• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 11 liepos
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Vasaros skonis – žarijose keptos bulvės: visai nebrangiai jas iškepti galite dar skaniau

2023-07-28
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Bulvės

Bulvės

Lauže ar grilyje keptos bulvės džiugina savo skoniu, tačiau jos turi ir dar du svarbius privalumus – šios daržovės ypač pigios, ir jas labai lengva paruošti įvairiais būdais. Ne be reikalo bulvės yra viena perkamiausių daržovių ištisus metus, sako Vaida Budrienė, „Iki“ atstovė. Šiuo metu lietuviai itin gausiai perka neseniai pasirodžiusias šviežias naujo derliaus bulves, kurios ypač tinka kepimui. Nors ir puikiai visų pažįstamos, jos vis tiek gali nustebinti savo skoniu – tereikia pasinaudoti keliomis gudrybėmis.

 

TOP patarimai

 

„Vasaros metu ant grilio dažniausiai kepami mėsos patiekalai, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinė, šašlykai, vištienos sparneliai, dešrelės ar šonkauliukai, tačiau lietuviai noriai kepa ir spalvingas daržoves, sūrius, veganiškus gaminius ar jūros gėrybes. Iš esmės su visais jų tiks tikra klasika – bulvės, kurios anksčiau buvo privalomas kiekvieno laužo elementas. Įpusėjus vasarai paklausiausios yra šviežutėlės naujo derliaus bulvės, kurios dar birželio pradžioje pasirodė parduotuvėse, o sezonui įgavus pagreitį džiugina ir ypač patrauklia kaina“, – sako V. Budrienė.

 

Karštos bulvės tiesiai nuo žarijų yra skanėstas, kuris dažnam asocijuojasi su vaikyste ir ilgais atostogų vakarais. Šiltos, vis dar šiek tiek pelenuotos, jos skanios kaip niekas kitas. Tačiau tam, kad jos visuomet pavyktų tobulai, verta prisiminti kelias taisykles, kuriomis dalijasi „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

 

Prieš tai virti ar ne? Jei norite bulves kepti nepjaustytas, prieš kepant verta jas šiek tiek iš anksto apvirti. Ypač, jeigu ruošite didesnes bulves. Nieko neatsitiks, jeigu to nepadarysite, tačiau tuomet kepti jas reikės ilgiau, taip pat bus sunkiau jas iškepti tolygiai – kad ir vidus nebūtų žalias, ir iš išorės daržovės nebūtų pernelyg sukeptos.

 

„Pagrindinė taisyklė – bulvių nepervirti, palikti jas al dente. Jei bulvės bus per minkštos, jos lengvai suirs ant grotelių. Kita vertus, jei bulves kepsite griežinėliais, prieš tai jų virti išvis nereikia, nes tuomet jos gali subyrėti“, – sako J. Sabaitienė.

 

O kaip greičiau iškepti visas žalias bulves? Jeigu visgi nusprendėte bulvių nevirti, daržovių žinovė išduoda tris triukus, kad jos iškeptų greičiau ir tolygiau. Pirmasis – prieš kepimą bulves keliose vietose subadykite šakute. Taip užtikrinsite, kad karštis geriau pasiektų daržovių vidurį.

 

„Antras, kiek netradicinis, būdas – panaudoti didelę vinį. Prieš kepant, įsmeikite ją į bulvę išilgai šios vidurio. Kai vinis įkais, ji padės bulvei iškepti pastebimai greičiau. Tik būkite atsargūs išimdami vinį, nes geležis bus labai karšta. Be to, labai svarbu naudoti tik švarias ir nerūdijančias geležines vinis“, – pabrėžia J. Sabaitienė.

 

Dar vienas patarimas – bulves supjaustyti „armonika“, dar vadinama „Hasselback“. Bulves kuo plonesnėmis riekelėmis įpjaukite, bet neperpjaukite iki galo. Taip paruoštų daržovių kepimo laikas taip pat trumpesnis, bulvės tolygiau iškeps.

 

Ar reikia jas lupti? Tikrai ne. Ugnimi ir dūmais kvepianti odelė yra tai, kas net ir paprasčiausią bulvę paverčia dieviškai skania. Tačiau būtent todėl, kad odelė lieka, prieš kepant bulves būtina jas kruopščiai nuplauti – nebijokite tam panaudoti ir šepetėlį.

 

Beje, odelės valgyti visgi nerekomenduojama. Net ir ant nuplautų bulvių gali likti nešvarumų, be to, odelėje yra ir glikoalkaloidų – junginių, kurie gali pakenkti organizmui.

 

Ar būtina naudoti aliuminio foliją? Vaikystėje dažniausiai tereikėdavo bulves suvynioti į foliją ir įmesti į laužą. Aliuminio folija nelaikoma pavojinga, tačiau ji gali labai nežymiai padidinti aliuminio kiekį jūsų maiste. Jei dėl to nerimaujate arba norite jos naudoti mažiau dėl aplinkosauginių priežasčių, naudokite alternatyvas, pavyzdžiui, daugkartinio naudojimo metalinį padėklą. Pasak J. Sabaitienės, puikių pakaitalų folijai rasite ir tame pačiame daržovių skyriuje – bulves galima įvynioti į kopūstų arba rabarbarų lapus.

 

„Tokiu atveju daržovių lapus nuplaukite vandeniu ir kruopščiai nusausinkite. Išskleiskite juos, įtrinkite alyvuogių aliejumi ir dėkite po bulvę į vieną lapą. Suvynioti lapai gali ne taip gerai laikytis kaip folija, tad juos sutvirtinkite prieš tai vandenyje pamirkytais dantų krapštukais“, – pataria daržovių žinovė.

 

2 keptų bulvių variacijos

 

Iškepti skanias bulves tereikės kelių ingredientų. Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, tereikia jas apšlakstyti trupučiu alyvuogių aliejaus ir gausiai pabarstyti žolelėmis bei prieskoniais.

 

„Kokiais – jūsų fantazijos ir skonio reikalas. Absoliuti klasika – vien tik druska ir pipirai, tačiau su bulvėmis puikiai dera rozmarinas, čiobreliai, bazilikai, žolelių mišiniai, aitriųjų paprikų, svogūnų ar česnakų milteliai. Bulvę taip pat galite uždengti gabalėliu sviesto arba ant viršaus uždėti nesmulkintą žolelės šakelę, pavyzdžiui, rozmarino“, – pasakoja kulinarijos žinovė.

 

Ieškantiems įdomesnių skonių, V. Juodkazienė siūlo išbandyti variantus su silke arba su varške.

 

Reikės: 5 didelių bulvių, 3 šaukštų miltų, 1 šaukšto druskos

 

Įdarui su silke: 5 šaukštų grietinės, silkės gabaliukų (po kelis vienai bulvei), pusės raudonojo svogūno, šviežių smulkintų svogūnų laiškų ir krapų.

 

Įdarui su varške: 200 g varškės, 3 šaukštų jogurto, kelių česnako skiltelių, pipirų, šviežių smulkintų svogūnų laiškų ir krapų.

 

Gaminame: Bulves kruopščiai nušveiskite. Gilioje lėkštėje sumaišykite miltus ir druską. Taip pat paruoškite 5 aliuminio folijos lakštus, geriausia – šiek tiek storesnius. Dar drėgnas bulves apvoliokite miltuose su druska ir kiekvieną bulvę suvyniokite į aliuminio foliją. Paruoštas daržoves dėkite ant grotelių. Geriausia jas kepti ant labai žemai virš ugnies pastatytų grotelių arba dėti tiesiai ant įkaitusių briketų ar žarijų. Kepkite bulves 40–60 minučių, priklausomai nuo bulvių dydžio. Jeigu prieš tai jas pavirėte, kepimo laikas sutrumpės perpus.

 

Jeigu ruošiate jas su varške, pasigaminkite įdarą – varškę sutrinkite su jogurtu, įspauskite kelias česnako skilteles, pagardinkite pipirais. Bulvėms iškepus, perpjaukite jas išilgai pusiau, bet iki galo neperpjaukite – tik tiek, kad būtų galima jas įdaryti. Į vidų dėkite 3–4 ar daugiau silkės gabaliukų, šaukštą grietinės, šiek tiek smulkinto svogūno. Arba – paruoštą varškės įdarą. Viską pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais, krapais ir vėl dėkite ant grotelių. Šiek tiek pašildykite ir patiekite.

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Prokuroras „čekiukų“ byloje teisiamam P. Isodai siūlo skirti 15 tūkst. eurų baudą ir uždrausti dirbti valstybės tarnyboje
Vilkaviškio rajono savivaldybėje aptarta imunoprofilaktikos situacija ir vakcinacijos iššūkiai
Šakiuose už moters sąskaitos nelegaliai pasisavinta 2000 eurų
„Spindulio“ kino teatro repertuaras

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Šakiuose šurmuliavo miesto šventė „Aš myliu Šakius 2025“
Nuskambėjo garsų ir nuotaikos kupinas festivalis „Liudvinavo naktys“
Miesto šventės metu pagerbti Šakių kraštui nusipelnę asmenys

Sportas

Vilkaviškyje surengta sporto olimpiada „Pasiek daugiau – 2025“
„Perlas Go“ sukirto rankomis su LKL debiutavusiu 19-mečiu
„Sūduva“ laimėjo Panevėžyje
Marijampolės apskrities atvirame 7×7 futbolo turnyre triumfavo Kybartų „Jaunystė 2000“ futbolininkai

Politika

Prokuroras „čekiukų“ byloje teisiamam P. Isodai siūlo skirti 15 tūkst. eurų baudą ir uždrausti dirbti valstybės tarnyboje
Buvęs Seimo ir Marijampolės savivaldybės narys A. Vyšniauskas pripažintas kaltu dėl korupcinio pobūdžio nusikaltimų
Posėdžiavo Šakių rajono savivaldybės Jaunimo reikalų taryba
R. Juknevičienė: „Tik nauji skaidrūs rinkimai gali išspręsti krizę Sakartvele“

Įdomu

Komandos formavimo renginiai: efektyvių komandų kūrimo strategijos
„Dirbk Kazlų Rūdai“ – ir didžiausio savivaldybės darbdavio skelbimai
Vairuotojų įpročiai nesikeičia: dauguma greitį viršija tiek mieste, tiek užmiestyje
Laikino atokvėpio paslauga – svarbi pagalba žmonių su negalia artimiesiems

Verslas

Komandos formavimo renginiai: efektyvių komandų kūrimo strategijos
Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams
Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajone – pirmieji šimtukai
Nuo liepos 1 d. jau galima teikti prašymus dėl socialinės paramos mokiniams skyrimo
Pokyčiai, kuriuos jau matome: „Šaltinėlis“ keičiasi iš pagrindų
Skelbiami lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir kitų valstybinių brandos egzaminų rezultatai

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus