• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 10 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras artėjančių žiemos švenčių simbolis: išbandykite receptą su cinamonu

2022-11-19
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Imbieriniai sausainiai

Imbieriniai sausainiai / asociatyvi nuotr.

Kai namai pakvimpa viliojančiu imbiero aromatu, apima pakili kalėdinė nuotaika.

Tad kol neįsibėgėjo Kalėdų karštinė ir dar yra laiko namuose ramiai išsikepti imbierinių sausainių, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi jų receptu su cinamonu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad aitraus skonio imbieras yra naudingas savo savybėmis: jis praverčia turintiems virškinimo problemų ir tradiciškai tokiu metų laiku vartojamas peršalus, kartu su medumi bei citrina.

Imbieras gelbsti ne tik nuo peršalimo 

Imbieras įvairioms tautoms pažįstamas tūkstančius metų ir, nors pradėtas vartoti pietryčių Azijoje, dėl savo teikiamų naudų bei išskirtinio skonio paplito daugelyje šalių. Tai ir maisto prieskonis, suteikiantis pikantiškesnį skonį įvairiems patiekalams, ir pagalbinė priemonė peršalus ar pykinant. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė tikina, kad imbieras ypatingas būtent tuo, jog nuo seno dažniau vartojamas medicininiais nei skonio gerinimo tikslais.

„Imbiere yra kalcio, geležies, kalio, C, B1, B6, kitų B grupės vitaminų. Nuo seno jų šaknys buvo dažniau vartojamas ne kaip maisto pagardas, o kaip savijautos gerinimo priemonė. Dėl šaknyje esančių bioaktyvių medžiagų, įvairių fenolių, antioksidantų ir antiuždegiminių medžiagų, imbieras padeda esant pilvo, menstruacijų skausmams. Taip pat tai puiki priemonė, jei žmogų vargina pykinimas, todėl tinka nėščiosioms, žmonėms, varginamiems jūros ligos ar tiems, kuriems taikoma chemoterapija“, – teigia gydytoja dietologė.

E. Gavelienė pažymi, kad dėl savo antiuždegiminių savybių imbieras tinkamas ir peršalus. „Imbierą galima vartoti tiek profilaktiškai, tiek pajutus peršalimo simptomus. Aitresnis imbiero skonis skatina virškinimo sulčių išskyrimą ir gali padėti žmonėms turintiems virškinimo sutrikimų. Beje, rėmens kamuojami žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad didesnis imbiero kiekis gali šiek tiek paaštrinti negalavimo simptomus. Nepaisant visų imbierų teikiamų naudų, reikėtų nepamiršti, kad tai nėra vaistas, o tik papildoma pagalbinė priemonė“, – pastebi dietologė.

Svarbu imbierus laikyti sausai

Prekybos centrų lentynose imbiero galima rasti ištisus metus – dažniausiai jie importuojami iš Kinijos arba Brazilijos. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė, pažymi, kad šaltajam sezonui ruošiamasi jau nuo spalio mėnesio – artėjant žiemai, imbierų nuperkama vis daugiau.

„Pirkėjai visais metų laikais gali rinktis paprastus arba ekologiškus imbierus, o prasidėjus peršalimo ligų sezonui siūlome sukomplektuotą rinkinuką, kurį sudaro imbieras, citrina bei medus. Namuose galima pasiruošti imbierų tyrę, įsidėti jos į arbatą arba mažais šaukšteliais valgyti vieną. Tokia natūrali sveikatinimo priemonė nėra naujiena, tačiau klientų patogumui surenkame ingredientus į vieną krepšelį ir tokius rinkinukus išdėstome keliose parduotuvės vietose, – sako specialistė.

„Rimi“ parduotuvėse imbierai nėra fasuojami, tad kartais žmonės atsilaužia norimą kiekį, o likusią šaknį padeda atgal. Toks elgesys neapdairus kitų pirkėjų atžvilgiu: taip šaknis pažeidžiama, ji reaguoja su oru, greičiau praranda prekinę išvaizdą ir paskui ją sunkiau parduoti. „Namuose atsilaužus gabaliuką imbiero, likusią jo dalį laikykite šaldytuve, geriausia dėžutėje ar vakuuminiame maišelyje. Svarbu, kad imbieras neturėtų sąlyčio su drėgna aplinka, kitaip pradės pūti“, – įspėja M. Markevičienė.

Norintiems sutaupyti „Rimi“ kategorijos vadovė pataria būtinus kepinių ingredientus su nuolaida įsigyti iš anksto. „Planuodami šventines vaišes pirkėjai gali dairytis privataus prekės ženklo produktų, kurie, nors yra tokios pačios aukštos kokybės, dažniausiai yra pigesni už kitus. Didžiausiu privačios etiketės prekių privalumu tampa galimybė įsigyti aukštos kokybės prekių už mažesnę kainą. Patrauklios kainos efektą daugeliu atvejų pavyksta pasiekti masto ekonomikos dėka, vykdant pirkimus tarptautiniu mastu, derantis su tiekėjais ir kartu surandant geriausius sprendimus, kaip suderinti aukštą kokybę ir gerą kainą“, – sako ekspertė.

Pasak M. Markevičienės, pigesnių miltų, cukraus, sviesto tikrai verta paieškoti iš anksto, o net ir gerokai prieš šventes išsikepus sausainių, juos galima užšaldyti: taip sutaupysite laiko ruošdamiesi Kalėdoms.

Kepkite sausainius su vaikais

Anot „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, imbieriniai sausainiai gali būti jauki ir gardi dovana draugams bei artimiesiems. O kepti juos smagu su visa šeima, įtraukiant ir vaikus – tegul tai tampa bendra laisvos popietės pramoga.

„Pasigaminti imbierinius sausainius  tikrai nėra sunku, tačiau pasiruošimas gali šiek tiek užtrukti, nes tešlą reikia per naktį palaikyti šaldytuve: tada ji tampa tvirtesnė, o kepami sausainiai išlaiko formą. Jei skubėdami šaldymo etapą nuspręstumėte praleisti, tikėtina, kad sausainių forma nuviltų – kepdami jie išskystų. Iškepusius juos galima dekoruoti įvairių spalvų glajais, pabarstukais ar kitais dekoracijoms tinkamais priedais – tuo itin mėgsta užsiimti mažieji šeimos nariai. Gražiai supakuoti tokie sausainiai bus puiki dovana Kalėdoms jums svarbiems žmonėms: nuoširdus savo rankomis kurti gardūs siurprizai visada pradžiugina, tad skirkite laiko tokiems maloniems darbams“, – pataria L. Barčaitė.

„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia pasigaminti nepaprastai kvapnius ir gardžius imbierinius sausainius, priminsiančius artėjančias šventes.

RECEPTAS

Imbieriniai sausainiai 

Sausainiams reikės:

250 g rudojo cukraus;

75 ml sirupo;

75 ml vandens;

150 g sviesto;

1 šaukšto malto cinamono;

1 šaukšto malto imbiero;

1 šaukšto maltų kvapniųjų gvazdikėlių;

360 g kvietinių miltų (ir dar šiek tiek sausainių formavimui);

1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimo eiga:

Sausainiai:

Puode sumaišykite rudąjį cukrų, sirupą ir vandenį, mišinį užvirinkite.
Įdėkite sviestą, jį ištirpinkite. Suberkite prieskonius. Palikite masę atvėst, jos nemaišydami.
Įmaišykite kepimo miltelius ir miltus. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir šaldytuve pernaktį. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Išminkykite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, kol ji nelips prie pirštų. Iškepkite bandomąjį sausainį, kad įvertintumėte, ar tešla gera: jei sausainis išsipučia, įmaišykite į tešlą dar šiek tiek miltų.
Plonai iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite sausainius. Sudėkite juos ant riebalais išteptos skardos arba ant kepimo popieriaus. Kepkite sausainius orkaitės viduriniame lygyje 175 °C temperatūroje 6–8 minutes. Palikite sausainius atvėsti skardoje. Laikykite inde kambario temperatūroje arba šaldiklyje.

Glajus:

Baltu glajumi ant meduolio nupieškite ištirpusį sniego senio kūną.
Kol glajus nespėjo iki galo sudžiūti uždėkite zefyrą (jei reikia, perpjaukite per pusę).
Kitos spalvos glajumi nupieškite sniego seniui veidą, rankas ir sagas.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Gaisras Marijampolės centre sukėlė sujudimą: skubėjo gausios tarnybų pajėgos
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Marijampolėje įrengta dar viena nauja ir atnaujinta esama automobilių stovėjimo aikštelė

Kultūra

Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis

Sportas

„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje
Mažumoje jau antrą minutę likęs „Kauno Žalgiris“ nusileido Bulgarijos ekipai
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje įregistruota 6,5 tūkstančio santuokų
Geriate daug kavos? O kodėl vietoje jos neišbandžius žaliosios arbatos?

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus