• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 2 liepos
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Maisto ekspertė pasakė, į ką atkreipti dėmesį renkantis mėsą

2020-05-19
Įdomu
Laikas: 5 min skaitymo
A A
mėsos kepsnys

Turbūt kiekvienas nors kartą girdėjome pamokymus, kad verčiau rinktis baltą nei raudoną mėsą. Raudona, esą, kur kas riebesnė, todėl dažnas jos valgymas gali privesti prie įvairių ligų ir prastos savijautos, o balta mėsa laikoma liesesnė ir maistingesnė, todėl daugelis net nesusimąstydami valgo ją kasdien. Tačiau kiek naudingų medžiagų gausime suvalgę mėsos patiekalą, priklauso ne vien nuo mėsos rūšies. „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia, kuri – balta ar raudona – mėsa naudingesnė ir pataria, kaip patikrinti jos kokybę bei tinkamai ją paruošti.   

Daugelis paminėjus baltą mėsą pirmiausia pagalvotų apie vištieną, tačiau jos asortimentas kur kas platesnis. Šiai kategorijai priklauso ir žąsiena, antiena, kalakutiena bei žuvis. Tuo tarpu raudonai mėsai priskiriama jautiena, kiauliena, aviena ir kita raudono pigmento turinti gyvulių mėsa.

Abiejų rūšių mėsoje yra daug mineralų, tokių kaip cinkas ir geležis, kurie padeda organizmui kovoti su bakterijomis ir virusais. Taip pat joje yra vitamino B12, kuris reikalingas mūsų kraujo ir nervų ląstelėms, gyvybiškai svarbus smegenų veiklai bei geram imuniteto palaikymui. Šio vitamino trūkumas gali sukelti bendrą organizmo išsekimą ar netgi mažakraujystę.

Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, net 75 proc. šviežios mėsos asortimento sudaro lietuviška produkcija. Populiariausiame prekių trejetuke šioje kategorijoje yra kiaulienos produktai – smulkinta mėsa, šoninė ir sprandinė. Tačiau vis labiau auga ir vištienos pardavimai.

„Mūsų šviežios mėsos skyriuje pirkėjai ras platų tiek baltos, tiek raudonos mėsos pasirinkimą. Įpusėjus pavasariui, kai orai pradeda gerėti, pastebime, jog daugiausiai dėmesio susilaukia kiaulienos sprandinė. Tai gali lemti prasidėjęs grilio sezonas, kuriam puikiai tinka šios mėsos patiekalai. O jeigu įvertintume visų metų pardavimus, matome besitęsiantį baltosios mėsos populiarumą. Labiausiai perkama šios rūšies mėsa yra vištiena, na, o prieš įvairias šventes išauga antienos pardavimai“,– sako I. Baltrušaitienė.

Šviežumas – svarbiausia bet kurios mėsos savybė 

Renkantis tiek baltą, tiek raudoną mėsą, labai svarbu jos šviežumas, todėl maisto ekspertė V. Juodkazienė pirmiausia rekomenduoja gerai įvertinti jos išvaizdą. Prieš perkant šviežią sveriamą mėsą iš ledo vitrinos, reikia apžiūrėti, ar nėra matomų kraujosruvų, kraujo likučių. Tą patį reikėtų padaryti ir prieš gaminant mėsos patiekalus, kadangi šviežia mėsa greitai genda.

„Šviežios baltos mėsos paviršius turi būti sausas, šviesiai gelsvos spalvos su rausvu atspalviu. Vištų ir kalakutų mėsos raumenų pjūvis vos drėgnas, šviesiai rausvos spalvos, o žąsų ir ančių – raudonos. Jei mėsa nešviežia, po paspaudimo ji neišsilygins, o pjūvio paviršius bus drėgnas, lipnus ir patamsėjęs. Raudona mėsa taip pat turėtų būti be gleivių, nepakitusios spalvos. Pradėjusios gesti mėsos pjūvio paviršius bus labai lipnus, mėsa suminkštėjusi, įdubimai paspaudus neišsilygins“, – sako V. Juodkazienė.

Kilus bent menkiausiai abejonei dėl mėsos kokybės, jos nepirkite, o jei įsigijote šviežią produkciją ir po kiek laiko pastebėjote maisto ekspertės įvardintus požymius – jos nenaudokite. Kitu atveju ne tik negausite maistinės naudos iš šių produktų, bet ir rizikuosite apsinuodyti. 

Balta mėsa ne visada liesesnė

Nors balta mėsa sulaukia daugiau pagyrų nei raudona dėl to, kad jos baltymai yra lengviau pasisavinami ir ji yra liesesnė, taip yra ne visada. Pasak V. Juodkazienės, mėsos riebumas priklauso ne vien nuo jos rūšies, bet ir nuo pasirinktos dalies.

„Negalime vienareikšmiškai tvirtinti, kad balta mėsa liesesnė už raudoną, nes gyvulio kūno dalys yra skirtingo riebumo. Pavyzdžiui, vištienos sparneliai yra kur kas riebesni nei kiaulienos išpjova. O ką jau kalbėti, jei gaminant pridedame papildomų riebalų ar cukraus, tuomet balta mėsa savo riebumu gali net pralenkti raudoną mėsą“, – sako V. Juodkazienė.

Siekiant, kad mėsa papildytų organizmą sočiaisiais riebalais, mineralais, vitaminais ir kitomis naudingomis medžiagomis, maisto ekspertė rekomenduoja rinktis tą mėsos dalį, kuri yra mažiau riebi, pavyzdžiui, vištienos, kalakutienos krūtinėlę, kiaulienos, jautienos išpjovą ar nugarinę. 

Venkite riebalų ir aukštos temperatūros 

Nors kiekvieną mėsą reikia ruošti skirtingai, svarbiausia, pasak V. Juodkazienės, nenaudoti per daug riebalų ir prieskonių. Taip mėsa išliks ne tik maistingesnė, bet ir išlaikys ryškesnį skonį.

„Daugiausiai maistinių savybių išlaiko troškinta arba garuose paruošta mėsa. Žinoma, toks maistas patinka ne visiems, todėl, jei vis dėlto norite kepti mėsą keptuvėje, rekomenduoju naudoti mažiau riebalų ir pasirinkti žemesnę temperatūrą. O jeigu mėsą kepsite ant grotelių, svarbu, kad nedėtumėte jos ant atviros liepsnos ir neperkeptumėte“, – sako V. Juodkazienė.

Nors vieni mėsos ruošimo būdai padeda išlaikyti daugiau maistinių savybių, o kiti mažiau, svarbiausia, kad prieš apdorodami nepamirštumėte patikrinti, ar mėsa vis dar gera naudoti, švariai ją nuplautumėte ir tinkamai užmarinuotumėte. 

„Iki“ maisto ekspertė dalijasi skanių ir maistingų mėsos patiekalų receptais, kuriuos lengvai galėsite pasigaminti namuose.

 

Šviežių daržovių ir vištienos troškinys 

Jums reikės (4 asm.): 

  • 8 vištienos šlaunelių
  • 500 g bulvių
  • 200 g šviežių žaliųjų pupų
  • 200 g šviežių kukurūzų
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • 200 g kreminio sūrio
  • 400 ml vištienos sultinio
  • 50 g svogūnų laiškų ir krapų
  • Druskos, pipirų 

Paruošimas:

Vištieną įtrinkite druska ir pipirais, įdėkite į puodą ir užpilkite sultiniu. Palaukite, kol užvirs ir troškinkite apie 30 minučių. Tuo metu kitame puode išvirkite bulves, kai jos išvirs, sudėkite į puodą, kuriame troškinote vištieną. Pomidorus perpjaukite per pusę, kukurūzus susmulkinkite, dėkite į troškinį ir virkite dar 5 minutes. Taip pat čia sudėkite pupas, kreminį sūrelį ir susmulkintus žalumynus. Viską gerai išmaišykite.

 

Jautienos salotos su apelsinais

Jums reikės (4 asm.):

  • 200 g jautienos išpjovos
  • 200 g salotų lapų
  • 2 apelsinų
  • 80 g ananasų
  • 100 g šparaginių pupelių
  • 200 ml vandens
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 3 v. š. citrinų rūgšties
  • 10 g mėtų
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

Apelsinus nulupkite, nepalikite net odelių (turi likti tik apelsino minkštimas) ir juos supjaustykite. Taip pat nedideliais gabalėliais supjaustykite ananasą. Į puodą įpilkite vandens, užvirkite ir įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose. Į jį sudėkite jautieną, pupeles, uždenkite ir garinkite 20 minučių. Salotų lapus sumaišykite su citrinos rūgštimi ir alyvuogių aliejumi, sudėkite apelsinų ir ananasų gabaliukus. Supjaustykite garintą jautieną stambiais gabalėliais ir kartu su pupelėmis sudėkite į salotas. Pagardinkite druska, pipirais, mėtomis ir gerai išmaišykite.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Šilumos kupina Vaikų globos savaitė Marijampolėje: žvilgsnis į kiekvieną vaiką
Nuo liepos šilumos ūkis – vėl Marijampolės savivaldybės rankose
Marijampolėje kilus gaisrui daugiabutyje, vyras apdegė rankas ir kojas
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams

Kultūra

Bartninkuose nuaidėjo tradicinė Petrinių šventė
Nuskambėjo Vilkaviškio miesto šventės akordai
Kūrybinis projektas „Lipdau pasaulį ir save“ Suvalkijos socialinės globos namuose
Marijampoliečiai Jonines šventė prie Šešupės krantų

Sportas

„Sūduva“ nugalėjo Raudondvaryje ir sugrįžo į 2 vietą
„Sūduva B“ sezono pusiaukelę pasiekė iškovodama pergalę
Įvyko paskutinės I etapo seniūnijų žaidynių krepšinio varžybos
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

Politika

Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą
R. Juknevičienė: „Ukraina jau dabar kariauja kaip de facto NATO narė“
Marijampolės savivaldybės delegacija lankėsi Norvegijos mieste Kvame

Įdomu

Šilumos kupina Vaikų globos savaitė Marijampolėje: žvilgsnis į kiekvieną vaiką
Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?
Dviračių saugumas vaikams: Ką privalo žinoti tėvai?
Kaip masažas gali padėti spręsti ilgalaikius nugaros skausmus? Specialistų komentarai

Verslas

Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams
Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją
Populiariausios buhalterinės paslaugos Vilniuje: ką siūlo šiuolaikinės įmonės?
Šiemet įsigalios nulinės emisijos aktas: tikisi žaliųjų technologijų proveržio Lietuvoje

Mokslas ir studijos

Kuo vaiko emocinei būklei gali būti svarbi privati mokykla?
Vilkaviškyje startavo Vaikų globos savaitė
Kaip išrinkti privatų darželį?
Finansiškai paskatinti gabūs Kalvarijos savivaldybės mokiniai ir jų mokytojai

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus