• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 7 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Artėjant Užgavėnėms dietologė pritaria tradicijų puoselėjimui: išbandykite japoniškų blynų receptą

2023-02-20
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Blynai

Blynai / asociatyvi nuotr.

Užgavėnės – viena iš seniausių, vis dar lietuvių mėgstamų švenčių, turinti ilgametes tradicijas ir nusistovėjusius ritualus. Lašininio ir Kanapinio dvikova, Morės deginimas ir visų laukiamų blynų kepimas yra tradiciniai Užgavėnių šventės atributai.

Šiomis dienomis miltinių patiekalų suvalgome daugiau nei įprastai, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė ramina – jų nereikia bijoti, svarbu vartoti įvairesnių rūšių miltus. Kur juos laikyti, kaip išsirinkti sveikatai palankiausius ir iš jų išsikepti purius blynus žiemos išvarymo šventei pataria „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė.

Svarbiausia vartoti įvairias miltų rūšis

Miltus patiekalams naudojame itin plačiai: iš jų gaminame pagrindinius patiekalus, desertus, padažus. Vieni miltai gaminami permalant grūdus, kiti – iš daržovių, riešutų ar sėklų. Svarbiausia, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, į savo mitybą įtraukti kuo įvairesnių jų rūšių.

„Viso grūdo miltų gaminiai yra toje pačioje sveikatai palankaus maitinimosi grupėje kaip ir kruopos, tačiau tam, kad nenukentėtų patiekalų įvairovė, viso grūdo miltų patiekalai gali būti vartojami 1–2 kartus per savaitę. Jei miltai yra nerafinuoti, jie turi B grupės vitaminų bei eilę mikroelementų, tarp jų ir seleno, kurio gyvenantiems Lietuvoje žmonėms itin reikia. Tačiau aukščiausios rūšies miltus reikėtų vartoti saikingai, nes pagrindinis jų komponentas yra organizmo greitai įsisavinami angliavandeniai, kurių perteklius nėra pageidaujamas“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Pasak specialistės, kuo įvairesnius miltus naudosime, tuo mūsų racionas bus turtingesnis: „Taigi, sakyti, kad miltiniai patiekalai yra nenaudingi, tikrai negalime.“

Sveikiems žmonėms glitimo nereikėtų baimintis

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių renkasi gaminius be glitimo. Pasak gydytojos dr. Editos Gavelienės, sveiki žmonės šio grūdų baltymo baimintis neturėtų, kadangi jis nesukelia jokių neigiamų pasekmių.

„Glitimo visiškai turi atsisakyti asmenys sergantys celiakija. Tai liga, išsivystanti genetinį polinkį jai turintiems žmonėms. Tokių populiacijoje yra apie 1 proc. Glitimas šiems žmonėms paūmina ligos simptomus, todėl net jo pėdsakų šia liga sergančiųjų dietoje neturi būti. Dar yra grupė žmonių, kurių racione glitimo produktų kiekis turi būti maksimaliai sumažintas, tai neceliakiniu jautrumu sergantieji. Šių pacientų sveikatos ir ilgaamžiškumo užtikrinimui beglitiminė dieta – būtina. Tačiau kitiems visiškai išbraukti glitimą iš raciono nėra sveikatai palanku, nes taip yra nuskurdinamas mitybos racionas“, –  pastebi sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pirkėjai išlieka tradiciški ir daugiausiai renkasi įprastus miltus: „Labiausiai pirkėjai mėgsta kvietinius miltus, kurių iš viso miltų asortimento parduodame apie 65 procentus. Šie miltai – patys universaliausi. Jie tinka tiek saldiems kepiniams, kurie į namų virtuves dažniausiai sugrįžta rudenį ir žiemą, tiek padažų gamybai, duonos kepimui. Miltai – puikus produktas tiems, kurie nori gyventi taupiau. Neretai pirkėjai miltus įsigyja didesnio tūrio pakuotėse, o tai jiems leidžia dar labiau sutaupyti.“

„Rimi“ prekybos centruose gausu įvairių rūšių miltų, tinkančių ir glitimo netoleruojantiems, sveikesnių miltų alternatyvų ar tiesiog naujų ir įdomesnių skonių ieškantiems pirkėjams: „Iš tokių dažniausiai perkami kukurūzų, migdolų, kokosų ar grikių miltai. Dalis pirkėjų išbando avinžirnių, burnočio sėklų bei lęšių miltus.“

Blynų purumui svarbus kepimo būdas

Norint įsigytus miltus išlaikyti šviežius, svarbu juos laikyti tinkamai, kad neužpultų kenkėjai. Pasak specialistės, miltus geriausia laikyti sausoje, vėsioje ir gerai vėdinamoje vietoje, originalioje pakuotėje ar sandariame inde. Geriausia miltus suvartoti iki galiojimo laiko, nurodyto ant pakuotės, pabaigos.

Komercijos operacijų vadovė primena, jog norintys sutaupyti ir miltų įsigyti pigiau, gali laukti specialių akcijų arba pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad skanius blynus iškepti sudėtinga, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria pasitelkti kelias gudrybes, kuriomis pasinaudojus blynus sugebės išsikepti kiekvienas. „Pirmiausia svarbu gerai įkaitinti kepimo paviršių. Jei ant gerai įkaitusios keptuvės užlašinsite kelis lašus vandens – vandens lašeliai pradės šokinėti. Taip įsitikinsite, kad temperatūra tinkama blynų kepimui. Kepant blynus nepamirškite, kad jų nederėtų spausti kepimo mentele, nes jie praras savo purumą, tad vartykite atsargiai“,  – sako Lina Barčaitė, kviesdama eksperimentuoti ir į blynų tešlą dėti bananus, obuolius ar kitus mėgstamus ingredientus, kurie patiekalui suteiks naujų skonių.

„Rimi“ kviečia paminėti Užgavėnių šventę ir namuose išsikepti egzotiškųjų blynų iš Japonijos.

RECEPTAS

Japoniški purūs blynai

Jums reikės: 

3 vnt. kiaušinių;

40 g. cukraus;

20 ml. pieno;

10 ml. aliejaus;

0.5 šaukštelio vanilinio cukraus;

30 g. miltų;

1 šaukštelio acto;

1 šaukštelio kepimo miltelių.

Patiekiant:

Uogienės;

Uogų.

Gaminimo eiga:

Dideliame dubenyje išplakite kiaušinio trynius su aliejumi, pienu, vaniliniu cukrumi iki putų, kol masė padvigubės.
Persijokite miltus ir įmaišykite į kiaušinių plakinį.
Į kitą dubenį supilkite kiaušinių baltumus ir plakite su virtuviniu plakikliu. Plakdami po truputį suberkite cukrų.
Masę plakite, kol taps standi. Baigdami plakti kiaušinių baltymus, įpilkite acto (tinka ir citrinų sultys). Į išplaktą kiaušinių trynių masę po šaukštą atsargiai įmaišykite kiaušinių baltymus
Įkaitinkite keptuvę, patepkite aliejumi. Tam naudokite konditerinį šepetėlį arba virtuvinį popierinį rankšluostį. Kaitra turi būti maža. Labai lėtai su konditeriniu maišeliu formuokite apskritus aukštus blynus, juos kepkite uždengtus po dangčiu 4 minutes iš abiejų pusių.
Patiekite su mėgstama uogiene, medumi arba uogomis.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Užgavėnės
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laureatas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų
Viešajame tualete rastas mirusio vyro kūnas
Marijampolės sporto centre – atsinaujinimo vėjai, kuriuos pajus kiekvienas sportuojantis
Gelgaudiškyje viešės pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė

Kultūra

Marijampolės kultūros centro fojė atidaryta piešinių paroda „Būk saugus – įspėk kitus“
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Tarptautinis festivalis „Šv. Jurgio meno sezonas“ iškilmingai pradėjo savo XI-ąjį sezoną
Šakių viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su politiku ir žurnalistu Česlovu Juršėnu

Sportas

Vilkaviškio klubas išsaugojo trenerių štabą
Atsisveikinta su Marijampolės sporto centro abiturientais
Uteną paliekantis Skučas po trylikos metų grįžta į „7bet-NKL – rungtyniaus „Perle“
Kauno dziudo turnyre rezultatais džiugino Kazlų Rūdos sporto centro sportininkai

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Komunikacijos skyrius
Prasidėjo Šakių rajono savivaldybės vadovų susitikimai su gyventojais
Posėdžiavo Šakių rajono seniūnai
Marijampolės apskrities seniūnai susitiko Zyplių dvare

Įdomu

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Komunikacijos skyrius
Egzaminų keliamas stresas: kaip padėti jauniems žmonėms išlikti emociškai stipriems?
Atsakingas elgesys prie vandens ir budrumas – saugių atostogų garantas
Kai gamta tampa treniruočių sale: kodėl sportas lauke yra toks naudingas sveikatai?

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Sūduvos gimnazijoje – pažangi prevencinė priemonė prieš rūkymą
Kalvarijos savivaldybės ugdymo įstaigos įsitraukė į iniciatyvą „Kryptis – profesijų pasaulis 2025“
EIMIN ir toliau planuoja skirti stipendijas tiksliųjų mokslų studentams regionuose
Kazlų Rūdoje pirmąkart organizuotos savivaldybės ugdymo įstaigų moksleivių lengvosios atletikos pirmenybės

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus