• Artimiausi renginiai
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Rinkimai 2023
  • Pranešk
1 °c
Marijampolė
-1 ° Pn
-3 ° Št
-4 ° Sk
Ketvirtadienis, 2 vasario
Sūduvos Gidas
Lietuva Gala koncertas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip iš iškylos neparsivežti žarnyno infekcijų

2016-06-18
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A

Atidarius vasaros sezoną, pirkėjų krepšeliuose garbingą vietą išsikovoja lauko kepsniams ruošti skirta mėsa, įvairūs jos priedai ir užkandžiai. Nors dažniausiai didysis apsipirkimo procesas vyksta prieš pat išvyką į gamtą, laiko tarpas, per kurį nupirkta mėsa pradeda čirkšti ant grilio, gali trukti nuo pusvalandžio iki kelių valandų, kol pasiekiama mėgstama pikniko vieta. Anot maisto technologų, karštuoju metų laiku pirkinius ilgiau nešiojant ar vežiojant automobilyje, poilsiavietę gamtoje jie gali pasiekti ne pačios geriausios būklės, o nekreipus dėmesio į pagedusio produkto ženklus, mėsą vis tiek iškepus ir suvalgius, – gresia nemalonios infekcijos.

„Mėsa – greitai gendantis produktas, todėl laikant ją netinkamoje temperatūroje ar labai ilgai gabenant iš parduotuvės namo, jos galiojimo laikas sutrumpėja arba produktas gali ir išvis sugesti. Dažniausiai taip nutinka vasaros sezono metu, pavyzdžiui, kai prikaitusiame automobilyje toli važiuojama iki pikniko vietos, – pastebi VšĮ „Sveikatai palankus“ maisto technologė Raminta Bogušienė. – Geriausias būdas mėsai ir kitiems greitai gendantiems produktams apsaugoti – vežti juos šaltkrepšyje, tada, norint išvengti nemalonių susirgimų, beliks mėsą tinkamai apdoroti.“

Netinkamas maisto termiškas apdorojimas – viena dažniausiai pasitaikančių apsinuodijimo maistu priežasčių. Anot maisto technologės, ypatingo atsargumo imtis reikėtų maistą ruošiant vaikams ir tiems, kurių imuninė sistema yra silpnesnė, pvz., sveikatos sutrikimų turintiems ligoniams – būtent jie dažniausiai užsikrečia viena dažnesnių karštojo sezono infekcijų – salmonelioze, kurios galima nesunkiai išvengti. Kadangi vaikai dažniausiai užsikrečia nuo blogai termiškai apdorotos mėsos bei higienos normų nesilaikymo, pavyzdžiui, – nešvarių rankų, tereikia mėsą tinkamai apdoroti ir, prieš valgymą, atidžiau įvertinti vaiko higieną, ypač, iškylaujant gamtoje.

R. Bogušienė pataria, į ką reikėtų atidžiau atsižvelgti ir kokių atsargumo priemonių imtis, norint, kad vasariškos išvykos nesugadintų nemalonios pasekmės.

  • Mėsą reikėtų įsigyti tik iš legalių prekyviečių, aiškiai žinant tikslią mėsos kilmės vietą. Dažnai galvojama, kad turguje ūkininko parduodama mėsa bus geresnė, sveikesnė, tačiau neretai pasitaiko atvejų, kai mėsa ten laikoma pažeidžiant maisto saugos ir kokybės reikalavimus, o nusižengimų ypač padaugėja vasaros sezono metu, per didelius karščius.
  • Iš pakuotės išėmę mėsą, būtinai ją apžiūrėkite – įvertinkite konsistenciją, kvapą bei spalvą. Gamintojai ant pakuotės visada nurodo tinkamas laikymo sąlygas, tačiau pirkėjai dažnai jų nepaiso. Taigi, jei mėsos gleivės išsiskyrusios, ji sukietėjusi, aiškiai juntamas nemalonus kvapas, produktas žalsvos, pilkšvos ar kitos neįprastos spalvos, – tikėtina, kad produktas jau nebetinkamas vartoti.
  • Rankas būtina plauti ne tik tada, kai jos yra vizualiai nešvarios, bet ir pasinaudojus tualetu, prieš valgį ir po valgio gaminimo. Ne tik mėsa, bet ir higienos laikymasis ją ruošiant turi įtakos maisto saugai. Būtina atskirti šviežius maisto produktus nuo termiškai apdorotų, nes pastarieji gali būti užteršti kryžminės taršos būdu.
  • Prieš apdorojant mėsą, ją būtina nuplauti, o prieš ir po gaminimo reikia tinkamai išplauti ir jai skirtus indus, pjaustymo lenteles, įrankius.
  • Bakterijos dauginasi žalios mėsos paviršiuje, todėl kepsnius galima valgyti tik tada, kai mėsos viduje pasiekiama ir 10 min. išlaikoma apie 80 °C temperatūra, jos paviršius atrodo gerai iškepęs.
  • Jei po vakarėlio iškeptos mėsos liko – ją reikėtų laikyti tik šaldytuve, atskiriant nuo šviežių ir neapdorotų produktų, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Nors visada rekomenduojama maistą geriau valgyti šviežią, turint likučių, nereikėtų jų šildyti daugiau nei vieną kartą.

Maisto technologė primena, kad užsikrėsti galima ne tik su maistu: reikia stengtis maudytis kuo švaresniuose vandens telkiniuose, kuo dažniau plauti rankas ir nepamiršti, kad bakterijas savyje gali nešioti įvairūs naminiai gyvūnai: kiaulės, raguočiai, graužikai, šunys, katės ir kt. Paglosčius bet kokį gyvūną, po to būtina plauti rankas.

DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Kaip išmokti sakyti TAIP be baimės ir NE be kaltės jausmo
Gyvenimas

Vieną akimirką ramūs, o kitą – pratrūkstame pykčiu: psichologė pataria, kaip geriau suprasti ir suvaldyti emocijas

Galvos plovimas
Grožis

Galvos plovimas tik kartą per savaitę: 5 švarių ir žvilgančių plaukų patarimai

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Pokyčiai vandentvarkoje: kokybiškas geriamas vanduo bei vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo tinklų plėtrą
Nepilnametės kelionė su paspirtuku baigėsi Kauno klinikose
Sausio mėnesio MVP – Aurelijus Pukelis
Kviečiama registruotis dėl planuojamo nemokamo asbestinio šiferio atliekų surinkimo

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaukus padėkos vakaras Sūduvos metų ir Marijampolės gimtadienio renginių organizatoriams
Kalvarijos bibliotekoje rinkosi detektyvų mėgėjai
Kultūros paveldo objektai tvarkomi ir atveriami visuomenei

Sportas

Sausio mėnesio MVP – Aurelijus Pukelis
„Liudvinavo-Vyčio“ pareiškimas, „Gudelių seniūnijos“ svajonių penketas ir trys dramos B divizione
Kazlų Rūdos 3×3 krepšinio pirmenybių šeštasis turas be didesnių netikėtumų
Kazlų Rūdos sporto centro U-13 futbolininkams iki finalo pritrūko vieno žingsnio

Politika

Šakiuose vyko „NVO pusyčiai“
Patvirtintas Šakių rajono savivaldybės biudžetas
Vilkaviškyje vyko išplėstinis Bendruomeninių organizacijų tarybos posėdis
Patvirtintas rekordinio dydžio Marijampolės savivaldybės biudžetas 2023 metams

Įdomu

Vieną akimirką ramūs, o kitą – pratrūkstame pykčiu: psichologė pataria, kaip geriau suprasti ir suvaldyti emocijas
Galvos plovimas tik kartą per savaitę: 5 švarių ir žvilgančių plaukų patarimai
Augintinių specialistė atskleidė, kaip žiemą rūpintis savo keturkojų pėdutėmis ir kailiu?
Naujus metus pradedate remontu? Ekspertai primena, kaip tinkamai pasirūpinti statybinėmis atliekomis ir kokių klaidų šiukštu nedaryti

Verslas

Sūduvos ūkis didina investicijas į lietuviškų kalakutų auginimą
Marijampolėje baigiama tvarkyti dar viena intensyvaus eismo gatvės atkarpa
Elektros rinkos barometras: per savaitę elektros kaina Lietuvoje mažėjo 22 proc.
Ką ir kaip valgysime 2023-aisiais: 5 ryškiausios tendencijos – nuo fleksitarų iki nostalgiško maisto

Mokslas ir studijos

Vaikų domėjimasis technologijomis gali būti naudingas
Marijampolės savivaldybės vadovai susitiko su Trečiojo amžiaus universiteto bendruomene
P𝐫𝐚𝐬𝐢𝐝𝐞𝐝𝐚 𝐩𝐚𝐠𝐫𝐢𝐧𝐝𝐢𝐧𝐢𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐞̇𝐦𝐢𝐦𝐨 𝐢̨ 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐣𝐚𝐦𝐩𝐨𝐥𝐞̇𝐬 𝐬𝐚𝐯𝐢𝐯𝐚𝐥𝐝𝐲𝐛𝐞̇𝐬 𝐛𝐞𝐧𝐝𝐫𝐨𝐣𝐨 𝐮𝐠𝐝𝐲𝐦𝐨 𝐦𝐨𝐤𝐲𝐤𝐥𝐚𝐬 𝐈 𝐞𝐭𝐚𝐩𝐚𝐬
Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre vyko rajono bendrojo ugdymo mokyklų tinklinio varžybos

Turizmas

Kelionių planavimo metas: ekspertai pataria, kaip sutaupyti renkantis atostogas
Prasideda virtuali kelionių mugė, kviečianti įsileisti keliones į savo namus
Turizmas Marijampolėje: jei nežinotum kur esi, pagalvotum, kad tai net ne Lietuva, o prabangus kurortas
Atšalus orams – aktyvios žiemos pramogos Lietuvoje

Renginių anonsai

Kviečiame į parodos „Prisimename: Anzelmui Matučiui – 100“ atidarymą
Kviečiame dalyvauti pilietinėje akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“
Marijampolė Trijų Karalių dieną kviečia pasitikti šventiškai
Sūduvos metų aptarimas, pažintis su baltų piliakalniais
Eureka Eureka Eureka

Apklausa

Kokią duoną labiau mėgstate?

Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2022

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Laiko dulkes nubraukus
  • Politika
  • Apžvalgos
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus