• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 21 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žiemos pramoga – mėsos kepimas ant griliaus

2023-01-10
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Ant griliaus kepta mėsa @ Asociatyvi nuotrauka

Ant griliaus kepta mėsa @ Asociatyvi nuotrauka

Tamsiomis žiemos dienomis pasiilgstame saulės ir smagių išvykų su bičiuliais gamtoje. Nors lauke dar nosį žnaibo šaltukas, taip pat galime mėgautis ant žarijų kepamos mėsos aromatais, tereikia tinkamai tam pasiruošti. Pasak prekybos tinklo „Rimi” technologo Vido Nadzeikos, mėsos kepimas ant griliaus žiemą mažai kuo skiriasi nuo šiltojo sezono, tereikia žinoti kelias taisykles. Norintiems mėgautis sveikatai palankiais patiekalais gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kepimui visada reikėtų rinktis šviežią ir liesesnę mėsą, o ne rūkytą ar kitaip apdorotą.

 

Žiemos iškylai – daugiau kuro kepsninėms

 

Vis dažniau pradžiuginant saulei, grilinimo mėgėjai nors trumpam išsiruošia į gamtą ar nutaria pasičirškinti kepsnių savo kiemo terasose. Daug kam iškyla klausimas dėl kepsninių kuro: galbūt vertėtų rinktis kitokį, nei vasarą, labiau pritaikytą šaltajam sezonui. Pasak mėsos technologo, temperatūra virš įkaitusių anglių nelabai priklauso nuo oro temperatūros, tad svarbu tik tai, kad tiesiai ant žarijų nekristų snaigės ar lietaus lašai: „Visiškai nesvarbu, kuriuo metų laikų kursite grilių, nerekomenduoju naudoti jokių briketų ar tablečių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, pavyzdžiui, klijai.”

O kepti ant griliaus taip pat galite viską, ką renkatės ir vasarą: mėsą, daržoves, vaisius.  „Tik reikėtų atsižvelgti į tai, kad dienos dar trumpos, anksti temsta, tad jei planuojate išvyką, apgalvokite, kiek laiko būsite gamtoje, kad neužkluptų tamsa. Taip pat vertėtų pasiimti daugiau anglių ar malkų, nes jos sudega greičiau nei vasarą. Patogiau būtų mėsą susiverti ant iešmų jau namuose ir vežtis paruoštą, kad lauke nereikėtų šalti”, – pataria mėsos technologas.

 

Skanaukime mėsos saikingai

 

Ant žarijų galima išsikepti įvairiausių daržovių, kurios bus puikus priedas prie mėsos – dažnai iškyloms gamtoje pasirenkama kiauliena. Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad kiaulienos reikėtų skanauti 2-3 kartus per mėnesį, rinktis liesesnes mėsos dalis ir ruošti ją be papildomų riebalų.

„Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitamino), o lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais. Todėl, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti, o mėsos gaminių iš jos (vyniotinių, rūkytos, vytintos mėsos) skanauti reikėtų dar rečiau”, – įspėja dietologė.

 

Kiauliena – mėgstama lietuvių mėsa

 

Kiauliena visada Lietuvoje buvo bene populiariausia mėsa, o jos panaudojimo būdų įvairiose pasaulio virtuvėse rastume šimtus. Nors tradiciškai ši mėsa laikoma gana kaloringa ir riebia, prekybos tinklo „Rimi” komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausios yra išpjova, kumpis ir nugarinė.

Kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje, tad jos asortimentas visais metų laikais itin platus. „Jei vasarą kepimui gamtoje dažnai buvo ieškoma marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų ir šonkaulių, tai šaltuoju periodu daugiau gaminama namuose. Į pirkėjų krepšelius keliauja smulkinta mėsa, fasuoti nedideli jos gabalėliai, sveriami nefasuoti mėsos gaminiai. Na, o skubantiems visada turime jau paruoštų kepti, marinuotų kiaulienos kepsnių, tinkamų kepti tiek ant griliaus, tiek keptuvėje”, – primena specialistė.

Pasak ekspertės, „Rimi” parduotuvėse mėsos tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad lietuviškos bei atvežtinės produkcijos asortimentas čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių. „Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus kokybiška ir skani. Ypač šviežia – sveriama kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1–2 dienas”, – sako vadovė.

Mėsos technologas iškyloms į gamtą visada renkasi mažus mėsos gabaliukus, nes žiemą juos paprasčiausia išsikepti. Taigi, ir kitiems siūlo pasinaudoti išbandytu, paprastu ir niekada nenuvylusiu receptu.

 

Kiaulienos sprandinės šašlykas

 

RECEPTAS 

Šašlykui reikės:

1 kg kiaulienos sprandinės;

12–14 g druskos;

1 vnt. svogūno;

3–4 skiltelių česnako;

3–4 g džiovintų čiobrelių;

Penkių grūstų pipirų mišinio – pagal skonį.

Kaip paruošti: 

1. Supjaustykite mėsą gabaliukais, kurių kiekvienas svertų apie 50-60 gramų.

2. Smulkiai sutarkuokite svogūną ir česnako skilteles.

3. Druska, pipirais, prieskoniais ir svogūnų bei česnakų mišiniu gerai įtrinkite mėsos gabaliukus.

4. Taip paruoštą mėsą galima kepti iškart, bet galite palaikyti ją per naktį.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: GriliusMėsa
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Pasodintas simbolinis ąžuolas Paprūsės 500-mečiui paminėti
Teismui perduota byla dėl nužudymo Vilkaviškio rajone
Gavaltuvoje nužudytas pusamžis vyras
„Via Baltica“ automagistralėje sujungtos atkarpos tarp Lietuvos ir Lenkijos

Kultūra

Pasodintas simbolinis ąžuolas Paprūsės 500-mečiui paminėti
Lenkijos chorų pamokos: trijų Lietuvos vadovių „Erasmus+“ kelionė į chorinės kultūros širdį
Iškilmingai paminėtos knygnešio Petro Kriaučiūno gimimo metinės
Šakiuose paminėta Vyresnio amžiaus žmonių savaitė

Sportas

Finalo pakartojime – Žukausko trigubas dublis ir Vilkaviškyje pervažiuoti čempionai
„Vytis-VDU“ išsivežė dramatišką pergalę iš Palangos
Be Pukelio ir Užupio žaidę marijampoliečiai palaužė klydusią Jurbarko ekipą
Puikiai rungtynes pradėję „atakiečiai“ neatsilaikė prieš Joniškio „Delikatesą“

Politika

Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės
Vilkaviškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė dalyvavo mokomajame vizite „Jaunimo darbas Portugalijoje“
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą
Vicemerei Daivai Riklienei – Mykolo Romerio universiteto padėka už bendradarbiavimą

Įdomu

Pirmoji receptų knyga Lietuvoje išleista dar XX a. pradžioje
Ekspertas paaiškino, kodėl dar mokykloje įgytas įprotis sportuoti yra tiek pat svarbus, kiek kasdienis dantų valymas
Judėjimas be barjerų: kaip mobilios rampos tyliai palaiko pasaulio ritmą
Senųjų Šakių gyventojų susisiekimas su Kaunu ar Vilkaviškiu

Verslas

Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?
Ne tik „ciao“: kaip italų kalba gali atverti duris į verslą su Italija
Suvirinimo aparatai ir energijos sąnaudos

Mokslas ir studijos

Marijampolėje – 7-oji Klimato savaitė
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Ne tik „ciao“: kaip italų kalba gali atverti duris į verslą su Italija
Marijampolėje startuoja „RoboForge lyga“: technologijų šventė, tiesianti kelią į ateitį

Turizmas

Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Raudondvario grafo Tiškevičiaus šventovė
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus