• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
21 °c
Marijampolė
19 ° Št
16 ° Sk
14 ° Pr
Trečiadienis, 4 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Parduotuvėje marinuota mėsa: pirkti ar vengti?

2015-06-20
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 2 min skaitymo
A A

Vis labiau įsibėgėjant kepsnių ant laužo sezonui, mitybos specialistai pataria atkreipti dėmesį į kepti paruoštų produktų bei pusgaminių maistinę vertę bei sudedamąsias dalis. Nors marinatų receptų, kuriuos galima pasigaminti pačiam – pilna, tačiau pastebima ir nauja tendencija – lietuviai vis dažniau jau marinuotą, kepti paruoštą mėsą renkasi parduotuvių lentynose. Mitybos specialistai teigia, kad paruoštų mėsos pusgaminių baimintis nereikėtų, tačiau ir piktnaudžiauti nevalia.

„Marinuotą mėsą renkantis parduotuvėje, reikėtų atkreipti dėmesį, kokių maisto priedų yra marinate, – sako mitybos specialistė Evelina Pleterienė. – Patarčiau rinktis tokią mėsą, kurios marinato sudėtyje yra natūralūs ir sveiki produktai: žalumynai, česnakai, svogūnai, citrina, alyvuogių aliejus, kefyras, garstyčios ar sojos padažas. Besilaikantiems sveikos mitybos principų, reikėtų vengti riebių marinatų, riebios mėsos ar bent jau pašalinti matomus riebaliukus.“

Pasak E. Pleterienės, riebioje mėsoje esantis didelis sočiųjų riebalų kiekis ne tik prideda papildomų kilogramų, bet ir didina širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Be to, kepami riebalai labiau svyla, o nuodėgulių, dėl susidariusių kancerogeninių medžiagų, valgyti nerekomenduojama. Kepti ant laužo patartina liesą mėsą – vištieną, kalakutienos krūtinėlę, jautienos ar kiaulienos nugarinę, mažai riebalų turinčią sprandinę, kumpį. Anot mitybos specialistės, jeigu marinate nėra druskos, ją užberti reikėtų tik prieš pat kepimą, kad mėsa neišsausėtų.

Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narys Nerijus Ižganaitis pastebi, kad lietuviai vis dar mėgsta tradicinius, namuose gamintus, marinatus su majonezu ir prieskoniais, tačiau atranda ir prekybininkų siūlomus marinuotus pusgaminius. Lyginant namuose gamintu marinatu gardintą mėsą ir sveriamą pusgaminį iš parduotuvės, įpakuoti ir jau kepimui paruošti šašlykai bei kepsneliai turi privalumų. Pavyzdžiui, nuo bakterijų ir greito gedimo mėsą saugo pakuotėje esančios nekenksmingos dujos. Be to, sandariai laikoma mėsa yra labiau apsaugota nuo tokių išorės poveikių, kaip saulės spinduliai, drėgmė ar įvairūs kvapai, galintys įsigerti į kepti paruoštą pusgaminį. Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad ir pakuotėje esanti mėsa iškylos metu turėtų būti laikoma šaltkrepšyje ir jokiu būdu negalima jos palikti ant saulės.

Pasak specialisto, parduotuvių lentynose randami marinuoti mėsos pusgaminiai tampa išeitimi skubantiems iškylautojams, tačiau nereikėtų piktnaudžiauti kepti paruoštais produktais. Nors kai kurie priedai, esantys marinate, pagreitina marinavimosi procesą, yra ir kitų būdų taupyti laiką – barbekiu specialistas pataria rinktis greičiau kepančią mėsą, pavyzdžiui, vištieną. Pakanka ją 30-60 min. palaikyti marinate ir apie 20 min. kepti ant grotelių. Garnyrui galima rinktis greitai, vos per 5 min. iškepančias daržovės: paprikas, cukinijas, baklažanus ir pievagrybius – parduotuvėje šios daržovės dažniausiai būna alyvuogių aliejaus ir žolelių marinate.

Nors parduotuvėje esanti kepti paruošta mėsa, jeigu joje nėra nitritinės druskos ar kitų vengtinų maisto priedų, sveikatai nėra kenksminga, mitybos specialistai pataria nepamiršti ir namuose ruošto marinato. Tokia mėsa kaip paukštiena turi savybę greitai įsisavinti marinate esančių sudedamųjų dalių skonį, tad galima išmėginti įvairius marinatus – nuo įprastų žolelių ir aliejaus dueto iki egzotiškų prieskonių, uogų ar vaisių mišinio.

DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Variklio alyva
Įdomu

Alyva: viena klaida ir automobilį sugadinsite nepataisomai

Vidaus dizainas
Įdomu

Dizainerės patarimai, kaip sukurti gražius ir funkcionalius vidaus apšvietimo sprendimus

Palikti komentarą su FB

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolėje sulaikytas paieškomas vyras su narkotinėmis medžiagomis
Kelyje „Via Baltica“ susidūrė du vilkikai
Kalvarijos savivaldybės kultūros centre, įvyko pirmieji kultūros pusryčiai
Atidarytas Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų naujas Šešupės globos namų padalinys

Kultūra

Kalvarijos savivaldybės kultūros centre, įvyko pirmieji kultūros pusryčiai
Mokolų kaimo bendruomenė minėjo dvi gražias progas: kaimo 340-ąjį gimtadienį ir bendruomenės veiklos 20-metį
Marijampolėje įvyko trečiasis istorinių šokių festivalis
Želsvos biblioteka paminėjo 70 metų sukaktį

Sportas

Pavilkijo trasoje vyko Lietuvos automobilių kroso, šeštojo etapo lenktynės
Ventspilio baidarių ir kanojų irklavimo sezono baigimo varžybose – marijampoliečių pergalės
Tarptautinėse vaikų ir jaunučių lengvosios atletikos varžybose – MSC atletų medaliai
Iki galo kovojusi „Sūduva“ nusileido „Žalgiriui“

Politika

„Čekiukų“ skandalas atvilnijo į Marijampolę
Vilkaviškyje vyko susitikimas su Jaunimo reikalų agentūros direktoriumi
Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška nusprendė dalyvauti prezidento rinkimuose
Pradedama partnerystė tarp Vilkaviškio rajono ir Marneulio (Sakartavelas) savivaldybių

Įdomu

Alyva: viena klaida ir automobilį sugadinsite nepataisomai
Dizainerės patarimai, kaip sukurti gražius ir funkcionalius vidaus apšvietimo sprendimus
Dvarais vadintos prieškario Liubavo ir Kalvarijos ūkininkų sodybos
Kada būtina keisti žiemines padangas?

Verslas

Kalvarija dalyvaus projekte „Išmanusis miestas 10“
Artėjant Vėlinėms, prekybininkai raginami pasirūpinti prekybos leidimais iš anksto
Kalvarijoje vyko pirmieji verslo pusryčiai
Marijampolėje pradedama statyti nauja gamykla

Mokslas ir studijos

Šakių TAU studentai rinkosi paminėti Mokslo metų pradžią
Marijampolės PRC: dalyvavimas Vilkaviškio krašto žemdirbių šventėje, gražiausio žodžio rinkimai ir prevencinė pamoka
Marijampolės PRC: dalyvavimas integruotoje pamokoje, išvyka į įmonę, derliaus šventė, konkursas ir Europos sporto savaitės renginys
Marijampolės PRC: mokytojo laimėjimai, kroso varžybos, prisijungimas prie akcijos, stažuotė bei praktika

Turizmas

Marijampolėje atgyja gatvės meno kūriniai
Kelionės po Lietuvą: kur nuvykti? Saugumas kelyje ir patarimai vairuojant naktį
Ką svarbu žinoti kiekvienam, kai oro vežėjas atsisako vežti, atšaukia ar atideda skrydį?
Nepriklausomybės Akto signatarų pėdsakai Sūduvos krašte
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2023

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus