgyti vidurinį išsilavinimą, profesiją, taip pat suteikia galimybę stažuotis įvairiose šalyse, dalyvauti konkursuose ne tik Lietuvos ribose, bet ir užsienyje. Patarti norėčiau tik viena, jei turi noro mokytis kokios nors specialybės – tik pirmyn, nes tik bandydami atrasime save.