• Artimiausi renginiai
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Karas
  • Pranešk
9 °c
Marijampolė
8 ° Št
12 ° Sk
12 ° Pr
Penktadienis, 2 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Velykinių vaišių likučiai: ekspertė pataria, ką pasigaminti ir ko neverta šaldyti

2023-04-11
Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
A A
Cezario salotos

Cezario salotos / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ užsakymu atlikta „Spinter tyrimai“ gyventojų apklausa parodė, kad per šventes nesuvalgytą maistą didžioji dalis tautiečių vienaip ar kitaip sunaudoja vėliau – tik apie 6 proc. apklaustųjų jį išmeta.

Dalis apklaustųjų kruopščiai planuoja pirkinius, kad po šventės neliktų nesuvalgyto maisto, tačiau daugiau nei pusė gyventojų specialiai dėl to nesistengia. Maisto gamybos ekspertė pataria, kaip panaudoti nesuvalgytą maistą ir atkreipia dėmesį, jog ne visus likučius verta užšaldyti.

Dar prieš Velykas atlikta gyventojų apklausa parodė, kad tai šalies gyventojams yra svarbi šventė, kuriai jie ruošiasi iš anksto. Tad ir šiemet, pagal apklausos rezultatus, gyventojai planavo susitikimus su giminaičiais ir su malonumu ruošė vaišių stalą – nuo tradicinių patiekalų, iki valgių, kuriais kasdien nesilepina. Tačiau ar ruošiantis didelei šventei, gyventojams rūpi atsakingas vartojimas, ar apsiperkant vertinamas tvarumas ir siekiama nešvaistyti maisto?

„Savaitę prieš Velykas kiaušinių paklausa buvo išaugusi maždaug dvigubai, lyginant su įprastu laikotarpiu. Pirkėjai taip pat gausiau pirko majonezą, krienus, kitus pagardus, prieskonius, mieles. Prieš šventes įprastai intensyvėja ir šviežio maisto pardavimai – mėsos, paukštienos, žuvies, mūsų meistrų pagamintų patiekalų. Pirkėjai šventiniam stalui intensyviau rinkosi ir antį, liežuvius, įdarytus karpius. Lyginant su pernai metais, šiemet, likus maždaug savaitei iki Velykų, šviežios žuvies paklausa buvo išaugusi daugiau nei perpus, o šviežios mėsos, paukštienos ir kiaulienos pardavimai augo daugiau nei ketvirtadaliu“, – prisimena Marius Tilmantas, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius.

Apklausos duomenimis, 40 proc. gyventojų, pirkdami maistą nuolatos planuoja, kad jis visas būtų suvalgytas, o kas antras nurodo, jog Velykoms norėtų taip apsipirkti, kad po švenčių nesusidarytų maisto likučių, tačiau specialiai to neplanuoja. Tik dešimtadalis žmonių sako nesirūpinantys, jog liks nesuvalgytų vaišių, o vienas iš šimto nurodė, kad maisto paprastai nusiperka per mažai ir jo pritrūksta.

Didžioji dalis gyventojų per šventę nesuvalgytą maistą vienaip ar kitaip suvartoja vėliau – valgo tuos pačius patiekalus kitą dieną, kas penktas išsidalina šeimos rate, tokia pat dalis vežasi likučius į svečius arba pasikviečia svečių patys. Maisto likučius išmeta 6 proc. gyventojų, o su nepasiturinčiais nesuvalgytomis vaišėmis pasidalina 4 proc. apklaustųjų.

Trečdalis panaudoja darkart, penktadalis – šaldo

„Nesuvartotas ir išmestas maistas yra didžiulė našta aplinkai, o kiekvienam vartotojui tai dar ir iššvaistyti pinigai. Vienas efektyviausių būdų sumažinti maisto švaistymą – tai sumanus pirkinių planavimas, prieš tai sudarant šeimos valgiaraštį ilgesniam laikui, o prieš Velykas ar kitas šventes – būtent šventiniam stalui. O jeigu likučių vis tiek nepavyko išvengti, juos vis dar galima panaudoti. Apklausa rodo, kad trečdalis gyventojų nesuvartotą maistą panaudoja kituose patiekaluose, o beveik penktadalis dalį maisto užšaldo“, – kalba Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė.

Tiesa, vienas didžiausių galvosūkių po Velykų – ką daryti su margučiais, ar galima juos valgyti. B. Baratinskaitė patiekalų gamybai pataria naudoti natūraliomis priemonėmis arba maistiniais dažais margintus kiaušinius.

„Jeigu vis dėlto ketinate valgyti sintetiniais dažais margintus kiaušinius – svarbu įsitikinti, kad lukštas neįtrūkęs. Jeigu nusprendėte velykinius kiaušinius vėliau naudoti patiekaluose, po vaišių iškart dėkite juos į šaldytuvą. Suvartokite per 1-2 paras, daugiausiai – per 3 paras, bet tik jeigu lukštas neįskeltas. Virtų kiaušinių nepatariama dėti į šaldiklį ir užsišaldyti ateičiai. Tačiau, jeigu Velykoms įsigijote per daug kiaušinių, juos galima šaldyti šviežius, tačiau patartina šaldyti tik kiaušinių masę – be lukšto, padalintą porcijomis ir supilstytą į sandarius indelius“, – pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Ji atkreipia dėmesį, kad šaldyti rekomenduojama tik patiekalams nepanaudotą šviežią mėsą, žuvį ir pan. Tiesa, nerekomenduojama pakartotinai šaldyti jau atšildytos mėsos ar žuvies.

„Keptų mėsos ir žuvies produktų namų sąlygomis nepavyks tinkamai užšaldyti ir jie suges, arba bus nevalgomi dėl pakitusios tekstūros. Jeigu liko keptos anties, vištos, nugarinės ar žuvies – panaudokite šiuos likučius sumuštiniams, salotoms. Tam tereikia įjungti fantaziją ir produktus derinti pagal savo skonį. O ant stalo apdžiūvusią duoną atšviežinti galima suvilgius vandeniu ir trumpam pašovus į orkaitę, kad sušiltų. Drėgmei išgaravus, duona taps minkšta, pašildyta ir paruošta skaniems sumuštiniams“, – pasakoja B. Baratinskaitė ir priduria, kad niekada nesuklysite maisto likučius panaudoję mišrainėms ar salotoms bei dalinasi keletu lengvai pagaminamų receptų.

Kreminė kiaušinių ir avokadų užtepėlė

Reikės: didelio avokado arba dviejų mažesnių, 3 kietai virtų nuluptų ir susmulkintų kiaušinių, 2 šaukštų grietinės, jogurto arba lengvo majonezo, 1 šaukštelio žaliosios citrinos sulčių, žiupsnelio mėgstamų žolelių (laiškinių česnakų, krapų, petražolių ar kalendros), druskos ir pipirų.

Gaminame: į vidutinį dubenį dėkite avokadą ir sutrinkite šakute iki norimos konsistencijos. Sudėkite smulkintus kiaušinius ir žolelės išmaišykite su keliais šaukštais majonezo ir pagardinkite druska ir pipirais.

„Užtepėlę galite tepti ant beigelių arba skrudinimo duonos pusryčiams arba pateikti su krekeriais, duonos lazdelėmis ar kepta duona kaip užkandį draugų kompanijoje“, – pataria „Maxima“ ekspertė.

Salotos su lašiša

Reikės: 6 virtų bulvių, 300 g šparaginių pupelių, 4 kietai virtų kiaušinių, 280 g lašišos filė, 60 ml alyvuogių aliejaus, 50 ml šviežių citrinų sulčių, 2 šaukštelių garstyčių, 2 prinokusių pomidorų, šviežių krapų ir 70 g alyvuogių.

Gaminame: Sudėkite šparagines pupeles į puodą ir virkite apie 2–3 minutes arba kol taps ryškiai žalios ir švelniai traškios. Išvirusias atvėsinkite. Tuomet supjaustykite kiaušinius perpus ir kubeliais susmulkinkite bulves bei pomidorus. Jei turima lašiša žalia – iškepkite ją keptuvėje iki paraus ir paskrus bei supjaustykite (jei naudojate jau iškeptą žuvį, tuomet prireiks tik ją susmulkinti iki norimo dydžio gabalėlių).

Padažas: aliejų, citrinos sultis ir garstyčias sumaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais.

Galiausiai bulves, pupeles, kiaušinį, lašišą, pomidorus, smulkintus krapus ir alyvuoges tolygiai paskirstykite lėkštėje, o prieš patiekdami apšlakstykite padažu.

„Šios salotos tiks ne tik kaip užkandis, tačiau jos gali tapti ir puikia pusryčių alternatyva. Beje, vietoje lašišos galite panaudoti bet kokią po šventės likusią žuvį“, – sako B. Baratinskaitė.

Lengvai paruošiamos cezario salotos su vištiena

Reikės: 4 baltos duonos riekelių stora pluta, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 vištienos krūtinėlių be odos (arba bet kokios keptos paukštienos likučių), 1 didelės romaninės salotos, česnako skiltelės, 2 ančiuvių iš skardinės, 200 g sūrio, 5 šaukštų majonezo ir 1 valgomojo šaukšto baltojo vyno acto.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskleiskite ant didelės kepimo skardos bei apšlakstykite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Skrebučius kepkite 8-10 minučių. Kol kepsite, kelis kartus apveskite duonos gabaliukus, kad šie tolygiai apskrustų. Vištieną aptepkite alyvuogių aliejumi ir iškepkite keptuvėje (arba naudokite jau iškeptą, po Velykų vaišių likusią bet kokią paukštieną).

Padažas: sutrinkite česnako skiltelę ir ančiuvius. Sutarkuokite sūrį ir sumaišykite su česnaku, ančiuviais, 5 šaukštais majonezo bei 1 šaukštu baltojo vyno acto, pagal skonį pagardinkite prieskoniais ir suplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės – jeigu padažas per tirštas, įmaišykite kelis šaukštelius vandens.

Salotas stambiai suplėšykite ir sudėkite į didelį dubenį. Vištieną supjaustykite kąsnio dydžio juostelėmis ir dalį jos bei pusę skrebučių suberkite ant salotų. Tada ant viršaus supilkite didžiąją dalį padažo. Galiausiai sudėkite likusią vištienos dalį ir skrebučius, apšlakstykite likusiu padažu. Ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio ir skanaukite!

„Šios salotos yra klasikinis patiekalas, kurį nesunkiai galite pasidaryti iš šventinių likučių. Beje, paukštieną laisvai galite pakeisti ir kepta žuvimi“, – kalba B. Baratinskaitė.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Velykos
DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Rizotas
Receptai

Vasaros atradimas: gaivus rizotas su cukinijomis pripildys namus citrinų aromato ir nekainuos nė 5 eurų

Pomidorai
Receptai

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį: dietistė V. Kurpienė dalijasi jų savybėmis ir pataria, ką pasigaminti

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Nemokamas vasaros užimtumas – daugiau nei 1400 vietų
Marijampolėje dingo jaunas vyras – pradėta paieška
Prasidėjo automobilių stovėjimo aikštelių atnaujinimo darbai
Marijampolės kultūros centre šurmuliavo Šv. Cecilijos gimnazijos gimtadienis

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Marijampolės kultūros centre šurmuliavo Šv. Cecilijos gimnazijos gimtadienis
Jubiliejinis tarptautinis meno ir architektūros simpoziumas MALONNY’10 Marijampolę dar kartą nuspalvins ryškiausiomis spalvomis!
Šiandien vyko konkursas Marijampolės kultūros centro direktoriaus pareigoms užimti

Sportas

Lietuvos vaikų plaukimo čempionate – gausus MSC atstovų skaičius
Vilkaviškio jaunasis stalo teniso žaidėjas puikiai pasirodė Šalčininkuose
„Sūduva“ žengė į LFF taurės turnyro ketvirtfinalį
Kazlų Rūdos sporto centro badmintonininkai iš laikinosios sostinės grįžo su apdovanojimais

Politika

Kazlų Rūdos savivaldybės Taryboje – pasikeitimai
Tarybos posėdyje prisiekė keturi nauji Savivaldybės tarybos nariai
Sudarytos Vilkaviškio rajono savivaldybės komisijos
Italijos korupcijos aidai Lietuvos čekiukų politiniame skandale

Įdomu

M. Navickienė: prieinamesnės socialinės paslaugos, kurias teiks ne tik įstaigos, bet ir gyventojai
Kelionė su augintiniu – kaip užtikrinti jo saugumą ir komfortą?
4 sveikatos priežastys, kodėl verta darytis reguliarius manikiūrus ir pedikiūrus
Vaikas prašo augintinio? Specialistė pataria, kaip pasiruošti

Verslas

Sūduvos pramonės ir verslo asociacijos susirinkime apžvelgti praėję metai
Marijampolės LEZ įsikūrusi UAB „Dovista“ didina gamybos apimtis
„Mantinga“ plečia gamybinius pajėgumus: pradėjo veikti nauja sluoksniuotų gaminių linija
KPPAR kviečia į nemokamą seminarą „Energijos tausojimas. Finansinė parama ir kompensacijos juridiniams asmenims“

Mokslas ir studijos

Marijampolės kultūros centre šurmuliavo Šv. Cecilijos gimnazijos gimtadienis
Lopšelio-darželio „Buratinas“ ugdytinė – konkurso „Tramtatulis 2023“ laureatė
Kalvarijoje vyko projekto „Kalvarijos krašto paminklai“ baigiamasis renginys
Vilkaviškyje – Trečiojo amžiaus universiteto mokslo metų baigimo šventė

Turizmas

Keliautojų apklausa: 43 proc. lietuvių tikros atostogos asocijuojasi su kelione į užsienį
Lietuviai plūsta į užsienio kurortus: kokiais vaistais pasirūpinti ir kokių dokumentų jiems gali prireikti?
Kazlų Rūdoje pristatyti pažintiniai, edukaciniai, kultūriniai paketai
Nuo rudens iš Vilniaus oro uosto – dar keturios naujos kryptys, tarp jų – tiesioginiai skrydžiai į Dubajų ir Tenerifę
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2023

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus