• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
21 °c
Marijampolė
19 ° Št
16 ° Sk
14 ° Pr
Šeštadienis, 30 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip sutaupyti gaminant maistą ant kaitlentės? Kelios klaidos sąskaitas gerokai padidina

2023-09-12
Finansai, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Kaitlentė

Kaitlentė / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Rudenėjant maisto gamyba nuo grilio vėl grįžta į namus. Ant kaitlentės vis dažniau atsiduria troškiniai, sriubos, pradeda virti obuolienės. Kaip pasirūpinti, kad dėl to neišaugtų elektros energijos sąskaitos?

Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi keliais paprastais praktiškais patarimais, kurie leis sutaupyti gaminant maistą.

„Ruduo tradiciškai palaipsniui keičia pirkėjų pirkinių krepšelius: dažniau pradedama ieškoti sotesnių jau pagamintų patiekalų, didesnio dėmesio susilaukia sriubos, troškiniai, daugiau nuperkama ne marinavimui skirtos, o maltos mėsos. Kitaip sakant, maisto gamyba iš lauko grįžta į virtuvę. Be to, rudens pradžia yra ir metas, kai žmonės šviežias gėrybes perka ištisais kilogramais – akivaizdu, kad ima ruoštis ir jų atsargas žiemai, virti uogienes, džemus“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Dažnoje virtuvėje rudeniškos sriubos, troškiniai, uogienės gardžiu aromatu namus pripildys stovėdamos ne ant dujinės viryklės, o ant elektrinės ar indukcinės kaitlentės. Pastarosios tampa ypač populiarios, mat idealiai lygų paviršių lengva prižiūrėti, maisto ruošyba ant jų trunka mažiau, taip pat jos paprastai sunaudoja mažiau elektros energijos, tad būna ekonomiškesnės. Tačiau kelios klaidos net ir gaminant ant jų gali lemti, kad mėnesio gale teks visai be reikalo sumokėti daugiau.

Naudokite tinkamo dydžio indus. Daugelis žino, kad indukcinėms kaitlentėms tinka tik specialiai joms pritaikyti puodai ir keptuvės. Priešingu atveju ji paprasčiausiai gali net neveikti. Tačiau G. Urbonavičiūtė pataria nepamiršti ir įvertinti jų dydžio – nesvarbu, ar virsite ant indukcinės, ar stiklo keramikos kaitlentės.

„Kad kaitlentė veiktų optimaliai, naudokite tokio diametro puodą ar keptuvę, kokio dydžio yra kaitvietė. Per didelis puodas gerokai pailgins virimo laiką, nes kais tik maža jo dugno dalis. Tuo tarpu naudojant per mažą puodą, eikvosite energiją – šildysite orą“, – sako maisto gamybos žinovė.

Supjaustykite produktus mažesnėmis dalimis. Daržoves, mėsą, kitus produktus verta pasmulkinti – tai gerokai pagreitins maisto ruošimo procesą, tad ir energijos bus suvartojama mažiau.

Nepamirškite dangčio. Ruošdami maistą puodą ar keptuvę uždengę dangčiu pagreitinsite gaminimo laiką. Taip yra todėl, kad dangtis išlaiko šilumą puode – ten, kur jos reikia, o ne išeina į orą. Taip maistas paruošiamas greičiau ir sumažinamas sunaudojamos energijos kiekis.

Nuvalykite puodų dugną. Nešvarumai gali ne tik pridegti, skleisti blogą kvapą, bet ir pradėti kliudyti šilumai patekti į puodą.

„Jeigu nešvarumai, pridegimai yra sunkiai pašalinami paprasčiausia kempine ir indų plovikliu, išbandykite sodą. Sodą ištirpinkite mažame kiekyje vandens, kad susidarytų pasta. Į ją įpilkite šiek tiek indų ploviklio ir įberkite druskos. Mišinį užtepkite ant puodo ar keptuvės dugno, palikite 10-15 minučių, o tuomet nuvalykite“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Palaikykite švarą. Kaitlentė visada turi būti švari. Reguliariai ją valykite, nes ant kaitviečių susikaupę nešvarumai trukdys šilumos srautui, todėl įranga naudos daugiau elektros energijos.

„Nebūtina pirkti specialių valiklių – yra labai paprastas ir pigus būdas jas nuvalyti per kelias sekundes. Tam pravers namuose turimi produktai, o kaitlentė bus kaip nauja – pašalinsite net riebiausias, pridegusias žymes“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Prieš pradėdami valyti, maisto gamybos žinovė kviečia nepamiršti poros pagrindinių taisyklių. Pirmiausia, kad nepažeistumėte jautrios dangos, negalima naudoti šiurkščių kempinių ar šveistukų, kurie gali lengvai ją subraižyti. Antra, indukcinei kaitlentei valyti jokiu būdu negalima naudoti stiprių cheminių medžiagų ir chloro baliklių, taip pat miltelių preparatų, nes jie taip pat lengvai pažeidžia tokio tipo paviršių.

„Net ir didžiausius pridegimus ir sutepimus galima išvalyti dviem dažnoje virtuvėje turimais produktais – actu ir valgomąja soda. Iš pradžių kaitlentę nuvalykite su trupučiu spiritinio acto. Taip ne tik pašalinsite dalį nešvarumų, bet ir nuriebalinsite paviršių. Tada pabarstykite ją valgomąja soda ir ant jos sluoksnio paskleiskite drėgną popierinį rankšluostį arba drėgną, bet gerai nuspaustą skudurėlį. Palikite maždaug 15-20 minučių, o tada teliks nušluostyti minkštu virtuviniu rankšluosčiu. Galiausiai, galime papildomai nublizginti paviršių minkšta šluoste, šiek tiek pamirkyta citrinos sultyse“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Beje, nuvalyti kaitlentę padeda ir kiek netikėta priemonė – skutimosi putos, kadangi jos pasižymi minkštinančiomis ir riebalus tirpdančiomis savybėmis. Viskas, ką reikia padaryti, tai užpurkšti jų ant kaitlentės, o po kurio laiko nuvalyti minkštu skudurėliu. Rezultatas bus puikus.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Pinigai
Finansai

Dalis „Sodros“ išmokų gavėjų sulauks pokyčių: keisis išmokų ribos

Pilnatis
Įdomu

Penktadienį sužibs pilnatis. Kam reikėtų pasisaugoti?

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Čekiukų“ skandalas atvilnijo į Marijampolę
Į salę netilpo visi norintys – Marijampolėje plojimais sutiktas keliautojas Aurimas Valujavičius
Skelbiama kada bus galima atsisveikinti su mirusiu Rolandu Skripkaičiu-Rūle
Rekordiniai karščiai Kalvarijoje fiksuoti antrą dieną iš eilės

Kultūra

Į salę netilpo visi norintys – Marijampolėje plojimais sutiktas keliautojas Aurimas Valujavičius
Mokoluose bus minimas kaimo ir bendruomenės jubiliejus
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Marijampolėje šurmuliuos tradicinė derliaus šventė „Sūduvos kraitė“

Sportas

Benefisas – hetrikas iš savo aikštės pusės
Turo anonsas: „Sūduva“ priims „Žalgirį“
Vilkaviškyje vyko bėgimo varžybos, skirtos Vilkaviškio rajono savivaldybės mero taurei laimėti
D.Lastauskas – geriausias mėnesio treneris

Politika

„Čekiukų“ skandalas atvilnijo į Marijampolę
Vilkaviškyje vyko susitikimas su Jaunimo reikalų agentūros direktoriumi
Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška nusprendė dalyvauti prezidento rinkimuose
Pradedama partnerystė tarp Vilkaviškio rajono ir Marneulio (Sakartavelas) savivaldybių

Įdomu

Dalis „Sodros“ išmokų gavėjų sulauks pokyčių: keisis išmokų ribos
Penktadienį sužibs pilnatis. Kam reikėtų pasisaugoti?
Įskilo telefono apsauginis stikliukas? Ekspertė atsakė, ar būtina keisti iš karto
Kokie ženklai išduoda, kad vaikas susiduria su stresu mokykloje?

Verslas

Kalvarija dalyvaus projekte „Išmanusis miestas 10“
Artėjant Vėlinėms, prekybininkai raginami pasirūpinti prekybos leidimais iš anksto
Kalvarijoje vyko pirmieji verslo pusryčiai
Marijampolėje pradedama statyti nauja gamykla

Mokslas ir studijos

Marijampolės PRC: mokytojo laimėjimai, kroso varžybos, prisijungimas prie akcijos, stažuotė bei praktika
Marijampolės PRC: išvyka į įmonę, Europos kalbų diena, realaus darbo pamoka, susipažinimo vakarėlis ir sveikatos patikra
Atidaryta nauja valgykla Rimanto Stankevičiaus progimnazijoje
Marijampolės PRC mokiniai dalyvavo protmūšyje bei taurių puošimo ir karvingo technikos mokymuose, kviečiama dalyvauti stažuotėje

Turizmas

Marijampolėje atgyja gatvės meno kūriniai
Kelionės po Lietuvą: kur nuvykti? Saugumas kelyje ir patarimai vairuojant naktį
Ką svarbu žinoti kiekvienam, kai oro vežėjas atsisako vežti, atšaukia ar atideda skrydį?
Nepriklausomybės Akto signatarų pėdsakai Sūduvos krašte
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2023

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus