• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 27 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

3 receptai, kaip panaudoti alijošių: tiks ne tik plaukams, veido odai, bet ir ypač šiuo metu naudingai nebrangiai sriubai

2023-11-04
Grožis, Įdomu, Receptai, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Alavijas

Alavijas / asociatyvi Freepik nuotr.

„Nemirtingumo augalo“ vardą alavijas yra gavęs ne tik dėl to, kad geba augti be dirvožemio, bet ir dėl naudingų savo savybių grožiui ir organizmo stiprinimui. Pasirodo, su juo skanu bei sveika ruošti net ir maistą, o jo augintis patiems nėra būtina – gali pakakti vos vieno lapo, kurį įsigyti galima tiesiog parduotuvėje.

Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, anksčiau kone kiekvienuose namuose augintas alavijas pastaruoju metu išgyvena dar vieną populiarumo bangą.

„Nuolat atnaujiname vaisių, daržovių asortimentą, ir dar prieš porą metų išbandėme naujieną – pasiūlėmė pirkėjams šviežių alavijų lapų, kurių galima įsigyti vienetais. Šis gerai pažįstamas, tačiau parduotuvėse retokai išvystamas augalas tapo vienu iš šaltojo sezono hitų. Pirkėjai įvertino, kad tai patogiau ir pigiau nei ieškoti viso alijošiaus specializuotose parduotuvėse, tad sveiki, naudingi alavijų lapai jau tapo laukiama naujiena“, – pastebi V. Budrienė.

Alavijų lapų parduotuvėse rasite šviežių vaisių ir daržovių skyriuje. Rinkdamiesi juos, ieškokite tvirtų, didelių, mėsingų ir kuo mažiau dėmių turinčių lapų, pataria „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Naudingiausi, žinoma, yra švieži, tačiau alavijo lapai šaldytuve gali būti laikomi kelias savaites. Galima pasirūpinti atsargomis ir ilgesniam laikui – užšaldyti. Nesvarbu, ar lapus laikote šaldytuve, ar šaldiklyje, juos reikėtų suvynioti į plastikinę plėvelę arba sudėti į plastikinius maišelius. Šaldyti taip pat patogu tik minkštimą – jį sutrynus galima padalinti porcijomis ledo kubelių formoje. Jeigu užšaldote visą lapą, kai norėsite jį naudoti, tiesiog leiskite jam keletą valandų atitirpti kambario temperatūroje“, – pataria J. Sabaitienė.

Alavijas nuo seno ypač vertinamas dėl naudingų savo savybių. Dėl antioksidantų gausos jis tapęs kūno ir plaukų priežiūros produktų sudedamąja dalimi, taikomas medicinoje, liaudyje juo malšinami nudegimai, gydomos žaizdos, pasitelkiama kovoje su spuogais ar odos, plaukų išsausėjimu.

„Nors alavijas geriausiai žinomas dėl išorinio naudojimo, jis taip pat geras sąjungininkas kulinariniuose eksperimentuose – su juo galima paruošti originalių ir paprastų tiek saldžių, tiek pikantiškų receptų ar net gėrimų. Šviežio alavijo galite lengvai įmaišyti į kokteilį ar į stiklinę sulčių, panaudoti jį želatininiuose desertuose ar padažų gamyboje. Jis derės ir tirštuose troškiniuose ar sriubose – neužgoždamas pagrindinių skonių, tačiau praturtinantis tekstūra ir gaivumu“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Ar visas lapas valgomas?

Prieš įtraukiant alaviją į receptus, augalą reikia tinkamai paruošti. Tą padaryti visai paprasta. Nors galima valgyti ir jo žievę, tačiau ji turi šiek tiek kartumo, tad ją verčiau pašalinti.

„Visų pirma, labiausiai verta rinktis didelius lapus, nes juose bus daugiau gryno alavijo minkštimo. Pirmiausia lapą gerai nuplaukit, tuomet nupjaukite spyglius, kad būtų patogiau dirbti. Lengviausia lapą perpjauti išilgai ir tiesiog šaukšteliu išskobti minkštimą. Taip pat galima plonai nupjauti žievelę iš abiejų pusių, lapą lygiai padėjus ant pjaustymo lentelės“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Tarp žievės ir minkštimo pastebėsite ir šiek tiek geltonos medžiagos – ją verčiau pašalinti. Ją galima valgyti, tačiau suvartojus per daug ji gali sukelti skrandžio problemų ar suveikti kaip laisvinamieji. Dėl to rekomenduojama alavijo minkštimą dar šiek tiek pamirkyti vandenyje ar bent gerai nuplauti.

Receptas nr. 1 – sočiai vakarienei: itin paprasta kiniška vištienos ir alavijo sriuba 

Ši sriuba tiesiog ideali prasidėjus vėsiajam sezonui. Vištienos sultinys yra geras ginklas ginantis nuo peršalimo ligų, o jis dar sustiprinamas imbieru, šviežiomis spanguolėmis, česnaku ir alaviju. Autentiškas receptas iš Azijos tiesiog apglėbs jaukumu, o reikės visai neįmantrių produktų.

Reikės: 2 vištienos šlaunelių su kaulais ir oda, 2 puodelių alavijo, 2 česnako skiltelių, 2 griežinėlių šviežio imbiero, kelių šviežių grybų (šitakių arba pievagrybių), šviežių spanguolių, druskos, pipirų.

Gaminame:

Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite alaviją kubeliais. Nuplaukite minkštimą po vandeniu.
Dideliame puode užvirkite vandenį su vištienos šlaunelėmis. Šaukštu ar rėčiu nugraibykite į paviršių iškilusią putą, kad sriuba būtų skaidresnė.
Į sriubą dėkite alaviją, imbierą, smulkintą česnaką. Sumažinkite kaitrą ir virkite uždengtame puode 30-40 minučių arba kol išvirs vištiena.
Vištienai išvirus, įdėkite supjaustytų grybų ir šiek tiek spanguolių. Leiskite dar ant nedidelės kaitros pavirti 10-15 minučių, kad visi skoniai susijungtų. Tuomet pagardinkite druska ir pipirais. Patiekti gražu su šviežiai pjaustytais svogūnų laiškais.

Receptas nr. 2 – žvilgantiems plaukams be pleiskanų: alavijo ir jogurto kaukė

Alavijas ypač naudingas išsausėjusiems plaukams ir galvos odai. Jis ne tik drėkina, bet ir stiprina plaukus, gali sumažinti jų slinkimą, paskatinti augimą ir netgi padėti atsikratyti pleiskanų. Populiaru tiesiog šaukštą ar du alijošiaus sulčių įpilti į šampūną, tačiau kartą per savaitę verta pasidaryti kaukę, kuri plaukus atgaivins ir suteiks jiems blizgesio.

Reikės: 3 šaukštelių alavijo minkštimo, 2 šaukštelių jogurto, 1 šaukštelio medaus, 1 šaukštelio alyvuogių aliejaus.

Naudojame: gerai sumaišykite visus ingredientus ir ištepkite kauke plaukus bei galvos odą. Daugiau naudos bus, jeigu skirsite bent 5 minutes kaukės įmasažavimui. Tuomet palikite ją ant plaukų dar pusvalandžiui, paskui gerai nuplaukite su šampūnu.

Receptas nr. 3 – stangresnei veido odai: alavijo ir kiaušinio baltymų kaukė

Alavijas, be kita ko, yra naudingas ir siekiant atitolinti senėjimo požymius. Jis drėkina odą (su amžiumi oda netenka drėgmės ir darosi sausesnė, pilkesnė), taip pat veiksmingai šviesina vyresniame amžiuje atsirandančias dėmeles. Tuo tarpu kiaušinio baltymas pastebimai sutraukia poras ir pasižymi odos stangrinimo efektu.

Reikės: 1 šaukšto šviežiai spaustų alavijo sulčių, 1 kiaušinio baltymo, ½ šaukštelio citrinos sulčių.

Naudojame: išplakite baltymą ir sumaišykite visus ingredientus. Patepkite švarią, sausą veido odą, laikykite maždaug 20 minučių, tuomet nuplaukite šiltu vandeniu. Ją galite dėti 2-3 kartus per savaitę.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Mantinga“ plečiasi ir kviečia į komandą operatorius bei kitus gamybos darbuotojus
Marijampolėje specialiosios tarnybos skubėjo į teismo rūmus – gautas pranešimas apie sprogmenis
MRU Sūduvos akademijoje – mokymai, kaip elgtis užpuolimo atveju
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija

Kultūra

Šakių rajono savivaldybėje lankėsi viešnios iš Slovėnijos
Ansamblis „Lietuva“ kviečia prisiminti legendines dainas koncerte „Dainuojanti laisvė“
Marijampolėje sužibo penktoji šviečianti moliūgų alėja
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

NKL: „Vytis-VDU“ ir „Perlas“ pasiekė pergales, „Sūduva-Mantinga“ dramatiškai suklupo Garliavoje
„Sūduva“ įveikė „Dainavą“
Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Vilkaviškio miesto lengvosios atletikos sporto klubo bėgikai varžėsi Kelmėje

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija
Marijampolėje viešės Socialinės apsaugos ir darbo ministrė
Marijampolės atstovai dalyvavo renginyje apie korupcijai atsparios aplinkos kūrimą
Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės

Įdomu

Zanavykas – vienas pirmųjų karo lakūnų Lietuvos aviacijos istorijoje
Išankstinis planavimas – visapusiška nauda: ką apie emocijas laukiant kelionės sako mokslas?
Atskleidė, kuriuose vairavimo egzamino klausimuose daroma daugiausiai klaidų
Tarpukaryje Šiluvoje tikintieji eidavo aplink koplyčią keliais

Verslas

Kviečiama siūlyti kandidatus „Gintarinė Bitė 2025“ apdovanojimams
V. Janulevičius. Gynybos pramonė – pagaliau strateginiame lygmenyje
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?

Mokslas ir studijos

Smalsūs Marijonų gimnazijos šeštokai svečiavosi pas merą
Startavo 21-osios „Lietuvos mokyklų žaidynės“
Surengtas Vilkaviškio rajono švietimo įstaigų vadovų susirinkimas
Marijampolėje pagerbtas gabus jaunimas: įteiktos vardinės stipendijos siekiantiems žinių

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus