• Artimiausi renginiai
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Karas
  • Pranešk
10 °c
Marijampolė
6 ° Sk
2 ° Pr
0 ° An
Šeštadienis, 25 kovo
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Kino repertuaras
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Trys pigūs produktai verti karaliauti ant mūsų kasdienio stalo

2023-01-06
Įdomu, Sveikata
Laikas: 5 min skaitymo
A A
Silkė @ Asociatyvi freepik.com nuotrauka

Silkė @ Asociatyvi freepik.com nuotrauka

Minėdami Trijų karalių dieną, išlydime didžiąsias metų šventes ir įsiliejame į įprastą gyvenimo ritmą, pasiryžę laikytis sau duotų pažadų, pavyzdžiui, sveikiau maitintis. Dietistė Vaida Kurpienė pataria, kokie trys produktai turėtų karaliauti mūsų mityboje, kad galėtume džiaugtis stipresne sveikata ir geresne savijauta.

Sveikatai naudingi produktai, gausūs organizmui reikalingų medžiagų, dažnai yra įprasti ir neįmantrūs, nebrangūs bei lengvai įtraukiami į kasdienį mitybos racioną. Pasak dietistės, jeigu jai reikėtų išsirinkti tik tris sveikatai naudingus produktus, kurių asortimentas prekybos centruose gausus ir kokybiškas, o kaina maža – tai būtų kopūstai, burokėliai ir silkė.

 

Vitamino C sandėlis visą šaltąjį sezoną

 

„Baltagūžis kopūstas mūsų virtuvėje pats populiariausias, tačiau šiandien galime įsigyti apie 10 skirtingų rūšių kopūstų, tad siūlau į šią daržovę pažvelgti plačiau ir į racioną taip pat įtraukti žiedinių, Briuselio, lapinių, raudonųjų kopūstų, kaliaropių, kurios irgi yra kopūstinių šeimos narės. Visi kopūstai turi mažai kalorijų ir yra tikras vitamino C užtaisas. Kopūstuose, ypač brokoliuose, vitamino C kiekis didesnis nei citrinoje. Šio vitamino kiekis organizme daro įtaką nuotaikai, aktyvumui, darbingumui ir atsparumui virusams. Teigiama, kad kopūstai išsaugo mažai pakitusį vitamino C kiekį iki aštuonių mėnesių nuo derliaus nuėmimo – tuo negali pasigirti jokia kita daržovė”, – teigia specialistė.

Dietistė pabrėžia, kad kopūstuose gausu ne tik vitamino C, bet ir yra kalio, magnio, geležies druskų, fermentų, fitoncidų, vitaminų B5, PP ir U bei daug ląstelienos, o brokoliuose bei tamsios spalvos kopūstuose – ir kitų antioksidantų teigiamai veikiančių mūsų organizmą. Kopūstuose esančios medžiagos padeda išlaikyti sveiką odą, raumenų tonusą, padeda skatinti ląstelių atsinaujinimą, padeda skaidyti baltymus, angliavandenius ir riebalus, prisideda prie blogojo cholesterolio kiekio kraujyje mažinimo ir greitesnio žaizdų gijimo.

„Kopūstai yra viena populiariausių daržovių pirkėjų krepšeliuose – ypač baltagūžiai kopūstai, kurių asortimentą mūsų prekybos tinkle iki pat balandžio mėnesio sudaro išimtinai Lietuvoje užaugintos  daržovės. Kopūstų pasirinkimas mūsų tinklo parduotuvėse yra gan platus – nuo kalafiorų, kaliaropių iki jūros kopūstų. Beje, šaltuoju metų laiku gerokai ūgteli raugintų kopūstų paklausa”, – pasakoja Marius Tilmantas, „Maximos” Pirkimų departamento direktorius.

„Žiemą, kai tamsu, šalta ir siaučia virusai, būtų tiesiog nuodėmė į savo meniu neįtraukti raugintų kopūstų, – teigia dietistė. – Jie turi medžiagų, kurios padeda apsisaugoti nuo virusų, stiprinti mūsų žarnyno darbą, o per tai – ir organizmo atsparumą”.

Ekspertė pataria raugintus kopūstus, kaip ir kitas raugintas daržoves, vartoti dažnai, bet po mažai – pavyzdžiui, po šaukštą prie pietų, vakarienės patiekalų ar užkandžių. Tokiu būdu vis pamaitinsite savo žarnyno gerąsias bakterijas bei suteiksite organizmui medžiagų, padedančių virškinti maistą, bet išvengsite didelio kiekio druskos vienu metu. Tai ypač aktualu turintiems padidintą kraujospūdį ar vartojantiems mažai skysčių.

 

Ar teisingai valgote burokėlius?

 

Burokėliai turi daug ląstelienos, kuri gali pagerinti virškinimą ir suaktyvinti žarnyno judesius. Anot dietistės, ši daržovė padeda pasisavinti gyvūninės kilmės baltymus, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, dėl turimų antioksidantų gali padėti sumažinti lėtinių ligų atsiradimą ir vystymąsi.

„Burokėliai taip pat gali padidinti bei palaikyti raumenų jėgą ir ištvermę, tad juos valgyti aktualu ir sportuojantiems, augančiam organizmui – vaikams bei paaugliams. Burokėliuose esantis cholinas gali padėti pagerinti kraujotaką ir sumažinti lėtinius uždegimus, palaikyti ląstelių apvalkalėlių  struktūrą, padėti geriau išsimiegoti, stiprinti atmintį, tad yra naudingas mokantis. Taigi, šią daržovę prasminga įtraukti ne tik į moksleivių mitybą, bet visoms amžiaus grupėms, juk naujų dalykų mokomės kasdien kaip maži, taip ir dideli. Burokėliai yra puikus liuteino ir zeaksantino šaltinis, kurie ypač naudingi akių sveikatai. Be to, tai yra betaino šaltinis, kuris svarbus serotonino – laimės hormono – gamybai smegenyse”, – kuklios daržovės „supergalias” vardija dietistė.

Tačiau ji pabrėžia, kad išvardintų naudų daugiausia galima gauti valgant termiškai neapdorotus burokėlius – šviežius arba raugintus, fermentuotus.

„Burokėliuose esanti alfa-lipoinė rūgštis gali padėti sumažinti gliukozės kiekį, padidinti jautrumą insulinui ir padėti išvengti oksidacinio streso sukeltų pokyčių diabetu sergantiems žmonėms. Tačiau virti iki minkštumo burokėliai – ir net šviežių burokėlių sultys, organizme gali būti pasisavinami per greitai ir aktyviai nesportuojantiems žmonėms kaip tik gali padidinti per didelius gliukozės svyravimus bei su tuo susijusius uždegimus “, – aiškina mitybos specialistė.

Specialistė pataria šviežius sutarkuotus burokėlius naudoti salotoms arba sumaišyti juos su raugintais kopūstais ir palaikyti valandą ar net visą dieną – bus ir skanu, ir sveika. Švieži burokėliai kieti ir sunkokai kramtomi, bet sutarkavus juos smulkiais šiaudeliais ir pafermentavus valandą ar ilgiau su rūgščiomis sultimis, tokiomis kaip citrinos, svarainių, greipfrutų ar raugintų kopūstų sunka, skonis sušvelnės, o daržovė suminkštės ir taps maloni valgyti. Papildoma nauda – šviežių burokėlių mažo kiekio pakanka sotumui pasiekti. Jei burokėlius verdama – virkime trumpiau nei įprastai, kad būtų dar ką pakramtyti.

Tiesa, burokėlių reikėtų saikingai valgyti tiems, kurių kraujospūdis labai žemas, mat ši daržovė gali sumažinti kraujo spaudimą. Saikingai burokėlius reikia vartoti sergantiems osteoporoze, nes burokėliai šiek tiek apsunkina kalcio pasisavinimą, taip pat – sergant akmenlige, kuri gali paūmėti dėl burokėliuose esančios oksalo rūgšties.

 

Silkė turėtų būti dažnas svečias ant stalo

 

Sumuštinį vietoje dešros galima pagardinti silke, jos galima dėti prie rytinio grūdų patiekalo, į salotas vietoje lašišos, valgyti tradiciškai su bulve ar paruošti mišrainę su daržovėmis, gaminti patiekalus su mums mažiau įprastais, bet puikiai su silke derančiais kaparėliais. Taip pat ji puikiai tinka su jau minėtais burokėliais, kaip šviežiais, taip ir keptais orkaitėje.

„Silkė – vertingas maisto produktas, kuriame daug vitaminų, mineralinių medžiagų, mikroelementų. Vertingiausia laikoma „Matjes” silkė – tai jauna, švariuose vandenyse užaugusi žuvis, riebesnė už įprastą silkę ir turinti daugiau omega-3 riebalų rūgščių, kurių mūsų mityboje dažnai trūksta. Omega-3 gausi riebi žuvis gali padėti pagerinti nuotaiką, sumažinti uždegimus, teigiamai veikia nervinę sistemą, padeda reguliuoti hormonus. Kita vertus, įprasta Atlanto silkė taip pat suteiks tokios pat naudos, tik šiek tiek mažiau, tad kiekvienas gali pasirinkti pagal savo finansines galimybes – vertingai maitintis galima ir mažai lėšų skiriant maistui “, – pasakoja specialistė.

Dietistė teigia, kad mėgstantiems gaminti, naudingiau rinktis neišdarinėtą silkę ir keletą papildomų minučių padirbėti namuose arba pirkti užšaldytą silkę – šitaip galima kontroliuoti patiekalo skonį ir sudėtį bei išvengti nepageidaujamų ingredientų.

„Dėl omega-3 gausos, silkę galima vadinti laimės maistu, mat šie riebalai net trumpuoju periodu padeda išsiskirti laimės hormonui – dopaminui, tad pavalgius silkės, tikėtina,  pasijusime žvaliau ir linksmiau”, – teigia ekspertė.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: BurokėliaiSilkėVitaminas C
DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Ugdymo įstaigose atnaujinti sveikatos kabinetai
Mokslas ir studijos

Ugdymo įstaigose atnaujinti sveikatos kabinetai

Velykos
Įdomu

Namuose užauginta Velykų žolė: suskubkite, spėti liko vos pora dienų

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Dar daugiau naujovių Mokolų mikrorajono gyventojams
Ugdymo įstaigose atnaujinti sveikatos kabinetai
Lietuvos vaikų uždarų patalpų lengvosios atletikos čempionate – marijampoliečių medaliai
Kalvarijoje vyko susitikimas su keliautoju, kalvarijiečiu Algirdu Liutkevičiumi

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
„Pavasario lygiadienis – Šviesos upė“ reginys Poezijos parke!
Kviečiame Marijampolėje balsuoti ir išrinkti nusipelniusius nominacijų „Kultūros katės“
Skelbiama mugės „Cukrinis festivalis 2023“ organizatoriaus atranka

Sportas

Lietuvos vaikų uždarų patalpų lengvosios atletikos čempionate – marijampoliečių medaliai
Plaukimo varžybose Kauno rajone – MSC auklėtinių medaliai
„Kuršius“ nušlavęs „Vytis-VDU“ pasitinka ketvirtfinalį: „Varžovus gerbiame, bet jų nebijome“
„Perlo“ sezoną užbaigusi „Šilutė“ žengė į ketvirtfinalį

Politika

Vyko paskutinis šios kadencijos Marijampolės regiono plėtros tarybos kolegijos posėdis
Marijampolėje vyko apskritojo stalo diskusija apie migrantus iš trečiųjų šalių
Didžiausi rinkimų laimėtojai ir pralaimėtojai Sūduvoje
Šakiuose lankėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė

Įdomu

Namuose užauginta Velykų žolė: suskubkite, spėti liko vos pora dienų
Sodininkystės sezonas prasideda: pasikartokite žinias apie stabligę ir pirmą pagalbą įsipjovus
Vaiko teisių gynėjai telkia institucijas ir kreipiasi į visuomenę: kartu ieškokime būdų stabdyti vaikų patiriamą smurtą
Kaip prižiūrėti peilius: patarimai, kurie užtikrins ilgesnį tarnavimo laiką

Verslas

Vyko paskutinis šios kadencijos Marijampolės regiono plėtros tarybos kolegijos posėdis
Marijampolėje vyko apskritojo stalo diskusija apie migrantus iš trečiųjų šalių
Poezijos parke – patraukli prekybos vieta
Sūduvos krašto verslininkai susipažino su ES ir valstybės teikiamomis finansinėmis priemonėmis

Mokslas ir studijos

Ugdymo įstaigose atnaujinti sveikatos kabinetai
Marijampolės apskrities mokyklose pristatyta Eco-schools programa: vaikai ieškojo būdų, kaip padėti dėl klimato kaitos negalinčiai užmigti miegapelei
Kazlų Rūdos savivaldybės mokinių 2023 metų olimpiadų ir konkursų rezultatai
Marijampolėje – nauja ikimokyklinio ugdymo grupė 1 metų vaikams!

Turizmas

Ekspertė pataria: kaip elgtis praradus ar sugadinus bagažą?
Šalies apgyvendinimo įstaigos sulaukė 3,4 mln. turistų, arba 1,6 karto daugiau nei pernai
Atostogos su šeima: kokia trukmė optimali, kad pailsėtų ir vaikai, ir tėvai
Valentino dienos kelionės: kaip išpildyti visus romantiškus poros lūkesčius?
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2023

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Kino repertuaras
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus