Marijampolės cukraus fabrikas baigė pasirašyti šiųmetes sutartis su cukrinių runkelių augintojais. Žemdirbių ūpas šiemet auginti saldžiąsias šaknis kur kas didesnis, mat praėjęs sezonas buvo itin sėkmingas – cukriniai runkeliai davė didžiausią pelną, pranoko rapsus ir kviečius. Cukrinių runkelių augintojai tikina, jog tokių derlingų metų kaip praėjusieji, seniai nebuvo. Iš hektaro pavyko prikasti net iki 80 t saldžiųjų šaknų, kurių cukringumas gerokai viršijo vidutinius rodiklius ir siekė beveik 18 procentų. Keletas pastarųjų metų cukrinių runkelių augintojams buvo itin sunkūs, tad ne vienas jų plotus gerokai sumažino. Tačiau šių metų pasirašytos sutartys rodo, jog cukriniai runkeliai vėl sugrįžta į Suvalkijos laukus.
Pasak UAB „Lietuvos cukrus“ generalinio direktoriaus Augusto Obuchavičiaus, per 2018 – 2019 metų sezoną fabrikas iš cukrinių runkelių augintojų supirko ir perdirbo apie 240 tūkst. tonų saldžiųjų runkelių šaknų ir pagaminta apie 40 tūkst. tonų cukraus. Cukrinių runkelių perdirbimas truko iki 100 parų. Vidutiniškai per parą perdirbta per 2460 t cukrinių runkelių. Cukrinių runkelių cukringumas buvo itin didelis – 17,97 proc., o purvingumas tesiekė tik 9 proc.
„Kadangi cukrinių runkelių kokybė buvo labai gera, pagaminome daug aukščiausios kokybės cukraus“, – džiaugiasi įmonės vadovas.
Praėjusiuoju sezonu patenkinti ir Suvalkijos krašto žemdirbiai. Žemės ūkio kooperatyvo „Marijampolės regiono cukriniai runkeliai“ valdybos pirmininkas Almantas Pališkis sako, kad sausringi pernykščiai metai beveik nepadarė jokios žalos cukriniams runkeliams, net gi atvirkščiai – užaugino gausų ir labai saldų derlių.
„Prasidėjus sausroms, išties nerimavome, kad cukriniai runkeliai išdžius, neužaugs, antrus metus iš eilės vėl derliaus neturėsime. Tačiau šios prognozės nepasitvirtino. Derlius buvo kone pats didžiausias Marijampolės cukraus fabriko istorijoje. Vidutiniškai kasėme apie 71 t iš hektaro, kai kur cukrinių runkelių užaugo daugiau nei 80 t hektare. Palyginimui: 2016 m. kasėme 68 t, o 2017 metai buvo ypatingai sunkūs, nes runkelius teko traukti iš vandens ir jų kasėme tik 55 t iš hektaro. Cukriniai runkeliai mums pernai uždirbti leido bene geriausiai, bet taip ir turėtų būti, nes juos auginti nėra lengva – reikalauja nemažai investicijų ir darbo. Su javais ar rapsais yra kur kas paprasčiau. Manau, už cukrinius runkelius turėtume gauti kur kas daugiau, kad apsimokėtų taip vargti“, – tikina A. Pališkis.
Pernykštis sezonas palepino cukrinių runkelių augintojus – ruduo buvo ilgas ir sausas, tad nuimti runkelius, juos išgabenti iš laukų nebuvo sunku. Šaknys neapsivėlė purvu, todėl purvingumas tesiekė 7 proc., o nuoskaitos buvo minimalios. Į Marijampolės cukraus fabriką žemdirbiai pristatė per 240 tūkst. tonų cukrinių runkelių. Perskaičiavus kiekius pagal aukštą bazinį cukringumą, rezultate gavosi, jog perdirbta 271 tūkst. t saldžiųjų šaknų. Tiesa, fabrikas planavo supirkti ir perdirbti apie 300 tūkst. t, tačiau augintojų per pastaruosius metus sumažėjo ir cukrinių runkelių plotų taip pat, tad toks kiekis buvo nerealus.
Suvalkijos cukrinių runkelių augintojai džiaugiasi, kad pagaliau stabilizavosi fabriko atsiskaitymai už pristatytą derlių. Dabar pinigai į sąskaitas įkrenta suderėtais terminais per tris kartus: gruodžio 1 d., sausio 25 d., kovo 1 d. Anksčiau žemdirbiams iš UAB „Žvalguva“, kuri užtikrina savalaikį atsiskaitymą, tekdavo už pusę gautos sumos įsigyti produkcijos. Tačiau pavyko suderėti, kad trąšų, sėklų, chemikalų iš šios bendrovės augintojai įsigis už 30 proc. nuo paskaičiuoto atlygio už pristatytą derlių, su sąlyga, kad produkcija bus skirta būtent cukriniams runkeliams.
Pasak A. Pališkio, vėl brangsta trąšos, salietra, tam įtaką daro pakilusios grūdų kainos. O cukraus kaina pasaulinėje ir vietos rinkoje taip pat nėra gera. Nors pastaruoju metu cukraus kainos, lyginant su praėjusiais metais, kiek padidėjo, tačiau jos nėra tokios, kokių norėtų cukraus gamintojai. Nelikus baltojo cukraus gamybos kvotų, Europoje atsirado daug perteklinio cukraus, tai ženkliai lėmė kainos kritimą. „Lietuvos cukrus“ vadovo A. Obuchavičiaus teigimu, įmonės produkcija realizuojama pagal dabartinės rinkos vyraujančias kainas ir bendrovėje sudarytą pardavimo planą, kurio sėkmingai laikomasi. Beje, šiemet suvalkietiškas cukrus subiro į naujas pakuotes.
„Šį sezoną „Lietuvos cukrus“ pasitiko su atsinaujinusio dizaino popierine cukraus pakuote. Nuo šiol mūsų gaminamas cukrus bus 1 kg pakuotėje, kuri yra daug patogesnė, sandaresnė, stabilesnė bei kur kas kompaktiškiau pastatoma lentynoje. Naujas pakuotės dizainas sukurtas stebint naujausias tendencijas ir esant rinkos poreikiui. Pakuotė sukurta retro stiliumi, primenanti vartotojui, kad Marijampolės cukraus fabrikas veikia nuo 1931 m. ir tai yra pirmasis bei seniausias cukraus gamybos tradicijas turintis fabrikas Lietuvoje. Taip pat su pasididžiavimu primenama, kad jose esantis cukrus tai savo krašto produktas – iš Suvalkijoje užaugintų cukrinių runkelių“, – pasidžiaugė naujove įmonės vadovas.
Anot žemdirbių kooperatyvo vadovo A. Pališkio, kvotų panaikinimo augintojai kažkaip išskirtinai nepajuto, mat cukrinių runkelių supirkimo kaina išliko ta pati – apie 26 eurai už toną, tačiau gal būt tai sumažino galimybę derėtis dėl didesnių kainų.
Šiems metams su UAB „Lietuvos cukrus“ cukrinių runkelių augintojai sutartis pasirašė be ginčų ir karštų derybų, kurios paprastai kildavo derinant kainas. Kol kas įsipareigotas užauginti cukrinių runkelių kiekis nesiekia 240 tūkst. t, tačiau, anot A. Pališkio, gali atsirasti vienas kitas papildomas žemės plotas, kuriame žemdirbiai dar sugalvos pasėti cukrinius runkelius. Ar šiemet pavyks užauginti fabriko norimus 300 tūkst. t saldžiųjų šaknų, kooperatyvo vadovas abejoja, mat žemdirbiai labiau linkę orientuotis į mažiau problemų ir vargo reikalaujančias žemės ūkio kultūras. Pats kooperatyvo vadovas šiemet cukrinių runkelių plotus padidino 30 ha, viso jų augins 180 ha ir neatsižada, kad jų plotus dar kiek praplės. Apie panašius planus didinti cukrinių runkelių plotus prasitaria ir kiti Suvalkijos ūkininkai.
„Sutartys jau pasirašytos, dabar laukiame iš „Žvalguvos“ trąšų pasiūlymų, sėklas jau bene visi ūkininkai užsisakę ir jos jau pakeliui į Lietuvą, tad belieka laukti kol pradžius dirvos ir pradėsime pavasarinį darbymetį“, – įvardijo tai, kuo šiuo metu gyvena cukrinių runkelių augintojai jų kooperatyvo vadovas A. Pališkis.
Milda Kudirkaitė
Nuotraukose:
UAB „Lietuvos cukrus“ gen. Direktorius Augustas Obuchavičius per 2018 – 2019 metų sezoną fabrikas iš cukrinių runkelių augintojų supirko ir perdirbo apie 240 tūkst. tonų saldžiųjų runkelių šaknų ir pagaminta apie 40 tūkst. tonų cukraus.
ŽŪK „Marijampolės regiono cukriniai runkeliai“ vadovas Almantas Pališkis tikina, kad tokio gero cukrinių runkelių derliaus kaip pernai seniai nebuvo.
Pernai į Marijampolės cukraus fabriką atvežtų cukrinių runkelių cukringumas gerokai viršijo bazinį rodiklį, o purvingumas tesiekė 7-9 proc.