• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
21 °c
Marijampolė
19 ° Št
16 ° Sk
14 ° Pr
Šeštadienis, 23 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žymių moterų receptai – šventiniam Kalėdų stalui

2015-12-23
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A

Be kokio saldumyno neįsivaizduojamas Šv. Kalėdų rytas? Gal tai – iš kartos į kartą perduodamas receptas, o gal – asmeninės kūrybos vaisius? Žiemos šventėms artėjant, paprašėme poros žinomų moterų pasidalinti saldžiais kalėdiniais receptais ir atskleisti, kokių Kūčių tradicijų paprastai laikosi.

Keksiukų karaliene tituluojama renginių organizatorė Liucina Rimgailė papasakojo apie labai seniai interneto platybėse rastą nuostabaus morkų biskvito su riešutais ir kokosu receptą.

„Biskvitą naudoju kaip pagrindą tortui arba keksiukams, kurie savo ypatingą skonį atskleidžia su pritaikytu kremu. Man pačiai labiausiai patinka su šiuo biskvitu derinti kreminio sūrio ir grietinėlės, arba varškės pagrindu pagamintą kremą“, – teigė L. Rimgailė.

Pagrindinė tradicija, kurios mergina laikosi kiekvienais metais – per Kūčias ir Šv. Kalėdas būtinai susitinka su visa šeima. „Sėdame prie stalo, po kurio staltiese yra padėta šiek tiek šieno, ir ragaujame dvylika arba daugiau patiekalų. Jų gamybą tarpusavyje pasidalina visos šeimos moterys, kad visko gaminti nereikėtų vienai. Kol kas šeimoje turime tik vieną vaiką – mano sūnėną: į jį dovanojant dovanas kreipiamas didžiausias dėmesys“, – pasakojo L. Rimgailė.

Tuo tarpu aktorė, renginių vedėja Kristina Savickytė-Damanskienė iš kalėdinių tradicijų išskirtų nebent vieną: visi Kūčių patiekalai, net ir kūčiukai, būna gaminami namuose.

„Kūčias visuomet sutinkame namie, su šeima, prie stalo su įprastu skaičiumi – dvylika – patiekalų. Receptas, kuriuo norėčiau pasidalinti – tai Šv. Kalėdų dieną, tik išpakavus dovanas, valgomas keksas. Jo receptą išmokau iš virtualios draugės Inos“, – šypsodamasi sakė K. Savickytė-Damanskienė.

Liucinos Rimgailės keksiukai

Ingredientai:

2 puodeliai (280 g) miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukšteliai sodos
2 šaukšteliai cinamono

1/2 šaukštelio maltų muskato riešutų
3/4 šaukštelio druskos
3 puodeliai (600 g) tarkuotų morkų
150 g kapotų „Arimex“ lazdyno riešutų

100 g kokoso drožlių

1 puodelis (200 g) rudojo cukraus
1 puodelis (220 g) saulėgrąžų aliejaus
4 dideli kiaušiniai
Vieno apelsino žievelė

Gaminimo būdas:
Įkaitinkite orkaitę iki 160°C temperatūros, į keksiukų formeles sudėkite popierinius krepšelius.
Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, muskato riešutus, apelsino žievelę ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite tarkuotas morkas, kapotus riešutus, kokoso drožles.
Trečiame dubenyje išplakite aliejų su cukrumi iki vientisos masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant. Į aliejaus plakinį atsargiai įmaišykite miltų mišinį. Sausų miltų turi nelikti. Galiausiai į tešlą įmaišykite morkų, riešutų ir kokoso drožlių mišinį. Paruoštą tešlą supilstykite į krepšelius, šiek tiek pabarstykite kapotais riešutais ir kepkite apie 30min. Skanaus!

Kalėdinis Kristinos Savickytės-Damanskienės keksas

Ingredientai:
200 g margarino kepiniams
200 g cukraus
3 kiaušiniai
200 g grietinės
350 g miltų
1 a/š kepimo miltelių

Vanilinio cukraus
0,5 pakelio (150 g.) mėgstamo riešutų ir džiovintų vaisių mišinio („Studentų maistas“, „Karališkasis mišinys“)

Gaminimo eiga:

Ištirpinkite margariną, supilkite cukrų ir išsukite – maišykite tol, kol cukrus ištirps. Nepertraukiamai maišant, įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę kartu su kepimo milteliais, suberkite miltus ir vanilinį cukrų. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Galiausiai suberkite nuplautas razinas ir riešutus (pastaruosius K. Savickytė-Damanskienė pasmulkina per pusę ar į keturias dalis, bet tai nėra nebūtina). Masę supilkite į kekso formą ir apie valandą kepkite 180°C temperatūroje.

DalintisSiųsti

Kitos naujienos

Majonezas
Įdomu

Pamirškite visus mitus apie majonezą: dietologė pataria, kaip jį įtraukti į sveikatai palankią mitybą

Viržiai
Įdomu

Viržiai vazone džiugins ilgiau, jeigu žinosite, kur jų nedėti namuose ir kokiu pigiu produktu tręšti

Rekomenduojami video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Tėvynes labui – Marijampolėje šaliai prisiekė NPPKT kariai
Šakių rajone vystoma krizių centro veikla
Atėjus rudeniui baigtas maudymosi sezonas
Marijampolė savivaldybė dalyvaus „Perkūno bastiono“ pratybose

Kultūra

Pristatyta Edgaro Lajaus piešinių paroda „Žvilgsnis į praeitį“
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Festivalis „Kultūros savaitė“ pakvietė marijampoliečius į nebyliojo kino seansą
Marijampolės kalėjimo užimtumo specialistai bendradarbiauja su Suvalkijos socialinės globos namais

Sportas

„Sūduva-Mantinga“ iškovojo pirmąją pergalę pasiruošime
Turo anonsas: intriguojančių dvikovų savaitgalis
„Dzūkijos taurės“ lengvosios atletikos varžybose – marijampoliečių pergalės
Ralis „Aplink Lietuvą 2023“ pasieks ir Šakius

Politika

Pradedama partnerystė tarp Vilkaviškio rajono ir Marneulio (Sakartavelas) savivaldybių
Įvyko pirma naujai išrinktų Virbalio seniūnijos seniūnaičių sueiga
EP nariai: „Norime, kad U. Von der Leyen kitus penkerius metus vadovautų Europos Sąjungai“
EP nariai remia U. von der Leyen raginimą plėsti Europos Sąjungą

Įdomu

Pamirškite visus mitus apie majonezą: dietologė pataria, kaip jį įtraukti į sveikatai palankią mitybą
Viržiai vazone džiugins ilgiau, jeigu žinosite, kur jų nedėti namuose ir kokiu pigiu produktu tręšti
Kaip tinkamai paruošti automobilį žiemos sezonui?
Naujas šildymo sezonas: ką svarbu žinoti?

Verslas

Kalvarijoje vyko pirmieji verslo pusryčiai
Marijampolėje pradedama statyti nauja gamykla
Kviečiama SVV subjektus teikti paraiškas pagal Vilkaviškio rajono savivaldybės smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų finansavimo programą
Elektroninės prekybos populiarumą daugiausia lemia du jos suteikiami privalumai

Mokslas ir studijos

Marijampolės PRC mokiniai aktyviai leidosi į išvykas, o įstaigoje organizuojamas egzaminas
Marijampolės PRC: genocido dienos atminimo renginys, mugė, Europos judumo savaitė ir direktoriaus interviu radijuje
Kitąmet mokytojų atlyginimus siūloma didinti 20,5 proc.
Marijampolės PRC mokiniai lankėsi įmonėje bei Kaune, vyko Mokinių tarybos susirinkimas, bei tvirtinti ryšiai vakarėlyje

Turizmas

Kelionės po Lietuvą: kur nuvykti? Saugumas kelyje ir patarimai vairuojant naktį
Ką svarbu žinoti kiekvienam, kai oro vežėjas atsisako vežti, atšaukia ar atideda skrydį?
Nepriklausomybės Akto signatarų pėdsakai Sūduvos krašte
Buktos dvaras
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2023

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus