• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 7 liepos
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip sutaupyti gaminant maistą ant kaitlentės? Kelios klaidos sąskaitas gerokai padidina

2023-09-12
Finansai, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Kaitlentė

Kaitlentė / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Rudenėjant maisto gamyba nuo grilio vėl grįžta į namus. Ant kaitlentės vis dažniau atsiduria troškiniai, sriubos, pradeda virti obuolienės. Kaip pasirūpinti, kad dėl to neišaugtų elektros energijos sąskaitos?

Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi keliais paprastais praktiškais patarimais, kurie leis sutaupyti gaminant maistą.

„Ruduo tradiciškai palaipsniui keičia pirkėjų pirkinių krepšelius: dažniau pradedama ieškoti sotesnių jau pagamintų patiekalų, didesnio dėmesio susilaukia sriubos, troškiniai, daugiau nuperkama ne marinavimui skirtos, o maltos mėsos. Kitaip sakant, maisto gamyba iš lauko grįžta į virtuvę. Be to, rudens pradžia yra ir metas, kai žmonės šviežias gėrybes perka ištisais kilogramais – akivaizdu, kad ima ruoštis ir jų atsargas žiemai, virti uogienes, džemus“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Dažnoje virtuvėje rudeniškos sriubos, troškiniai, uogienės gardžiu aromatu namus pripildys stovėdamos ne ant dujinės viryklės, o ant elektrinės ar indukcinės kaitlentės. Pastarosios tampa ypač populiarios, mat idealiai lygų paviršių lengva prižiūrėti, maisto ruošyba ant jų trunka mažiau, taip pat jos paprastai sunaudoja mažiau elektros energijos, tad būna ekonomiškesnės. Tačiau kelios klaidos net ir gaminant ant jų gali lemti, kad mėnesio gale teks visai be reikalo sumokėti daugiau.

Naudokite tinkamo dydžio indus. Daugelis žino, kad indukcinėms kaitlentėms tinka tik specialiai joms pritaikyti puodai ir keptuvės. Priešingu atveju ji paprasčiausiai gali net neveikti. Tačiau G. Urbonavičiūtė pataria nepamiršti ir įvertinti jų dydžio – nesvarbu, ar virsite ant indukcinės, ar stiklo keramikos kaitlentės.

„Kad kaitlentė veiktų optimaliai, naudokite tokio diametro puodą ar keptuvę, kokio dydžio yra kaitvietė. Per didelis puodas gerokai pailgins virimo laiką, nes kais tik maža jo dugno dalis. Tuo tarpu naudojant per mažą puodą, eikvosite energiją – šildysite orą“, – sako maisto gamybos žinovė.

Supjaustykite produktus mažesnėmis dalimis. Daržoves, mėsą, kitus produktus verta pasmulkinti – tai gerokai pagreitins maisto ruošimo procesą, tad ir energijos bus suvartojama mažiau.

Nepamirškite dangčio. Ruošdami maistą puodą ar keptuvę uždengę dangčiu pagreitinsite gaminimo laiką. Taip yra todėl, kad dangtis išlaiko šilumą puode – ten, kur jos reikia, o ne išeina į orą. Taip maistas paruošiamas greičiau ir sumažinamas sunaudojamos energijos kiekis.

Nuvalykite puodų dugną. Nešvarumai gali ne tik pridegti, skleisti blogą kvapą, bet ir pradėti kliudyti šilumai patekti į puodą.

„Jeigu nešvarumai, pridegimai yra sunkiai pašalinami paprasčiausia kempine ir indų plovikliu, išbandykite sodą. Sodą ištirpinkite mažame kiekyje vandens, kad susidarytų pasta. Į ją įpilkite šiek tiek indų ploviklio ir įberkite druskos. Mišinį užtepkite ant puodo ar keptuvės dugno, palikite 10-15 minučių, o tuomet nuvalykite“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Palaikykite švarą. Kaitlentė visada turi būti švari. Reguliariai ją valykite, nes ant kaitviečių susikaupę nešvarumai trukdys šilumos srautui, todėl įranga naudos daugiau elektros energijos.

„Nebūtina pirkti specialių valiklių – yra labai paprastas ir pigus būdas jas nuvalyti per kelias sekundes. Tam pravers namuose turimi produktai, o kaitlentė bus kaip nauja – pašalinsite net riebiausias, pridegusias žymes“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Prieš pradėdami valyti, maisto gamybos žinovė kviečia nepamiršti poros pagrindinių taisyklių. Pirmiausia, kad nepažeistumėte jautrios dangos, negalima naudoti šiurkščių kempinių ar šveistukų, kurie gali lengvai ją subraižyti. Antra, indukcinei kaitlentei valyti jokiu būdu negalima naudoti stiprių cheminių medžiagų ir chloro baliklių, taip pat miltelių preparatų, nes jie taip pat lengvai pažeidžia tokio tipo paviršių.

„Net ir didžiausius pridegimus ir sutepimus galima išvalyti dviem dažnoje virtuvėje turimais produktais – actu ir valgomąja soda. Iš pradžių kaitlentę nuvalykite su trupučiu spiritinio acto. Taip ne tik pašalinsite dalį nešvarumų, bet ir nuriebalinsite paviršių. Tada pabarstykite ją valgomąja soda ir ant jos sluoksnio paskleiskite drėgną popierinį rankšluostį arba drėgną, bet gerai nuspaustą skudurėlį. Palikite maždaug 15-20 minučių, o tada teliks nušluostyti minkštu virtuviniu rankšluosčiu. Galiausiai, galime papildomai nublizginti paviršių minkšta šluoste, šiek tiek pamirkyta citrinos sultyse“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Beje, nuvalyti kaitlentę padeda ir kiek netikėta priemonė – skutimosi putos, kadangi jos pasižymi minkštinančiomis ir riebalus tirpdančiomis savybėmis. Viskas, ką reikia padaryti, tai užpurkšti jų ant kaitlentės, o po kurio laiko nuvalyti minkštu skudurėliu. Rezultatas bus puikus.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Karo stovis Marijampolėje ir viešos nusikaltėlių egzekucijos
Už 12 mln. Ukrainos grivinų pagrobimą nuteisti penki vyrai
Mokolų kaime – baigti automobilių stovėjimo aikštelės tvarkymo darbai
Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve

Kultūra

Marijampoliečiai gausiai rinkosi į dokumentinio filmo „Kernagis“ peržiūrą po atviru dangumi
Šakiuose jau vienuoliktą kartą surengta „Kaimynadienio“ šventinė santalka
Poezijos parke vyko šventė vaikystei „Pamatyk mane“
Marijampolę ir vėl užliejo menas – startavo MALONNY’12!

Sportas

„Sūduva“ nugalėjo Raudondvaryje ir sugrįžo į 2 vietą
„Sūduva B“ sezono pusiaukelę pasiekė iškovodama pergalę
Įvyko paskutinės I etapo seniūnijų žaidynių krepšinio varžybos
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

Politika

Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve
Kidulių dvare surengtas kasmėnesinis seniūnų susisirinkimas
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą

Įdomu

Protėvių primygtinis ir įkyrus svečių raginimas valgyti buvo laikomas vaišingumo ženklu
Uogų sezonas: kas stiprina organizmą, o kas – sukelia audrą pilve?
Lietuvoje grynieji išlieka populiariausias mokėjimo būdas, tarp jaunimo sparčiai auga skaitmeninių piniginių populiarumas
Atsargiai naudokitės oro kondicionieriais: peršalti yra kur kas paprasčiau nei atrodo

Verslas

Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams
Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją
Populiariausios buhalterinės paslaugos Vilniuje: ką siūlo šiuolaikinės įmonės?

Mokslas ir studijos

Kuo vaiko emocinei būklei gali būti svarbi privati mokykla?
Vilkaviškyje startavo Vaikų globos savaitė
Kaip išrinkti privatų darželį?
Finansiškai paskatinti gabūs Kalvarijos savivaldybės mokiniai ir jų mokytojai

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus