Nemaža dalis kavos mėgėjų savo namuose naudojasi kavos virimo aparatu. Ne veltui: kavos aparatas yra puikus prietaisas, padedantis sutaupyti laiko ir pinigų, tuo pačiu – mėgautis šviežia, aromatinga ir kokybiška kava. Kita vertus, neretai žmonės per mažai skiria dėmesio kavos aparato priežiūrai ar nepaiso pagrindinių priežiūros taisyklių. Dėl to ilgainiui prietaisas ima prasčiau atlikti savo funkcijas ar netgi sugenda anksčiau laiko.
Reguliari ir tinkama priežiūra gali prailginti prietaiso veikimą ar „atgaivinti“ senesnių modelių, ilgus metus naudotus kavos aparatus. Ir nors aukštos kokybės kavos aparatai yra ilgaamžiškesni, o jų dalis reikia keisti rečiau, – net ir aukštos kokybės prietaisui reikalinga reguliari ir tinkama priežiūra, tokius kavos aparatus galite rasti šiame puslapyje Šiame straipsnyje aptarsime pagrindines naudojimo ir priežiūros taisykles, kurios padės užtikrinti, kad jūsų kavos aparatas veiktų pilnu pajėgumu ir leistų mėgautis skania kava.
Kavos aparatą naudokite pagal instrukcijas
Netinkamai naudojami kavos aparatai yra linkę greičiau susidėvėti, todėl prietaisą svarbu naudoti pagal gamintojų rekomendacijas. Pirmiausia, kavos aparato geriau nelaikyti šalia viryklės – nuo viryklės sklindantis karštis gali pakenkti kai kurioms kavos aparato dalims.
Daugelyje instrukcijų yra nurodoma, jog prieš naudojimą į kavos aparato vandens rezervuarą būtina įpilti pakankamą kiekį vandens – jei įpilsite per mažai vandens, vandens siurblys pritrauks orą į sistemą. Taip pat instrukcijose nurodomos valymo ir kitos priežiūros rekomendacijos, kuriomis svarbu vadovautis.
Be to, nors daugelis kavos aparatų praėjus kelioms minutėms po naudojimo išsijungia automatiškai, jei jūsų kavos aparatas išjungiamas rankiniu būdu – svarbu nepalikti jo įjungto nenaudojimo metu. Tai padės ne tik sutaupyti elektros energijos, bet ir leis ilgiau naudotis prietaisu.
Taip pat verta atkreipti dėmesį, jog kavos virimui naudojant vandenį iš čiaupo, prietaiso dalys greičiau apkalkėja. Kalkės ne tik pakenkia kavos skoniui, bet ir gali užkimšti nedidelius prietaiso vamzdelius. Dėl to geriausia kavos virimui naudoti distiliuotą ar filtruotą vandenį – tai padės sulėtinti kalkių ir kitų nuosėdų susidarymo procesą. Žinoma, jei jūsų prietaisas turi vandens filtrą, galima naudoti ir vandenį iš čiaupo. Tokiu atveju tereiks pasirūpinti tinkama vandens filtro priežiūra.
Vadovaukitės sudarytu valymo grafiku
Pagal gamintojų rekomendacijas susidarykite kavos aparato valymo grafiką ir jo laikykitės – tai padės išlaikyti prietaiso kokybę ir kaskart mėgautis skania kava. Valymo grafikas padės nepamiršti būtinųjų priežiūros darbų, kuriuos rekomenduojama atlikti skirtingais laiko tarpais. Pateikiame rekomenduojamo priežiūros grafiko pavyzdį:
Kaskart po naudojimo išvalykite kavos filtrą. Tai padės išvengti dėmių ir įsisenėjusių nešvarumų susidarymo. Kartu paleiskite pieno praplovimo programą ir pakartokite pieno vamzdelio praplovimą vandeniu. Taip pat verta palikti vandens rezervuaro dangtį atidarytą, kad po kiekvieno naudojimo jis galėtų visiškai išdžiūti. Dienos pabaigoje praplaukite kavos piltuvėlį, o nuo kavos aparato nuvalykite dulkes.
Kas savaitę nuvalykite prietaiso ekranus, išplaukite visas nuimamas kavos aparato dalis, kelioms valandoms arba per naktį jas išmirkant karšto vandens ir kavos ploviklio arba vandens ir acto tirpale. Kavos aparto instrukcijoje yra nurodyta, kurias dalis galima pašalinti ir išvalyti. Po plovimo, prietaiso dalis gerai išdžiovinkite.
Bent kartą per tris mėnesius išvalykite kavos aparato vidų, kad pašalintumėte kalkes ir kitas nuosėdas. Žinoma, reikia atsižvelgti ir į tai, jog egzistuoja nemažai kavos aparatų rūšių, todėl būtinai perskaitykite naudojimo ir valymo instrukcijas.
Pasirūpinkite vandens filtrais
Vandens filtruose yra naudojama aktyvinta anglis, kuri padeda pašalinti nuosėdas, chlorą ir sumažina vandens kietumą. Kokybiškas vandens filtras yra viena svarbiausių dalių, kuri pagerina geriamojo vandens kokybę, užtikrina gerą kavos skonį ir padeda sumažinti kalkių nuosėdų kaupimąsi prietaise.
Kai vandens filtras tinkamai nefunkcionuoja ar apkalkėja, didėja kavos aparato gedimų rizika, kadangi nefiltruotas vanduo gali užkimšti aparato dalis, sąlygoti neefektyvų kavos šildymą, sulėtėjusius kavos gaminimo procesus. Ilgainiui šie sutrikimai progresuoja į rimtesnius gedimus – tuomet išlaidos remontui gali siekti tokias sumas, kiek išleistumėte naujam kavos aparatui.
Rekomenduojama kas savaitę patikrinti vandens filtrų sistemos būklę, juos praplauti arba, esant poreikiui, pakeisti pasenusius filtrus. Įprastai rekomenduojama vandens filtrą keisti kas pusmetį ar metus. Be to, geriausia rinktis kokybiškus, gamintojų rekomenduojamus vandens filtrus.
Nukalkinimas – vienas svarbiausių priežiūros darbų
Dažniausiai kavos aparato nukalkinimą rekomenduojama atlikti kas 200 puodelių kavos. Pasiskaičiuokite, kiek per dieną išgeriate kavos puodelių, ir preliminariai žinosite, kas kiek laiko turite atlikti prietaiso nukalkinimą. O jei jūsų kavos aparatas praneša apie nukalkinimo reikalingumą, vadovaukitės šia funkcija.
Prieš nukalkinimą išjunkite kavos aparatą. Išimkite vandens rezervuarą, jį perplaukite, į vidų įpilkite vandens ir nukalkinimo priemonės. Plovimo mišinį rezervuare palikite rekomenduojamą laiko tarpą, kuris bus nurodytas ant priemonės pakuotės. Ant pakuotės taip pat yra nurodomos nukalkinimui tinkamos vandens ir nukalkinimo priemonės proporcijos. Po to vandens rezervuarą įdėkite į kavos aparatą ir jį įjunkite.
Jei kavos aparatas turi nukalkinimo funkciją, jums pakaks įjungti nukalkinimo programą. Jei jūsų prietaise tokios funkcijos nėra, – įstatykite rezervuarą, išleiskite vandenį iš aparato ir palaukite 10-15 minučių, kad pilnai suveiktų nukalkinimo priemonė. Tuomet dar porą kartų išleiskite vandenį, po kiekvieno vandens išleidimo palaukiant apie dešimt minučių. Kai vandens rezervuaras bus tuščias, išjunkite kavos aparatą, vandens rezervuarą praplaukite ir pripildykite vandeniu. Pakartokite vandens išleidimą iš aparato, kol ištekamas vanduo bus visiškai švarus.
Verta atkreipti dėmesį, jog geriausia naudoti nukalkinimo priemones, rekomenduojamas kavos aparato gamintojo. Svarbu nenaudoti nukalkinimo priemonių, kurios neskirtos kavos aparatams – jų sudėtyje esančios medžiagos gali pakenkti kavos aparato dalims.
Kada laikas profesionaliai diagnostikai?
Ir nors laikantis reguliaraus techninės priežiūros grafiko lengviausiai užtikrinamas kavos aparato funkcionavimas ir sumažinama įvairių gedimų rizika, kartais tam tikrus priežiūros „ritualus“ gali tekti atlikti dažniau, ypač, jei kavos aparatas yra naudojamas itin dažnai arba ilgą laiką. Dėl to, pavyzdžiui, verta namuose turėti atsarginį vandens filtrą, filtro krepšelį ir kitas greičiau susidėvinčias ir lengvai pakeičiamas dalis.
Taip pat jei siekiate, kad jūsų kavos aparatas veiktų kuo ilgiau ir išlaikytų savo kokybę, vertėtų kartą per metus atlikti profesionalią kavos aparato diagnostiką. Profesionalios diagnostikos metu specialistai įvertins prietaiso būklę, pakeis nusidėvėjusias dalis, pašalins gedimus. Reguliariai atliekama profesionali diagnostika padeda laiku pastebėti problemas ir užkirsti kelią rimtesniems gedimams, kurie gali pareikalauti nemenkų išlaidų.
Taip pat kavos aparato diagnostika ir remontas yra reikalingi pastebėjus, kad aparatas praleidžia vandenį; iš aparato silpniau bėga kava; pasigamina žemos temperatūros, mažo kiekio ar silpno skonio kava; kavos aparatas ima skleisti pašalinius garsus. Kavos aparato remontas būtinas pastebėjus apsitrynusius ar pažeistus laidus, kadangi dėl laidų pažeidimų gali kilti gaisro riziką.
Jeigu dar neturite kavos aparato arba norite jį pakeisti, didelį pasirinkimą rasite šioje el. parduotuvėje.