Nordplus Adult programos projektas prasidėjo 2018 metais. Jo idėja buvo tirti trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Suomijos, valgymo įpročius, tradicijas ir sveiko maisto gamybos būdus, atgaivinti juos šiuolaikiniam gyvenimui ir jais pasinaudoti. Tarptautinė projekto komanda (Marijampolės Trečiojo amžiaus universitetas, latvių organizacija „Ekologinis ateities švietimas“, Raahe profesinė mokykla iš Suomijos bei Marijampolės profesinio mokymo centras) tyrė, kaip mūsų šalių gyventojai gamindavo maistą iš paprasčiausių produktų, raugindami ir fermentuodami žoleles, daržoves, džiovindami prieskonius ar žuvį.
Projekto komandos surinko ir atnaujino šių produktų gamybos receptus, sukūrė metodinę medžiagą apie mitybos tradicijas, maisto konservavimo metodus, ekologiškus produktus. Metodinėje medžiagoje yra testų, užduočių mokiniams, tad ji buvo išbandyta su besimokančiais suaugusiaisiais.
Įgyvendinant projektą jo dalyviai surengė daug edukacinių renginių, tokių kaip seminarai, susitikimai su ekspertais, aplankė vietas, kuriose gaminamas ekologiškas maistas. Jie gilino žinias apie sveiką maistą, sužinojo, kad seni dalykai gali būti labai modernūs. Projekto rezultatai – elektroninė receptų knyga ir metodinė medžiaga – gali būti naudojami suaugusiųjų mokymuisi apie maisto gaminimą, maitinimo specialybės mokiniams profesinėse mokyklose, tačiau jį gali naudoti visi, besidomintys gastronominiu paveldu ar ekologišku maistu. Projekto rezultatai yra atviri visuomenei ir juos rasite centro tinklapyje www.mprc.lt.
Dėl COVID-19 pandemijos situacijos Europoje negalėjome organizuoti „gyvo“ paskutiniojo projekto susitikimo, kuris buvo planuotas per Marijampolės miesto šventę. Tačiau šiuolaikinės priemonės leido mums surengti virtualų susitikimą. Jo metu projekto dalyviai vieningai sutiko, kad projektas buvo įdomus ir naudingas. Planuojama rašyti projekto tęsinį, toliau gilinantis į sveikos gyvensenos, ekologines temas.
Dėkojame visiems Marijampolės profesinio rengimo centro darbuotojams, kurie kartu rengė medžiagą, rinko receptus, gamino ir išbandė kitų šalių patiekalus, skanavo viduramžiškų valstiečių valgių edukacinėje kelionėje, mokėsi rauginimo paslapčių Ievos Šidlaitės sodyboje, klausėsi Vilniaus universiteto profesoriaus Rimvydo Laužiko paskaitų. Tikimės, kad įgytos žinios ir patirtis pravers siekiant gyventi sveikiau.
Projektų vadovė Lilija Zableckienė