• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 24 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

3 receptai, kaip panaudoti alijošių: tiks ne tik plaukams, veido odai, bet ir ypač šiuo metu naudingai nebrangiai sriubai

2023-11-04
Grožis, Įdomu, Receptai, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Alavijas

Alavijas / asociatyvi Freepik nuotr.

„Nemirtingumo augalo“ vardą alavijas yra gavęs ne tik dėl to, kad geba augti be dirvožemio, bet ir dėl naudingų savo savybių grožiui ir organizmo stiprinimui. Pasirodo, su juo skanu bei sveika ruošti net ir maistą, o jo augintis patiems nėra būtina – gali pakakti vos vieno lapo, kurį įsigyti galima tiesiog parduotuvėje.

Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, anksčiau kone kiekvienuose namuose augintas alavijas pastaruoju metu išgyvena dar vieną populiarumo bangą.

„Nuolat atnaujiname vaisių, daržovių asortimentą, ir dar prieš porą metų išbandėme naujieną – pasiūlėmė pirkėjams šviežių alavijų lapų, kurių galima įsigyti vienetais. Šis gerai pažįstamas, tačiau parduotuvėse retokai išvystamas augalas tapo vienu iš šaltojo sezono hitų. Pirkėjai įvertino, kad tai patogiau ir pigiau nei ieškoti viso alijošiaus specializuotose parduotuvėse, tad sveiki, naudingi alavijų lapai jau tapo laukiama naujiena“, – pastebi V. Budrienė.

Alavijų lapų parduotuvėse rasite šviežių vaisių ir daržovių skyriuje. Rinkdamiesi juos, ieškokite tvirtų, didelių, mėsingų ir kuo mažiau dėmių turinčių lapų, pataria „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Naudingiausi, žinoma, yra švieži, tačiau alavijo lapai šaldytuve gali būti laikomi kelias savaites. Galima pasirūpinti atsargomis ir ilgesniam laikui – užšaldyti. Nesvarbu, ar lapus laikote šaldytuve, ar šaldiklyje, juos reikėtų suvynioti į plastikinę plėvelę arba sudėti į plastikinius maišelius. Šaldyti taip pat patogu tik minkštimą – jį sutrynus galima padalinti porcijomis ledo kubelių formoje. Jeigu užšaldote visą lapą, kai norėsite jį naudoti, tiesiog leiskite jam keletą valandų atitirpti kambario temperatūroje“, – pataria J. Sabaitienė.

Alavijas nuo seno ypač vertinamas dėl naudingų savo savybių. Dėl antioksidantų gausos jis tapęs kūno ir plaukų priežiūros produktų sudedamąja dalimi, taikomas medicinoje, liaudyje juo malšinami nudegimai, gydomos žaizdos, pasitelkiama kovoje su spuogais ar odos, plaukų išsausėjimu.

„Nors alavijas geriausiai žinomas dėl išorinio naudojimo, jis taip pat geras sąjungininkas kulinariniuose eksperimentuose – su juo galima paruošti originalių ir paprastų tiek saldžių, tiek pikantiškų receptų ar net gėrimų. Šviežio alavijo galite lengvai įmaišyti į kokteilį ar į stiklinę sulčių, panaudoti jį želatininiuose desertuose ar padažų gamyboje. Jis derės ir tirštuose troškiniuose ar sriubose – neužgoždamas pagrindinių skonių, tačiau praturtinantis tekstūra ir gaivumu“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Ar visas lapas valgomas?

Prieš įtraukiant alaviją į receptus, augalą reikia tinkamai paruošti. Tą padaryti visai paprasta. Nors galima valgyti ir jo žievę, tačiau ji turi šiek tiek kartumo, tad ją verčiau pašalinti.

„Visų pirma, labiausiai verta rinktis didelius lapus, nes juose bus daugiau gryno alavijo minkštimo. Pirmiausia lapą gerai nuplaukit, tuomet nupjaukite spyglius, kad būtų patogiau dirbti. Lengviausia lapą perpjauti išilgai ir tiesiog šaukšteliu išskobti minkštimą. Taip pat galima plonai nupjauti žievelę iš abiejų pusių, lapą lygiai padėjus ant pjaustymo lentelės“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Tarp žievės ir minkštimo pastebėsite ir šiek tiek geltonos medžiagos – ją verčiau pašalinti. Ją galima valgyti, tačiau suvartojus per daug ji gali sukelti skrandžio problemų ar suveikti kaip laisvinamieji. Dėl to rekomenduojama alavijo minkštimą dar šiek tiek pamirkyti vandenyje ar bent gerai nuplauti.

Receptas nr. 1 – sočiai vakarienei: itin paprasta kiniška vištienos ir alavijo sriuba 

Ši sriuba tiesiog ideali prasidėjus vėsiajam sezonui. Vištienos sultinys yra geras ginklas ginantis nuo peršalimo ligų, o jis dar sustiprinamas imbieru, šviežiomis spanguolėmis, česnaku ir alaviju. Autentiškas receptas iš Azijos tiesiog apglėbs jaukumu, o reikės visai neįmantrių produktų.

Reikės: 2 vištienos šlaunelių su kaulais ir oda, 2 puodelių alavijo, 2 česnako skiltelių, 2 griežinėlių šviežio imbiero, kelių šviežių grybų (šitakių arba pievagrybių), šviežių spanguolių, druskos, pipirų.

Gaminame:

Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite alaviją kubeliais. Nuplaukite minkštimą po vandeniu.
Dideliame puode užvirkite vandenį su vištienos šlaunelėmis. Šaukštu ar rėčiu nugraibykite į paviršių iškilusią putą, kad sriuba būtų skaidresnė.
Į sriubą dėkite alaviją, imbierą, smulkintą česnaką. Sumažinkite kaitrą ir virkite uždengtame puode 30-40 minučių arba kol išvirs vištiena.
Vištienai išvirus, įdėkite supjaustytų grybų ir šiek tiek spanguolių. Leiskite dar ant nedidelės kaitros pavirti 10-15 minučių, kad visi skoniai susijungtų. Tuomet pagardinkite druska ir pipirais. Patiekti gražu su šviežiai pjaustytais svogūnų laiškais.

Receptas nr. 2 – žvilgantiems plaukams be pleiskanų: alavijo ir jogurto kaukė

Alavijas ypač naudingas išsausėjusiems plaukams ir galvos odai. Jis ne tik drėkina, bet ir stiprina plaukus, gali sumažinti jų slinkimą, paskatinti augimą ir netgi padėti atsikratyti pleiskanų. Populiaru tiesiog šaukštą ar du alijošiaus sulčių įpilti į šampūną, tačiau kartą per savaitę verta pasidaryti kaukę, kuri plaukus atgaivins ir suteiks jiems blizgesio.

Reikės: 3 šaukštelių alavijo minkštimo, 2 šaukštelių jogurto, 1 šaukštelio medaus, 1 šaukštelio alyvuogių aliejaus.

Naudojame: gerai sumaišykite visus ingredientus ir ištepkite kauke plaukus bei galvos odą. Daugiau naudos bus, jeigu skirsite bent 5 minutes kaukės įmasažavimui. Tuomet palikite ją ant plaukų dar pusvalandžiui, paskui gerai nuplaukite su šampūnu.

Receptas nr. 3 – stangresnei veido odai: alavijo ir kiaušinio baltymų kaukė

Alavijas, be kita ko, yra naudingas ir siekiant atitolinti senėjimo požymius. Jis drėkina odą (su amžiumi oda netenka drėgmės ir darosi sausesnė, pilkesnė), taip pat veiksmingai šviesina vyresniame amžiuje atsirandančias dėmeles. Tuo tarpu kiaušinio baltymas pastebimai sutraukia poras ir pasižymi odos stangrinimo efektu.

Reikės: 1 šaukšto šviežiai spaustų alavijo sulčių, 1 kiaušinio baltymo, ½ šaukštelio citrinos sulčių.

Naudojame: išplakite baltymą ir sumaišykite visus ingredientus. Patepkite švarią, sausą veido odą, laikykite maždaug 20 minučių, tuomet nuplaukite šiltu vandeniu. Ją galite dėti 2-3 kartus per savaitę.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Papildomai skelbiamas 2025 m. Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų atrankos konkursas
Istorija, kurios negalime pamiršti
Marijampolėje viešėjo Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Tomas Jasevičius ir teisėjas Gytis Vilius
Kazlų Rūdoje pas jauną vyrą galimai rasta marihuana

Kultūra

Istorija, kurios negalime pamiršti
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Sportas

„World Athletics“ auksinio lygio varžybose – MSC auklėtinio rekordas
Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Pirmieji žingsniai į suaugusiųjų gyvenimą: ką reikia žinoti apie PSD?
Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus