Pakilus temperatūrai ir ryškiai šviečiant saulei, nėra geresnio būdo įveikti vasaros karščius, kaip gaiviai paruošti valgiai, kuriuose atsiskleidžia sezono skoniai. Juk vasarą gausu šviežių produktų ir ingredientų – nuo daržovių iki uogų, patiekalus paversiančių kulinariniu malonumu!
Gaivios salotos
Vasaros mėnesiais salotos yra puikus pasirinkimas, nes jose galima rasti gaivų skonių ir tekstūrų derinį.
Arbūzų ir fetos salotos – šis klasikinis sultingo arbūzo, fetos sūrio ir šviežių mėtų lapelių derinys yra puikus saldumo bei pikantiškumo pavyzdys. Apšlakstykite lengvu užpilu, suteikiančiu papildomą prieskonį.
Grilyje keptų persikų ir rukolos salotos – šias salotas papildo pipirinė rukola, kreminis ožkos sūris ir pabarstyti skrudinti riešutai. Pabaigai salotas apšlakstykite glajumi, kad jos būtų saldesnės.
Kaprio salotų iešmeliai – ant iešmelių suverkite vyšninius pomidorus, mocarelos rutuliukus ir bazilikų lapelius, kad klasikinės Kaprio salotos įgautų įdomų pavidalą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, kad skonis būtų ryškesnis.
Atšaldytos sriubos
Kai vasaros karštis tampa per didelis, atšaldytos sriubos suteikia atgaivą.
Iš Ispanijos kilusi gaspačio – tai atšaldyta pomidorų sriuba su šviežiomis daržovėmis, pavyzdžiui, agurkais, paprikomis ir svogūnais. Tai puikus aštraus, saldaus ir pikantiško skonio derinys.
Agurkų ir jogurto sriuba yra populiarus patiekalas daugelyje kultūrų. Sumaišykite agurkus, jogurtą, česnaką ir žoleles, kad gautumėte lengvą sriubą.
Arbūzų ir mėtų sriuba – šioje energingoje ir gaivioje sriuboje sultingas arbūzas derinamas su vėsinančiais mėtų lapeliais. Įdėkite laimo sulčių, kad valgis įgautų pikantiško skonio.
Šaldyti skanėstai
Kai vasaros karštis pasiekia piką, niekas taip gerai neatvėsina, kaip šaldyti skanėstai.
Vaisių ledinukai – mėgstamus vaisius sumaišykite su trupučiu vandens ar sulčių, supilkite mišinį į ledinukų formeles ir užšaldykite. Nuo braškių ir kivių iki mangų ir ananasų – skonio galimybių yra begalė.
Šaldyto jogurto žievelė – ant kepimo skardos užtepkite sluoksnį graikiško jogurto, ant jo užberkite įvairių šviežių vaisių, riešutų ir granolos. Užšaldykite, kol sustings, tada sulaužykite gabalėliais, kad gautųsi skanus ir sveikas užkandis.
Granita – panašiai kaip ledinukas, granita yra pusiau užšaldytas desertas, gaminamas užšaldant vaisių sulčių, cukraus ir vandens mišinį. Naudokite citrinų, laimų ar uogų skonius, kad karštą dieną pasigamintumėte gaivų skanėstą.
Dar 4 receptų idėjos
Išbandykite šiuos sočius receptus, kuriuose atsiskleidžia geriausi vasaros skoniai! Juos pagaminti leis indai iš FORMADORE. Įsigykite rinkinį arba ieškokite daugiau informacijos!
Vištiena su citrinomis ir ryžiais
- Vištienos gabalėlius su kaulais apkepkite dideliame puode, kol taps auksinės spalvos.
- Išimkite vištieną ir atidėkite į šalį. Tame pačiame puode pakepinkite kubeliais pjaustytus svogūnus, česnakus ir įvairias daržoves, pavyzdžiui, morkas, žirnelius bei paprikas.
- Sudėkite ryžius, citrinos sultis ir žolelių, tarkim, čiobrelių bei rozmarinų, mišinį.
- Sudėkite vištieną atgal į puodą, uždenkite ir virkite, kol ryžiai išvirs bei vištiena suminkštės. Patiekite karštą.
Vasaros daržovių makaronai
- Išvirkite pasirinktus makaronus pasūdytame verdančiame vandenyje, kol jie bus al dente. Nusausinkite ir atidėkite į šalį.
- Tame pačiame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite vasarinių daržovių mišinį, pavyzdžiui, cukinijas, vyšninius pomidorus, paprikas bei šparagus.
- Įdėkite smulkinto česnako, raudonųjų pipirų ir šlakelį baltojo vyno (nebūtinai), kad būtų aromatingiau.
- Įmaišykite virtus makaronus, tarkuotą parmezano sūrį ir smulkintus šviežius bazilikus. Viską išmaišykite. Patiekite šiltus.
Aštrios jūros gėrybės
- Dideliame puode užvirinkite vandenį ir įberkite didelį kiekį jūros gėrybių prieskonių.
- Į puodą sudėkite raudonąsias bulves, kukurūzus ir rūkytą dešrą bei virkite, kol beveik suminkštės.
- Į puodą sudėkite įvairias jūros gėrybes, pavyzdžiui, krevetes, krabų kojeles, midijas ir moliuskus. Virkite, kol jūros gėrybės visiškai išvirs ir atsidarys kiautai.
- Nusausinkite puodo turinį ir patiekite aromatingą jūros gėrybių patiekalą didelėje lėkštėje. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite su ištirpintu sviestu bei citrinos skiltelėmis.
Daržovių karis
- Įkaitinkite aliejų ir pakepinkite kubeliais supjaustytus svogūnus, kol taps permatomi. Sudėkite smulkintą česnaką, tarkuotą imbierą ir kario miltelius arba pastą.
- Įmaišykite pasirinktas vasaros daržoves, pavyzdžiui, žiedinius kopūstus, paprikas, šparagines pupeles ir žirnelius.
- Supilkite kokosų pieną ir daržovių sultinį. Užvirkite ir virkite, kol daržovės suminkštės.
- Sudėkite smulkintus pomidorus, įspauskite laimo sulčių ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Daržovių karį patiekite ant garuose virtų ryžių arba su naan duona.
Naudodami šiuos paprastus vasaros receptus mėgausitės sezono skoniais. Nesvarbu, ar tai būtų salotos, atšaldyta sriuba, ledinis skanėstas, ar karštas valgis, šie receptai suteikia skonio ir gaivumo pliūpsnį. Leiskitės į kulinarinę kelionę, kad ši vasara būtų tikrai gardi!