• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 13 gegužės
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ruošiantis pyragų dienai: trys kepiniai, kuriuos pasigamins net virtuvės naujokai

2022-11-04
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Pyragas

Pyragas / asociatyvi įvaizdinė nuotr.

Savaitgalį Lietuvoje bus minima pyragų diena, todėl jai artėjant – puikus metas sugalvoti, kokiu kepiniu nustebinsite artimuosius.

Net jei suktis virtuvėje nėra jūsų aistra, nusiminti nereikia. Išsirinkus tinkamą receptą, paruošti burnoje tirpstantį pyragą gali kiekvienas, o jei visai neturite laiko – pasižvalgykite jau pagamintų kepinių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjams norint pasiūlyti kuo didesnį ir platesnį pasirinkimą – konditerijos gaminių ir įvairiausių kepinių asortimentas atnaujinamas net keletą kartų per metus.

„Rudens pradžioje pristatėme kruopščiai sukurtų receptūrų konditerijos gaminius, kuriuos įkvėpė šaltojo sezono skoniai – riešutai, cinamonas, mandarinai. Be to, daug dėmesio visuomet skiriame kepinių sudėčiai. Pirkėjai vis dažniau teiraujasi sveikesnių desertų, domisi jų sudėtimi, renkasi subalansuoto skonio ir sudėties saldumynus. Jau kurį laiką populiarėja gaminiai be pridėtinio cukraus, glitimo, laktozės, veganiškos desertų alternatyvos. Savo ruožtu esame paruošę gausų jų pasirinkimą“, – teigia V. Budrienė.

Sprendimas skubantiems – šaldyta tešla

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, sako, kad burnoje tirpstantį pyragą pasigaminti išties gali kiekvienas. Ir nors atrodo, kad sudėtingiausias momentas, kepant pyragą, yra tešlos ruošimas, T. Lauvray nuramina ir siūlo sprendimą – pyragui drąsiai galima naudoti ir šaldytą tešlą. Ji tiks tiek skubantiems, tiek besibaiminantiems tešlą gaminti patiems.

„Turbūt didžiausias šaldytos tešlos privalumas – patogumas. Šaldiklyje laikant pakelį šaldytos tešlos, mėgstamą kepinį pasigaminti galite vos per pusvalandį. Be to, tokia tešla – universali, puikiai tinka eksperimentuoti su skoniais ir receptais: kepti tiek saldžius, tiek pikantiško skonio pyragus“, – teigia T. Lauvray.

Konditeris primena, kad prieš naudojant šaldytą tešlą, svarbiausia – ją tinkamai atšildyti. Geriausia tai daryti šaldytuve, tik svarbu nepamiršti, jog procesas gali užtrukti net kelias valandas. Jeigu pyragą ar pyragaičius gaminti esate susiplanavę iš vakaro, geriausia tešlą šaldytuve atšilimui palikti per naktį.

Naudingi ir praktiški konditerio patarimai

Tiems, kurie nori pyragų kepimą perkelti į kitą, profesionalesnį lygį, konditeris T. Lauvray dalijasi naudingomis ir praktiškomis gudrybėmis.

Naudokite šaltus ingredientus. Geras pyragas prasideda nuo traškaus jo pagrindo. Kaip teigia konditeris, ruošiant pyrago pagrindą tešlai naudokite tik iš šaldytuvo ištrauktą sviestą, o į miltus pilamą vandenį pašaldykite ledo kubeliais.

Tešlą laikykite šaltai. Pagamintą tešlą prieš kočiodami susukite į maistinę plėvelę ir taip pat palaikykite šaldytuve. Mat taip į miltus susigers visas tešloje esantis skystis, o tešla kepant išliks traški.

Kočiokite atsargiai. Kočiodami tešlą naudokite kuo mažiau miltų. Be to, stenkitės, kad tešla neįtrūktų. Kuo daugiau kartų ji bus perkočiota, tuo kietesnė taps.

Prieš dedant įdarą tešlą iškepkite. Iškočiotą pyrago tešlą, prieš dedant ant jos įdarą, gražiai įkomponuokite į kepimo formą, uždenkite ją kepimo popieriumi ir iškepkite orkaitėje. Ant kepimo popieriaus galite užberti pupelių ar žirnių – tokiu būdu kepant pyragus geriau išsilaiko jo forma.

Kepkite ant žemiausios lentynos. Tam, kad pyragas kepant nesudegtų, geriausia jį kepti ant žemiausios orkaitės lentynėlės. Be to, pyragą kepant žemiausioje lentynoje – įdaru nepersisunkia pyrago pagrindas.

„Iki“ konditeris dalijasi net trimis, itin paprastai pagaminamais pyragų receptais.

Obuolių pyragas iš vos kelių ingredientų

Jums reikės:

• 500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos

• 7 obuolių

• 5 v. š. lazdynų riešutų ir kakavos kremo

• 2 v. š. malto cinamono

Gaminame:

Sluoksniuotą tešlą atšildykite ir iškočiokite. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklytes ir supjaustykite

plonomis skiltelėmis. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir išdėliokite lakštus taip, kad neliktų

tarpų. Išklotą tešlą padenkite lazdynų riešutų ir kakavos kremu, ant viršaus tvarkingai išdėliokite obuolių skilteles, apibarstykite cinamonu ir užlankstykite tešlos kraštus, suformuodami krepšelį. Paruoštą pyragą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite apie 20 minučių. Patiekite su smulkintais lazdynų riešutais, o jei norėsis daugiau gaivumo, pagardinkite šviežiomis ar šaldytomis uogomis.

Paprastas daržovių pyragas

Jums reikės:

• 1 pakelio sluoksniuotos tešlos

• 2 didelių batatų

• 4 morkų

• 1 cukinijos

• 250 g rikotos

• 40 g saulėje džiovintų pomidorų

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Batatus, morkas ir cukinijas supjaustykite išilgai plonais griežinėliais, o saulėje džiovintus pomidorus – nedideliais gabalėliais. Apvalią, maždaug 25 cm skersmens, kepimo skardą ištepkite alyvuogių aliejumi ir išklokite sluoksniuotos tešlos gabalėliais taip, kad neliktų tarpų. Tešlą padenkite rikota bei saulėje džiovintais pomidorais ir statmenai, pradėdami nuo vidurio, sluoksniuokite griežinėliais supjaustytas daržoves, kol užpildysite visą kepimo formą. Galiausiai pyragą apibarstykite druska bei pipirais, konditeriniu teptuku ištepkite pyrago paviršių alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 150 °C. Kepkite pyragą 50 minučių ir skanaukite!

Nekeptas bananinis pyragas su traškiu sūrių riestainėlių pagrindu

Jums reikės:

• Trijų puodelių sūrių riestainėlių

• Puodelio ištirpinto sviesto

• Pakelio grietinėlės

• Kelių pakelių kreminio sūrio

• Kelių šaukštų šokoladinio riešutų sviesto

• Keturių bananų

• Cukraus pudros

Gaminame:

Riestainėlius sutrupinkite iki smulkių trupinių. Supilkite į juos ištirpintą sviestą ir gerai sumaišykite. Gauta mase išklokite apvalią skardą. Dubenyje išplakite grietinėlę iki standžių putų. Kitame dubenyje sumaišykite šokoladinį riešutų sviestą su kreminiu sūriu. Į šią masę atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę. Bananus supjaustykite pusės centimetro storio riekelėmis ir išklokite jomis pyrago pagrindą. Ant viršaus paskirstykite kremą. Pyragą bent dviem valandoms dėkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami, papuoškite cukraus pudra.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Pyragų diena
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Šeimų šventė 2025 – džiaugsmo ir bendrystės diena Marijampolėje!
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokinė apdovanota kelione į Europos Parlamentą
Mišrus choras „Šešupė“ paminėjo savo veiklos 55-ąją sukaktį
Sveikatos apsaugos ministrė Marijampolės ligoninėje: dėmesys regionų iššūkiams ir sprendimų paieškai

Kultūra

Šeimų šventė 2025 – džiaugsmo ir bendrystės diena Marijampolėje!
Mišrus choras „Šešupė“ paminėjo savo veiklos 55-ąją sukaktį
Paskutinį kartą scenoje suskambo tautinės dainos ansamblio „Lietuvninkas“ balsai
Lekėčių apylinkėse paminėtos Valkų mūšio 80-osios metinės

Sportas

„Sūduva“ nugalėjo Gargžduose
„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – kviečiame dalyvauti sportinėse varžybose
Pasveikinti Kazlų Rūdą garsinantys sportininkai

Politika

Sveikatos apsaugos ministrė Marijampolės ligoninėje: dėmesys regionų iššūkiams ir sprendimų paieškai
R. Juknevičienė: „Antrojo Pasaulinio karo pabaiga neatnešė laisvės milijonams Vidurio ir Rytų Europoje“
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius

Įdomu

Efektyvus langų valymas: patarimai akinančiam rezultatui
Senoji Palanga: ant tilto – tramplynas į jūrą
Iššūkių Lietuvos keliuose nemažėja: vairuotojai sėda prie vairo išgėrę, važiuoja per greitai, ignoruoja saugų atstumą
Kodėl lietuviai nusivilia darbo paieška? Atsakymų nesulaukia daugiau nei pusė ieškančiųjų, atskleidžia apklausa

Verslas

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje
V. Janulevičius. Solidarumas pagal adresą: kaip mokesčių reformos skaldo Lietuvą

Mokslas ir studijos

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokinė apdovanota kelione į Europos Parlamentą
Mokytojų apklausa: ruošiantis brandos egzaminams gelbsti skaitmeninės mokymosi priemonės
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje lankėsi Marijampolės „Šaltinio“ progimnazijos šeštokai

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Top 5 slidinėjimo kurortai
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus