• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 7 liepos
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Lietuviškomis citrinomis vadinamų svarainių derlius: nebrangūs būdai juos pasiruošti žiemai (receptas)

2022-10-29
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Mėsa su svarainiais

Mėsa su svarainiais / asociatyvi nuotr.

Vieni rūgščiausių lietuviškų vaisių jau geltonuoja soduose, todėl verta pradėti juos išradingai ruošti žiemai.

Pasak „Rimi“ technologės Linos Barčaitės, svarainių panaudojimo būdų netrūksta: nuo įdarų kepiniams iki padažų prie mėsos. Kvapni svarainių arbata taip pat sušildys šaltais žiemos vakarais, o šių vaisių užkandis bus greitai pamėgtas vaikų ir užsukusių svečių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pastebi, kad nors patys yra kupini vitaminų, svarainiai dažniausiai ruošiami su didoku cukraus kiekiu, tad vertėtų paieškoti vartojimo būdų, kur šis vaisius naudojamas grynas. Kaip artėjant žiemai nebrangiai sustiprinti organizmą svarainių pagalba – pataria dietologė.

Populiarieji sirupai ir tyrės – arbatai 

Viduržemio jūros regione svarainiai vartojami jau ne vieną tūkstantį metų. Aukso spalvos  vaisių gerbėjai netgi tiki teorija, kad graikų mituose minimas nesantaikos obuolys su užrašu „gražiausiajai“, dėl kurio ginčijosi deivės Hera, Atėnė ir Afroditė, buvo visai ne obuolys, o svarainis. Juos mėgo ne tik senovės graikai – jie dešimtis metų auginami ir Lietuvoje.

Nors vėsioje patalpoje svarainiai išsilaiko ilgai, dažniausiai jie iškart ruošiami sirupams ir tyrėms. Kulinarijos technologė Lina Barčaitė primena, kad natūralaus svarainių sirupo galima nusipirkti ir „Rimi“ parduotuvėse, prieš pat lapkričio mėnesį jo turėtų atsirasti ir „Vikio“ skyreliuose. Norint jo pasiruošti namuose, pirmiausia svarainius reikia nuplauti, perpjauti per pusę, pašalinti sėklas bei supjaustyti plonomis skiltelėmis.

„Supjaustytas skilteles užpilkite cukrumi, išmaišykite ir palikite per naktį. Susidariusį sirupą nupilkite ir pakartokite viską dar kartą. Geriausia sirupą laikyti šaldytuve ir juo skaninti mėgstamą arbatą ar tiesiog truputį užpilti karštu vandeniu – rudens ir žiemos vakarais puodelis tokio aromatingo gėrimo ne tik sušildys, praturtins organizmą vitaminu C, bet ir sukurs švenčių laukimo nuotaiką. Beje, sirupo galima pilti ir į ruošiamą kepinių tešlą“, – siūlo kulinarijos technologė.

Ieškantiems sveikatai palankesnio varianto L. Barčaitė siūlo pasigaminti svarainių tyrę su medumi.  „Supjaustytas svarainių skilteles tiesiog sudėkite į virtuvės kombainą ir sutrinkite iki košelės, o tuomet pagal skonį įdėkite medaus. Galima įtrinti ir truputį imbiero. Tada masę supilkite į indelius ir dėkite į šaldiklį. Tyrę galima užšaldyti ledukų formelėse, o paskui perdėti į šaldymo maišelius“, – dalinasi patirtimi L. Barčaitė.

Sudžiovinti vaisiai bus puikus užkandis 

Likusias svarainių skilteles galima sudžiovinti – tai sveikatai palankesnė saldainių alternatyva smaližiams. Jei neturite specialios džiovyklės, vaisius galite džiovinti tiesiog orkaitėje, 90-100 laipsnių temperatūroje, šiek tiek pravėrę jos dureles. Svarainių skilteles plonu sluoksniu paskirstykite ant kepimo popieriumi iškloto indo ir po keletos valandų (priklausomai nuo to, kokio drėgnumo skiltelės buvo) jau turėsite gardžius skanumynus – tik svarbu jų neperkepti ir nesudeginti.

„Iš svarainių taip pat galima virti uogienes ar džemus, maišant juos su cukinijomis ar moliūgais, kompotus. Be to, svarainius galite naudoti kaip pyragų įdarą ar pagardą prie mėsos“, – pataria kulinarijos technologė.

Svarainių nauda ir sveikatai palankesnės alternatyvos

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svarainiuose randama organinių rūgščių, įvairių mikroelementų, vitamino C, taip pat šiek tiek B grupės vitaminų. „Svarainiai rūgštūs, kaip ir citrinos, tad grynų jų retas ryžtasi paragauti. Jie yra sveikatai palankūs vaisiai, bet dažniausiai ruošiami naudojant didesnį cukraus kiekį, o tai sumenkina svarainių vertę. Tačiau ieškant sveikatai palankesnio varianto, kartais jie gali atstoti citrusinius vaisius – tarkime, išspaudus jų sultis ir užsišaldžius formelėse, o atšildžius naudojant vietoje citrinos sulčių, pavyzdžiui, gardinant salotas“, – siūlo E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pastebi, kad tiek svarainių sirupai, tiek tyrės įprastai ruošiami pilant į jas daug cukraus, bet galima pabandyti pasidžiovinti smulkiai supjaustytų svarainių riekelių, neužpilant jų cukrumi ar jo pakaitalais. „Džiovinti produktai mažiau rūgštūs, tad verta pasigaminti tokius įdomesnio skonio trapučius. Jais galima gardinti ir vandenį, į kurį tradiciškai dedame citrusinių vaisių griežinėlių ar mėtos lapelius – gausime naują skonį ir praturtinsime vandenį naudingomis medžiagomis“, – pastebi gydytoja dietologė, rekomenduojanti nuo jų susilaikyti alergiškiems žmonėms ir tiems, kurių labai jautri virškinimo sistema.

„Rimi“ siūlo svarainius panaudoti kaip mėsos pagardą ir pasiruošti patiekalą savaitgalio pietums.

RECEPTAS

Troškinta mėsa su svarainiais 

Patiekalui reikės: 

1 kg kiaulienos, avienos, vištienos arba kalakutienos (galima imti ir mėsą su kaulu);

3-4 svarainių;

2 svogūnų;

200 ml obuolių sulčių;

Alyvuogių aliejaus;

Mėgstamų prieskonių;

Druskos, pipirų.

Gaminimo eiga: 

Svarainius supjaustykite skiltelėmis, keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakaitinkite svarainius iki rusvumo. Atidėkite.
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, apkepinkite juos aliejuje iki auksinės spalvos.
Supjaustykite mėsą gabalėliais, apkepkite.
Mėsą, pagardintą prieskoniais, druska ir pipirais, svogūnus bei svarainius sudėkite į troškinimo indą, užpilkite obuolių sultimis ir troškinkite.
Patiekite su norimu garnyru.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Karo stovis Marijampolėje ir viešos nusikaltėlių egzekucijos
Už 12 mln. Ukrainos grivinų pagrobimą nuteisti penki vyrai
Mokolų kaime – baigti automobilių stovėjimo aikštelės tvarkymo darbai
Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve

Kultūra

Marijampoliečiai gausiai rinkosi į dokumentinio filmo „Kernagis“ peržiūrą po atviru dangumi
Šakiuose jau vienuoliktą kartą surengta „Kaimynadienio“ šventinė santalka
Poezijos parke vyko šventė vaikystei „Pamatyk mane“
Marijampolę ir vėl užliejo menas – startavo MALONNY’12!

Sportas

„Sūduva“ nugalėjo Raudondvaryje ir sugrįžo į 2 vietą
„Sūduva B“ sezono pusiaukelę pasiekė iškovodama pergalę
Įvyko paskutinės I etapo seniūnijų žaidynių krepšinio varžybos
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

Politika

Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve
Kidulių dvare surengtas kasmėnesinis seniūnų susisirinkimas
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą

Įdomu

Protėvių primygtinis ir įkyrus svečių raginimas valgyti buvo laikomas vaišingumo ženklu
Uogų sezonas: kas stiprina organizmą, o kas – sukelia audrą pilve?
Lietuvoje grynieji išlieka populiariausias mokėjimo būdas, tarp jaunimo sparčiai auga skaitmeninių piniginių populiarumas
Atsargiai naudokitės oro kondicionieriais: peršalti yra kur kas paprasčiau nei atrodo

Verslas

Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams
Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją
Populiariausios buhalterinės paslaugos Vilniuje: ką siūlo šiuolaikinės įmonės?

Mokslas ir studijos

Kuo vaiko emocinei būklei gali būti svarbi privati mokykla?
Vilkaviškyje startavo Vaikų globos savaitė
Kaip išrinkti privatų darželį?
Finansiškai paskatinti gabūs Kalvarijos savivaldybės mokiniai ir jų mokytojai

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus