• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 19 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Trys paprastos taisyklės, kurios padės ant kepsninės pagaminti nepamirštamą patiekalą

2025-08-01
Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Jautiena_ATM_achyvas

Jautiena_ATM_achyvas

Tendencijos formuoja daugelį sričių, tad grilio sezono patiekalai – ne išimtis. Jautiena pamažu tampa viena populiariausių mėsos rūšių kepimui ant grotelių. Vis daugiau dėmesio skiriama produktų kokybei, brandinimo būdams, paruošimo technikai, o prie mėsos lėkštėje vis dažniau atsiranda išraiškingų sezoninių garnyrų bei padažų. Ką verta žinoti kiekvienam, norinčiam žengti koja kojon su skonių tendencijomis ir paruošti nepriekaištingą patiekalą?

Dalis žmonių vis dar įsitikinę, kad iš jautienos ant grilio galima pagaminti tik didkepsnį, receptų kūrėja, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė – Šimkienė teigia – jautiena yra itin universalus produktas.

„Geras didkepsnis su kokybiškais priedais šalia – klasika, tačiau iškepus tą patį kepsnį ir supjausčius juostelėmis galima paruošti daug įvairių variantų nuo salotų iki takų ar tortilijų suktinukų. Taip pat ir šašlykams bei įvairiems vėrinukams ant iešmo puikiai tinka ne tik kiauliena, bet ir jautiena. Galiausiai, turint kazaną ar kamado tipo kepsninę, atsiveria dar platesnės galimybės ir galima ruošti plovą su jautiena, įvairius troškinius bei sriubas“, – pasakoja K. Pišniukaitė – Šimkienė.

Jautiena_Agaras_archyvas

Svarbu išrinkti tinkamą jautienos dalį

Ar patiekalas bus sėkmingas, priklauso ne tik nuo recepto pasirinkimo, bet ir kokybiškos jautienos. Mėsos tiekimu užsiimančio šeimos verslo „Agaras“ komercijos direktorė Daina Butėnė gamybai kepsninėje rekomenduoja rinktis pagrindinius raumenis, kurie įprastai naudojami didkepsnių gamybai.

„Minkščiausi yra tie galvijo raumenys, kurie fiziškai dirbo mažiausiai, pavyzdžiui nugarinė, antrekotas, išpjova, o kumpinės dalys visuomet bus tvirtesnės. Svarbu, kad mėsa iškeptų greitai ir valgant būtų minkšta bei sultinga. Idealu rinktis sauso arba šlapio brandinimo mėsą. Taip pat pastebime, kad mūsų klientai vis dažniau ieško vietinių gamintojų produkcijos – jiems rūpi, iš kur atkeliauja maistas, ką jie valgo. Jie vertina lietuvišką produkciją ir renkasi būtent ją dėl šviežumo bei kokybės“, – akcentuoja D. Butėnė.

Šiandien norint įsigyti kokybiškos jautienos, nereikia net išeiti iš namų – „Agaras“ produkciją į bet kurį Lietuvos kampelį pristato „DPD Fresh“.

„Grilio sezonu, kai svarbiausia šviežumas ir patogumas, „DPD Fresh“ leidžia vartotojams mėgautis aukštos kokybės produktais be papildomo streso. Mūsų specialūs automobiliai, su atskiromis temperatūros zonomis, bei šaltkrepšiai užtikrina, kad maisto produktai būtų pristatyti tinkamomis sąlygomis – nuo sandėlio iki kliento durų. Tai leidžia išlaikyti nepertraukiamą šviežumo grandinę“, – tvirtina „DPD Fresh“ vadovas Tomas Brazauskas.

Jautiena_Agaras_archyvas
Jautiena_ATM_achyvas
Jautiena_Agaras_archyvas
Jautiena_ATM_achyvas

Laikykitės trijų paprastų taisyklių

Siekiant pagaminti burnoje tirpstantį patiekalą iš jautienos, pasak K. Pišniukaitės – Šimkienės, svarbu žinoti tris pagrindines taisykles.

„Pirmiausia, mėsa turi būti kambario temperatūros, tad iš šaldytuvo ją ištraukite bent valandą prieš kepimą. Kepant didkepsnį, ypač svarbu mėsos neperkepti – tikslus laikas priklauso nuo pasirinktos mėsos storio, tačiau dažniausiai vidutiniam iškepimui pakanka 6-8 minučių. Taip pat iškepusios jautienos jokiu būdu nepjaustykite iškart – leiskite bent 5 minutes „pailsėti“ kambario temperatūroje, taip mėsa bus sultingesnė“, – teigia tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė.

„Agaras“ komercijos direktorė priduria, kad prieš kepant svarbiausia žinoti, kokio lygio kepimo kepsnio norite: „Visuomet rekomenduojama naudoti momentinį termometrą, kuris parodys iškepimo lygį. Pavyzdžiui, 53-55 laipsnių jautienos vidinė temperatūra yra ideali vidutinio kepimo (medium) kepsniui.“

Garnyrai padės sustiprinti skonį

Pasak K. Pišniukaitės – Šimkienės, sukurti tobulą vasaros sezono patiekalą iš jautienos padės ryškaus skonio garnyrai.

„Šiemet ant stalo karaliauja įdomesnės salotos, ypač maistingų kruopų ir sezoninių daržovių deriniai, išraiškingo skonio naminiai padažai, pavyzdžiui, jogurtinis dzadzikis aštri adžika, avokadų gvakamolė ar humusai. Daug dėmesio skiriama sezoniškumui, lokalumui – kuo daugiau sezoninių daržovių“, – dalijasi K. Pišniukaitė – Šimkienė.

Kalbant apie klasikinį jautienos didkepsnį, ji rekomenduoja pasirinkti ryškaus skonio padažo ir klasikinio skonio lengvų, gaivių salotų derinį: „Pavyzdžiui, chimichurri padažas ir lapinių bei kitų sezoninių daržovių salotų su lengvu medaus ir garstyčių užpilu derinys tikrai puikiai akomponuos jautienos skoniui.“

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Senųjų Šakių gyventojų susisiekimas su Kaunu ar Vilkaviškiu
Jaunimo grupė „Le|Nos“ surengė atvirą repeticiją
Neblaivaus marijampoliečio „turtas“ – įspūdingas šovinių kiekis bei ginklas
Ruožuose Vinčai-Marijampolė ir Kazlų Rūda-Vinčai bus stiprinimas eismo geležinkelio pervažose saugumas

Kultūra

Šakiuose paminėta Vyresnio amžiaus žmonių savaitė
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Legendinė grupė „Karališka erdvė“ pasidavė prašymams: grįžta koncertui „Žalgirio“ arenoje
Gavaltuvoje skambėjo rudens spalvų ir muzikos pilnas koncertas

Sportas

Kamuolius puolime graibstę suvalkiečiai atsitiesė prieš svečius iš Palangos
Dueto pakylėti „Žalgirio“ dubleriai pranoko šakiškius
Monstrinio Motuzo vedami mažeikiškiai sustabdė „Perlo Go“ dominavimą
Kazlų Rūdos sporto centro dziudo imtynininkai startavo šalies čempionate

Politika

Vilkaviškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė dalyvavo mokomajame vizite „Jaunimo darbas Portugalijoje“
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą
Vicemerei Daivai Riklienei – Mykolo Romerio universiteto padėka už bendradarbiavimą
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“

Įdomu

Ekspertas paaiškino, kodėl dar mokykloje įgytas įprotis sportuoti yra tiek pat svarbus, kiek kasdienis dantų valymas
Senųjų Šakių gyventojų susisiekimas su Kaunu ar Vilkaviškiu
Skurdo mažinimas: svarbiausi žingsniai ir strategijos
Tyčinis apsvaiginimas („spiking“): pavojus, atsakomybė ir prevencija

Verslas

Suvirinimo aparatai ir energijos sąnaudos
Kviečiama dalyvauti konkurse „Sukurta Marijampolėje 2025“
Investicinė bendrovė „Unlim“ investuos iki 10 mln Eur į jaunas gamybos įmones Lietuvoje
Nuo vietinės parduotuvės iki pardavimų visoje Europoje: kaip ištrūkau iš 95 % spąstų

Mokslas ir studijos

Marijampolėje startuoja „RoboForge lyga“: technologijų šventė, tiesianti kelią į ateitį
Šakių „Varpo“ mokykla šventė 35 metų jubiliejų
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą
Marijampolėje startuoja du jaunimui skirti technologijų projektai – „BeTech akademija“ ir „RoboForge lyga“

Turizmas

Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Raudondvario grafo Tiškevičiaus šventovė
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus