• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 10 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip mūsų protėviai gamindavo alų: puta buvo kokybės ženklas

2023-10-29
Įdomu
Laikas: 2 min skaitymo
A A
Istorinė nuotrauka

Protėviai itin mėgo alų / istorinė nuotr.

Lietuvių protėvių buityje vieni gėrimai, pavyzdžiui, kaip midus, vartoti prieš kelis šimtus metų, yra visai išnykę. Kiti, pavyzdžiui sula, gaminami iki šiol, tačiau tokio vartojimo, koks buvo anksčiau jau nebelikę.

Be jokios abejonės, pirmąją vietą mūsų protėvių kultūroje iš gėrimų užėmė alus. Iš visų alaus rūsių seniausiu laikomas salyklinis. Pasižymėjo savo stiprumu. Salyklui dažniausiai naudojo miežius. Kad alus daugiau putotų, į salyklą įmaišydavo žirninių miltų. Alaus puta buvo laikoma kokybės ženklu.

Apynius alui rinkdavo miške, paupių krūmuose arba tiesiog savo sodo pakraštyje. Alų šeimoje paprastai gamindavo šeimininkas. Kartais geram alui padaryti už tam tikrą atlygį buvo kviečiamas geriausias apylinkės aludaris.

Alaus darymo periodas dalinamas į du etapus: salyklo paruošimą ir paties alaus virimą. Grūdai salyklui buvo mirkomi bačkose, geldose. Mirkymo trukmė – vidutiniškai dvi ar trys valandos. Vandenį nusunkus klėtyje ar stuboje, ant grindų supildavo grūdus ir daigindavo. Daiginimas užtrukdavo nuo trijų iki šešių dienų.

Pradėję dygti grūdai buvo išmaišomi. Vėliau džiovinami krosnyje. Vasaros metu tiesiog padedami prieš saulę. Išdžiovintus grūdus stambiai sumaldavo. Dažniausiai rankinėmis girnomis. Alus buvo verdamas įvairiose vietose: kieme, kluone, jaujoje virtuvėje.

Lietuvos kaime paplitus cukriniams runkeliams, alų gamindavo ir iš jų. Tokio alaus gamyba buvo labai praktikuojama karo ir pokario metais. Alų dažniausiai gamindavo įvairioms progoms: talkoms, krikštynoms, vestuvėms, kai kur net laidotuvėms.

Žiloje senovėje lietuviai midų gamindavo iš medaus. Dažniausiai iš liepų. Kuo ilgiau tokį midų laikydavo, tuo jis tapdavo lipnesnis.  Liepinis midus buvo perregimas tarsi vanduo. Vėliau midų iš protėvių gyvenimo išstūmė degtinė.

Dvidešimtojo amžiaus pradžioje Lietuvos kaimuose išpopuliarėjo naminio vyno gamyba. Tam naudojo įvairias namines ir laukines uogas, vaisius, ir ypač obuolius. Geram vynui pagaminti reikėjo milžiniško cukraus kiekio. Todėl vyno gamyba nebuvo masinė.

Sula dažniausiai buvo vartojama beržinė arba klevinė. Klevų miškuose buvo daug mažiau, nei beržų. Pavasarį, medžiams sprogstant, medžio kamiene grąžtu išgręždavo dešimt centimetrų gylio skylę. Įstatydavo medinį vamzdelį ar lataką, o po juo ant žemės pastatydavo kibirą ar ąsotį.

Sula buvo vartojama šviežia ar rauginta. Raugindavo mažuose kubiluose. Dėl skonio įmesdavo serbentų ar ąžuolo šakelių. Kad sula nesurūgtų, ji buvo laikoma vėsioje vietoje. Tokią sulą išlaikydavo kelis mėnesius. Be sulos protėviai į laukus nešdavosi ir vandens ąsotį, į kurį dėl skonio primerkdavo džiovintos duonos plutos.

Gamindavo ir girą. Džiovinta duona ar jos plutelės buvo užpilamos vandeniu mediniame kubile. Protėviai arbatą labai retai. Dažniausiai susirgę ar vaišindami svečius. Arbatžoles atstodavo įvairių augalų lapai ir žiedai: ramunės, liepžiedžiai, avietės šakos.

Dažniau nei arbata, ypač Užnemunėje, buvo vartojama kava. Gaminta iš sugruzdintų kviečių, rugių, iš darže auginamų cikorijos šaknų, ąžuolo gilių ir baltinama pienu.

Šaltinis: Tomas Sušinskas
Žymos: Sūduvos gidasToms SušinskasUžnemunė
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Gaisras Marijampolės centre sukėlė sujudimą: skubėjo gausios tarnybų pajėgos
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Marijampolėje įrengta dar viena nauja ir atnaujinta esama automobilių stovėjimo aikštelė

Kultūra

Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis

Sportas

„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje
Mažumoje jau antrą minutę likęs „Kauno Žalgiris“ nusileido Bulgarijos ekipai
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Kraują stingdantis mūšis kelyje Liudvinavas-Krosna
Skaitmeninių mokėjimų era: kaip keičiasi vartotojų atsiskaitymo įpročiai?
Kokio būsto ieškote? 5 klausimai, padėsiantys nuspręsti
Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus