• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 27 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip mūsų protėviai gamindavo alų: puta buvo kokybės ženklas

2023-10-29
Įdomu
Laikas: 2 min skaitymo
A A
Istorinė nuotrauka

Protėviai itin mėgo alų / istorinė nuotr.

Lietuvių protėvių buityje vieni gėrimai, pavyzdžiui, kaip midus, vartoti prieš kelis šimtus metų, yra visai išnykę. Kiti, pavyzdžiui sula, gaminami iki šiol, tačiau tokio vartojimo, koks buvo anksčiau jau nebelikę.

Be jokios abejonės, pirmąją vietą mūsų protėvių kultūroje iš gėrimų užėmė alus. Iš visų alaus rūsių seniausiu laikomas salyklinis. Pasižymėjo savo stiprumu. Salyklui dažniausiai naudojo miežius. Kad alus daugiau putotų, į salyklą įmaišydavo žirninių miltų. Alaus puta buvo laikoma kokybės ženklu.

Apynius alui rinkdavo miške, paupių krūmuose arba tiesiog savo sodo pakraštyje. Alų šeimoje paprastai gamindavo šeimininkas. Kartais geram alui padaryti už tam tikrą atlygį buvo kviečiamas geriausias apylinkės aludaris.

Alaus darymo periodas dalinamas į du etapus: salyklo paruošimą ir paties alaus virimą. Grūdai salyklui buvo mirkomi bačkose, geldose. Mirkymo trukmė – vidutiniškai dvi ar trys valandos. Vandenį nusunkus klėtyje ar stuboje, ant grindų supildavo grūdus ir daigindavo. Daiginimas užtrukdavo nuo trijų iki šešių dienų.

Pradėję dygti grūdai buvo išmaišomi. Vėliau džiovinami krosnyje. Vasaros metu tiesiog padedami prieš saulę. Išdžiovintus grūdus stambiai sumaldavo. Dažniausiai rankinėmis girnomis. Alus buvo verdamas įvairiose vietose: kieme, kluone, jaujoje virtuvėje.

Lietuvos kaime paplitus cukriniams runkeliams, alų gamindavo ir iš jų. Tokio alaus gamyba buvo labai praktikuojama karo ir pokario metais. Alų dažniausiai gamindavo įvairioms progoms: talkoms, krikštynoms, vestuvėms, kai kur net laidotuvėms.

Žiloje senovėje lietuviai midų gamindavo iš medaus. Dažniausiai iš liepų. Kuo ilgiau tokį midų laikydavo, tuo jis tapdavo lipnesnis.  Liepinis midus buvo perregimas tarsi vanduo. Vėliau midų iš protėvių gyvenimo išstūmė degtinė.

Dvidešimtojo amžiaus pradžioje Lietuvos kaimuose išpopuliarėjo naminio vyno gamyba. Tam naudojo įvairias namines ir laukines uogas, vaisius, ir ypač obuolius. Geram vynui pagaminti reikėjo milžiniško cukraus kiekio. Todėl vyno gamyba nebuvo masinė.

Sula dažniausiai buvo vartojama beržinė arba klevinė. Klevų miškuose buvo daug mažiau, nei beržų. Pavasarį, medžiams sprogstant, medžio kamiene grąžtu išgręždavo dešimt centimetrų gylio skylę. Įstatydavo medinį vamzdelį ar lataką, o po juo ant žemės pastatydavo kibirą ar ąsotį.

Sula buvo vartojama šviežia ar rauginta. Raugindavo mažuose kubiluose. Dėl skonio įmesdavo serbentų ar ąžuolo šakelių. Kad sula nesurūgtų, ji buvo laikoma vėsioje vietoje. Tokią sulą išlaikydavo kelis mėnesius. Be sulos protėviai į laukus nešdavosi ir vandens ąsotį, į kurį dėl skonio primerkdavo džiovintos duonos plutos.

Gamindavo ir girą. Džiovinta duona ar jos plutelės buvo užpilamos vandeniu mediniame kubile. Protėviai arbatą labai retai. Dažniausiai susirgę ar vaišindami svečius. Arbatžoles atstodavo įvairių augalų lapai ir žiedai: ramunės, liepžiedžiai, avietės šakos.

Dažniau nei arbata, ypač Užnemunėje, buvo vartojama kava. Gaminta iš sugruzdintų kviečių, rugių, iš darže auginamų cikorijos šaknų, ąžuolo gilių ir baltinama pienu.

Šaltinis: Tomas Sušinskas
Žymos: Sūduvos gidasToms SušinskasUžnemunė
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Policijos suvestinėje – įvykių margumynas: ieškoma priekaba „Regitroje“ ir 4000 eurų praradusi moteris
MRU Sūduvos akademija išlydėjo pirmąją absolventų laidą
Marijampolėje – stiprinama kontrolė dėl nelegalių pavežėjų
Janinos šimtmetis – širdies šventė visiems

Kultūra

Marijampoliečiai Jonines šventė prie Šešupės krantų
Joninių vakarą Valavičiuose nuvilnijo šventė, skirta ne tik Jonams – paminėtas ir kaimo 230-asis jubiliejus
Joninės nuskambėjo Kalvarijos Karališkame parke
Sasnava paminėjo įspūdingą 250 metų jubiliejų

Sportas

Donatas Vencevičius: „Gaila, nes buvome arčiau pergalės“
Sportuoji, bet rezultatai lėti? Galbūt kaltas šis nepastebėtas papildas
Rezultatyviose rungtynėse – lygiosios prieš Vilniaus „Žalgirį“
Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse vyko moterų tinklinio turnyras

Politika

Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą
R. Juknevičienė: „Ukraina jau dabar kariauja kaip de facto NATO narė“
Marijampolės savivaldybės delegacija lankėsi Norvegijos mieste Kvame
Vyko Vilkaviškio rajono asmenų su negalia draugijos ataskaitinis-rinkiminis susirinkimas

Įdomu

Celiulitas vasarą: ar įmanoma jį sušvelninti?
Janinos šimtmetis – širdies šventė visiems
Ieškai stiprių, bet saugių ploviklių? Rinkis tai, ką renkasi profesionalai
Ūkininkai Lietuvoje pirmą kartą surengė „Traktorių dakaro“ lenktynes

Verslas

Šiemet įsigalios nulinės emisijos aktas: tikisi žaliųjų technologijų proveržio Lietuvoje
Kaip išvengti rizikų pervežant negabaritinius krovinius?
Z kartos darbuotojai keičia žaidimo taisykles – ką turėtų žinoti Sūduvos regiono darbdaviai?
Kaip kalbų mokėjimas stiprina įmonės įvaizdį tarptautinėje rinkoje?

Mokslas ir studijos

MRU Sūduvos akademija išlydėjo pirmąją absolventų laidą
MRU Sūduvos akademija – universitetas, kuris renkasi būti arčiau tavęs
Gabiems mokiniams ir meno kūrėjams įteiktos premijos
Sveikatos apsaugos ministerija kviečia būsimus studentus rinktis slaugos studijas ir studijuoti nemokamai bei gauti stipendiją

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus