• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 10 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip mūsų protėviai gamindavo alų: puta buvo kokybės ženklas

2023-10-29
Įdomu
Laikas: 2 min skaitymo
A A
Istorinė nuotrauka

Protėviai itin mėgo alų / istorinė nuotr.

Lietuvių protėvių buityje vieni gėrimai, pavyzdžiui, kaip midus, vartoti prieš kelis šimtus metų, yra visai išnykę. Kiti, pavyzdžiui sula, gaminami iki šiol, tačiau tokio vartojimo, koks buvo anksčiau jau nebelikę.

Be jokios abejonės, pirmąją vietą mūsų protėvių kultūroje iš gėrimų užėmė alus. Iš visų alaus rūsių seniausiu laikomas salyklinis. Pasižymėjo savo stiprumu. Salyklui dažniausiai naudojo miežius. Kad alus daugiau putotų, į salyklą įmaišydavo žirninių miltų. Alaus puta buvo laikoma kokybės ženklu.

Apynius alui rinkdavo miške, paupių krūmuose arba tiesiog savo sodo pakraštyje. Alų šeimoje paprastai gamindavo šeimininkas. Kartais geram alui padaryti už tam tikrą atlygį buvo kviečiamas geriausias apylinkės aludaris.

Alaus darymo periodas dalinamas į du etapus: salyklo paruošimą ir paties alaus virimą. Grūdai salyklui buvo mirkomi bačkose, geldose. Mirkymo trukmė – vidutiniškai dvi ar trys valandos. Vandenį nusunkus klėtyje ar stuboje, ant grindų supildavo grūdus ir daigindavo. Daiginimas užtrukdavo nuo trijų iki šešių dienų.

Pradėję dygti grūdai buvo išmaišomi. Vėliau džiovinami krosnyje. Vasaros metu tiesiog padedami prieš saulę. Išdžiovintus grūdus stambiai sumaldavo. Dažniausiai rankinėmis girnomis. Alus buvo verdamas įvairiose vietose: kieme, kluone, jaujoje virtuvėje.

Lietuvos kaime paplitus cukriniams runkeliams, alų gamindavo ir iš jų. Tokio alaus gamyba buvo labai praktikuojama karo ir pokario metais. Alų dažniausiai gamindavo įvairioms progoms: talkoms, krikštynoms, vestuvėms, kai kur net laidotuvėms.

Žiloje senovėje lietuviai midų gamindavo iš medaus. Dažniausiai iš liepų. Kuo ilgiau tokį midų laikydavo, tuo jis tapdavo lipnesnis.  Liepinis midus buvo perregimas tarsi vanduo. Vėliau midų iš protėvių gyvenimo išstūmė degtinė.

Dvidešimtojo amžiaus pradžioje Lietuvos kaimuose išpopuliarėjo naminio vyno gamyba. Tam naudojo įvairias namines ir laukines uogas, vaisius, ir ypač obuolius. Geram vynui pagaminti reikėjo milžiniško cukraus kiekio. Todėl vyno gamyba nebuvo masinė.

Sula dažniausiai buvo vartojama beržinė arba klevinė. Klevų miškuose buvo daug mažiau, nei beržų. Pavasarį, medžiams sprogstant, medžio kamiene grąžtu išgręždavo dešimt centimetrų gylio skylę. Įstatydavo medinį vamzdelį ar lataką, o po juo ant žemės pastatydavo kibirą ar ąsotį.

Sula buvo vartojama šviežia ar rauginta. Raugindavo mažuose kubiluose. Dėl skonio įmesdavo serbentų ar ąžuolo šakelių. Kad sula nesurūgtų, ji buvo laikoma vėsioje vietoje. Tokią sulą išlaikydavo kelis mėnesius. Be sulos protėviai į laukus nešdavosi ir vandens ąsotį, į kurį dėl skonio primerkdavo džiovintos duonos plutos.

Gamindavo ir girą. Džiovinta duona ar jos plutelės buvo užpilamos vandeniu mediniame kubile. Protėviai arbatą labai retai. Dažniausiai susirgę ar vaišindami svečius. Arbatžoles atstodavo įvairių augalų lapai ir žiedai: ramunės, liepžiedžiai, avietės šakos.

Dažniau nei arbata, ypač Užnemunėje, buvo vartojama kava. Gaminta iš sugruzdintų kviečių, rugių, iš darže auginamų cikorijos šaknų, ąžuolo gilių ir baltinama pienu.

Šaltinis: Tomas Sušinskas
Žymos: Sūduvos gidasToms SušinskasUžnemunė
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Paroda „Abipus sienos“ Marijampolėje – ilgamečio bendradarbiavimo vaisius
Pagalba gyventojams: būsto pritaikymas žmonėms su negalia
Marijampolėje surengti Vietos savivaldos dienos apdovanojimai
19 taškų deficitą panaikinę marijampoliečiai išsikapstė prieš „Ryto“ jaunimą

Kultūra

Paroda „Abipus sienos“ Marijampolėje – ilgamečio bendradarbiavimo vaisius
Marijampolėje surengti Vietos savivaldos dienos apdovanojimai
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jessica Shy koncerto Vingio parke bilietai išpirkti per parą: ar kris visų laikų lankomumo rekordas?

Sportas

19 taškų deficitą panaikinę marijampoliečiai išsikapstė prieš „Ryto“ jaunimą
Ant bangos: Ramanausko dūris atnešė „Perlas Go“ pergalę uostamiestyje
Lanką drebinę „Vyčio-VDU“ krepšininkai tvirtai įveikė „Steką“
Atnaujinta Marijampolės sporto centro salė paruošta naujam sporto sezonui

Politika

Marijampolėje surengti Vietos savivaldos dienos apdovanojimai
Savivaldybėje lankėsi Vilkaviškio pradinės mokyklos ketvirtokai
Šakiuose surengtas tradicinis kasmėnesinis seniūnų pasitarimas
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Viešosios tvarkos skyrius

Įdomu

Augantis poreikis sandėliukams: kodėl vis daugiau žmonių renkasi nuomą?
Šunskuose vyko kūrybinis vakaras „Mano paslaptis – mano kosmetinė“
„Via Lietuva“: saugaus eismo egzaminas jau prasidėjo – kviečiame dalyvauti
Vaistinėlė prieš gimdymą: ką svarbu turėti mamai ir naujagimiui pirmosioms savaitėms

Verslas

Investicinė bendrovė „Unlim“ investuos iki 10 mln Eur į jaunas gamybos įmones Lietuvoje
Nuo vietinės parduotuvės iki pardavimų visoje Europoje: kaip ištrūkau iš 95 % spąstų
Kaip išsirinkti diagnostikos įrangą autoservisui?
Su moderniu Marijampolės SDG biuru susipažino Sūduvos pramonės ir verslo asociacijos nariai

Mokslas ir studijos

Kazlų Rūdoje beveik 100 moksleivių pasitiko „Saugaus eismo karavaną“
Savivaldybėje lankėsi Vilkaviškio pradinės mokyklos ketvirtokai
Pasveikinti Vilkaviškio rajono pedagogai
Šakiuose paminėta Mokytojų dienos šventė

Turizmas

Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Raudondvario grafo Tiškevičiaus šventovė
Regiono turizmo forume – idėjos, partnerystės ir ateities vizijos
Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus