Erasmus+ programos projekto „Europinė patirtis sėkmingai profesinei ateičiai“ stažuotėje Italijoje Lesina mieste dirba šešių centro mokinių grupė. Merginos dirba „La Conchiglia“ ir „Le Antiche Sere“ restoranuose. Pateikiame pirmų savaičių įspūdžius.
Vg 17-1 gr. mokinė Jurgita Junevičiūtė:
„Dirbu „La Conchiglia“ restorane- jame yra picerija, restoranas, banketinė salė. Jau kelis kartus teko dirbti ir ruoštis didelėms šventėms, todėl patirties įgavau dar daugiau. Teko dirbti su įvairias įrengimais, kurių buvau net nemačiusi. Taip pat mokinausi gaminti picas itališkai, nes mūsų šalyje jos gaminamos kitaip. Makaronų gamybos procesus taip pat teko pamatyti ir pačiai tai atlikti. Nustebino patiekalų įvairovė, pamačiau įvairių patiekalų, kuriuos mokė atlikti ir patiekti keliais skirtingais būdais. Darbe kolektyvas mus –keturias stažuotojas- priėmė labai šiltai, todėl iš pradžių buvo net nejauku, bet bėgant laikui prie to pripratau ir išmokau pati priimti žmogų maloniai. Visi mokina, paaiškina, parodo, kaip tiksliai, saugiai atlikti darbus. Vienintelis sunkumas darbe yra kalba, sunku susikalbėti, nes italų kalbos pagrindus tik dabar mokinuosi, atvykau mokėdama vos kelis žodžius. Susikalbam gestais arba Google vertėju. Dažniausiai mums tenka pirminio paruošimo darbai, o mano atveju man tai buvo svarbiausia, nes apie žuvį ir jos gėrybes mažai ką žinojau. Italai paaiškino ir pamokino dirbti su daugybe jūros gėrybių rūšių. Taip pat atliekame valymosi darbus, nors ir juos reikia mokėti. Taip pat tenka ir serviruoti lėkštes.
Nuomonė apie savo pasirinktą profesiją pasikeitė ir gan žymiai, nes vykdama į čia neturėjau didelio susižavėjimo kulinarija, dabar noriu kuo daugiau apie tai sužinoti, galbūt net dirbti. Dalyvauti Erasmus+ programoje yra mano didžiausia galimybė, kurią tik galėjau gauti. Išvykau į užsienį, į labai gražią šalį, pamačiau kitokią kultūrą, visiškai skirtingų manierų žmones nei mano gimtoje šalyje. Pamačiau kitokį maistą, patiekalus.“
Vg 16-1 gr. mokinė Simona Skučaitė:
“Restorane, kuriame dirbame, viskas klostosi puikiai, kolektyvas priėmė labai šiltai, todėl jaučiamės labai patogiai. Gyvenimo sąlygos čia visos suteiktos, ko trūko, tiesiog nusipirkome.
Dirbame restorane-picerijoje , kurioje taip pat vyksta ir banketai. Patalpos tikrai didelės, todėl ir darbuotojų gausu. Rytais būna apie 6 darbuotojus, o vakarais ir banketų metu susirenka apie 15-20 darbuotojų. Tai yra jūros gėrybių restoranas, todėl ir patiekalai yra daugiausiai jūros gėrybės.
Darbdavio pasitikėjimas su laiku didėja ir gauname vis sudėtingesnių užduočių. Pradėjome nuo paprasčiausio pjaustymų ir serviravimo, dabar mes padedame pirminiame paruošime, picų tešlos gaminime, dirbame prie griliaus ar dėliojami paruoštą maistą į lėkštes.
Apie profesiją nuomonė nepasikeitė – norėjau išbandyti save kitokioje virtuvėje ir tai man pavyko padaryti su Erasmus+ programa. Supratau, kad stažuotojas turi būti atkaklus, kūrybingas ir suprantantis, kad tarpusavio pagalba yra būtina. Už šią galimybę dirbti svetur esu labai dėkinga.“
Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.
Marijampolės profesinio rengimo centro informacija