• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 9 liepos
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Naujovės ant šventinio stalo: trys netradiciniai patiekalai iš tradicinių Kūčių ingredientų

2022-12-21
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Pievagrybiai meksikietiškai @ iliustratyvi nuotrauka

Pievagrybiai meksikietiškai @ iliustratyvi nuotrauka

Kūčių ir Kalėdų tradicijos – lietuviams ypač svarbios, kurios puoselėjama iš kartos į kartą. Visgi, tyrimas atskleidžia, kad pirkėjų įpročiai keičiasi gerokai dažniau nei kartos: tik kas antras žmogus rūpinasi, kad per žiemos šventės būtų valgomi vien gerai pažįstami tautiški patiekalai.

Anot apklausų, kasmet tuos pačius, jau šeimos tradicija tapusius patiekalus, per Kalėdas valgo 43 proc. lietuvių.

Atitinkamai po 27 proc. stengiasi paįvairinti kalėdinį stalą kokiu nors patiekalu, kurio praėjusiais metais nebuvo bei stengiasi, kad būtų ir tradicija tapusių, ir dar neragautų šventinių patiekalų. 3 proc. – gamina vis kitokius patiekalus, kad būtų galima nustebinti šeimos narius.

 

Ieško sušių, krevečių ir pagamintų patiekalų

 

Paklausti, kokius patiekalus deda ant šventinio Kalėdų stalo, 52 proc. apklaustųjų patikino, kad ant jo atsiduria tik tradiciniai lietuviški patiekalai.

Net kas trečias teigia vaišes paįvairinantis netradiciniais patiekalais, pvz., japoniškais sušiais, meksikietiškais takais ar azijietiškomis sriubomis.

„Kiekvienais metais stebime vis stipresnius naujovių vėjus, kurie nustebintų mūsų protėvius. Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį sušių, sašimių, sušių suktinukų ir jų rinkinių paklausa šoktelėjo daugiau nei trečdaliu. Šiemet itin populiarūs yra daržovių suktinukai „Spring rolls“, – statistika dalijasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.

Vengdami mėsos, ant šventinio stalo lietuviai noriai deda ir vis įvairesnes jūros gėrybes: midijas, skraidkalmares, Klarko vėžius, peilenius, aštuonkojus, šukutes.

 

Principai – tie patys, tačiau idėjos – naujos

 

„Net ir ieškant naujovių ne visada reikia radikalių pokyčių ant šventinio stalo. Visgi dažnai šventei susiburia įvairios kartos su savais požiūriais į tradicijas, savais skoniais, tad pasitelkus sumanumo ir subtilumo galima įtikti visiems. Pavyzdžiui, sveikesnio maisto šalininkai dabar parduotuvėse gali rasti veganiškas net ir tos pačios baltosios mišrainės ar legendinio „Medus pyrago“ versijas, tad patenkinti gali likti visi“, – pastebi Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Maloniai nustebinti artimuosius galima įsigijus tokių tradicinių produktų kaip silkė, duona, grybai, tačiau juos paruošus kiek kitaip. Ieškantiems naujų idėjų, kaip panaudoti pamėgtus šventinius ingredientus, specialistė siūlo 3 nesunkiai pagaminamus ir dažno negirdėtus receptus:

 

Silkė škotiškai

 

Reikės: 300 g silkės filė (be aliejaus), druskos, ½ puodelio garstyčių, ½ puodelio pieno arba grietinėlės, 1½ puodelio avižų, ¼ puodelio aliejaus arba sviesto

Gaminame: filė nuplaukite ir gerai pasūdykite, jeigu ji nesūdyta. Dubenėlyje sumaišykite garstyčias ir grietinėlę, į mišinį sudėkite silkes. Palikite pastovėti bent 10-60 minučių. Avižas gerai sumalkite – dalis jų turėtų pavirsti miltais, tačiau palikite ir didesnių gabalėlių. Keptuvėje įkaitinkite aliejų arba sviestą. Silkes gerai apvoliokite avižose ir kepkite, kol jos taps auksinės spalvos (maždaug 2-3 minutes iš kiekvienos pusės). Padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad jie sugertų riebalų perteklių. Patiekite su salotomis ir virtomis bulvėmis ar bulvių koše.

 

Kepta duona amerikietiškai

 

Reikės: 1 traškios duonos kepalo (puikiai tinka natūralaus raugo (sourdough)), 1 puodelio smulkinto Mozzarella sūrio, 100 g nesūdyto sviesto, 2 didelių skiltelių česnako, ¾ šaukšto druskos, petražolių

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180C. Sviestą, smulkintą česnaką ir druską sumaišykite karščiui atspariame dubenyje ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje. Įmaišykite smulkiai supjaustytas petražoles. Duoną supjaustykite įstrižai 2 cm rombais, bet neperpjaukite iki galo. Pirštais arba peiliu į  kiekvieną plyšį įtepkite šaukštelį sviesto ir įdėkite žiupsnelį sūrio. Aptepkite visą duonos paviršių likusiu sviestu. Apvyniokite folija ir kepkite 20 minučių, kol sūris išsilydys, tada išvyniokite ir kepkite dar 5-10 minučių, kad duona gražiai apskrustų. Patiekite iš karto.

 

Pievagrybiai meksikietiškai

 

Reikės: 700 g pievagrybių, 350 g pomidorų, 100 g svogūnų (supjaustytų kubeliais), Chalapos paprikų (tiek, kokio aštrumo patiekalo norėsite), petražolių, česnako skiltelės, aliejaus, druskos ir pipirų.

Gaminame: pievagrybius supjaustykite griežinėliais, pomidorus ir svogūnus – kubeliais. Pasmulkinkite pipirus taip, kaip norite. Susmulkinkite česnaką, supjaustykite petražoles. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir pakepinkite 2 minutes, tada sudėkite aitriąsias paprikas ir pakepinkite dar minutę. Įmaišykite česnaką ir palikite kepti, kol jis pakvips. Tuomet dėkite pomidorus, pagardinkite druska, pipirais ir nuolat maišydami kepkite, kol pomidorai išleis sultis. Įmaišykite grybus ir uždenkite keptuvę. Troškinkite apie 8 minutes, kol grybai suminkštės, kartkartėmis pamaišydami. Galiausiai nuimkite dangtį ir leiskite mišiniui virti dar minutę. Įmaišykite smulkintų petražolių ir patiekite.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: KalėdosKūčiosPatiekalaiTradicijos
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Ten, kur gyveno Prezidentas… atgimsta istorija!
Pokyčiai, kuriuos jau matome: „Šaltinėlis“ keičiasi iš pagrindų
Tvarkinga danga ir nauji šaligatviai – pokyčiai Atgimimo gatvėje
Šakiuose šurmuliavo miesto šventė „Aš myliu Šakius 2025“

Kultūra

Šakiuose šurmuliavo miesto šventė „Aš myliu Šakius 2025“
Nuskambėjo garsų ir nuotaikos kupinas festivalis „Liudvinavo naktys“
Miesto šventės metu pagerbti Šakių kraštui nusipelnę asmenys
MALONNY: kai miestas tampa drobe

Sportas

„Perlas Go“ sukirto rankomis su LKL debiutavusiu 19-mečiu
„Sūduva“ laimėjo Panevėžyje
Marijampolės apskrities atvirame 7×7 futbolo turnyre triumfavo Kybartų „Jaunystė 2000“ futbolininkai
„Sūduva“ nugalėjo Raudondvaryje ir sugrįžo į 2 vietą

Politika

Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve
Kidulių dvare surengtas kasmėnesinis seniūnų susisirinkimas
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą

Įdomu

Laikino atokvėpio paslauga – svarbi pagalba žmonių su negalia artimiesiems
Kavos reputacija atgimsta: nuo draudžiamo gėrimo iki sveikatai palankaus sąjungininko
Atostogos vaikams – iššūkis tėvams: vasaros sveikatos patarimai
Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms

Verslas

Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams
Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją
Populiariausios buhalterinės paslaugos Vilniuje: ką siūlo šiuolaikinės įmonės?

Mokslas ir studijos

Pokyčiai, kuriuos jau matome: „Šaltinėlis“ keičiasi iš pagrindų
Penki argumentai už studijas MRU Sūduvos akademijoje: kai namai ir karjera dera
Kuo vaiko emocinei būklei gali būti svarbi privati mokykla?
Vilkaviškyje startavo Vaikų globos savaitė

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus