• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 20 liepos
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Dietistė apie mėsą: kiek ir kokios rekomenduoja suvalgyti per savaitę

2023-06-18
Įdomu, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Mėsa

Mėsa / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas lietuvis per metus suvalgo apie 90 kilogramų mėsos, maždaug 250 gramų kasdien. Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacija jos rekomenduoja suvartoti tris kartus mažiau.

Kalbant apie tokios mitybos įtaką sveikatai, dietistė Indrė Trusovė įsitikinusi, kad ne mažiau svarbu nei suvartojamos mėsos kiekis yra jos kokybė ir rūšis, kurią renkamės.

„Nieko nenustebinsiu pasakydama, kad mityboje pati svarbiausia yra įvairovė. Nors nėra vieningos taisyklės, kaip dažnai galima valgyti mėsą, tačiau tarp specialistų vyraujanti rekomendacija yra 3–4 kartai per savaitę. Vieną porciją turėtų sudaryti maždaug 100 gramų paukštienos arba ne daugiau nei 70 gramų raudonos mėsos. Tačiau svarbu paminėti, kad tai yra bendros rekomendacijos. Kiekvienas žmogus yra individualus ir porcijų dydis gali varijuoti, priklausomai nuo asmeninių sveikatos rodiklių“, – sako I. Trusovė.

Jos teigimu, neramina tai, kad lietuviai rekomenduojamą mėsos suvartojimo kiekį stipriai viršija, be to, dažnai renkasi kiaulieną, neaplenkia ir įvairiausių perdirbtos mėsos produktų lentynų.

„Kaip žinia, Pasaulio sveikatos organizacija perdirbtos ir raudonos mėsos vartojimą sieja su onkologinėmis ligomis. Be to, riebi kiauliena didina ir riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis“, – teigia dietistė.

Daugelis kiaulieną renkasi neva dėl jos pigumo, tačiau, anot I. Trusovės, ji jau nebėra tokia pigi, o maisto kokybės sąskaita geriau netaupyti.

„Kiauliena anksčiau gal ir buvo pigesnė, tačiau dabar, siaučiant infliacijai, jos kaina beveik susilygino su kitų mėsos rūšių. Visuomet sakau, kad geriau jau suvalgyti mažiau arba rečiau, tačiau kokybiškos mėsos“, – įsitikinusi I. Trusovė.

Siūlo įsiminti pagrindinę taisyklę

I. Trusovė pasakoja, kad geros kokybės mėsa mūsų organizmui itin svarbi – joje gausu geležies, baltymų, B grupės vitaminų, kuriuos iš šviežios mėsos puikiai gebame pasisavinti.

„Suprantama, kad iš rūkytos, pigios dešros visų šių medžiagų negausime arba tik labai mažą kiekį kartu su visa puokšte priedų, dažiklių ir skonio stipriklių. Geriausia rinktis kuo šviežesnę ir lietuvišką mėsą, o dar geriau – užaugintą be antibiotikų. Tai nėra tik reklaminis ženkliukas – taip pažymėta mėsa reiškia, kad gyvulys ar paukštis nebuvo gydytas antibiotikais, nes rimtai nesirgo, taigi buvo kokybiškai augintas, šertas ar lesintas“, – sako dietistė.

Tuo tarpu sportuojantiems ar norintiems sulieknėti I. Trusovė mėsą pataria rinktis dar atidžiau, geriausia – liesesnę ir turinčią daug baltymų.

„Baltymai yra pagrindinė mūsų statybinė medžiaga. Jie svarbūs viso kūno audinių augimui bei gyvybingumui, stiprina imuninę sistemą, padeda palaikyti ir auginti raumeninę masę. Savo klientams visada sakau, kad be baltymų ir sporto, apie sveiką ir tvirtą kūną galima net nesvajoti“, – pasakoja I. Trusovė.

Pradėjusiems sportuoti ji siūlo įsiminti pagrindinę taisyklę – kuo liesesnė mėsa arba žuvis, tuo joje esančių baltymų procentas yra didesnis.

„Tarkime, 100 gramų vištienos krūtinėlės yra 22 gramų baltymų, o tokio pat svorio kiaulienos kumpyje – tik 16 gramų. Beje, svarbu atminti, kad baltymų suvirškinimui sunaudojama daugiau kalorijų nei skaidant riebalus ar angliavandenius, todėl būtent liesa vištiena neretai ir yra rekomenduojama norintiems numesti svorio“, – sako dietistė.

Bulvės ir mėsa – tinka ar ne?

Indrė Trusovė pabrėžia, kad svarbu ir kaip mėsa yra ruošiama – net pačią kokybiškiausią ir vertingiausią galima sugadinti netinkamai gaminant.

„Visuomet rekomenduoju rinktis tokią mėsą ir tokį paruošimo būdą, kuriam nereikėtų didelio kiekio riebalų ir didelės kaitros. Taip pat labai svarbu ir su kuo mėsą valgote. Ją, kaip ir kitus baltyminius produktus, geriausia derinti su daržovėmis ir žalumynais, tinka ir riebalai“, – sako dietistė.

Anot jos, bulvės, rudi ryžiai, grikiai – taip pat puikus variantas garnyrui prie mėsos.

„Visada sakau – svarbu balansas. Vakarienei angliavandenių siūlyčiau privengti, tačiau sotiems pietums tiek bulvės, tiek kruopos tinka. 100 gramų saldžios bulvės arba 50 gramų grikių ar rudųjų ryžių – puikus pasirinkimas prie mėsos“, – patarimais dalijasi I. Trusovė.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Lietuvos statistikos departamentas
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Gižai: legendinė karčiama ir miško brolių kovos su okupantais
Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijoje išlydėta 74-oji abiturientų laida
Geležinkelio stotis – ne tik kelionių pradžia, bet ir kūrybos stotelė
Brandos atestatai įteikti VDU Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientams

Kultūra

Geležinkelio stotis – ne tik kelionių pradžia, bet ir kūrybos stotelė
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Ten, kur istorija susitinka su kūryba: surengtas tapybos plenero „Šimtmečio atspindžiai: stotis – mene“ atidarymas
Dvyliktajame Marijampolė Music Park festivalyje atsivers dar viena įspūdinga koncertinė erdvė

Sportas

„Perlą Go“ papildė „Omegos-Tauro-LSU“ marškinėlius vilkėjęs jaunuolis
Vilkaviškio buriuotojai dalyvavo buriavimo regatose
Antanavo vasaros sporto šventės 2×2 tinklinio turnyro nugalėtojai – „Daktarai“, 3×3 krepšinio čempionai „Niekam nereikalingi“, 6×6 futbolo turnyre triumfavo „Niekur nežaidę“
Vilkaviškio klubas pasikvietė Vokietijoje žaidusį puolėją ir atsisveikino su kapitonu

Politika

EK siūlo mažinti bendrųjų žemės ūkio ir žuvininkystės politikų finansavimą
Marijampolės regionas imasi aktyvių veiksmų investicijoms pritraukti: kuriamos naujos galimybės verslui
Kauno PPA rūmų atstovai lankėsi Šakių rajono savivaldybėje
Šakių rajone baigėsi rajonų vadovų susitikimų ciklas seniūnijose

Įdomu

Naujakurių džiaugsmai ir rūpesčiai: kaip užtikrinti, kad gyvenimas naujuose namuose neapkarstų?
Protėvių buitis: su pirštais valgoma mėsa, jokių šakučių ir peilių
Namų remontas vasarą: darbų eiga, kad viskas vyktų sklandžiai ir užtikrintai
Parduodant nešaunamusius ginklus internetinėje prekyvietėje būtina elgtis atsakingai

Verslas

Lietuva – tarp greičiausiai inovacijose augančių ES šalių
Komandos formavimo renginiai: efektyvių komandų kūrimo strategijos
Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams

Mokslas ir studijos

Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijoje išlydėta 74-oji abiturientų laida
Brandos atestatai įteikti VDU Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientams
Universitetas miesto centre: Marijampolėje kyla nauji MRU Sūduvos akademijos namai
Kazlų Rūdos savivaldybė apdovanojo geriausius abiturientus ir jų mokytojus

Turizmas

Miškininkai kviečia pažinti miškų paslaptis: daugiau nei 1000 rekreacinių objektų visoje Lietuvoje
Traukiniu – į kačių sostinę: bilietams į Marijampolę – speciali nuolaida
Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus